Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

o Boże Marian właśnie mi uświadomiłeś jak bardzo obciachowe życie wiodę .... mam thuje... mam filary w moim małym dworku...

masz rację o gustach się nie dyskutuje,a jeśli już to z klasą której Tobie niestety poskąpiono...

obciachowe to są wypowiedzi człowieka z klapkami na oczach i mającego jeden słuszny światopogląd: SWÓJ WŁASNY...

Tuje są tak samo obciachowe, jak domy gankiem z kolummienkami, kute balustrady w zestawieniu z akrylowymi tynkami, szkliwione dachówki i czerwona kostka buma.

ale to nie zmienia faktu że to wiocha.

też mam ganek z kolumnami...... :o i tuje mam wprawdzie nie kolumnowe i nie w szpalerze ale jednak..... dobrze chociaż że moja kostka jest brązowa........ :D a że moje obecne miejsce zamieszkania to wiocha to i wstydzić się nie muszę;)

A ja właśnie planuję dosadzenie kilku tuj / tui :p u siebie. Mam jedną złotą i świetnie wygląda w towarzystwie jałowców jako tło dla azalii. Posadzę ich więcej, bo genialnie zasłaniają inne rośliny od wiatru i rozjaśniają kompozycję. Wprowadzają też różnorodność.

Cisy mnie jakoś nie lubią. 2 sztuki, które mam od kilku lat ciągle nie rozrastają się wystarczająco obiecująco :(

Mój dom wprawdzie kolumn nie ma, ale dachy kopertowe tak i dość tradycyjny kształt bryły. Jakoś mi to nie przeszkadza, chociaż teraz postawiłabym prostą w formie „stodołę”. :)

Marian, pokaż co TY stworzyłeś wokół siebie :jawdrop:

Czy bardzo śmierdzi jałowiec sabiński odm. Tamariscifolia? Chciałabym posadzić z 6 sztuk parę metrów od domu...

poczytaj tu - nic o zapachu nie piszą - a zresztą jałowiec to nie róża i żaden nie wydziela raczej zapachu, chyba, że go rozetrzesz

o Boże Marian właśnie mi uświadomiłeś jak bardzo obciachowe życie wiodę .... mam thuje... mam filary w moim małym dworku...

masz rację o gustach się nie dyskutuje,a jeśli już to z klasą której Tobie niestety poskąpiono...

Cóż.. Istnieją na świecie pewne obiektywne kanony tego, co jest kiczem a co nie. Z pewnością domy stylizowane "małe dworki z kolumienkami" stawiane w otoczeniu, które nijak się ma do miejsc, w których stały ich pierwowzory. Tak samo jak obiektywnie rzecz biorąc, kiczem jest to (choć wielu osobom się to podoba):

http://www.lokale-wesele.pl/userfiles/firmy/zdjecia/329-Hotel-Venecia-Palace-//thumb/712x500_ratio_width_bud31.jpg

Czy tego chcesz czy nie, "mały dworek z kolumienkami" ze szpalerem tui, stawiany na niewielkiej działce to po prostu tania imitacja, w większości przypadków ocierająca się o o architektoniczny kicz. To realizacja marzenia o wiejskiej rezydencji zrealizowana na miarę możliwości jej właściciela. Brutalna prawda jest taka, że dom ten mówi: "nie stać mnie na dom wyglądający jak prawdziwy dworek kryty gontem, na wielkiej działce, to postawię sobie małą imitację". Coś na zasadzie: "Nie stać mnie na torebkę Louis Vuitton, to kupię sobie chiński zamiennik" ;)

Niestety to:

http://www.archeton.net/RESOURCES/WIDOKI/malydworek/malydworek-740-a0-p.jpg

Jest marną imitacją tego (czyli spełnieniem drobnomieszczańskich marzeń o szlacheckim dworku na wsi):

http://www.appen.pl/appenkarpaty/wp-content/uploads/2012/01/Bistuszowa_IMG_0797.jpg

Oczywiście jeżeli ktoś ma możliwości, to może sobie postawić dom w stylu dworku szlacheckiego. W odpowiednim otoczeniu i przy odpowiednim projekcie nie ma problemu by uzyskać wspaniały efekt również budując nowy dom:

http://budowlane.targibialystok.com/sites/budowlane.targibialystok.com/files/tercja_2.jpg

Choć z reguły wychodzi z tego to (czyli dworek "na miarę możliwości" przeciętnego polaka. Tak tak, to ten sam projekt):

http://www.werdom.pl/galeria/foto/tercja_06.jpg

Również powszechność występowania kiczu i złego gustu, nie powoduje, że przestaje on być kiczem. Patrz: http://faszynfromraszyn.pl/

Uważam również, że tuje (choć nawet w bardzo dobrych projektach ogrodów mają swoje zastosowanie), są właśnie takimi ogrodowymi odpowiednikami "dworków na miarę przeciętnego polaka". Oczywiście można dzięki nim uzyskać szybki efekt, ale nie zmienia to faktu, że szpaler tui czy też tuje posadzone pod ogrodzeniem są tanim i pospolitym substytutem bardziej wysublimowanych form.

A jak jeszcze taki szpaler prowadzi do "dworku z kolumienkami", posadowionego na 15'to arowej działce w otoczeniu innych domów, to wiele mówi o poczuciu estetyki jego właściciela :)

Edytowane przez Marian_D

A ja właśnie planuję dosadzenie kilku tuj / tui :p u siebie. Mam jedną złotą i świetnie wygląda w towarzystwie jałowców jako tło dla azalii. Posadzę ich więcej, bo genialnie zasłaniają inne rośliny od wiatru i rozjaśniają kompozycję. Wprowadzają też różnorodność

Jak każda roślina, również żywotniki mają swoje zastosowanie. W sensownych aranżacjach mogą być świetnym uzupełnieniem ogrodu, a naturalne formy żywotnika są drzewami naprawdę wspaniałymi i moim zdaniem świetnie prezentują się nawet jako solitery. Ale "szpaler z brabanta" to takie ogrodowe "białe kozaczki" i nic tego nie zmieni.

W przypadku mojego ogrodu sytuacja wygląda nieco inaczej, bo u mnie skala jest nieco inna i drzewa, które już na niej rosły narzuciły pewną estetykę całości - prym wiodą dęby, lipy oraz buki. Szpaler owszem mam, ale z ciętego platana. Co może wielu zaskoczyć po moich wypowiedziach, mam również kilka sztuk żywotników - ale w większości są to formy naturalne.

A Ty nosisz mokasyny ;) i białe skarpetki Co mają wg Ciebie zrobić właściciele domów wybudowanych 10-15 lat temu? Zburzyć je, bo teraz buduje się inaczej?

To samo co mają zrobić właściciele tatuaży z imieniem dziewczyny, z którą dawno już zerwali ;)

Dom buduje się na lata i podejmując decyzję o wyborze projektu, należy również zwrócić uwagę, czy nie podążamy ślepo za modą. Biura architektoniczne projektują to, co się dobrze sprzedaje i niewiele ma to wspólnego z poczuciem estetyki architekta. Mody w budownictwie się zmieniają, ale są pewne formy ponadczasowe i należy się ich trzymać.

To samo dotyczy większości projektantów ogrodów, a trzeba pamiętać że pewne nasadzenia pozostaną z nami na dziesiątki lat. Jeżeli więc tylko ktoś ma możliwości w postaci odpowiednio dużej działki, powinien wybierać gatunki rodzime. W przeciwieństwie od tui, lipy są z nami od zawsze i na zawsze pozostaną.

Dobrze się dzieje, że po bezgranicznym zachwycie nad iglakami sprzed 10 lat coraz częściej w ogrodach widzi się nasze rodzime gatunki: zamiast żywopłotu z tui, z grabu czy buka.

Na szczęście jednak dla wielu właścicieli domów, ogólne poczucie estetyki i dobrego smaku w naszym narodzie pozostaje niezmiennie niskie, więc właściciele tych wszystkich obciachowych dworków nie muszą się obawiać, że nawet za 30 lat zabraknie ludzi, którym się taki kicz podoba.

Szpalery z tui na szczęście można zawsze wyciąć ;)

Edytowane przez Marian_D

W podwarszawskim Konstancinie tuż koło Starej Papierni można sobie obejrzeć całe osiedle Gargameli na malutkich działeczkach. To dopiero widok w skondensowaniu ;)

Bea, świetnie powiedziałaś :)

Chciałam się przypomnieć z pytaniem - czym nawozić trawnik jesienią (trawnik założony latem tego roku)?

Polecanie jakieś konkretne preparaty w dobrej cenie (bo mam jakies 0,5 ha do nawozenia)?

wg. mnie niczym, to mlody trawnik. pierwsze nawozenie raczej z wiosna.

chyba, ze bardzo chcesz to sa nawozy do trawnikow "jesienne", my np. preferujemy z florovitu