Hot chocolate 20.08.2015 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Bardzo dziękuję Elfir za pomoc :* Z uwagi na fakt, że nie wrócę do domu do końca sierpnia, w poniedziałek ciachnęłam cały szpaler graba - trochę na oko z tymi 'oczkami', ale chyba ok Przy okazji wycięły się zbrązowiałe listki... i czekam na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
April40 20.08.2015 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 w tej sytuacji trzeba opryskać chemicznie i wygrabić liście. Score, Amistar, Dithane Dziękuję Elfir! Zakupiłam dzisiaj środek Target Natura i opryskałam roślinę. Mam nadzieję, że się uratuje, bo zostało jej chyba tylko 1/3 wszystkich liści... http://sklepdlaogrodu.pl/pl/agricolle-szara-plesn-i-maczniak-prawdziwy-750ml-target.html http://sklepdlaogrodu.pl/environment/cache/images/300_300_productGfx_43061555.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.08.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 ciekawe czy jest skuteczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
April40 20.08.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Nie wiem, zobaczymy - to była jakaś nowość w markecie, więc nie umieli do końca powiedzieć o jego skuteczności. Środek jest podobno naturalny - za tydzień mam powtórzyć oprysk... BTW - nie wiem czemu ubzdurało mi się, że azalia nie zrzuca liści, jak przecież ona zrzuca je na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarnowianka 22.08.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Witam , mam ogromną prośbę czy może ktoś zidentyfikować co dolega moim jarząbom szwedzkim. z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 22.08.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 W tym roku odpuściłam walkę z chwastnicą na trawniku, plewienie jest nieskuteczne (chyba przegapiłam rozsiewanie, albo to z zeszłorocznych nasion teraz się namnożyła). W przyszłym roku trawnik będzie do poprawki, chcemy nawieźć trochę ziemi z piaskiem, obsiać na nowo. Chwastnicę mam zamiar potraktować roundupem. Potrzebuję porady, kiedy to zrobić, żeby było skuteczenie? Teraz jesienią (ale chyba nie ma sensu, bo się rozsiała), a może na wiosnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skiab 23.08.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Witajcie! podglądam z przerwami wątek, znajduję tu mnóstwo inspiracji! Co to za roślina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 23.08.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 skiab, zdjęcie masz podpisane "papuzi krzew" i to jest właśnie ta roślina Inaczej Trojeść amerykańska, która jest na liście roślin zakazanych do uprawy i rozprzestrzeniania w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 24.08.2015 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Witam,upały trochę sponiewierały mój ogród. O soczyście zielonym trawniku zapomniałam już w lipcu. Podlewam warzywnik, byliny i co wrażliwsze krzewy, żeby utrzymać wegetację. Już widzę co trzeba zabrać ze słonecznych stanowisk, co sobie daje radę. Bez sentymentu pożegnam się z paroma krzewami, o które co roku walczyłam. Polecam wątek Elfir z wykazem roślin na stanowiska suche! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.08.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Witam , mam ogromną prośbę czy może ktoś zidentyfikować co dolega moim jarząbom szwedzkim.] Tam chyba był jakiś szkodnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.08.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 . Potrzebuję porady, kiedy to zrobić, żeby było skuteczenie? Teraz jesienią (ale chyba nie ma sensu, bo się rozsiała), a może na wiosnę? Systematycznie pędzelkować chwastnicę, przez całe lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarnowianka 24.08.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Tam chyba był jakiś szkodnik Dziękuję za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 24.08.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Systematycznie pędzelkować chwastnicę, przez całe lato Ech, to jednak nie da się tego ułatwić - a miałam nadzieję... dzięki za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 25.08.2015 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Cześć mam pytanie w sprawie nawozu do trawy, który jest lepszy yara Vila czy yara mila? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 http://vila-nawozy.pl/produkt/27/yara-mila-complex-npk-op.-25kg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 25.08.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Kobiety.... I mężczyźni.... W sklepach carrefur pojawiły się dość wyrośnięte (ponad 100 cm) cyprysy, nazwy nie ma, ale na moje niewprawne oko columnaris (niebieskawy) - cena 11,90 zł... Nie znam się na tym, ale wyglądają na kopane z gruntu - co prawda są w sporych doniczkach, ale mają mocno pouszkadzane bryły korzeniowe.... Pytanie/a brzmi: czy kupować i sadzić do gruntu? Czy one się przyjmą/ ukorzenią się do zimy czy zękną od razu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.08.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Zależy jak mocno mają podcięte korzenie. Miałam przypadek z kupioną w donicy (w OBI) jodłą koreańską. Sadziłąm ją jesienią i przetrwała rok, po czym padła powolutku. Właśnie z powodu okaleczonych potężnie korzeni. Nie pomogło hołubienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 25.08.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Nie wiem jak powinna wyglądać bryła korzeniowa dużej "sadzonki" tego Cyprysa, ale na moje "lajkonikowe" oko to baaardzo mają te korzenie pouszkadzane... Dotychczas kupowałam rośliny (ze szkółek czy sklepów ogrodniczych) prowadzone w doniczkach, były one (te doniczki) tymi korzeniami wypełnione, a czarna ziemia w której rosły była wilgotna... Wyciąganie i sprawdzanie korzeni nie sprawiało problemu, ponieważ cała bryła ładnie trzymała się "kupy"... W przypadku tych carrfurowych drzewek "potrząsanie" rośliną nie sprawiało, że doniczka spadała, ale odwrócenie doniczki groziło wysypaniem zawartości (brunatnego, przesuszonego piachu)... Chyba będę musiała wziąć duży worek i zaryzykować wysypanie zawartości - może nie wyrzucą mnie ze sklepu kolejne pytanie: późną wiosną (chyba koniec maja) robiłam sadzonki z gałązek: krzewuszki, pęcherznicy, ketmii, hortensji ogrodowej... pędy były nieduże (10 cm) i zmarniały, ale przy ziemi zaczynają puszczać skromniusieńkie listki/ pędy - wnioskuję, że się przyjęły/ ukorzeniły... Domyślam się - nie sprawdzałam - że korzonki tych moich eksperymentów z ukorzenianiem to takie aby aby będą... I co teraz Przesadzać do gruntu, żeby zdążyły się przed zimą zaaklimatyzować czy przezimować w doniczkach? Jeśli miały by do wiosny w doniczkach przeczekać, to w jakich warunkach? Przenieść do pomieszczenia czy zadołować w gruncie w doniczkach? Jeśli do pomieszczenia, to może to być szklarnia (15m2, nieogrzewana) czy lepiej do domu? Nieogrzewanego garażu ani ciemnej zimnej piwnicy nie mam i baaardzo żałuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.08.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Myślę, że najlepiej odpowie Ci Elfir Ja bym albo zadołowała w doniczkach i trochę okryła stroiszem na zimę. Albo do tej szklarni, ale doniczki opatuliłabym styropianem, żeby ziemia nie przemarzała. Nie wiem jakie masz w tej szklarni temperatury zimą. W każdm razie do gruntu wsadziłabym wiosną. Dom, czy ciemna piwnica na pewno odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Chyba chodzi o cyprysiki Lawsona? W tej cenie to chyba wyprzedają zniszczone, przesuszone resztki towaru. Jak chcesz się pobawić to mozna kupić na zasadzie eksperymentu. Efekty dopiero w czerwcu przyszłego roku będa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts