Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiem czy herbata zawiera wystarczająca ilość mikro i makroelementów (w formie dostępnej dla roślin) by była ekwiwalentem nawozu. Zawiera głownie garbniki, a one potrafią blokować rozwój roślin. No i trochę zakwasza chyba.

Doskonale zbilansowane nawozy dla roślin są teraz tak tanie, że nie widzę sensu w kombinowaniu.

Oczarowi się nie dziwię, że kwitnie. To prawie jego pora, chociaż mój jeszcze śpi. Ale ta reszta?

W nocy + 4 stopnie, w dzień +6-7 stopni.

Stokrotki, pierwiosnki. U mnie chwasty (np. gwiazdnica kwitnie)

W Kórniku pod jednym domem zeszłoroczne goździki ogrodowe kwitną (osłonięte miejsce, dom nieocieplony i grzeje atmosferę)

Widziałam też nagietka.

Na różach liście.

Cisy mają młode przyrosty.

WOW, to za chwilę i nas tak będzie. Chyba się z tego nie cieszę. Mój jeden rhododendron zgłupiał późnym latem i zaczął kwitnąć. Mam go z głowy w tym sezonie. Część pąków zdjęłam przed zimą. Zostawiłam te, które moim zdaniem rokowały choćby częściowo. Teraz jednak widzę, że nic z tego kwitnienia nie będzie.

Aż głupio się przyznać, ale w naszym pożal się Boże sadzie odrobinkę przegapiliśmy fakt, że na śliwce i na moreli odbiły nam odrosty od podkładek na których drzewka były szczepione. Odbiły na tyle mocno, że aktualnie są wcale nie mniejsze od zasadniczego drzewka:

w5JB7MAiAjfcXabp6

Czy na tym etapie obcięcie zbędnego pnia jeszcze drzewko uratuje? Kiedy to ciąć (teraz można?) i jak zabezpieczyć?

Edytowane przez Jarek.P

najlepiej ciąć po zbiorze owoców, ale w sumie nie powinny już rosnąć na wiosnę, bo osłabiają odmianę szlachetną.

Obetnij na wiosnę (przed kwitnieniem moreli) i opryskaj natychmiast miedzianem. Ranę zabezpiecz pastą ogrodniczą (np. Hunter)

Zdjęć nie widzę - link musi kończyć się rozszerzeniem .jpg

A ty chyba dałeś linki do konta google?

Ech, znaczy trochę się pozmieniało od czasu, gdy częściej tu bywałem, zawsze dodawałem zdjęcia z google i działały :(

Nic, może po prostu podam link do albumu:

https://photos.app.goo.gl/NfWWdYMQZacNkJeZ6

Ok, obetnę to na wiosnę, boję się tylko, czy to już nie za duża ingerencja będzie, w końcu jakby nie patrzeć pół drzewka uchlastam. Dzięki za odpowiedź.