bobiczek 24.03.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Nie. Ale ty nie wierzysz tym, co tobie odpisują. Może więc tytuł prof. przed nazwiskiem cie przekona. nie odpisali mi wciąż do tej pory argumentami - wiarygodnie takimi nie do odrzucenia i wierzytelnymi A ja jak Mikołaj Kopernik! Niech mnie na stosie spalą i moje dowody One są prawdziwe!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaibartek 25.03.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Elfir czy iglaki załatwione przez psa (obsikiwane) są do uratowania? jeżeli tak to czy zbrązowiałe części wyciąć? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 25.03.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 na 100% odpowie ci ktoś, kto zobaczy roślinę na własne oczy i ma wiedzę dendrologiczną - czyli członek PAN np. w Kórniku. do kogoś z tej strony bardziej? http://www.idpan.poznan.pl/index.php/kontakty czy oficjalnie na stronie uczelni? Znasz tam może kogoś z listy - kto zainteresuje się bardziej niż inni i do kogo spróbować warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 25.03.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Elfir sasiad chcial wyrzucic jodle koreanska wiec ja przygarnelismy.Wiem ,ze powinnismy przesadzac we wrzesniu ale chcielismy ratowac drzewko.Inaczej skonczyloby na smietniku.Jodla ma ok 2,5 m i rosla wcisnieta miedzy swierkiem srebnym a zwyklymi jodlami.Wyglada niezbyt dobrze,jest rzadka i malo atrakcyjna.Czy mozemy jej jakos pomoc aby poprawila swoj wyglad? Zakladamy ze drzewko sie przyjmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 (edytowane) do kogoś z tej strony bardziej? http://www.idpan.poznan.pl/index.php/kontakty czy oficjalnie na stronie uczelni? Znasz tam może kogoś z listy - kto zainteresuje się bardziej niż inni i do kogo spróbować warto? A skad mam wiedzieć? PAN to nie uczelnia. Nie znam tych ludzi. No może poza : Paweł Pukacki [email protected] - to ktoś z rodziny koleżanki ze studiów . oraz Marian Giertych [email protected] - ojciec pewnego byłego wicepremiera (tylko on pewnie stwiedzi, że to samoistna boska kreacja, bo odrzuca teorię ewolucji) Edytowane 25 Marca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Zakladamy ze drzewko sie przyjmie. optymistyczne załozenie dla 2,5 metrowej jodły, zabiedzonej i przesadzanej w niewłaściwym terminie. Jodła, po sośnie, to jedno z najtrudniejszych do przesadzenia drzew, z powodu palowego systemu korzeniowego. Należałoby ją usztywnić odciągami, aby nie chwiała się pod wpływem wiatrów (rozrywa to regenerujące się korzonki). Do tego dbanie o stabliną wilgotnosć na całej wysokości bryły korzeniowej (a nie tylko w wierzchniej warstwie). Tylko tyle. Pod zadnym pozorem nie dawaj nawozów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Elfir czy iglaki załatwione przez psa (obsikiwane) są do uratowania? jeżeli tak to czy zbrązowiałe części wyciąć? dzięki zalezy ile procent jest zniszczonego krzewu. Zbrązowiale jest martwe, wiec wyciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 25.03.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Dziekuje bardzo Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 26.03.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Witam, ponieważ po zakończeniu budowy domu zbliża się dla mnie czas organizacji ogrodu, miałbym serdeczną prośbę do Elfir o pomoc w decyzji odnośnie rosnących na działce brzózek. Chciałbym zostawić ich możliwie dużo, ale niektóre wyglądają nie najlepiej bądź rosną w nieszczęśliwej konfiguracji (ciasno zgrupowane lub bardzo krzywe). Załączam kilka zdjęć - na pierwszym jest ogólne ujęcie (przyszłego) ogrodu, a na następnych trzech - wybrane drzewka. Które z nich zostawić, a których trzeba się pozbyć? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.03.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Ja bym tylko te wycięła, które tak bardzo pochylone i w jednym miejscu rzeczywiście jest duże zagęszczenie. Siedzą sobie grupkami i można fajnie zaaranżować przestrzeń pomiędzy nimi – jakaś polanka obsadzona np. dereniami Może miejsce na hamak, ławeczkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 27.03.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Pestko, bardzo dziękuję za radę Czyli po prostu usunę te brzózki, które są bardzo pochylone lub wyglądają na chore. A co zrobić w miejscach, w których rośnie kilka drzewek blisko siebie - ile wolnego miejsca potrzebuje jedna brzózka? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.03.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Każde drzewo żeby ładnie rosło i miało ładny kształt potrzebuje tyle miejsca na ile rozrasta się jego korona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 27.03.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Pestko czy wierzbę Hakuro mozna w takim stanie ciąc - zaczęła sie zielenicciąc czy czekachttp://images61.fotosik.pl/808/ae9048ac114a638amed.jpg http://images65.fotosik.pl/810/7ab3370e0ae933bfmed.jpg te bym musiał ostro przyciąc tylko kiedy ?http://images63.fotosik.pl/808/93fdfe14587da537med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.03.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 No, napisałam wyżej, że ciachnęłam. Nic jej nie będzie, tnij i to dość mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majamaki 27.03.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Pestka co to znaczy dość mocno. Będę wdzięczna za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.03.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 mocno, z dobre 70%. i tak kilka razy w sezonie ladnie sie wtedy zagesci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.03.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Tak jest, 2/3 to dobra miarka. Ja tnę nawet więcej, bo zależy mi na kulistym kształcie. Jutro zrobię fotki mojemu po obcięciu i wstawię z fotkami sprzed obcięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatkaaax 27.03.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 (edytowane) Czy na tle tui szmaragd mogę posadzić hortensje limelight , chodzi mi o np. dwa krzaczki. Co posadzić wtedy w dolnej partii, żeby fajnie wyglądało i kontrastowało? I zastanawiam się jeszcze czy hortensja się rozkrzewia, bo nie wiem ile zakupić krzaczków hortensji. A może między hortensjami jeszcze coś posadzić? To będzie taka rabatka koło tarasu, więc chciałabym żeby było przyjemnie i kolorowo. I jeszcze mam jedno pytanie. W jakiej odległości od ogrodzenia posadzić jałowca blue alps? Dziękuję... Co ja bym bez Was zrobiła Edytowane 28 Marca 2014 przez agatkaaax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.03.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Tak jest, 2/3 to dobra miarka. Ja tnę nawet więcej, bo zależy mi na kulistym kształcie. Jutro zrobię fotki mojemu po obcięciu i wstawię z fotkami sprzed obcięcia tak wyglada moja w 3 sezonie po posadzeniu cieta krotko i czesto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 27.03.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 a co to znaczy często ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts