Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w tej sytuacji trzeba opryskać chemicznie i wygrabić liście.

Score, Amistar, Dithane

Dziękuję Elfir! Zakupiłam dzisiaj środek Target Natura i opryskałam roślinę. Mam nadzieję, że się uratuje, bo zostało jej chyba tylko 1/3 wszystkich liści... :sick:

http://sklepdlaogrodu.pl/pl/agricolle-szara-plesn-i-maczniak-prawdziwy-750ml-target.html

http://sklepdlaogrodu.pl/environment/cache/images/300_300_productGfx_43061555.jpg

W tym roku odpuściłam walkę z chwastnicą na trawniku, plewienie jest nieskuteczne (chyba przegapiłam rozsiewanie, albo to z zeszłorocznych nasion teraz się namnożyła). W przyszłym roku trawnik będzie do poprawki, chcemy nawieźć trochę ziemi z piaskiem, obsiać na nowo. Chwastnicę mam zamiar potraktować roundupem. Potrzebuję porady, kiedy to zrobić, żeby było skuteczenie? Teraz jesienią (ale chyba nie ma sensu, bo się rozsiała), a może na wiosnę?

Witam,

upały trochę sponiewierały mój ogród. O soczyście zielonym trawniku zapomniałam już w lipcu. Podlewam warzywnik, byliny i co wrażliwsze krzewy, żeby utrzymać wegetację.

Już widzę co trzeba zabrać ze słonecznych stanowisk, co sobie daje radę. Bez sentymentu pożegnam się z paroma krzewami, o które co roku walczyłam.

Polecam wątek Elfir z wykazem roślin na stanowiska suche!

Kobiety.... I mężczyźni....

W sklepach carrefur pojawiły się dość wyrośnięte (ponad 100 cm) cyprysy, nazwy nie ma, ale na moje niewprawne oko columnaris (niebieskawy) - cena 11,90 zł... Nie znam się na tym, ale wyglądają na kopane z gruntu - co prawda są w sporych doniczkach, ale mają mocno pouszkadzane bryły korzeniowe.... Pytanie/a brzmi: czy kupować i sadzić do gruntu? Czy one się przyjmą/ ukorzenią się do zimy czy zękną od razu?

Zależy jak mocno mają podcięte korzenie.

Miałam przypadek z kupioną w donicy (w OBI) jodłą koreańską. Sadziłąm ją jesienią i przetrwała rok, po czym padła powolutku. Właśnie z powodu okaleczonych potężnie korzeni. Nie pomogło hołubienie :(

Nie wiem jak powinna wyglądać bryła korzeniowa dużej "sadzonki" tego Cyprysa, ale na moje "lajkonikowe" oko to baaardzo mają te korzenie pouszkadzane...

Dotychczas kupowałam rośliny (ze szkółek czy sklepów ogrodniczych) prowadzone w doniczkach, były one (te doniczki) tymi korzeniami wypełnione, a czarna ziemia w której rosły była wilgotna... Wyciąganie i sprawdzanie korzeni nie sprawiało problemu, ponieważ cała bryła ładnie trzymała się "kupy"... W przypadku tych carrfurowych drzewek "potrząsanie" rośliną nie sprawiało, że doniczka spadała, ale odwrócenie doniczki groziło wysypaniem zawartości (brunatnego, przesuszonego piachu)... Chyba będę musiała wziąć duży worek i zaryzykować wysypanie zawartości - może nie wyrzucą mnie ze sklepu :D

kolejne pytanie: późną wiosną (chyba koniec maja) robiłam sadzonki z gałązek: krzewuszki, pęcherznicy, ketmii, hortensji ogrodowej... pędy były nieduże (10 cm) i zmarniały, ale przy ziemi zaczynają puszczać skromniusieńkie listki/ pędy - wnioskuję, że się przyjęły/ ukorzeniły... Domyślam się - nie sprawdzałam - że korzonki tych moich eksperymentów z ukorzenianiem to takie aby aby będą... I co teraz :confused:

Przesadzać do gruntu, żeby zdążyły się przed zimą zaaklimatyzować czy przezimować w doniczkach? Jeśli miały by do wiosny w doniczkach przeczekać, to w jakich warunkach? Przenieść do pomieszczenia czy zadołować w gruncie w doniczkach? Jeśli do pomieszczenia, to może to być szklarnia (15m2, nieogrzewana) czy lepiej do domu? Nieogrzewanego garażu ani ciemnej zimnej piwnicy nie mam i baaardzo żałuję :(

Myślę, że najlepiej odpowie Ci Elfir :)

Ja bym albo zadołowała w doniczkach i trochę okryła stroiszem na zimę. Albo do tej szklarni, ale doniczki opatuliłabym styropianem, żeby ziemia nie przemarzała. Nie wiem jakie masz w tej szklarni temperatury zimą.

W każdm razie do gruntu wsadziłabym wiosną.

Dom, czy ciemna piwnica na pewno odpadają.