Elfir 18.11.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 1. piwonie sobie poradzą. Suche pedy chronią roslinę. Scina się wiosną.2. Róża pnąca - musiałabym zobaczyć. Utnij jakąs gałązkę i zobacz czy martwa czy zielona.3. Nienormalne. Oliwka jest drzewkiem wiecznieziolnym, więc jej liście nie przebarwiają się na jesień. Obstawiam przesuszenie lub brak światła.4. Cebula - pewnie hipeastrum. Najpierw potrzebne sa korzonki, by wysokoczyła góra. To trwa kilka tygodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola_mg 18.11.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Witam, kupiłam surmię aurea, jedna szczepiona druga zwykła- obie w doniczce. Czy mogę je teraz jeszcze posadzić ? Czy lepiej poczekać na wiosnę ?Jeśli poczekać to okryć na polu, czy wstawić do garażu ? W sumie wolałabym posadzić na wiosnę chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 19.11.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Dzięki serdeczne. Tak, można wapnować jesienią. Najlepsze jest wapno pochodzenia naturalnego - dolomit, mielona kreda, bo działa łagodnie. Dawkowanie zwykle jest na opakowaniu i jest użalezznioe od wyjściowej kwasowości. Wiosną koniecznie wertykulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.11.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Witam, kupiłam surmię aurea, jedna szczepiona druga zwykła- obie w doniczce. Czy mogę je teraz jeszcze posadzić ? Czy lepiej poczekać na wiosnę ? Jeśli poczekać to okryć na polu, czy wstawić do garażu ? W sumie wolałabym posadzić na wiosnę chyba... Surmie są dośc wrażliwe na wiosenne przymrozki. Lepiej niech stoi w garażu - ale wstawić dopiero, kiedy zrobią się naprawdę duże mrozy. Nie zapomnieć, że czasem trzeba lekko podlać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 20.11.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 "nie wygladaja na szczegolnie duze, z ciekawosci zapytam dlaczego one sa tak dziwnie parami posadzone?"-- nie są duże bo sadzone jako b. małe rośliny , nie podlewane, w piachu , na patelni , a dlaczego parami - właśnie nie wiem chyba w zamiarze było właśnie przedzielenie ich czymś innym:) - tylko czym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 23.11.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Myślę że może takim iglakiem , ( jest żółty - to trochę rozjaśni ) https://www.google.pl/search?q=kolumnowy+iglak&biw=1280&bih=685&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=i9RxVKbKJYbAOb3RgLAK&ved=0CAYQ_AUoAQ#facrc=_&imgdii=_&imgrc=488GS09l6RhC-M%253A%3Bhk0raK5U9BD2YM%3Bhttp%253A%252F%252Fkwiaty-ogrody.pl%252Fwp-content%252Fuploads%252F2009%252F10%252Fthuja_occidentalis_aurescens.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fkwiaty-ogrody.pl%252Fcategory%252Figlaki%252Fpage%252F11%252F%3B576%3B432 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.11.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 duduś - wkleiłaś linka do google grafika "kolumnowy iglak" a nie do konkretnego kolumnowego iglaka. Żywotniki mają stosunkwo wysokie potrzeby wodne i glebowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.11.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 U mnie pokazało fotkę z takim dopiskiem „Pokrój żywotnika zachodniego ‚Aurescens' jest kolumnowy do wąskostożkowego. Igły w postaci łusek o pięknej, żółtozłocistej barwie.” Poklikałam i dotarłam tu http://kwiaty-ogrody.pl/iglaki/zywotnik-zachodni-thuja-thuja-occidentalis-aurescens/ Chyba o niego chodzi Duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 24.11.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Dostałam małego cyprysika lawsona ellwoodii. czy mogę go potraktować jako domową roślinę, a jesli nie to kiedy powinnam go posadzić? Teraz to chyba już za późno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Elwoodii raczej nie jest w stanie u nas przezimować. Chyba, że lagodna zima będzie. To jedna z najbardziej wrazliwych na mroz odmian cyprysika Lawsona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 24.11.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 czyli zostawić w domu? jako domową doniczkową roslinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 na domową trochę za ciepło.To roślinka sprzedawana w czasie swiąt jako dekoracja - "choinka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.11.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 czyli akurat do mojej nieogrzewanej oranzerii na tyle cieplo/chlodno by przetrwala:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.11.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Elfir, zimuje. Przynajmniej w centralnej Polsce. Wyciąłem ponad czterometrowego w tym roku, bo za dużo miejsca zajmował. Owszem, nie lubi mroźnych, wysuszających wiatrów. Delikatna, młodociana łuska traci wodę, zasycha i wygląda nieciekawie po upierdliwej zimie. -33 wytrzymał bez szwanku, zamarznięta gleba i ostre wiosenne słońce dało mu "popalić". Na ogół nieźle regeneruje. Ogólnie- są ciekawsze roślinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Mirek - ok, dzięki za info, bo dotychczas mnie uczyli , że nie warto wogóle się interesować tą odmianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 24.11.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Kilka lat temu kupiłam takie 2 cyprysiki - miały gdzieś po 15 cm wys. Powoli rosły sobie, do mroźnej i śnieżnej zimy, kiedy to częściowo padły. Poobcinałam co zrudziało i nie odbiło. Nadal pięknie rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.11.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Bo i żadne cudo. W dodatku ma jeden feler, zresztą jak wiele odmian o pokroju kolumnowym, wielopniowym. Otóż jest niemiłosiernie rozwalany przez mokry śnieg. Wiązanie "do kupy" na zimę konieczne, zwłaszcza większego. Pytanie- czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcze 02.12.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 1. piwonie sobie poradzą. Suche pedy chronią roslinę. Scina się wiosną. 2. Róża pnąca - musiałabym zobaczyć. Utnij jakąs gałązkę i zobacz czy martwa czy zielona. 3. Nienormalne. Oliwka jest drzewkiem wiecznieziolnym, więc jej liście nie przebarwiają się na jesień. Obstawiam przesuszenie lub brak światła. 4. Cebula - pewnie hipeastrum. Najpierw potrzebne sa korzonki, by wysokoczyła góra. To trwa kilka tygodni ad 2 - obciełam kilka gałązek wtedy - były już od góry suche, ale dalej zielone. Potem nie miałam jak, teraz obciełam - suche, suche, suche a podlewane regularnie... ad 3 - caly czas stoi w najbardziej widnym miejscu, zwiekszylam podlewanie... na razie jakby zachamowało to spadanie liści... one odrosną wiosną? bo wygląda to strasznie łyso... a i jeszcze mama ostatnio mnie zaskoczyła - wsadziła na działce różę pienną, potem nie okryła jej, zaczęły się mroźne dni, jak na razie sucho i słonecznie, temperatury chyba nie spadają poniżej -10. Czy ta róża przeżyje? Warto ją jeszcze okrywać? Teraz? Zaczekać na odwilż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.12.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 róża pienna - pieniek owinąć gąbką do ocieplania rur, a miejsce szczepienia zasypać suchymi liśćmi i owinąć geowłokniną.Ogólnie w Wielkopolsce bywa że marzną całe. Ja nie projektuję ich, chyba, że na specjalne życzenie. Oliwka - liście odrosną, o ile pędy są żywe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 02.12.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Elfir czy lawendę przykrywa się na zimę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts