Elfir 02.05.2016 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 przesuszyliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjana 02.05.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Elfir też vnie. Regularnie podlewałam, trzęslam się nad nim, bo bardzo mi się podobał. Chyba nadmiar uczuć go zabił A dzisiaj w szkółce widziałam piękną brzozę pendulę z białym pniem - nieduża. I myślę gdzie ją wsadzić - chętnie bym tuje wycięła. Gdybyś nie wspomniała o tym buku czerwonym, to chyba nawet tam by poszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 brzoza mocno wysusza glebę. Nie wiem czy różanecznik dałby sobie potem pod nią radę. Chyba, że puścisz system nawadniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 02.05.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Witam, W jakiej min odległości od żywopłotu z tawul Van Houttea posadzić klony globosum? Metr wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 możesz posadzić nawet w samych tawułach. Ten klon ma koronę zwykle szczepioną powyżej 2,2 m, a tawuła średnio dorasta do 2 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 03.05.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Mam zagwostkę i proszę o pomoc zorientowanych w temacie. Tak wygląda moja 8-letnia rabta. Widać że już zaczyna być ciasno tym roslinkom. Nigdy żadna z tych roślin nie byla przycinana, tylko młode pędy sosny byly uszczykiwane w 1/3 wysokosci. No i teraz pytanie -czy coś moge tu przycinać, czy może lepiej przesadzić? Przeszkadza mi też jedna gałąż sosny, ale ona ma juz w obwodzie 15 cm i nie wiem czy mogę ją obciąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 możesz obciąć gałąź tylko wówczas pewnie w miejscu cięcia będzie pusta przestrzeń. Sosna nie regeneruje się tak łatwo jak cis. Jodły - też możesz przycinać młode, niezdrewniałe przyrosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 03.05.2016 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 A przesadzenie czegoś tez wchodzi w grę, czy to ryzykowne? Jodla musialaby byc ciachnieta mocniej ,nie tylko młode przyrosty, bo juz wchodzi mi na rózanecznika, ale boje sie czy jej to nie zaszkodzi bo była najdroższa z całego towarzystwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 jodła i sosna będą ryzykowne do przesadzania w tym wieku, bo mają palowy system korzeniowy.Najłatwiej przesadzić różanecznika i żywotnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naszslodki 03.05.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Hej, liczę bardzo na waszą pomoc... przyszła i kolej na mój ogród...i pierwsze dylematy... planujemy posadzić tuje jako zywoplot i nie nie wiem czy prawktyczniej odgrodzić je od trawnika ekoborda czy graniteowa kostka... rozmawazam tez te agrowlokniny i agrotkaniny... niestety im więcej czytam tym bardziej nie wiem czy jest sens ja klasc i jeśli klasc to która... opinie sa tak rozne ze dla kogos ktoś dopiero zaczyna przygodę z zielenia jest to tyrudny wybor... tyle czyta się zalet jak i wad ze naprawdę ciężko podjąć odstateczna decyzje... zwłaszcza ze nawet w okolicznych szkolkach zdania sa mocno podzielone... jakie sa wasze doswiadczniea... uzywalyscie ich czy nie ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 praktycznie to możesz ogrodzić nawet taśmą z tworzywa. włókninom mówię "nie" w ogrodzie, chyba, że jako rozwiązanie doraźne lub separator gleby i żwiru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 03.05.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 to ja zapytam, tez jestem przeciwna wlokninom ale.... planujemy wprowadzke we wrzesniu, w lipcu przygotowac powoli ogrod, rozwiezc ziemie, zrobic murki, zrobic nawodnienie, wytyczyc rabaty i w sierpniu posiac trawe. na jedna lub dwie rabaty jakies byliny, cebulki wsadze, moze pare drzewek ale reszte chciałabym z wiosna. Na te "nieuzywane" rabaty planuje tkaninowa wlokonine ze wzgledu na psy zeby nie biegaly po tej ziemi i nie nosiły do domu, po drugie psy sa białe wiec byłyby ciagle do kąpieli . przy okazji moze to zahamowac rozwoj chwastow? i "czarna szmata" bedzie z materiału a nie foliowa. czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.05.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 (edytowane) TAR, Pusia&Kssawery stosuje grubszą włókninę, 70-kę i mówi, że ta jest skuteczna. Ja w miejscach, gdzie chcę zabić chwasty kładę podwójnie cieńszą czarną (bo taką mam w zapasie), albo folię na całe lato. Tylko mordowaniu chwastów służy u mnie włóknina. Na rabatach, gdzie sadzę już rośliny usuwam ją. Jak muszę tam coś rozlożyć pod korę, to używam gazet lub tektury. Edytowane 3 Maja 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.05.2016 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 zbankrutowalabym na tekturze bede stopniowo odslaniac wloknine i sypac korą. przez weekend zebralismy 4 worki 240 l. szyszek tez je sypne na rabatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 na większe, puste rabaty najlepiej wysiewać nawóz zielony. Taka facelia pięknie zdobi ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki8 04.05.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Bardzo proszę o pomoc: jaką roślinę (ok.1,5m. wysokości )posadzić w pobliżu pomarańczowego ognika. Południowa strona, gleba przepuszczalna, niedaleko okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 ale to ma być liściasta, iglasta? drzewko? kolumna? kula? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki8 05.05.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Elfir, liściaste drzewko. Z góry dziękuję za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 drzewko 1,5 m to raczej szczepiony krzew. Polecam wiśnię gruczołkowatą Alba Plena szczepioną na pniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMN 05.05.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Posiadam parę drzewek owocowych niskopiennych co mogę dać pod nie? Korę sosnową czy coś innego?Na tarasie mam kilka tuji w donicach i jedna z nich zaczyna brązowieć od góry, co jej może dolegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts