pestka56 13.11.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Wsadzaj póki ziemia nie zamarzła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickey30 16.11.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Witam, Poszukuje pomocy - dostaliśmy od gminy decyzje odnośnie wycinki drzew na działce, na której niedługo rozpoczynamy budowę.Mamy w zamian za wycięte drzewa dokonać nasadzeń kompensacyjnych w ilości 100 szt drzew!!!!!! Proszę o podpowiedź jakie ciekawe drzewa można sadzić, oczywiście żeby nie zbankrutować.Obwód między 14-16cm. Nie mogą być żadne tuje/brabanty,szmaragdy/, ale już chyba np Żywotnik Zachodni się kwalifikuje... W oczekiwaniu na pilną pomoc, sugestie i inne rady,Pozdrawiam serdecznie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkornacki 17.11.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 wysadź liściaste. są tanie. brzozy naprzykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 18.11.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) Witam, Poszukuje pomocy - dostaliśmy od gminy decyzje odnośnie wycinki drzew na działce, na której niedługo rozpoczynamy budowę. Mamy w zamian za wycięte drzewa dokonać nasadzeń kompensacyjnych w ilości 100 szt drzew!!!!!! Proszę o podpowiedź jakie ciekawe drzewa można sadzić, oczywiście żeby nie zbankrutować.Obwód między 14-16cm. Nie mogą być żadne tuje/brabanty,szmaragdy/, ale już chyba np Żywotnik Zachodni się kwalifikuje... W oczekiwaniu na pilną pomoc, sugestie i inne rady, Pozdrawiam serdecznie, Mickey30, Odpowiem w punktach (pozwoliłem sobie pogrubić niektóre fragmenty Twojego cytatu): 1) 100 sztuk drzew w ramach nasadzeń kompensacyjnych to sporo... 2) ... mimo wszystko nie byłoby to wielkim problemem, gdyby nie ten wymóg obwodu pnia między 14 a 16 cm każdego z drzew; tu w mojej opinii już pojawia się dla was nieciekawa sytuacja. Taki obwód pnia to będzie moim zdaniem już duże drzewo (oczywiście jego potencjalna wysokość przy tym obwodzie będzie zależała od gatunku). Nie we wszystkich szkółkach są drzewa o takim obwodzie pnia; 3) piszesz, żeby nie zbankrutować... nie mam czasu dokładnie sprawdzać, ale z doświadczenia wiem, a dodatkowo logika podpowiada, że cena drzewa z doniczki, w balocie czy z gruntu, o takim obwodzie pnia, nie będzie mała, a pomnożona razy 100, to już w ogóle duży wydatek (domyślam się, że przed budową domu inwestor przygotowuje się raczej na innego typu wydatki); 4) zapewne urząd zażyczy sobie faktury ze szkółki potwierdzającej zakup drzew o takim parametrze (obwód pnia) i w takiej ilości, a co gorliwsi pracownicy referatów czy wydziałów ochrony środowiska (itp.) mogą złożyć zapowiedziane odwiedziny i sprawdzić na miejscu czy należycie wykonałeś decyzję; 5) tzw. tuja to właśnie żywotnik zachodni: thuja occidentalis = żywotnik zachodni. Dlatego, moim zdaniem, warto napisać do urzędu pismo z prośbą o zmianę decyzji - urzędnik zza biurka często jest oderwany od rzeczywistości i nie zdaje sobie sprawy (nie interesuje się osobiście tematyką, jaką przyszło mu zajmować się zawodowo), że obwód pnia 14-16 cm to już naprawdę niemałe drzewo. W piśmie poproś o zmniejszenie podanego w decyzji w cm wymogu obwodu drzew lub o wycofanie tego kryterium z decyzji, wszystko dobrze umotywuj i kulturalnie wyjaśnij; przedstaw, że to nieproporcjonalnie duży koszt (sprawdź wcześniej ceny w okolicznych szkółkach takich drzew) do drzew usuniętych, szczególnie dla inwestora przed budową domu, że rozumiesz sens nasadzeń kompensacyjnych i się z nim zgadzasz i popierasz, ale podkreśl, że potrzeba wycinki w Twoim wypadku nie wynika z kaprysu czy tzw. "widzimisię", ale jest konieczna w związku z przyszłą inwestycją, że prosisz o dostosowanie treści decyzji w zakresie ilość sztuk drzew i ich obwodu (najlepiej rezygnacja z kryterium obwodu) do swoich możliwości finansowych i do warunków na działce - to może być ważny argument (np. że uwzględniając przyszłe zagospodarowanie działki, miejsce na dom, podjazd, garaż i inne obiekty planowane, trudno będzie/niemożliwe będzie na niej posadzić taką ilość drzew i w takiej wielkości, które przecież będą powiększać swoje rozmiary nadziemne i swoją bryłę korzeniową, przez co mogą w przyszłości np. doprowadzić do nadmiernego zacienienia działki lub stworzenia niebezpieczeństwa - np. dla budynku, dla podziemnych instalacji sieci mediów, problem z ubezpieczycielem). itp. itd. [zależy od Twojej kreatywności i konkretnego przypadku] Porozmawiaj zanosząc takie pismo/wniosek z osobą, która podpisała się pod decyzją, może nawet z naczelnikiem/kierownikiem danego referatu. Dobrze się do tej rozmowy przygotuj. Spokojnie argumentuj z pewnością siebie, ale jednocześnie pokornie i ze zrozumieniem dla idei (w tym przypadku nasadzeń kompensacyjnych) - to najczęściej działa. Przemyśl sobie takie rozwiązanie. Edytowane 18 Listopada 2015 przez greywolf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 19.11.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Myślę, że ten parametr grubości wynika z tego:Drzewo stosowane do nasadzeń w terenach ogólnodostępnych powinno mieć w pełni uformowaną koronę, która nie będzie wymagała dalszych zabiegów szkółkarskich. Niedopuszczalne jest sadzenie roślin nie w pełni uformowanych, czyli np. o obwodach 10/12 cm, ponieważ w warunkach miejskich niemożliwe będzie zapewnienia fachowych cięć formujących. Do nasadzeń w publicznych terenach zieleni powinno się stosować rośliny o obwodzie pnia minimum 14/16 cm. Należy tu nadmienić, ze obwód pnia jest mierzony w szkółkach na wysokości 100 cm od nasady pnia, a nie, jak się zwykło przyjmować w Polsce, na wysokości 130 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 19.11.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 dostaliśmy od gminy decyzje odnośnie wycinki drzew na działce, na której niedługo rozpoczynamy budowę. Mamy w zamian za wycięte drzewa dokonać nasadzeń kompensacyjnych w ilości 100 szt drzew!!!!!! gdzie masz posadzić te 100 drzew? toż to cały las:o może komuś jedno zero się niechcący dopisało:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcze 24.11.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Potrzebuję pilnej porady, co robić W połowie października miałam sadzone tuje z doniczki, aktualnie okazało się, że trzeba poprawić instalację pod spodem i niestety cztery z nich zostały chwilowo wykopane. Ładnie wyszły, wykopane z zapasem, więc korzenie nie zostały uszkodzone, niestety po ponownym zakopaniu no nie trzymają rozstawów i muszę to poprawić... Planuję w sobotę i teraz pytanie - czy po zabiegu przesuwania krzaczków wystarczy, że zostaną zasypane, przydeptane, jak przy sadzeniu, czy też lepiej czymś okryć ziemię wokół nich, np jakimiś gałęziami iglaków, itp? Wiem, że pogoda średnia na grzebanie w ziemi przy czymkolwiek, ale mimo wszystko, wolę to zrobić teraz póki można to ładnie ruszyć niż wiosną, jak już się ukorzenią na dobre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.11.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Póki ziemia nie zamarzła możesz przesadzić. Nie trzeba specjalnie okrywać. Jak masz korę, to obsyp, nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2015 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Wróciłam. Jak ktoś wysyłał mi maila a nie dostał odpowiedzi to przepraszam, ale posypała mi się poczta - część maili trafiała z niewiadomego powodu do spamu i była automatycznie kasowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Wiem, że pogoda średnia na grzebanie w ziemi przy czymkolwiek, ale mimo wszystko, wolę to zrobić teraz póki można to ładnie ruszyć niż wiosną, jak już się ukorzenią na dobre... U nas tak ciepło, że spokojnie można ogród zakładać. Spokojnie sadź, tylko grubo ściółkuj korą. W moim ogrodzie mam falujący łan żywozielonej, kwitnącej na niebiesko facelii i kwitnące siewki uczepu-bidensa, który olewa przymrozki -3 stopnie. Mięta puszcza młode listki. Wiosna w pełni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 gdzie masz posadzić te 100 drzew? toż to cały las:o może komuś jedno zero się niechcący dopisało:D Niestety, mój klient też dostał takie zalecenie, po tym, jak wyciął fragment zagajnika pod budowę domu i komunikację. Cała reszta działki to gęsty młodnik także wymagający przetrzebienia, by na coś wyglądał. Nie ma gdzie tego fizycznie posadzić - ba! przydałoby się jeszcze sporo wyciąć. Zastanawiam się, czy poprosić urzędnika o wskazanie palcem na mapie inwentaryzacyjnej miejsca do nasadzenia tych 100 drzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 To może jakaś propozycja inna zamiast świerków Sosny - służą do stabilizacji wydm, więc mają odpowiedni system korzeniowy. Głęboko korzenią się również jodły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Elfir zostało mi dosc sporo pro complex z yary Przede wszystkim nie może zwilgotnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Elfir, mam prośbę, kiedyś pokazałaś w tym wątku fajne fotki ogrodu z Ogrodowiska.Przekopałam trochę stron i nie mogę znaleźć. Czy byłabyś w stanie dać namiar na ten ogród? Bardzo mi się podobał i do tego fajne zdjęcia. pozdrawiam Musiałabyś mi pokazać o jakie zdjęcia chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Hej. Eflir mam pytanie: po pierwszych przymrozkach ścięło mi wiele roślin w tym róże. Strasznie mi ich szkoda, bo mróz przyszedł w chwili kiedy pięknie kwitły i miały jeszcze wiele pąków. Zatem czy przycinać je teraz czy czekać do wiosny? Bezwzględnie do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Przesadzać teraz czy wiosną? Te budleje, które zostają na starym miejscu jakoś kosmetycznie przyciąć na zimę? - bo są tak rozłożyste,że nie wiem jak je mam okopczykować; Przesadzać wiosną. Mozna przyciać o połowę za duże do okrywania. Okrywac dopiero jak ustabilizują sie mrozy. Mokra i ciepła zima = pleśń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Mam jeszcze jedną mała prośbę, czy można prosić o mała podpowiedź i poradę. Mamy mała skarpę od strony ulicy, jako ścianę chcielibyśmy wykorzystać świerki serbskie, nie mamy pomysłu co przed. Jeśli można prosić o propozycję. Z góry dziękuję. [ATTACH=CONFIG]335407[/ATTACH] Najlepiej jałowce (jak jest słońce), irgi (słońce-cień). Albo trawy ozdobne (słońce). Nasłonecznienie - brać pod uwagę cień, jaki rzuci ściana wysokich iglaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunarii 27.12.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Elfir poszukuję porady w doborze gatunków do wiatrochronu. Będzie on po zewnętrznej części ogrodzenia, więc walory dekoracyjne nie są najbardziej istotne. Chciałbym aby był to możliwie jak najmniej wymagający pielęgnacji żywopłot. Stanowisko to ziemia 5-6 klasy - piaszczysta, ale nie sam piach, bo rosną w okolicy np. dęby i świerki, którymi jestem odgrodzony z dwóch stron - co potęguje (korytaż powietrzny) wiatry wiejące z północnego zachodu na południowy wschód. Wieje do tego stopnia że świeżo położony gont latem na altanie mi powyginało podczas ostatniej wichury. Do dyspozycji jest pas 5 metrów x 40 metrów stanowisko pełne nasłonecznienie. Nad tym pasem idą druty napięcia na wysokości 10 metrów, więc wysokie drzewa odpadają. Wewnątrz działki obok ogrodzenia mam posadzone pęcherznice i jagody kamczackie, więc dobrze aby po zewnętrznej stronie było to coś co jest znacznie wyższe i ma te kilka metrów. Myślałem np. o karaganie syberyjskiej albo nawet o niewielkich drzewach. Co się sprawdzi na takim stanowisku i będzie dość bezobsługowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.12.2015 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Osłony wiatrochronne robi się przede wszystkim z gatunków o luźnych koronach - czyli nie zwartych pasów świerka a drzew liściastych wymieszanych z iglastymi. Nie jesteś w stanie zatrzymać wiatru, a jedynie rozbić jego siłę.Nie masz za wiele wysokości do dyspozycji, czyli zostają małe drzewka i większe krzewy - czeremcha, ałycza (śliwa wiśniowa), świdośliwa, dereń jadalny, głogi. Karagana ma płytki system korzeniowy - może się wywracać. Posadź także drzewa wewnątrz ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunarii 28.12.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Trochę czytałem o zasadach budowy zapor przeciwwiatrowych i wiem, że na ten cel nadają się najlepiej rośliny liściaste, względnie mieszane. Ze względu na to, że np. dach altany ma wysokość ponad 3 metry, aby go ochronić, a także aby ochronić namiot foliowy, potrzebuję dość wysokiej zasłony. Wieje dość konkretnie bo jak zaznaczyłem jest w szczerym polu pomiędzy lasami i działka znajduje się we wnęce, którą idzie wiatr. Zastanawiam się nad drzewami typu klon o owalnej koronie i niskim wzroście docelowym do 10 metrów. Od strony działki przy ogrodzeniu rośnie pęcherznica i jagoda kamczacka. Za nią posadziłbym - czyli po przeciwnej stronie ogrodzenia drzewa a jeszcze za nimi wysokie krzewy. Zmierzyłem dzisiaj ten pas ma 40x8 metrów, więc pole do popisu jest większe, szersze. Problem z doborem gatunków, bo wiem, że niektóre rośliny doskonale sobię radzą na suchej glebie, ale nie mogą to być okazy roznoszące choroby roślin owocowych bo mam sad i jagodnik, wolałbym także nie wycinać odrostów pośród kolców. Do tego potrzebne są rośliny wytrzymałe na takie porywy wiatru co dodatkowo zawęża opcje. Głogi chyba spełniają wymagania odnośnie wytrzymałości - jednak czy nie będą puszczać za dużo odrostów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts