Aga-Białystok 02.03.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Elfir, mam zarezerwowane świerki serbskie 2-2,5 m, z gruntu, jak myślisz kiedy mam się szykować na przesadzanie? Moja ziemia to kwaśny piach, myślałam o 100l ziemi 'kwiatowej' na każde drzewko - może być czy za mało? Pozdrawiam,Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Świerki serbskie nie lubią kwaśnych gleb - w naturze rosną na wapiennych skałach. Przede wszystkim zwapnuj. Zamiast ziemi kwiatowej, kup przyczepę dobrej ziemi ogrodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2017 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 ha, do dziś nie wiedziałam, że mam dużą przestrzeń ) Maja poleca: 1 rząd: świerki i graby, 2 i 3 sosna czarna, 4 lilak Mayera, 5 rz. niskie sosny - drzewo rośnie w górę i wszerz, to wszerz jest dla mnie niewiadomą - ile m. potrzeba na taki żywopłot ? żywopłot nieformowany wg. recepty Elfir zaczyna być realny, muszę poszukać Dziwny ten pas poleca. Między sosną czarną, która osiągnie w ciągu 10 lat 5 m wysokości jest od razu karłowy lilak Meyera, który nie cięty ma 1,5-2 m. A sosna zasłoni owe świerki i graby. Świerki i graby to gatunki leśne a nie remiz śródpolnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.03.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 ha, do dziś nie wiedziałam, że mam dużą przestrzeń ) Maja poleca: 1 rząd: świerki i graby, 2 i 3 sosna czarna, 4 lilak Mayera, 5 rz. niskie sosny - drzewo rośnie w górę i wszerz, to wszerz jest dla mnie niewiadomą - ile m. potrzeba na taki żywopłot ? żywopłot nieformowany wg. recepty Elfir zaczyna być realny, muszę poszukać Chyba mnie wiosna dopadła Mój ogród jest jednak większy. Nie jest równym prostokątem, ale jeden z krótszych boków ma nieco ponad 35 m. Drugi jest o 3 m dłuższy. Dwa pozostałe mają po 50 m w przybliżeniu. Więc jednak jest większy od Twojego, ale patrząc na krzewy i drzewa u mnie, potrafię sobie wyobrazić, że na powierzchni Twojego ogrodu spokojnie można wzdłuż ogrodzenia przeznaczyć lub nawet 4 m na zrobienie nasadzeń o jakich pisze Elfir. Mam też w pamięci ogród moich przyjaciół dokładnie wielkości Twojego. Mają szerokie rabaty z sosnami. Nie pomniejsza to ogrodu, ale nadaje głebię. Takie oszustwo, że ogród ciągnie się dalej. Tego nie osiągnie się stawiając ciężki płot. Tobie się wydaje, ze masz mała przestrzeń, ale sadzenie roślin w ogrodzie zmienia perspektywę. Poza tym, żeby utworzyć osłonę wiatrową będziesz sadzić krzewy i drzewa nieco bliżej siebie, tak, żeby przerosły gałęziami. Pod krzewami będziesz jeszcze mieć najniższe piętro na sadzenie bylin i traw ozdobnych. Zrobi się przytulnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 02.03.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 (edytowane) między zachodnią ściną domu a zachodnim płotem mam 8 m, przy 4 m żywopłotu zostaje 4 m na taras i komuniakację (taczka, kosiarka, rowery) Np. z tyłu co 3-4 m pojedyńcze sztuki niewysokich drzewek: bez lilak w formie dzikiej, głóg jednoszyjkowy, ałycza, antypka, dereń jadalny, czeremcha, trzmielina europejska, klon tatarski, oczar, kalina koralowa, bez czarny, perukowiec podolski, leszczyna, jarzebina, jabłonie i wiśnie ozdobne. Na narożnikach i co jakieś 12-15 m można dać drzewa iglaste w skupiskach po 3 szt. (daglezja, świerk serbski) Na przedzie po kilka/kilkanascie sztuk: berberys, irga błyszcząca, jaśminowiec, ognik, róża pomarszczona i inne gatunki botaniczne róż, porzeczka krwista, pęcherznica (kolorowe odmiany), laurowisnia, forsycja, hortensja wiechowata "Tardiva", trzmielina oskrzydlona, suchodrzew (Lonicera), kalina hordowina, cis, jałowiec pospolity, tawuły, ] w takim żywopłocie rozsiewa się za bardzo klon i nie rozrasta czarny bez ? z wyżej wymienionych posiadam pokrzywę, tak na początek Edytowane 2 Marca 2017 przez ollencja literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 02.03.2017 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 (edytowane) Tobie się wydaje, ze masz mała przestrzeń, ale sadzenie roślin w ogrodzie zmienia perspektywę. Poza tym, żeby utworzyć osłonę wiatrową będziesz sadzić krzewy i drzewa nieco bliżej siebie, tak, żeby przerosły gałęziami. Pod krzewami będziesz jeszcze mieć najniższe piętro na sadzenie bylin i traw ozdobnych. Zrobi się przytulnie. tylko jest jakaś granica między chaosem a przytulnością, lubię takie chaszcze gdzie zbieram jeżyny, bez, mirabelki, jabłka których nikt nie chce ....jesienią jest tam czerwono od głogu (tylko co z chorobami od głogu ?) jest tam też perz, osty, ostrężyna - trochę się boję, że kiedyś nie opanuję tego dzikiego raju Edytowane 2 Marca 2017 przez ollencja głóg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2017 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Rozrastają się, jak to krzewy. Z tym, że jak rosną gęsto to bardziej idą w górę niż na boki. Jeśli chodzi o samosiew, to bardziej sieje się klon pospolity niż tatarski. Lilak chiński zamiast lilaka pospolitego - nie ma rozłogów i nie tworzy nasion. Na lepszych, bardziej wilgotnych glebach także lilak Jossiki (węgierski) Jak chcesz bardziej uporządkowany charakter, to trzeba inaczej to zaplanować. Pytanie, jaki chcesz mieć typ ogrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.03.2017 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 (edytowane) Najpierw musisz odchwaścić zanim zaczniesz cokolwiek sadzić. Pod krzewami, w głebi nie będą rosły chwasty. One też potrzebują światła. Ja nie pielę pod dereniami, kaliną, w różach pomarszczonych. Nic tam nie rośnie takiego co by się jakoś wybijało. Na przedzie posadzisz zadarniacze, byliny i trawki. Po problemie chwastowym. Tak jest maju w najbardziej zacienionym miejscu ogrodu pod leszczynami i orzechem włoskim, gdzie jest cień od domu niemal przez cały dzień, a strona płn-wsch. 2 razy w sezonie wyrywam po kilkanaście skrzypów. Co roku mniej choć za płotem jest okropne chwastowisko Pieliłam ostro przez pierwsze 2 lata. Teraz barwinki, fiołki wonne, funkie, trochę trzmieliny (słabo tu rośnie), a w dalszej także części przywrotniki ostroklapowe i szałwia omszona świetnie dają sobie radę. To kawałek różanki na tle trzmielin, berberysów, dereni. Rosną tu też ałycza, klon jesionolistny, sosna czarna, dąb, a przy ogrodzeniu głogi Paul's Scarlet. Okazyjnie coś tam wyrywam. Na różance spod grubej warstwy kory też prawie nic nie wyrasta. Trochę z brzegu od strony trawnika, ktory jest u mnie okropny. To co jest za różanką ma około 2,5 metra szerokości. Na drugim zdjęciu za sosną rosną derenie flawiramea, pod ktorymi w ogóle nie pięle, bo nie ma potrzeby. Rabata ma tę samą szerokość. Na froncie ami rosną cebulice syberyjskie i dosadzę tak kiedyś niskie trawy ozdobne Naprawdę nie masz się czego bać jeśli chodzi o pielenie w krzakach Mam 28 głogów na dwóch bokach ogrodu. Na przestrzeni 10 lat ani razu nie zachorowały poważnie. Raz trafiła się olamistość liści i oprysk sprawę załatwił. Edytowane 2 Marca 2017 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 02.03.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Świerki serbskie nie lubią kwaśnych gleb - w naturze rosną na wapiennych skałach. Przede wszystkim zwapnuj. Zamiast ziemi kwiatowej, kup przyczepę dobrej ziemi ogrodowej. Dzięki, dzięki, wiem, że to nie jest ich wymarzona gleba, ale wiem też, że i na kwaśnych sobie jakoś radzą, a z powodu swoich licznych zalet były dla mnie optymalnym wyborem... Ile powinnam odczekać po wapnowaniu i kiedy przesadzać? Czy muszę czekać aż miną przymrozki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 marzec to optymalny okres.Jak zwapnujesz wolno działającym dolomitem, to starczy odczekać z tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 02.03.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Super, wielkie dzięki, miłego wieczoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 03.03.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Jak chcesz bardziej uporządkowany charakter, to trzeba inaczej to zaplanować. Pytanie, jaki chcesz mieć typ ogrodu? wiejski, sielski, jadalny ..... maki, chabry, złocienie, kosmosy, kur i kurczaków nie wykluczam magnolia już za dostojna, żywotnik mnie nie straszy trzmielina u mnie rośnie, u syna pod szkołą zerwałam gałązki, włożyłam do ziemi i tyle, barwinek mnie nie lubi, poziomki z lasu radzą sobie głóg, róże mam w okolicy - myślę o tym żeby przesadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 03.03.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Lilak chiński zamiast lilaka pospolitego - nie ma rozłogów i nie tworzy nasion. Na lepszych, bardziej wilgotnych glebach także lilak Jossiki (węgierski) nie podoba mi się ten sprany fiolet, jest sens sadzić w lilak w wiadrze bez dna ? jeśli korzenie są płytko i szeroko to kółko z wiadra nie wystarczy, odmiany szlachetne dają odrosty pospolite, jeśli tak to będę bez żalu wycinać pisząc suchodrzew masz na myśli suchodrzew jadalny czy jakiś ozdobny ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.03.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 nie ma sensu.Najlepsze byłby odmiany szlachetne szczepione na ligustrze. Pisząc suchodrzew miałam wówczas na myśli ozdobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki8 07.03.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 a jakie ma być wysokie? Może perukowiec, tamaryszek - tak z 3 m (u siebie perukowca prowadzę na drzewko z jednym pniem). Nieco niższy jest żarnowiec miotlasty. Z resztą żarnowce i szczodrzeńce na suchych, kwaśnych piaskach to rewelacyjna roślina. Ma zimą jaskrawo zielone pędy i jest bardzo gęsta - z powodzeniem zastąpi iglaki, nawet jako żywopłot. Tylko trzeba przycinać po kwitnieniu, bo jaskrawe są przede wszystkim młode pędy. Elfir, a myślisz, że sam żarnowiec jako najwyższe piętro będzie się dobrze prezentował, czy może z czymś połączyć? Mam do obsadzenia ok.20m (wysokość ok1,5 - 2m). Z tyłu domu, ale widok z tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.03.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Sam żarnowiec na 20 mb może być monotonnie. Raczej projektuję kępy po kilka sztuk i pojedyncze akcenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasik6 10.03.2017 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Witam serdecznie, kiedy można przesadzać róże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 w okresie spoczynku. Czy zanim puszczą liście albo jak już je zrzucą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasik6 10.03.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 w okresie spoczynku. Czy zanim puszczą liście albo jak już je zrzucą. Czyli mogę jeszcze poczekać z tydzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 ostatnio jak widziałam róże teściowej to pąki powoli zaczęły szykować się do pękania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts