Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamm Elfir , mam pytanie czy moim sosnom samosiejkom zaszkodzi obcinanie gałęzi o tej porze roku ? pytam pro forma bo już mi je poobcinali , a potem ktoś przyszedł i powiedział że to nie pora na cięcie gałęzi , ale stwierdził też że to silne drzewa i może wytrzymają . Jak myśliśz?

Sosny nie zamordujesz tak łatwo:) Wycina się raczej w stanie spoczynku. Gałęzie i całe drzewa. Teraz wydzielają obficie żywicę, której zapach przyciąga szkodniki (np szeliniaka). Ciekawostka: żywica, gęsta i lepka, wydostaje się z nacięć, dzięki sporemu ciśnieniu pod jakim się znajduje w sośnie. Jest to ok 10 atmosfer!

Sorki Elfir. Nie mogłem się powstrzymać...;)

Witamm Elfir , mam pytanie czy moim sosnom samosiejkom zaszkodzi obcinanie gałęzi o tej porze roku ? pytam pro forma bo już mi je poobcinali , a potem ktoś przyszedł i powiedział że to nie pora na cięcie gałęzi , ale stwierdził też że to silne drzewa i może wytrzymają . Jak myśliśz?

Jak obcieli najwyżej 30% to nie powinno być problemów z przezyciem.

Berberys - nie wiem dokładnie co to może być. podejrzewam, że po prostu pierwszy przyrost jest słabszy, bo siła rośliny poszła w ukorzenienie

U mnie przez 2 sezony po posadzeniu działo się tak samo z liśćmi berberysów. Listki były wyraźnie mniejsze, a przyrosty też słabe. W tym roku hulają jak dzikie.

Z berberysami to zawsze coś...Moje były wszystkie Thunberga chyba "Atropurpurea" - wszystkie purpurowe... po kilku latach kilka zmieniło kolor na zielony, inne choć posadzone obok pozostały purpurowe... a w tym roku zobaczyłem, że jeden już ładnie rozwinięty, duży - też zaczął zieleniec od spodu... I też - jedne rosną pięknie a pomiędzy nimi - jeden wziął i się zasuszył...

Witam czy jeszcze powinnam skrócić te krzewy po posadzeniu , pytam bo już minął miesiąć a ja dopiero teraz mam czas ciąć, dziękuję

"Liściaste i tak powinno się silnie skrócić po posadzeniu, by się lepiej krzewiły, więc nie krępuj się z cięciem."- czy to znaczy że taką np. tawułę jap. Goldmund tż obciąć - mała jest jak obetnę to..... nie nacieszę już wzroku. Obcięłam jeden krzew derenia na 30cm i nie odbija , czy w tym roku powinien jeszcze póścić liście ?

Elfir, jakiś czas temu wyjaśniałaś komuś dlaczego perukowiec nie ma peruczek.

Nie potrafię odnaleźć postu - a mam dokładnie taki sam przypadek (właściwie trzy przypadki Royal Purple). Krzewy kwitły, ale peruczki się nie utworzyły, zaraz wszystko uschło i zostały same suche badylki.

czesc, mam pytanie o smialka darniowego - posadzony tej wiosny pieknie sobie rosl, zakwitl itd. A teraz zolknie. Poczatkowo wyglada jakby byl popryskany zolta farba a pozniej zolknie caly. Najpierw objawy pojawily sie na 2 roslinkach, ale widze ze kolejne zaczynaja zolknac. Wieczorem sprobuje dorzucic jeszcze zdjecia, ale moze juz sam opis cos podpowie.

Elfir, jakiś czas temu wyjaśniałaś komuś dlaczego perukowiec nie ma peruczek.

Nie potrafię odnaleźć postu - a mam dokładnie taki sam przypadek (właściwie trzy przypadki Royal Purple). Krzewy kwitły, ale peruczki się nie utworzyły, zaraz wszystko uschło i zostały same suche badylki.

ms. mam trzy perukowce, tylko na jednym w tym roku peruczki się ostały, innym w czasie zawiązywania pąków wiosenny przymrozek zważył czubki, poleciało też trochę liści - w tym roku narobił trochę szkód w ogrodach

Elfirku coś się dzieje z modrzewiem pendulą, którego posadziłam w tym roku, zaczęły mu żółknąć igły bez żadnych kropeczek ciemnych takie równe jak na jesień ale dojrzałam takie jakby jajeczka na nitce przyczepione gdzieniegdzie czy to jakiś szkodnik jest?? a jak tak to czym go zwalczyć:(