Elfir 09.05.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Witaj Elfir. Znów przychodzę po pomoc. W tym roku baaardzo słabo kwitną mi migdałki i ozdobne śliwy. Składam część na karb przymrozków, ale widzę, że mogdałki już kolejny rok jeszcze w trakcie kwitnienia jakby zasychają - co moze być przyczyną? Jak im pomóc? Do tej pory ostro przycinałam, ale po kilku cięciach krzaczek się dość mocno zdeformował.... Jakiś oprysk? Czekam na info migdałki pewnie to tradycyjna choroba rodzaju Prunus - monilioza. To powód dla którego prawie nie projektuję migdałków i ostrzegam przed niepotrzebnym cięciem śliw i wiśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 10.05.2017 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 A coś z tą moniloza się da zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 10.05.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Już doczytałam, że można stosować topsin. Tylko co z owadami? Jakiś zamiennik istnieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.05.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Pryska się poza okresem oblotu pszczół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 10.05.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Witam. Nie wiem czy uda mi się zobrazować problem, bo dotąd nie wysyłałem postów przez telefon, ale spróbuję ☺Otóż od ok 1,5 miesiąca coś mi rujnuje ogród. Ma to postać wykopanych na ok 5 cm głębokości dołków, o średnicy również 5 cm ( jak na poniższym zdjęciu) Mam ich obecnie kilkaset. Nie są to krety, nornice - raczej większe zwierzę. Czy to mogą być jeże ?https://drive.google.com/file/d/1twEoiKkCsolzi8smd-pKcmck53VB8YOLlw/view?usp=drivesdk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.05.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 jeże nie kopią.Stawiam na szczury lub inne gryzonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 11.05.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 (edytowane) wg prognoz w nocy będzie minus 7 stopni, tulipany wytrzymają czy lepiej ściąć je do wazonu ? zostawiłam, kolory mam wymieszane i musiałabym przygotować oznaczenia do cebulek rano był szron, truskawkom zaszkodziło, tulipanom wcale Edytowane 11 Maja 2017 przez ollencja brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 11.05.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Witam. Nie wiem czy uda mi się zobrazować problem, bo dotąd nie wysyłałem postów przez telefon, ale spróbuję ☺ Otóż od ok 1,5 miesiąca coś mi rujnuje ogród. Ma to postać wykopanych na ok 5 cm głębokości dołków, o średnicy również 5 cm ( jak na poniższym zdjęciu) Mam ich obecnie kilkaset. Nie są to krety, nornice - raczej większe zwierzę. Czy to mogą być jeże ? https://drive.google.com/file/d/1twEoiKkCsolzi8smd-pKcmck53VB8YOLlw/view?usp=drivesdk U mnie podobnie, choc mniejsze te dziurki. Okazało się, że ptaki szukają robaczków. Na wlasne oczy widzialam jak kos wyciągał dłuższą od siebie dżdzownicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 11.05.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Proponuję obejrzeć (zrobić zdjęcia) ślady wokół dołków - może to być np. borsuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.05.2017 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 borsuk w norach o średnicy 5 cm? Takie kieszonkowe borsuki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.05.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Może dałby się pogłaskać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 11.05.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Proponuję obejrzeć (zrobić zdjęcia) ślady wokół dołków - może to być np. borsuk. eee ten tego, w tej chwili teren wokół mojej hacjendy wygląda jak obszar między okopami podczas wojny pozycyjnej. Tylko leje po wybuchach nieco mniejsze Tych dołków jest od groma, ale wokół ŻADNEGO nie zauważyłem śladów, które mogłyby wskazać sprawcę. Raz zobaczyłem ślad jakby od kociej łapy, ale domyslam się , że kocura sprowadziła ciekawość. Wszystkie dołki są wykopywane w jedną stronę. Wyraźnie w poszukiwaniu dżdżownic czy innych smakołyków. Stawiałem na jeża, bo wiem, że w kwietniu intensywnie żerują, ale skoro nie kopią dołków to juz nic nie wiem. Szczury raczej wykluczam, teoretycznie mogą być wszędzie, ale to nie jest teren sprzyjający ich występowaniu. Ptaki, owszem mogą zrobić sporo bałaganu, ale to musiałyby być giganty Niestety cos mi nie wchodza mi na forum obrazki z serwera google, więc zamieszczam tylko linka. https://drive.google.com/file/d/11wOLFmVfwEMB5UjCQKIwAmW4iWCNj6Y-ZA/view?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.05.2017 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Zainstaluj kamerkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 12.05.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 borsuk w norach o średnicy 5 cm? Takie kieszonkowe borsuki? Nie pisałem, że mieszka tam borsuk tylko, że mogą to być ślady jego obecności. Miałem styczność z podobną sytuacją, gdzie borsuk w nocy przechodził ok. 1-2 km i żerował w ogródkach przydomowych kopiąc dołki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 12.05.2017 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 To są karczowniki i to duża rodzina, u nas też były. Kup trutkę na myszy w granulacie i w każdy otwór wsyp gdy nie pada i jest sucho i na tyle głęboko aby ptaki nie wydziobały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 12.05.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Wszystkie gryzonie drążą korytarze i norki, tworzą kopczyki i podgryzają rośliny. U nas tego nie ma, a te dołki są płytkie i nieprzelotowe. W okolicy nie zauważyłem kopców i podskórnych korytarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mari180790 14.05.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Witajcie!Może ktoś udzieli mi porady co się dzieję z moimi berberysami i czy się zregenerują jeszcze. Po zimie wytoworzyły nowe listki i wszystko było ok. Parę dni temu zauważyłam że liście usychają i opadają. Co może być przyczyną? http://i3.fmix.pl/fmi790/aa099bd10004288159181788http://i1.fmix.pl/fmi993/50cbd7a300149f8859181793W zeszłym roku były ładne i gęste...Kupiłam 2 tygodnie temu tawułę...lecz jej listki chyba zmarzły czy ona jeszcze odbiję?http://i1.fmix.pl/fmi2367/e3b8282d0029aebc5918179c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mari180790 14.05.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Wszystkie gryzonie drążą korytarze i norki, tworzą kopczyki i podgryzają rośliny. U nas tego nie ma, a te dołki są płytkie i nieprzelotowe. W okolicy nie zauważyłem kopców i podskórnych korytarzy. U mnie sa takie dołki powiedzmy i rabaty porozkopywane ....też się zastanawiałam aż wstałam wcześnie rano i co się okazało...kos-ptaki szukaja robaków w ziemi i tak niestety robią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Mari - czy berberys mógł być zalany? Gleba gliniasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 15.05.2017 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 kiedy kwitnie żarnowiec ? przejeżdżałam przez las i w czterech różnych miejscach same suche badyle, bardzo delikatnie zielenią się d dołu zawsze mnie żarnowiec zachwycał swoją świeżą zielenią a potem kwiatkami,teraz połowa maja i nie zachwyca spóźnia się, zmarzł, czy coś mi się pomyliło ? mam w ogródku jeden przytargany rok temu z torowisko, też taka miotła smutna,gdybym sobie kupiła u ogrodnika inny, kolorowy egzemplarz, to też będzie całą wiosnę badylami straszył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts