acca5 23.09.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Rozchodnik???teraz mi się chyba przypomniało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.09.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 tak, rozchodnik, tylko niedojrzały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 25.09.2014 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Fajny pomysł z tym rozchodnikiem, a czy da sobie radę na żyznej ale ciężej, mniej przepuszczalnej glebie, czy lepiej pomyśleć o czymś innym.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.09.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 lepiej byłoby zainwestować w trawę. Np. imperata cylindryczna - szybko się rozrasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 25.09.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Już w paru miejscach się u nas pojawiła, a coś żeby ożywić co kwitnie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.09.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Mam pytanie do Elfir.Mamy zamiar posadzić kilka drzewek liściastych, bo chcemy trochę zacienić ogródek. Jakie drzewka wybrać, które szybko rosną i słońce im nie straszne? Czy są jakieś które nadają się do sadzenia jeszcze teraz jesienią?Gleba od 40cm gliniasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.09.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 jesień jest bardzo dobrym okresem do sadzenia. A drzewa kopane z gruntu sadzi się dopiero pod koniec października i w listopadzie. jak chcesz szybko to posadź wierzbę płaczacą lub inne wierzby Na glinach możesz uprawiac klon srebrzysty, klon jawor, buki, graby, glediczje, grujecznik, orzecha, jabłonie ozdobne, deby szypułkowe, lipy, jarząb turyndzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.09.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Już w paru miejscach się u nas pojawiła, a coś żeby ożywić co kwitnie? Pozdrawiam bylin są setki. dobierz taka która pasuje do gleby i nasłonecznenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 27.09.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 (edytowane) Dziękuję Elfir za informacje odnośnie brzózek. Mam jeszcze pytanie co do krzewuszki Nana Variegata - podobno można ją formować w kulę. Cy moge ją przyciąć już teraz? Czy czekać do wiosny? Nigdy jej jeszcze nie cięłam - mam ją trzeci sezon, ale dopiero w tym wybujała. Jak ją przyciąć, by powstała ładna kulka? Przy okazji chciałam się poradzić Ciebie: planuję zmiany na tej rabacie - wysadzę pigwowca i różę tą po lewej stronie. Myślę też, żeby przesadzić tego świerka Silberlok, który rośnie z przodu (to dobry pomysł?). Co posadzić w ich miejsce, żeby rabata wyglądała weselej?? A może pozbyć się właśnie tej krzewuszki (choć trochę mi jej szkoda)? Dołączam kilka ujęć rabaty. Pozdrawiam. Edytowane 29 Września 2014 przez naberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 29.09.2014 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Witam Czy ktoś może powiedzieć co za intruzy dobrały się do mojej wierzby?, Czy powinienem ją czymś opryskać, jeśli tak proszę o podpowiedź czym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 29.09.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Czy eszeweria ma szansę przezimować na dworze ?Okryta np słomą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.09.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Kiedy pojawiają się w szkółkach w sprzedaży thuje z gołym korzeniem? Na szanujących się szkółkach nie pojawiają się wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sorbus 29.09.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Elfir, bardzo proszę o pomoc Bardzo potrzebuje pomysłu, jaki gatunek najlepiej nadaje się na wąski(max 1m), wysoki, najlepiej iglasty, wschodni żywopłot. Dodam, że najlepiej, aby nasadzenia żywopłotowe nie rozwijały rozległych korzeni bo to 4m od podpiwniczonego domu.Nie chciałabym żywotników, ale boję się, że nic innego nie wymyśle, ślęczę nad tym od roku i ciągle pojawia się jakieś ALE. Jestem już tym zrezygnowana, nie mam wyobrażenia jak te rośliny będą wyglądały za jakiś czas??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredzia-phiphi 30.09.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Witam, co to za roślina? Nasiona ma jak podobne do fasoli. Musiałam przesadzić i nie za bardzo wygląda. Czy takie byliny się w ogóle przesadza, a jeżeli tak to kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 30.09.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Wygląda na rycynusa. W naszych warunkach jest rośliną jednoroczną uzyskiwaną z nasion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 30.09.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 i do tego jedną z najbardziej trujących roślin na świecie!!!! cyt:Rycyna Rycyna jest białkiem pochodzącym z rącznika, afrykańskiej rośliny przypominającej mlecz. Największe stężenie trucizny jest w nasionach. Dawka śmiertelna w postaci aerozolu dla człowieka to aż 0,3 mg. Zatrucie rycyną powoduje śmierć w czasie od kilkudziesięciu godzin do pięciu dni. Podczas I wojny światowej robiono pociski z talkiem nasączonym rycyną oraz wytwarzano aerozol (tzw. agent W). Eksperymenty zawieszono, bo nie znano jeszcze odtrutki na rycynę, jednak w czasie II wojny wyprodukowano ok. 1700 kg tego związku. Przygotowywano także bomby chemiczne z rycyną. Działanie rycyny polega na hamowaniu syntezy białek w organizmie. Jest ona jednak częściowo trawiona w przewodzie pokarmowym. Śmiertelność przy zatruciu nasionami rącznika wynosi ok. 1,9%. Obecnie rycyna znajduje zastosowanie w terapii nowotworowej. O rycynie zrobiło się głośno za sprawą agenta KGB, który wstrzelił pod skórę bułgarskiego dysydenta 0,5 mg trucizny w malutkiej kulce. Mężczyzna zmarł po kilku godzinach.http://i.wp.pl/a/f/jpeg/27211/rycyna-afp.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majamaki 30.09.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 ale ogromnym plusem tej rośliny jest to, że w ogrodzie nie masz nornic i mysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.09.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 To chyba musiałabyś ją posadzić wszędzie Poza tym ona dość późno wschodzi Wolę koty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredzia-phiphi 01.10.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 No to ładnie z tym rycynusem, a ja go całą noc podlewałam. A co do jego właściwości trujących, przecież cisy też są śmiertelnie trujące, żywotniki i mnóstwo innych pospolitych roślin w ogrodzie i jakoś się nikt nad tym nie zastanawia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.10.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Mam jeszcze pytanie co do krzewuszki Nana Variegata - podobno można ją formować w kulę. Aby nie tracić kwitnienia w roku następnym zaleca się cięcie zaraz po kwitnieniu. W kulkę Co do rabaty - może dodaj więcej krzewuszek? Aby rośliny rosły w grupach a nie pojedynczo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts