Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jesień jest bardzo dobrym okresem do sadzenia. A drzewa kopane z gruntu sadzi się dopiero pod koniec października i w listopadzie.

jak chcesz szybko to posadź wierzbę płaczacą :) lub inne wierzby

Na glinach możesz uprawiac klon srebrzysty, klon jawor, buki, graby, glediczje, grujecznik, orzecha, jabłonie ozdobne, deby szypułkowe, lipy, jarząb turyndzki

Dziękuję Elfir za informacje odnośnie brzózek.

Mam jeszcze pytanie co do krzewuszki Nana Variegata - podobno można ją formować w kulę. Cy moge ją przyciąć już teraz? Czy czekać do wiosny? Nigdy jej jeszcze nie cięłam - mam ją trzeci sezon, ale dopiero w tym wybujała. Jak ją przyciąć, by powstała ładna kulka?

20140827_192328zm.jpg

Przy okazji chciałam się poradzić Ciebie: planuję zmiany na tej rabacie - wysadzę pigwowca i różę tą po lewej stronie. Myślę też, żeby przesadzić tego świerka Silberlok, który rośnie z przodu (to dobry pomysł?). Co posadzić w ich miejsce, żeby rabata wyglądała weselej?? A może pozbyć się właśnie tej krzewuszki (choć trochę mi jej szkoda)? Dołączam kilka ujęć rabaty. Pozdrawiam.

DSC00576zm.jpg

DSC00575zm.jpg

DSC00577zm.jpg

Edytowane przez naberia

Elfir, bardzo proszę o pomoc

Bardzo potrzebuje pomysłu, jaki gatunek najlepiej nadaje się na wąski(max 1m), wysoki, najlepiej iglasty, wschodni żywopłot. Dodam, że najlepiej, aby nasadzenia żywopłotowe nie rozwijały rozległych korzeni bo to 4m od podpiwniczonego domu.

Nie chciałabym żywotników, ale boję się, że nic innego nie wymyśle, ślęczę nad tym od roku i ciągle pojawia się jakieś ALE. Jestem już tym zrezygnowana, nie mam wyobrażenia jak te rośliny będą wyglądały za jakiś czas???

i do tego jedną z najbardziej trujących roślin na świecie!!!!

cyt:

Rycyna

Rycyna jest białkiem pochodzącym z rącznika, afrykańskiej rośliny przypominającej mlecz. Największe stężenie trucizny jest w nasionach. Dawka śmiertelna w postaci aerozolu dla człowieka to aż 0,3 mg. Zatrucie rycyną powoduje śmierć w czasie od kilkudziesięciu godzin do pięciu dni.

Podczas I wojny światowej robiono pociski z talkiem nasączonym rycyną oraz wytwarzano aerozol (tzw. agent W). Eksperymenty zawieszono, bo nie znano jeszcze odtrutki na rycynę, jednak w czasie II wojny wyprodukowano ok. 1700 kg tego związku. Przygotowywano także bomby chemiczne z rycyną.

Działanie rycyny polega na hamowaniu syntezy białek w organizmie. Jest ona jednak częściowo trawiona w przewodzie pokarmowym. Śmiertelność przy zatruciu nasionami rącznika wynosi ok. 1,9%. Obecnie rycyna znajduje zastosowanie w terapii nowotworowej.

O rycynie zrobiło się głośno za sprawą agenta KGB, który wstrzelił pod skórę bułgarskiego dysydenta 0,5 mg trucizny w malutkiej kulce. Mężczyzna zmarł po kilku godzinach.

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/27211/rycyna-afp.jpeg

Mam jeszcze pytanie co do krzewuszki Nana Variegata - podobno można ją formować w kulę.

Aby nie tracić kwitnienia w roku następnym zaleca się cięcie zaraz po kwitnieniu. W kulkę :)

Co do rabaty - może dodaj więcej krzewuszek? Aby rośliny rosły w grupach a nie pojedynczo.