12marek 20.05.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Nie mogę znaleźć informacji o rododendronach. Chciałam posadzić jednego. Mam gliniastą i wilgotną ziemię a rododendron takich nie lubi. Miałby rosnąc w pełnym słońcu. Czy mam wykopać większy dołek i wsypać dużo odpowiedniej ziemi? Nie rób tego błędu co ja! Poczytaj bodajże 3 strony wcześniej prosiłem Elfir o poradę właśnie w tej sprawie i dostałem wyczerpująca odpowiedź Możesz tam też zobaczyć jak wygląda rododendron "rosnący" w pełnym słońcu. Tu masz wg mnie fajną stronkę: http://www.zielonyogrodek.pl/katalog-roslin/byliny/na-sloneczne-stanowisko/strona-3 Można znaleźć co gdzie posadzić. Przy okazji zanim posadzę: Pomidory w pełnym słońcu to też nie jest dobry pomysł? W linku powyższym piszą: "Do uprawy w gruncie należy wybrać miejsce osłonięte i dobrze nasłonecznione. " Ja mam albo cień albo pełne słońce Lepiej im będzie w cieniu czy muszą mieć trochę słońca w ciągu dnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 20.05.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 osloniete znaczy, ze ma nie wiac za mocno , musza rosnac w sloncu by dojrzec. moja mama ma pomidorki w szklarni z wystawą południowo- wschodnia. nie nadazamy pochlaniac tego zbioru owocow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Witaj Po ostatnich intensywnych deszczach zauwazylem na 5% tuj ze wychodzi rdzawy nalot (woda stala przez dwa dni wsrod nich) Czy to nie jest grzyb? Mam Topsin M 500 SC zastosowac? Zdjęcia z elefonu pierwsze dwa z lampą... Pewnie to nie choroba, tylko zalanie korzeni - roślina zaczęła się dusić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Chciałabym odratować mojego tulipanowca, który po wiosennych przymrozkach nieco ucierpiał. Przymarznięte listki już odbiły, ale niestety jedna galaź - główny przewodnik jest suchy i nie puścił wcale listków. Czy mam go obciąć? Jak będzie rósł w górę? Zresztą krzewuszki też poprzymarzaly, ale im cięcie nie zaszkodzi - tylko niższe będą a tak już ładnie wyrosły) Nie mogę znaleźć informacji o rododendronach. Chciałam posadzić jednego. Mam gliniastą i wilgotną ziemię a rododendron takich nie lubi. Miałby rosnąc w pełnym słońcu. Czy mam wykopać większy dołek i wsypać dużo odpowiedniej ziemi? Dlaczego rododendron w słońcu? On nie znosi takich warunków a jeszcze glina - to go dobije w ciągu sezonu. Na stronie 542 opisywałam markowi jakie warunki trzeba różanecznikom stworzyć i w jakich warunkach rośnie on dziko. Wykopanie dołku w glinie niekoniecznie stworzy dobre warunki. Z tulipanowcem poczekaj do początku lipca. Dopierwo wówczas ucinaj. Jak zetniesz wierzcholek któraś z bocznych gałezi przejmie jego rolę. Wybierz nasilniejsżą a resztę próbujące rosnac w górę utnij. Jak nie utniesz będziesz miała okaz z kilkoma pniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Lepiej im będzie w cieniu czy muszą mieć trochę słońca w ciągu dnia? Pełne słońce i miejsce przewiewne, by jak najszybciej schły im liście po rosie i deszczu. To rośliny wybitnie ciepłolubne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikelosos 20.05.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Dzień dobry, dziękuję Elfir za pierwszą odpowiedź. Mam kolejne zagwozdki, tym razem już konkretne pytania: 1. Czy i jak można przesadzić ok. 3-4 metrowej wysokości modrzew. Chcemy to drzewko zachować a tam gdzie dziś rośnie będzie nasz dom. 2. Jak zaopiekować się żarnowcem, który jest cały wyschnięty od spodu? Widać go tutaj, schowanego za drzewem: 3. Czy warto przesadzać, rozsadzać te iglaki: Mamy ich dużo a musimy przenieść cały skalniak. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 modrzew - przesadzać jak mu zaczną zółknąc i opadać igły. Ale najtrudniejsze będzie wykopać odpowiednio duża bryłę - myślę, że jakąś koparką.Żarnowiec - nie wiem czy jest sens zachować.Na trzecim zdjęciu sa jałowce. To czy warto czy nie, zalezy od was i waszego pomysłu na ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.05.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Może jeśli chodzi o jałowce, to dobrze byłoby zastanowić się ile chcecie mieć takich jak te w ogrodzie. Są duże, a kupowanie tej wielkości, to sporo pieniędzy. Z mojego doświadczenia wynika, że nie wszystkie przeżyją przesadzanie. Przemyślałabym finansowo i wtedy podjęła decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikelosos 20.05.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Dziękuję, nie chcielibyśmy likwidować modrzewia - ale nie myślałem, że trzeba będzie zaangażować aż koparkę. Musimy to przemyśleć/przeliczyć. Podobnie rzecz się ma jeśli chodzi o jałowce płożące. Zawsze jest łatwiej coś wykopać niż dokupić Muszę popracować nad przeprojektowaniem ogrodu. I tak do przesadzania iglaków mam dużo czasu. Teraz muszę tylko poprzycinać korzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 21.05.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 TAR: nie ma takiej ilości pomidorów z domowego ogródka której nie dałbym rady zjeść, może Wam pomóc? Pełne słońce i miejsce przewiewne, by jak najszybciej schły im liście po rosie i deszczu. To rośliny wybitnie ciepłolubne. A foliowy daszek nad nimi może być? Podobno nie lubią gdy im deszcz pada na listki a potem świeci słonko. Raz spaliło nam dosłownie parę sadzonek. Dzięki Elfir! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.05.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 A foliowy daszek nad nimi może być? Podobno nie lubią gdy im deszcz pada na listki a potem świeci słonko. Raz spaliło nam dosłownie parę sadzonek. Dzięki Elfir! Slonce i deszcz Twoim pomidorom nie zaszkodzi. To sa rosliny. Lepiej przygotuj sie na odpowiednie dokarmianie i ochrone przed chorobami. Niestety przy pomidorach to praktycznie koniecznosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 21.05.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi w sprawie rododendrona. A myslalam, że przeczytałam wszystkie strony Nie mam żadnego doświadczenia z tymi roślinami, za to mam od kilku lat sporo innych i te wiem jak się zachowują i czego potrzebują. Choc kilka dziwnych przypadków tez mam Na przykład sosny doskonale rosnące na wilgotnej glinie, na której nie przyjęły się jodły lub funkie i bergenie rosnące w suchym i słonecznym miejscu - przy scianie domu pod dachem. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AngelikaX 22.05.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Witam wszystkich, Elfir mam do Ciebie pytanie. Po zalozeniu warzywnika zostalo mi sporo obornika granulowanego - moge go uzyc do zasilenia trawnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markota 22.05.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Przejrzałam wiele stron na tym wątku i sama zgłupiałam i muszę poradzić się Elfir. 19 kwietnia posadziliśmy 21 szmaragdów, okazy 120 cm zakupione ze sprawdzonej szkółki pojemnikowej. Posadzone były w dołkach większych od doniczek o 10 cm z użyciem ziemi do iglaków zmieszanej z gruntem rodzimym (piaski gliniaste). Tydzień po posadzeniu dałam w ilości zgodnej z opakowaniem nawóz do iglaków Agrecol. Po tygodniu przykryłam agrotkaniną i żwirkiem. Drzewka podlewane były przez pierwsze 2 tygodnie co 2 dni a później ok. 1-2 x w tygodniu. Od około tygodnia obserwuję na moich roślinach brązowienie gałązek jak na załączonych zdjęciach - czy to choroba grzybowa? Jak postępować? Wyciąć gałązki (???), wykonać oprysk Topsinem? Czy później opryskiwać co jakiś czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.05.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 W zeszlym roku po posadzeniu mialem chyba podobne objawy. Po dyskusji na forum ustalono, ze to prawdopodobnie jakies poparzenie sloneczne. http://www.szkut.com/dom/t/Thuja03.jpg Mimo wszystko dla "bezpieczenstwa" dostaly po glowie Topsinem. Nic im nie bylo za jakis czas. Pozbieraly sie ladnie. Nic nie wycinalem z tego co pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 22.05.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) A ja mam problem z dwoma różami pnącymi, które posadziliśmy na początku maja. Jedna (New Dawn) widać że pięknie się przyjęła i rośnie, już muszę ją podpinać do pergoli. Natomiast dwie Sympatie niby też rosną, widać dwa rosnące pędy, natomiast od dołu schną i opadają listki, obejrzałam i nic nie zauważyłam, tzn mszyc ani przebarwienia liście na brązowo. Czy to może być przesuszenie? Obok rośnie ta róża new dawn i nie ma takich problemów, postaram się zrobić dzisiaj zdjęcia i wstawić.Regularnie co 2 dni je podlewam teraz jak jest tak ciepło, wcześniej niemal codziennie padał deszcz. Sympatie rosną równolegle do domu, a new dawn przy tej pojedynczej kratce http://images.tinypic.pl/i/00528/t9pp6nn4rex3_t.jpg Po południu zrobię zbliżenia róż. Edytowane 22 Maja 2014 przez Izulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nevermore 22.05.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 W momi ogródku jest od jakiegoś czasu plaga ślimaków. Zjadają moje rośliny i ogólnie pustoszą cały dobrostan. Czy ktoś ma jakieś doświadczeniu w walce z tymi szkodnikami? Nie wiem czy na nie się sypie jakieś trutki czy co? Tak żeby je ręcznie zbierać to chyba nie ma sensu, bo jest ich naprawdę dużo i pewnie jak wyzbieram jednego dnia to za chwilę najdzie nowa ekipa. Z góry dzięki za odpowiedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.05.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Witam wszystkich, Elfir mam do Ciebie pytanie. Po zalozeniu warzywnika zostalo mi sporo obornika granulowanego - moge go uzyc do zasilenia trawnika? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.05.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Tydzień po posadzeniu dałam w ilości zgodnej z opakowaniem nawóz do iglaków Agrecol. No to chyba nie czytałaś jednak tego wątku. NIGDY NIE NAWOZI SIĘ ROŚLIN PO POSADZENIU. Pisałam o tym wielokrotnie. A jeszcze kilka stron temu omawialiśmy przykład przenawożonego iglaka, który zaczął schnąć. Już nie mówiąc o włokninach, których nigdzie nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.05.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) W momi ogródku jest od jakiegoś czasu plaga ślimaków. Zjadają moje rośliny i ogólnie pustoszą cały dobrostan. Czy ktoś ma jakieś doświadczeniu w walce z tymi szkodnikami? Nie wiem czy na nie się sypie jakieś trutki czy co? Kup piwo jasne, wypij większośc, pozostawiając trochę na dnie. Zakop butelkę na noc pod kątem w ogródku. Rano masz pełno ślimaków w środku. Edytowane 22 Maja 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts