Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To jest ogólnie plan naszej działki w skali 1:200, 1 cm=2 m

Hortensje chciałabym posadzic na tej stronie gdzie jest wiśnia. Ogólnie od wiśni do tuj jest 11 m, mysłałam żeby hortensje posadzić na 5-7 m tylko zastanawiam się czy nie posadzić w nich jeszcze jakiś niewysokich drzew szczepionych, żeby było ciekawiej bo taki szpaler z samych hortensji podsadzonych trawami badź bukszpanem wydaje mi się za nudny. Po prostu czegoś mi w nim brakuje :confused:33207242_1912241315462507_7372880468225556480_n.jpg

Zbocze im nie przeszkadza, ale patelnia jak najbardziej. One lubią cień.

Wiesz, że ta roślina jest w ogrodzie krótko? Późno wschodzi i wcześnie zamiera? Ja bym jej nie stosowała w eksponowanych miejscach.

Bazylia i "komarzyca" (Plectrantus) są jednoroczne.

Lawenda i kociemiętki nie odstraszają komarów :)

Kocmiętka się sieje po całym ogrodzie.

Kurka, to naczytałam się jakichś bzdur :D

Ma, ale sklep prowadzi Pani Izabella. Zmienił stronę, nazwę firmy.

https://www.zielonatrawa.com/category/28735/sklep-z-trawami

W zeszłym roku robiłam dla nich dwa projekty.

tak, właśnie na tej stronie znalazłam Lendę w 0,5l pojemnikach.

trochę boję się zamawiać, od tygodnia nikt mi na maila nie odpisał - miałam kilka pytań.

wolałabym trochę większe rośliny

Zapytałam Mariusza Surowińskiego na fb o Lendę. Odpisał 2 dni temu: „Mam młode sadzonki, do sprzedaży będą za miesiąc.”

Mania, możesz dogadać się z trawy.eu. Są w Łodzi i mogą przy okazji odbierania własnego zamówienia (po 10 czrewca) przywieźć też dla ciebie.

Edytowane przez pestka56

A ile od tuj sadzić hortensje Melba Fraise i potem przed nimi ewentualnie rozplenice hameln, albo jesli to bedą hortensje vanilie fraise to w jakiej odległości przed nimi wsadzić bukszpany...

Skoro wiesz, że hortensja ma docelowo ok. 1,5 m to tyle, by tylko stykał się z żywotnikami a nie w nie wrastał.

Rozplenice mogą nieco wchodzić pod krzew - licz ok. 70 cm średnicy. Bukszpan może wchodzić nawet dość mocno, bo krzew ma się na nim opierać.

Jak najbardziej możesz posadzić jakieś drzewka, ale pamiętaj, że korona nie powinna docelowo zacieniać żywotników.

Edytowane przez Elfir

apropo chemii, przeczytajcie sobie to ku przestrodze, rozsadkowi itp.

https://radiogdansk.pl/wiadomosci/item/77130-rolnik-z-keblowa-k-leborka-spryskal-pole-rzepaku-zginely-nawet-miliony-pszczol-to-dla-nas-katastrofa-ekologiczna

mnie sie noz w kieszeni od razu otwiera, jaki debil. sama staram sie nie uzywac chemii a jak juz to ostroznie i wieczorami, kiedy jak najmniej zaszkodze.

Skoro wiesz, że hortensja ma docelowo ok. 1,5 m to tyle, by tylko stykał się z żywotnikami a nie w nie wrastał.

Rozplenice mogą nieco wchodzić pod krzew - licz ok. 70 cm średnicy. Bukszpan może wchodzić nawet dość mocno, bo krzew ma się na nim opierać.

Jak najbardziej możesz posadzić jakieś drzewka, ale pamiętaj, że korona nie powinna docelowo zacieniać żywotników.

Czyli wychodzi na to, że hortensje tak z metr od tuj...zgadza się? Jeśli chodzi o drzewka to może wiśnia umbraculifera chociaż ona ma dość dużą koronę...Jeszcze przychodzi mi do głowy sczepiony na pniu Klon Golden Globe, Głóg szczepiony Compacta, tulipanowiec amerykański Edward Gursztyn, wiśnia piłkowana Kanzan,Jarząb pospolity Fasigiata. Eentualnie może Elfir miałabyś lepszą propozycję?

Byliśmy w weekend w ogrodzie botanicznym. Naszą uwagę przykuł piękny zapach, który próbowaliśmy zlokalizować kilkanaście minut i nagle dotarliśmy do źródła- był to zupełnie niepozorny Kozłek wąskolistny. :) Niestety nie znalazłam w Google nic przydatnego na jego temat oprócz odkrycia, że to waleriana. ;) Czy ma jakieś specjalne wymagania, czy mogę sobie po prostu posadzić go tu i ówdzie pomiędzy innymi roślinami na rabatach? :)

Czyli wychodzi na to, że hortensje tak z metr od tuj...zgadza się? Jeśli chodzi o drzewka to może wiśnia umbraculifera chociaż ona ma dość dużą koronę...Jeszcze przychodzi mi do głowy sczepiony na pniu Klon Golden Globe, Głóg szczepiony Compacta, tulipanowiec amerykański Edward Gursztyn, wiśnia piłkowana Kanzan,Jarząb pospolity Fasigiata. Eentualnie może Elfir miałabyś lepszą propozycję?

powiedzmy, że 75 cm :)

Póki będą małe, póty warto pomyśleć o zadarniaczu, który przykryje obszar między hortensją a żywotnikiem.

Drzewka o których piszesz dość drastycznie różnią się kształtem korony i jej wielkością. Znajdź może jakąś inspirację, skoro nie wiesz, co konkretnie chcesz uzyskać?

waleriana to kozłek lekarski.

Możesz mieć problem z tym wąskolistnym, bo gdzie go kupisz?

Wyczuwalny zapach stworzy większa grupa. Lekarski na szczęście też pachnie, ale znów - wczytaj się w wymagania wilgotnościowe i glebowe

Selerowate (baldaszkowate) , do których należą kozłki często sa wykorzystywane w aranżacjach z Chelsea:

Chelsea05-1024x682.jpg

Zapytałam Mariusza Surowińskiego na fb o Lendę. Odpisał 2 dni temu: „Mam młode sadzonki, do sprzedaży będą za miesiąc.”

Mania, możesz dogadać się z trawy.eu. Są w Łodzi i mogą przy okazji odbierania własnego zamówienia (po 10 czrewca) przywieźć też dla ciebie.

Dziękuję Pestko! :) rozmawiałam z Krzysztofem Słowińskim i podał mi kilka namiarów, gdzie wozi trawy do Warszawy i mogę przez nich zamówić. Tylko cena 150% wyższa... :/ chyba zamówię u Mariusza Surowińskiego, zaglądam na jego stronę i jest właśnie napisane, ze będą w czerwcu :)

Doskonale sprawdza się ściółkowanie gazetami i korą u mnie wytrzymuje trzy lata ale zastanawiam się czy mogę tak posadzić cebulowe, hiacynty się pewno przebiją ale te drobniejsze? Dziękuję za poradę i pozdrawiam.

też ściółkuję gazetami tylko mi perz przełazi :bash:

ile warstw gazet rozkładasz? może ja za cienko?

też jestem zainteresowana odpowiedzią nt. cebul. Do głowy mi tylko przyszło, żeby zakopywać cebule w tych koszyczkach i w tych miejscach nie wykładać gazet, tylko wysypać korę mieloną.

Dziękuję Pestko! :) rozmawiałam z Krzysztofem Słowińskim i podał mi kilka namiarów, gdzie wozi trawy do Warszawy i mogę przez nich zamówić. Tylko cena 150% wyższa... :/ chyba zamówię u Mariusza Surowińskiego, zaglądam na jego stronę i jest właśnie napisane, ze będą w czerwcu :)

:)