gosiacz22 22.05.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 To jest ogólnie plan naszej działki w skali 1:200, 1 cm=2 m Hortensje chciałabym posadzic na tej stronie gdzie jest wiśnia. Ogólnie od wiśni do tuj jest 11 m, mysłałam żeby hortensje posadzić na 5-7 m tylko zastanawiam się czy nie posadzić w nich jeszcze jakiś niewysokich drzew szczepionych, żeby było ciekawiej bo taki szpaler z samych hortensji podsadzonych trawami badź bukszpanem wydaje mi się za nudny. Po prostu czegoś mi w nim brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 22.05.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Jeżeli byłaby możliwość proszę o poradę chcielibyśmy posadzić jakiegoś iglaka forma stożkowa dorastająca do ok. 3m.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 22.05.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Jeżeli byłaby możliwość proszę o poradę chcielibyśmy posadzić jakiegoś iglaka forma stożkowa dorastająca do ok. 3m.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandwitch 22.05.2018 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 przezyją. Po prostu w szkołce były pod osłonami i liście do słońca nie przyzwyczajone. W Poznaniu rosną na patelni przed marketem. Pamiętaj o podlewaniu. Możesz luźno nakryć gałązkami iglastymi. Dzięki, bo chodzę dookoła nich i dostaję fioła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 22.05.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Zbocze im nie przeszkadza, ale patelnia jak najbardziej. One lubią cień. Wiesz, że ta roślina jest w ogrodzie krótko? Późno wschodzi i wcześnie zamiera? Ja bym jej nie stosowała w eksponowanych miejscach. Bazylia i "komarzyca" (Plectrantus) są jednoroczne. Lawenda i kociemiętki nie odstraszają komarów Kocmiętka się sieje po całym ogrodzie. Kurka, to naczytałam się jakichś bzdur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.05.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 (edytowane) Ma, ale sklep prowadzi Pani Izabella. Zmienił stronę, nazwę firmy. https://www.zielonatrawa.com/category/28735/sklep-z-trawami W zeszłym roku robiłam dla nich dwa projekty. tak, właśnie na tej stronie znalazłam Lendę w 0,5l pojemnikach. trochę boję się zamawiać, od tygodnia nikt mi na maila nie odpisał - miałam kilka pytań. wolałabym trochę większe rośliny Zapytałam Mariusza Surowińskiego na fb o Lendę. Odpisał 2 dni temu: „Mam młode sadzonki, do sprzedaży będą za miesiąc.” Mania, możesz dogadać się z trawy.eu. Są w Łodzi i mogą przy okazji odbierania własnego zamówienia (po 10 czrewca) przywieźć też dla ciebie. Edytowane 23 Maja 2018 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2018 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 (edytowane) A ile od tuj sadzić hortensje Melba Fraise i potem przed nimi ewentualnie rozplenice hameln, albo jesli to bedą hortensje vanilie fraise to w jakiej odległości przed nimi wsadzić bukszpany... Skoro wiesz, że hortensja ma docelowo ok. 1,5 m to tyle, by tylko stykał się z żywotnikami a nie w nie wrastał. Rozplenice mogą nieco wchodzić pod krzew - licz ok. 70 cm średnicy. Bukszpan może wchodzić nawet dość mocno, bo krzew ma się na nim opierać. Jak najbardziej możesz posadzić jakieś drzewka, ale pamiętaj, że korona nie powinna docelowo zacieniać żywotników. Edytowane 23 Maja 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2018 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Nie wiem, bo dopiero zauważyłam ;( Może czymś na wszelki wypadek popsiukać, czy jeszcze się wstrzymać ? Obserwuj. Psikanie chemią to naprawdę powinna być ostateczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2018 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Jeżeli byłaby możliwość proszę o poradę chcielibyśmy posadzić jakiegoś iglaka forma stożkowa dorastająca do ok. 3m.pozdrawiam A w jakim czasie ma dorosnąć do tych 3 m? Jaka gleba, ile światła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.05.2018 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 apropo chemii, przeczytajcie sobie to ku przestrodze, rozsadkowi itp. https://radiogdansk.pl/wiadomosci/item/77130-rolnik-z-keblowa-k-leborka-spryskal-pole-rzepaku-zginely-nawet-miliony-pszczol-to-dla-nas-katastrofa-ekologiczna mnie sie noz w kieszeni od razu otwiera, jaki debil. sama staram sie nie uzywac chemii a jak juz to ostroznie i wieczorami, kiedy jak najmniej zaszkodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 23.05.2018 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Skoro wiesz, że hortensja ma docelowo ok. 1,5 m to tyle, by tylko stykał się z żywotnikami a nie w nie wrastał. Rozplenice mogą nieco wchodzić pod krzew - licz ok. 70 cm średnicy. Bukszpan może wchodzić nawet dość mocno, bo krzew ma się na nim opierać. Jak najbardziej możesz posadzić jakieś drzewka, ale pamiętaj, że korona nie powinna docelowo zacieniać żywotników. Czyli wychodzi na to, że hortensje tak z metr od tuj...zgadza się? Jeśli chodzi o drzewka to może wiśnia umbraculifera chociaż ona ma dość dużą koronę...Jeszcze przychodzi mi do głowy sczepiony na pniu Klon Golden Globe, Głóg szczepiony Compacta, tulipanowiec amerykański Edward Gursztyn, wiśnia piłkowana Kanzan,Jarząb pospolity Fasigiata. Eentualnie może Elfir miałabyś lepszą propozycję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 23.05.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Byliśmy w weekend w ogrodzie botanicznym. Naszą uwagę przykuł piękny zapach, który próbowaliśmy zlokalizować kilkanaście minut i nagle dotarliśmy do źródła- był to zupełnie niepozorny Kozłek wąskolistny. Niestety nie znalazłam w Google nic przydatnego na jego temat oprócz odkrycia, że to waleriana. Czy ma jakieś specjalne wymagania, czy mogę sobie po prostu posadzić go tu i ówdzie pomiędzy innymi roślinami na rabatach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Czyli wychodzi na to, że hortensje tak z metr od tuj...zgadza się? Jeśli chodzi o drzewka to może wiśnia umbraculifera chociaż ona ma dość dużą koronę...Jeszcze przychodzi mi do głowy sczepiony na pniu Klon Golden Globe, Głóg szczepiony Compacta, tulipanowiec amerykański Edward Gursztyn, wiśnia piłkowana Kanzan,Jarząb pospolity Fasigiata. Eentualnie może Elfir miałabyś lepszą propozycję? powiedzmy, że 75 cm Póki będą małe, póty warto pomyśleć o zadarniaczu, który przykryje obszar między hortensją a żywotnikiem. Drzewka o których piszesz dość drastycznie różnią się kształtem korony i jej wielkością. Znajdź może jakąś inspirację, skoro nie wiesz, co konkretnie chcesz uzyskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 waleriana to kozłek lekarski. Możesz mieć problem z tym wąskolistnym, bo gdzie go kupisz? Wyczuwalny zapach stworzy większa grupa. Lekarski na szczęście też pachnie, ale znów - wczytaj się w wymagania wilgotnościowe i glebowe Selerowate (baldaszkowate) , do których należą kozłki często sa wykorzystywane w aranżacjach z Chelsea: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 24.05.2018 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Doskonale sprawdza się ściółkowanie gazetami i korą u mnie wytrzymuje trzy lata ale zastanawiam się czy mogę tak posadzić cebulowe, hiacynty się pewno przebiją ale te drobniejsze? Dziękuję za poradę i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 24.05.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Zapytałam Mariusza Surowińskiego na fb o Lendę. Odpisał 2 dni temu: „Mam młode sadzonki, do sprzedaży będą za miesiąc.” Mania, możesz dogadać się z trawy.eu. Są w Łodzi i mogą przy okazji odbierania własnego zamówienia (po 10 czrewca) przywieźć też dla ciebie. Dziękuję Pestko! rozmawiałam z Krzysztofem Słowińskim i podał mi kilka namiarów, gdzie wozi trawy do Warszawy i mogę przez nich zamówić. Tylko cena 150% wyższa... :/ chyba zamówię u Mariusza Surowińskiego, zaglądam na jego stronę i jest właśnie napisane, ze będą w czerwcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 24.05.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Doskonale sprawdza się ściółkowanie gazetami i korą u mnie wytrzymuje trzy lata ale zastanawiam się czy mogę tak posadzić cebulowe, hiacynty się pewno przebiją ale te drobniejsze? Dziękuję za poradę i pozdrawiam. też ściółkuję gazetami tylko mi perz przełazi ile warstw gazet rozkładasz? może ja za cienko? też jestem zainteresowana odpowiedzią nt. cebul. Do głowy mi tylko przyszło, żeby zakopywać cebule w tych koszyczkach i w tych miejscach nie wykładać gazet, tylko wysypać korę mieloną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.05.2018 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 perz będzie przełaził nawet asfalt Ja mam dziury nad cebulowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.05.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Dziękuję Pestko! rozmawiałam z Krzysztofem Słowińskim i podał mi kilka namiarów, gdzie wozi trawy do Warszawy i mogę przez nich zamówić. Tylko cena 150% wyższa... :/ chyba zamówię u Mariusza Surowińskiego, zaglądam na jego stronę i jest właśnie napisane, ze będą w czerwcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 24.05.2018 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 perz będzie przełaził nawet asfalt Ja mam dziury nad cebulowymi właśnie też tak chyba zrobię, chociaż boje się, ze cebule się przemieszczają to je chyba do tych koszyczków wsadzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts