Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Ponownie zwracam się z ogromną prośbą. Chcielibyśmy zagospodarować kolejny zakątek. Tu chcielibyśmy posadzić jakieś na pewno jedno drzewko, na resztę brak pomysłu, ale na pewno rośliny kwitnące aby ożywić nieco tą część. Co do szerokości wzdłuż tuji 5m, w głąb dystans dowolny, oparty na nieregularnym kształcie.

Proszę o pomoc.foto ogród.jpg

Witam

Ponownie zwracam się z ogromną prośbą. Chcielibyśmy zagospodarować kolejny zakątek. Tu chcielibyśmy posadzić jakieś na pewno jedno drzewko, na resztę brak pomysłu, ale na pewno rośliny kwitnące aby ożywić nieco tą część. Co do szerokości wzdłuż tuji 5m, w głąb dystans dowolny, oparty na nieregularnym kształcie.

Proszę o pomoc.[ATTACH=CONFIG]323506[/ATTACH]

czy miłorząb jako drzewo mogłoby się sprawdzić?

Część moich 5 letnich świerków serbskich zaczęło brązowieć od strony pnia tzn igliwie na starszych pędach. I jest to proces dość gwałtowny. Szukałem przyczyn podejrzewając mszycę świerkową i na Ogrodowisku znalazłem wątek gdzie ktoś szuka porady w identycznym przypadku. Wrzucono tam zdjęcia, na których również jest sporo takich kokoników. W moim przypadku kokoniki odnalazłem wyłącznie na zaatakowanych świerkach, własnie w miejscach silnego brązowienia. Wyjaśnienie jednak było napisane w taki sposób, że nie sposób się zorientować czy kokony można powiązać z mszycą czy z innymi stwoarami. Niezaleznie od tego , czy oprysk w lipcu ma jakiś sens ?

witam,

chciałabym się spytać jak należy dbać o bażynę czarną?

Mam parę sadzonek, które się rozrosły i początkowo wyglądały ładnie. Niestety rozrośnięte kępy zaczynają zasychać od środka i nowe przyrosty są tylko na końcach łodyg. Bażyny nie przycinałam (np. tak jak wrzosów). Mam ją w przedogródku i codziennie muszę na nią patrzeć, chociaż coraz mniej mi się podoba.

Co mogę zrobić, żeby poprawić jej wygląd?

Wyjaśnienie jednak było napisane w taki sposób, że nie sposób się zorientować czy kokony można powiązać z mszycą czy z innymi stwoarami.

Mszyca przecież nie robi kokonów.

Nie ma sensu pryskać, skoro nie wiadomo co to jest (bo może być grzyb a kokony nie mają związku). Oprysk robi się po identyfikacji.

Zasadniczo w miejscu niedostatecznie doświetlonym (jak wnętrze korony) każdy świerk zrzuca igły.

Co mogę zrobić, żeby poprawić jej wygląd?

Teraz to już będzie ciężko. Na razie można spróbować część podciąć i zobaczyć czy potrafi regenerować ze starszych pędów. Albo po prostu wymienić rośliny na nowe.

DSC_5887.jpg DSC_5888.jpg

Elfir może masz wiedzę co to za szkodnik traw? Szukałam w necie ale nic podobnego nie znalazłam. Może te małe to mszyce a te duże robale tylko się nimi żywią. Mam kilka takich traw i nie wiem czy z tym walczyć, wykopać zupełnie czy tylko uciąć przy ziemi zainfekowane sztuki. Boję się, że to się rozniesie na sąsiednie gatunki:)