Elfir 07.08.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) 1.Powiedz mi jakie drzewa tu posadzić, żeby były szczepione na pniu, na 180-200m, zielone i żeby nie rosły powyżej 5 metrów. I nie może to być klon globosa, bo zbyt grzmotowaty, zwalisty, nie pasuje do reszty. Chciałabym posadzić te drzewa na planie prostokąta, żeby stworzyć taki dodatkowy, zacieniony taras na trawie. Żeby zacieniało taras, musiałoby mieć rozłożystą koronę. np. wisnia Fukubana, Fugenzo. Z mniejszych wiśnia Brillant Poza tym można posadzić wielopniowe formy świdośliwy i wyprowadzić parasolowatą koronę. *** Pogoda - ja mam zaplanowany ogród z sucholubnymi (xeriscape) na przeważającej części działki. Przy trawniku i dużej liczbie kwitnących krzewów i bylin to albo doskonałe warunki siedliskowe (np. nad rzeką, jeziorem) albo system automatycznego nawadniania. Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 08.08.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Witaj Elfir pytałam już na innym forum ale może tutaj też ktoś mi podpowie ," która z lawend najmniej się wykłada i najdłużej kwitnie? Moja kupiona w zeszłym roku już w lipcu przekwitła. Może z tej stronki http://www.plantacjalawendy.pl/galeria.html lub tej http://www.szkolka-przytok.pl/pl/c/Lawenda-Lawandula/434 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) nie wiem. musiałabym uprawiać kilka odmian, aby móc porównać. A na razie mam oświadczenia z dwoma - dziką i "Hidcote". Gdzie Hidcote jest mniejsza i bardziej zwarta od dzikiej. Ale różnicy w kwitnieniu nie widziałam. W tym roku kupiłam "Silver Mist". Mam wrażenie, że kwitła stosunkowo wcześnie jak na lawendę, dlatego dwa tygodnie temu była już przycięta i kwitnie powtórnie, ale ma mniejsze kwiatki. Z drugiej strony może to być wina braku zimy w tym roku. btw: Gosso i Grapenhall to nie jest Lavandula angustifolia tylko Lavandula x intermedia.Widzę którąś z nich u sąsiadów - mają prawie 1 m wysokości z kwiatami i rozkładają się w wielką półkulę. Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Mózg mi się lasuje w tym upale... patrzę się w projekt i nie mam żadnej myśli poza "ale mi gorąco" Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 09.08.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Elfir, co może powodować obsychanie (brązowienie) obrzeży liści klonu Carnival? Posadziłam go tej wiosny i jakaś z niego od początku mizerota Dziś zauważyłam, że coś mu dolega. Wybacz jakość zdjęcia, ale mam nadzieję, że widać te brązowe przysychające obwódki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Podlewasz go? On jeszcze słabo ukorzeniony, biedak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 09.08.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Pestko, tak, podlewam, rano i wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2015 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 No, to pewnie przypaliło go silne słońce. On ma zbrązowienia tylko na białych częściach liści, prawda? Zalecają sadzenie go w półcieniu, ale w tym roku pewnie i to niewiele by pomogło.U mnie przypaliło listki wierzby Hakuro-Nishiki. Ma podobny koloryt jak Twój klon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 10.08.2015 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 O tym słońcu właśnie pomyślałam. Klon rośnie od zachodniej strony i tylko do 10 rano ma słońce, potem ok. 18 Ale może to wystarczyło? Zostawić takie, czy przyciąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.08.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 A tego Ci nie powiem. Ja swojej wierzby nie przycinam teraz. Jest gęsto ulistniona. Przypaliło te zewnętrzne liście. W środku jest ładna. Poczekam i zobaczę czy dalej te listki nie obsychają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 12.08.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Czy taka kompozycja jest do przyjęcia? Klon Jawor ESK, Jaśminowiec, tawuła nippońska, dwa rodzaje hortensji na zewnatrz. Po lewej od drzewa byłoby jeszcze troszkę miejsca. długa krawędź ma ok. 7metrów. Proszę o poprawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.08.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Chcę rozbudować swój ogródek ziołowy. Mam w nim lawendę, melisę, tymianek i miętę, lubczyk, kocimiętkę. Jakie mogę jeszcze dodać zioła, które będą spokojnie zimować w gruncie? Część będę dzielić/ rozsadzać jesienią, a na wiosnę dosieję to, czego nie mam. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 12.08.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 do tego dodaj szałwię lekarską - tworzy piekną kępę liści (kwitnie tak sobie ale i tak bardziej lubię tę lekarską niż ozdobną), pieknie wyglada też hyzop - mój ma rózowofilotowe kwiaty) dodaj niskie oregano - jest w kilku kolorach i "smakach". Z jednorocznych sieję majeranek i cząber. Pietruszka tez jest dekoracyjna - szczególnie karbowana. Swoją miętę - dwa gatunki ujarzmiłam w skrzynce - dośc wysokiej - rozłazi się strasznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.08.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 ok, skrzętnie notuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.08.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Szczypiorek wieloletni, Tataraczku , kwitnie pięknie dodatkowo. Szałwia omszona jest dostępna w 3 kolorach, ale to raczej ku ozdobie. Rizmaryn u mnie zimuje i rośnie szaleńczo. A tymianek masz tylko jeden? Bo są różne, np cytrynowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.08.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 SZczypiorek mam, całą osobną dłuuuugą grządkę tymianki mam chyba 3, mięty dwie różne. rozmaryn mi się wysiewa i sam odbija wiosną, ale ponieważ sam to dość nieprzewidywalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 13.08.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Dziewczyny, i Tatarak i Pestka, jak to z tym rozmarynem macie?Czyli część nadziemna Wam wymarza, czy po prostu roziewa się co roku?Ja mam 4 letni rozmaryn w donicy, ok listopada wjeżdza do domu, troche marnieje, potem ok marca "wyjeżdza" z powrotem na taras... Aromat ma taki jak z basenu Morza Śródziemnego:p te jednoroczne łodyżki - roślinki... moim zdaniem, to nie toTeraz dużego romarynu szkoda mi dać, aby przekonać się , że wytrzyma w gruncie.... PS a propos szałwii, Pestko, poprzednio pisałam o szałwii lekarskiej (officinalis) nieco inna od ozdobnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.08.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 ja miałam wysiany w zeszłym roku rozmaryn: zakwitł i miał nasiona, które się rozsypały na grządkę, bo się zagapiłam. w tym roku pod koniec maja zaczął mi rosnąć nowy rozmaryn - tak z pół metra dalej, kilka roślinek. ewidentnie "samosiejki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.08.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 U mnie rozmaryn siedzi na wyniesionej rabacie. To jest od kilku lat ta sama karpa. Wiosną śninam jak trawy ozdobne. Odbija i jest bardzo duży i gęsty co roku. Nie okrywam. Nawet o tym nie pomyślałam, że on może być wrażliwy Szałwia omszona, szczypiorek i rozmarym w tym roku 6 czerwca. Teraz rozmaryn jest ponad 2 razy wyższy. Ave, wiem, że inna, ale myślałam o dodaniu czegoś co jest wieloletnie na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 13.08.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Pestko a co z aromatem tego rozmarynu? Czy ten Twój ma zdrewniałą część dolną? Mój jest jeszcze nie ścinany (podskubywany i owszem;) ) i chyba mniej okazły!Jutro zrobie fotkę mojego, mam jeszcze jeden - tegoroczny, może wysadzę do gruntu?A moja szałwia officinalis jest na tym samym miejscu juz kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts