jaceq 29.01.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/922/hNhRsW.png ktoś ma pojęcie co to za roślinka? to nie quiz, jestem ciekaw.zdjęcie z Hiszpanii sprzed 2 dni, przy ulicy... Edytowane 29 Stycznia 2016 przez jaceq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.01.2016 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 może być migdałowiec pospolity - to jeden z najwcześniej kwitnących gatunków Prunus. W Hiszpanii już wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonalota 30.01.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Cześć, Mam problem co posadzić na miejsce wierzby mandżurskiej, na jesieni tak wiało że wyrwało ją z korzeniami. Miala ok 8 lat, dawała sporo cienia i mimo ze działka mała dawała dawała mi perspektywę a dzieciom bazę. Pod nią miały być chortensje....a zrobiło się trochę roboty zwycinką, korzenie zmałym pieńkiem zostały. Co posadzic ? Mam na myśli jakieś drzewo nie za duże, ktore się lepiej zakorzeni..... Inna sprawa że widocznie wierzbę trzeba przycinać żeby takiego nieszczęścia nie było. Bardzo proszę o podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.01.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 piękne drzewo było głęboko korzenią się grusze - np. grusza wierzbolistna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 01.02.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Ojej jak to się stało? Aż żal takiego drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.02.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Elfirku, mam pytanie o sosnę wejmutkę. Jak ona głęboko się ukorzenia? Z 5 posadzonych jesienią 2007 roku, została jedna. Rośnie z nieco za blisko posadzoną jodłą rówieśniczką, ale niższą o jakieś 1,5m. Bardzo mi na niej zależy, a mam wrażenie, że jesienne wichury nieco ją pochyliły. Tzn. Pień do wysokości 2,5 m jest odchylony od pionu 5-10 stopni zgodnie z kierunkiem wiatrów (u nas zachodnia). Wyżej pień jest wyprostowany, trzyma pion. Podparliśmy ją (co widać na zdjęciu) belkami od strony płd i Płd-wsch. Ale czy to coś pomoże? Gleba u nas 30-40 cm humusu, a niżej glina. Woda na głębokości 1,5m. W wybitnie mokrych okresach woda potrafi podnieść się w okolicach wejmutki na głębokość 40-50 cm. To najaktualniejsze zdjęcie z 16 stycznia w kierunku płd-zach. Zdjęcie w kierunku zachodnim z sierpnia 2013. Dwa zdjęcia z grudnia 2012 w kierunku płd-zach i zach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.02.2016 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 przy tak wysokiej wodzie zakładam, że ukorzeniona jest płytko.Mimo, że sosny z zasady tworzą długie, palowe korzenie, to jednak mogą je modyfikować zależnie od siedliska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.02.2016 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Psia kość Chyba przyjdzie mi zrobić wykop obok niej, żeby sprawdzić jak to z tymi korzeniami jest. Gdy ją sadziliśmy i przez pierwsze 3 sezony było sucho i to bardzo. Może jednak puściła te korzenie głębiej. Niech tak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.02.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Inspiracja na biało-pastelową rabatę:http://www.henriettepieterson.nl/wordpress/wp-content/uploads/2013/02/Tuin-ontwerpen-3.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredzia-phiphi 05.02.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Kasztanowiec: [ATTACH=CONFIG]318881[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318882[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318883[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318884[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318885[/ATTACH] Hej, chciałam wytłumaczyć, o co chodziło z tym kasztanowcem. Leczyłam go ze szrotówka. W 2011 owijałam pień taką matą nasączoną klejem. Oprócz tego wieszałam feromony. Ten klej spływał z tej maty i robił zacieki. W 2015, kiedy wokół drzewa były poukładane materiały budowlane, zrobiło się bardzo wilgotno i te zacieki zaczęły wychodzić a być może zaczęła na nich rosnąć jakaś pleśń. Kiedy usunęłam materiały budowlane, kora wyschła i to prawie zniknęło. A populacje szrotówka minimalizuje teraz tylko poprzez grabienie i palenie liści na jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasik6 07.02.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Jak się nazywa ta trawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.02.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Jak się nazywa ta trawa?[ATTACH=CONFIG]346082[/ATTACH] Miskant, ale który ??? nie określę i wątpię, żeby określił nawet znawca traw na podstawie takiego małego zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 08.02.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Jak się nazywa ta trawa?[ATTACH=CONFIG]346082[/ATTACH] Czy to nie będzie ten? Miscanthus sinensis 'Morning Light' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) Morning Light w polskich warunkach kwitnie bardzo rzadko.A na zdjęciu nie jest Morning Light - nie ma białych pasków - już bardziej Silberspinne. Edytowane 8 Lutego 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Powiedziałabym, że jakiś niski jak na Silberspine. W ogóle niski jak na jakiegokolwiek miskanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 dlaczego - jest kilka karłowych odmian np. "Yaku Jima", "Apache", "Adagio" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Nie wiedziałam, ze sa karłowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatridung 19.02.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Witam, Czy ktoś z Was tu obecnych może mógłby mi doradzić co mogę zrobić ze swoim ogrodem aby mieć mniej trawnika Już siły nie mam ogarniać tego boiska a jeszcze teraz muszę walczyć z mchem, którego po tej zimie jest zatrzęsienie . Altanka, oczko wodne ( ale tu boję się tez dużego nakładu pracy potem) - gdzie i jak aby to miało ręce i nogi. Pozdrawiam, Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.02.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Witaj w klubie, Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.02.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Witam, Czy ktoś z Was tu obecnych może mógłby mi doradzić co mogę zrobić ze swoim ogrodem aby mieć mniej trawnika Już siły nie mam ogarniać tego boiska a jeszcze teraz muszę walczyć z mchem, którego po tej zimie jest zatrzęsienie . Altanka, oczko wodne ( ale tu boję się tez dużego nakładu pracy potem) - gdzie i jak aby to miało ręce i nogi. Pozdrawiam, Anka Poszerz znacznie rabaty - zwłaszcza te na końcu i obsadź dużymi grupami krzewów liściastych jednego gatunku. http://images75.fotosik.pl/344/458082f44b055c2cgen.jpg Możesz też przeciąć trawnik szeroką rabatą z trawami ozdobnymi, lawendami i niskimi krzewami (np. tawuła japońska) i zrobić przejście po płytach kamienia Albo poprowadzić ścieżki żwirowe i zlikwidować trawnik zupełnie, jak tu: http://www.bethchatto.co.uk/c/images/8/b7c6df2gravel-garden-and-entrance-jpg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts