gosiacz22 09.06.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 A przez internet czy gdzieś stacjonarnie? Ja nigdzie ich nic mogę znaleźć Nie wiem czy mogę wkleić link ale ja kupiłam tutaj http://www.ogrodkroton.pl/towar.4857.hortensja.bukietowa.fraise.melba®.-.hydrangea.paniculata.fraise.melba®.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 09.06.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 (edytowane) Elfir, dawno nie zwracałam się o pomoc ale znowu muszę. Prosiłam kogoś o przywiezienie z Holandii cebulek tulipanów ( kupione w sprawdzonym miejscu) i właśnie je dostałam z zaleceniem ( również na opakowaniu) aby je natychmiast posadzić do wilgotnej ziemi. Jest czerwiec a wszyscy zalecają sadzenie ich od września. Co mam robić? Czy przysypać ziemią ( zaczną kiełkować na pewno) czy trzymać w lodówce ( są opakowane w torebkę plastikową z dziurkami i kartonik) . Druga sprawa to róże. Już kilka lat je mam , rosną dobrze a kwitną coraz lepiej,systematycznie walczę z chorobami i szkodnikami więc jakoś idzie. Jednak kilka krzewów ma ze 2 - 3 gałązki które w przekroju w środku mają brązowy pierścień. Wiem że to jest albo zamieranie pędów albo zgnilizna i moje pytanie dotyczy ich przyszłości, czy po jakimś czasie cały krzak padnie , na razie wypuszczają nawet z tej zbrązowiałej nowe pędy, które wyglądają zdrowo.. Pozdrawiam i dziękuję Edytowane 9 Czerwca 2018 przez Anna Broc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.06.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Drogie Pogotowie Ogrodnicze Coś mi się złego dzieje z pół dziko rosnącymi malinami - niemalże z tygodnia na tydzień liści zrobiły się takie jakieś sine, same owoce, do tej pory po prostu zielone zrobiły się też takie jakieś.... dziwne. Czy to jest szara pleśń? Da się to jakoś jeszcze uratować? Co z tym tak właściwie zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2018 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Elfir, dawno nie zwracałam się o pomoc ale znowu muszę. Prosiłam kogoś o przywiezienie z Holandii cebulek tulipanów ( kupione w sprawdzonym miejscu) i właśnie je dostałam z zaleceniem ( również na opakowaniu) aby je natychmiast posadzić do wilgotnej ziemi. Jest czerwiec a wszyscy zalecają sadzenie ich od września. Co mam robić? Czy przysypać ziemią ( zaczną kiełkować na pewno) czy trzymać w lodówce ( są opakowane w torebkę plastikową z dziurkami i kartonik) . Druga sprawa to róże. Już kilka lat je mam , rosną dobrze a kwitną coraz lepiej,systematycznie walczę z chorobami i szkodnikami więc jakoś idzie. Jednak kilka krzewów ma ze 2 - 3 gałązki które w przekroju w środku mają brązowy pierścień. Wiem że to jest albo zamieranie pędów albo zgnilizna i moje pytanie dotyczy ich przyszłości, czy po jakimś czasie cały krzak padnie , na razie wypuszczają nawet z tej zbrązowiałej nowe pędy, które wyglądają zdrowo.. Pozdrawiam i dziękuję 1. cebule - skoro zalecają to sadź. Wyrosną, zakwitną i przejdą w stan spoczynku. Zdążą przed zimą. 2. Róża - będzie wypuszczać pędy póki choroba nie zatka wiązek przewodzących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Drogie Pogotowie Ogrodnicze Coś mi się złego dzieje z pół dziko rosnącymi malinami - niemalże z tygodnia na tydzień liści zrobiły się takie jakieś sine, same owoce, do tej pory po prostu zielone zrobiły się też takie jakieś.... dziwne. Czy to jest szara pleśń? Da się to jakoś jeszcze uratować? Co z tym tak właściwie zrobić? ] Mało widać na zdjęciu. liście robią się blade od nakłuwania (przędziorek?)? Czy jednolicie srebrzyste? Może mączniak? Owoce - może susza? szara pleśń: mączniak: przędziorek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.06.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Porównując z twoimi zdjęciami, najbardziej mi to pasuje do tego przędziorka, ale nie widzę tam oprzędów. Może na tym zdjęciu będzie lepiej widać (tu zdjęcie w lepszej rozdzielczości): Z drugiej strony - między malinami mam dziko rosnący dąbek (maliny stanowią "leśny" maliniak, więc niespecjalnie ingeruję w to, co tam rośnie) i jego liście z kolei mają coś, co chyba jest ewidentnie mączniakiem: Zasadnicze pytanie: czym to pryskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 rzeczywiście uszkodzenia przędziorkowe Zwalczanie ekologiczne: opryskiwać odwarem ze skrzypu, wrotyczu i piołunu lub naparem z czosnku; opylać mączką skalną; dla wzmocnienia roślin stosować gnojówkę z pokrzywy i preparat z glonów Zwalczanie opryskiem: Envidor 240 SC. uwaga, jest kontaktowy, czyli trzeba pryskać pod liście. Mączniak na młodych dębach chyba jest prawie zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.06.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 10.06.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 1. cebule - skoro zalecają to sadź. Wyrosną, zakwitną i przejdą w stan spoczynku. Zdążą przed zimą. 2. Róża - będzie wypuszczać pędy póki choroba nie zatka wiązek przewodzących. Dziękuję, otworzyłam tulipany i są niestety trochę spleśniałe , nie wiem czy tak były kupione czy zapleśniały w lodówce u osoby zanim mi je dała ( około tygodnia) Były tylko w kartonikach przewiewnych. Czasami radzą opryskać środkiem grzybobójczym, ale nie wiem, czy to coś pomoże. Zanim je wsadzę minie tydzień ( muszę dojechać do domu) a tutaj mam środek przeciwko pleśni w łazience, czy można tym potraktować cebulki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 10.06.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 jakie chwasty? Perz? To orka i glebogryzarka tylko go rozmnaża. No tak inne chwasty osłabły, ale widać ciągle 2 rodzaje -niestety perz i coś jeszcze... Dużo wygrabiono, ale ciągle problem. Jeszcze pójdzie lepsza ziemia, ale chcemy najpierw pozbyć się tego -co zaproponujesz ekologicznego? Ciągle chodzi po głowie herbicyd (a może jest jakiś przyjaźniejszy środek?), wtedy trawnik założylibyśmy jesienią albo dopiero wiosną. Poza tym po sąsiedzku nieużytki z chwastami, więc zagrożenie duże i sami nie wiemy czy jest sens walczyć dłużej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.06.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Dziękuję, otworzyłam tulipany i są niestety trochę spleśniałe , nie wiem czy tak były kupione czy zapleśniały w lodówce u osoby zanim mi je dała ( około tygodnia) Były tylko w kartonikach przewiewnych. Czasami radzą opryskać środkiem grzybobójczym, ale nie wiem, czy to coś pomoże. Zanim je wsadzę minie tydzień ( muszę dojechać do domu) a tutaj mam środek przeciwko pleśni w łazience, czy można tym potraktować cebulki? wysusz je. Są zaprawy do cebul w formie proszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.06.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 No tak inne chwasty osłabły, ale widać ciągle 2 rodzaje -niestety perz i coś jeszcze... Dużo wygrabiono, ale ciągle problem. Jeszcze pójdzie lepsza ziemia, ale chcemy najpierw pozbyć się tego -co zaproponujesz ekologicznego? Ciągle chodzi po głowie herbicyd (a może jest jakiś przyjaźniejszy środek?), wtedy trawnik założylibyśmy jesienią albo dopiero wiosną. Poza tym po sąsiedzku nieużytki z chwastami, więc zagrożenie duże i sami nie wiemy czy jest sens walczyć dłużej? Perz, proso i lebioda. proso i lebioda są z nasion które mogą zalegać w glebie kilka lat. Perz niestety tylko wybieranie ręcznie widłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 10.06.2018 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Dzięki wielkie Elfir!A co byś Ty zrobiła (duże doświadczenie) w naszym położeniu? Chemia czy wyciąganie ręczne, bo sporo tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.06.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Adaxis, rozłóżcie jak najszybciej czarną folię budowlaną. Słońce ugotuje wszystko pod nią. Najlepiej na całe lato. Sugerowałabym ściągnięcie folii dopiero tuż przed zagospodarowaniem działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.06.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Dzięki wielkie Elfir! A co byś Ty zrobiła (duże doświadczenie) w naszym położeniu? Chemia czy wyciąganie ręczne, bo sporo tego? Ja używam chemii tam, gdzie nie uprawiam warzyw i owoców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 13.06.2018 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Mam pytanko, czy trawa hakonechloa macra aureola rośnie bardzo wolno? Na wiosnę wsadziłam maleńkie trawki i nie widzę żeby choć troszkę urosły. Co może być przyczyną? Miałam też z zeszłego roku kilka kęp - jedne rosną ładnie, inne wypuściły z suchej kępy tylko pojedyncze źdźbła, czy powinnam je zostawić i czekać czy raczej już nic z nich nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.06.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Aureola nie jest mistrzem szybkości ale jakieś przyrosty powinieneś zauważyć. Trudno mi wyrokować dlaczego jedne trawy nie wypuściły źdźbeł. Pojedyncze zdźbła z czasem się rzecz jasna rozrosną, pytanie tylko czy jesteś gotów długo czekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.06.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Cześć, czy możesz doradzić jaki nawóz zastosować na winobluszcz, żeby wspomóc jego wzrost na słabej glebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.06.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 azotowy - jakikolwiek z dużą ilością azotu. Ale uważaj z takim nawożeniem. Jeśli system korzeniowy nie jest proporcjonalny do części nadziemnej, trzeba pilnować podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.06.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Dzięki, rozumiem że w postaci płynnej będzie skuteczniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts