Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1. piwonie sobie poradzą. Suche pedy chronią roslinę. Scina się wiosną.

2. Róża pnąca - musiałabym zobaczyć. Utnij jakąs gałązkę i zobacz czy martwa czy zielona.

3. Nienormalne. Oliwka jest drzewkiem wiecznieziolnym, więc jej liście nie przebarwiają się na jesień. Obstawiam przesuszenie lub brak światła.

4. Cebula - pewnie hipeastrum. Najpierw potrzebne sa korzonki, by wysokoczyła góra. To trwa kilka tygodni

Dzięki serdeczne.

Tak, można wapnować jesienią.

Najlepsze jest wapno pochodzenia naturalnego - dolomit, mielona kreda, bo działa łagodnie.

Dawkowanie zwykle jest na opakowaniu i jest użalezznioe od wyjściowej kwasowości.

Wiosną koniecznie wertykulacja.

Witam, kupiłam surmię aurea, jedna szczepiona druga zwykła- obie w doniczce. Czy mogę je teraz jeszcze posadzić ? Czy lepiej poczekać na wiosnę ?

Jeśli poczekać to okryć na polu, czy wstawić do garażu ? W sumie wolałabym posadzić na wiosnę chyba...

Surmie są dośc wrażliwe na wiosenne przymrozki. Lepiej niech stoi w garażu - ale wstawić dopiero, kiedy zrobią się naprawdę duże mrozy. Nie zapomnieć, że czasem trzeba lekko podlać.

"nie wygladaja na szczegolnie duze, z ciekawosci zapytam dlaczego one sa tak dziwnie parami posadzone?"

-- nie są duże bo sadzone jako b. małe rośliny , nie podlewane, w piachu , na patelni , a dlaczego parami - właśnie nie wiem chyba w zamiarze było właśnie przedzielenie ich czymś innym:) - tylko czym ?

U mnie pokazało fotkę z takim dopiskiem „Pokrój żywotnika zachodniego ‚Aurescens' jest kolumnowy do wąskostożkowego. Igły w postaci łusek o pięknej, żółtozłocistej barwie.”

Poklikałam i dotarłam tu

http://kwiaty-ogrody.pl/iglaki/zywotnik-zachodni-thuja-thuja-occidentalis-aurescens/

Chyba o niego chodzi Duduś :)

Elfir, zimuje. Przynajmniej w centralnej Polsce. Wyciąłem ponad czterometrowego w tym roku, bo za dużo miejsca zajmował. Owszem, nie lubi mroźnych, wysuszających wiatrów. Delikatna, młodociana łuska traci wodę, zasycha i wygląda nieciekawie po upierdliwej zimie. -33 wytrzymał bez szwanku, zamarznięta gleba i ostre wiosenne słońce dało mu "popalić". Na ogół nieźle regeneruje. Ogólnie- są ciekawsze roślinki :)

Bo i żadne cudo.;) W dodatku ma jeden feler, zresztą jak wiele odmian o pokroju kolumnowym, wielopniowym. Otóż jest niemiłosiernie rozwalany przez mokry śnieg. Wiązanie "do kupy" na zimę konieczne, zwłaszcza większego. Pytanie- czy warto?

1. piwonie sobie poradzą. Suche pedy chronią roslinę. Scina się wiosną.

2. Róża pnąca - musiałabym zobaczyć. Utnij jakąs gałązkę i zobacz czy martwa czy zielona.

3. Nienormalne. Oliwka jest drzewkiem wiecznieziolnym, więc jej liście nie przebarwiają się na jesień. Obstawiam przesuszenie lub brak światła.

4. Cebula - pewnie hipeastrum. Najpierw potrzebne sa korzonki, by wysokoczyła góra. To trwa kilka tygodni

ad 2 - obciełam kilka gałązek wtedy - były już od góry suche, ale dalej zielone. Potem nie miałam jak, teraz obciełam - suche, suche, suche :( a podlewane regularnie...

ad 3 - caly czas stoi w najbardziej widnym miejscu, zwiekszylam podlewanie... na razie jakby zachamowało to spadanie liści... one odrosną wiosną? bo wygląda to strasznie łyso...

a i jeszcze mama ostatnio mnie zaskoczyła - wsadziła na działce różę pienną, potem nie okryła jej, zaczęły się mroźne dni, jak na razie sucho i słonecznie, temperatury chyba nie spadają poniżej -10. Czy ta róża przeżyje? Warto ją jeszcze okrywać? Teraz? Zaczekać na odwilż?

róża pienna - pieniek owinąć gąbką do ocieplania rur, a miejsce szczepienia zasypać suchymi liśćmi i owinąć geowłokniną.

Ogólnie w Wielkopolsce bywa że marzną całe. Ja nie projektuję ich, chyba, że na specjalne życzenie.

Oliwka - liście odrosną, o ile pędy są żywe.