Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cisy to chyba hicksi, ale z checia je przeniose gdzies indziej bo nie wygladaja za dobrze.

Dereni mam tam 3 i sa juz niezle rozrosniete. Latem ściana zielona.

A możesz coś zamiennie za kaline zaproponować, bo przyznam, że wiosna sliczna, ale po przekwitnieniu wyglada jak wyrosnieta porzeczka;) No i te hortensje mocno się przewieszaja, wlasciwie pokladaja nawet. Tnę je co roku, ale może za wysoko, a powinnam nisko żeby nie robily się takie długie pędy? Wiem, że taka uroda tej odmiany i zdjae się , ze Anabella ma sztywniejsze pędy, ale jesli te swoje vanille freise przytne nizej to jest szansa, że nie bedzie tak sie pokładac?

Cienia pod sliwą mało, bo wlasciwie caly dzien słońce tam operuje do poznego popoludnia, wiec miskant chyba lepiej się sprawdzi. A i sama śliwia jeszcze nie rozrosła się znaczaco.

Elfir, bardzo Ci dziękuję za pomoc. :hug:

Edytowane przez agalind

Fraise Melba wygląda jak Vanilie, ale ma sztywne pędy.

Vanilie można byłoby podeprzeć żywopłotem z bukszpanu, ale to zmienia charakter rabaty na formalny.

Co do kaliny - wybierz inny większy krzew, np. kalinę japońską "Mariesii", lilak kanadyjski (Prestonowej), ozdobny bez czarny

Witam w rozpoczynającym się kolejnym sezonie ogrodowym :D

W nadchodzącym tygodniu ma być u nas ciepło i słonecznie, więc jest plan na podcięcie orzecha włoskiego i jabłonek. Mam pytanie o Derenia Kousa, bo wypuścił nam dość dużo długich pędów, czy już teraz można je przyciąć tak, jak przy drzewkach owocowych? Czy lepiej poczekać na pełną wiosnę?

No i trawy - wygląda na to, że moje Ostnice 'Pony Tails' pięknie przezimowały, co powinnam z nimi teraz zrobić? Przyciąć? No i Hakonechloe'y (to będzie ich pierwsza wiosna u mnie), co z nimi zrobić? Wszystkie wyglądają jak ususzone :-(

Elfir, chcś bardzo mocno róże ściąć. Głównie po to, żeby wyrównać im wzrost. To poczekam, chociaż one wyglądają jakby pąki miały już gotowe do pękania.

Pestko, jak wyglądają takie pąki? Bo też chcę nad różami popracować w tym roku :)

Kupiłam dzisiaj na Wystawie Ogrodnictwa w Krakowie 15 pięknych dorodnych sadzonek paproci 'Adiantum pedatum' :D Idealne do mojej leśnej rabaty! Elfir, ta paprotka jest naprawdę piękna! Niestety nie mieli więcej, a Pan był z Rzeszowa.. Nie miał też niestety odmiany 'venustum' :( Czy udało Ci się ją gdzieś zamówić?

http://symbiota.botany.wisc.edu/acarlsonimages/Diamond%20Roof%20SNA/Adiantum_pedatum_Aaron_Carlson.jpg

Elfir, jeszcze jedno, nie widzę u siebie na rabatach po zimie tych paprotek? One się odradzają? :( :(

Za to 'venustum', które zakupiłam w dość dużych ilościach na leśne rabaty, wyglądają po zimie pięknie :-)

Basia - orzechy włoskie przycina się latem.

Dereń kousa - ciąć po kwitnieniu

hakonechloę ciąć,część nadziemna jest martwa

Ostnice - poczekaj, chyba, ze wypuszczają młode źdźbła?

Adiantum stopowate - jak przemarzła część nadziemna to może puścić z podziemnego kłącza, ale uzbrój się w cierpliwość, bo może to zrobić bardzo późno, nawet pod koniec maja.

hibiskusa nie trzeba przycinać, chyba, że chcesz go formować lub jakaś gałązka ci przeszkadza. Bardzo stare egzemplarze można odmładzać wycinając stopniowo, co roku, najstarsze gałęzie, które maja liście i kwiaty tylko na końcach pędów.

jaśminowiec po kwitnieniu.

Teraz to się robi wertykulację przed zimą.

Jak zrobisz teraz to do czasu gdy trawa ruszy z wegetacją będzie niezbyt ładny widok.

Wiem, że zalecają wertykulować jesienią (M.A.G.) Jesienią robiłem jednak tylko wyczesanie drucikami wertykulatora, bo trawnik miał dopiero ponad rok. Teraz ma prawie 2 lata i miałem w planie go pociąć nożami, bo jest bardzo gęsty.

W ciągu sezonu podlewać ziemię pod drzewami preparatami Confidor 200 SL lub Mospilan 200 SL (wodnymi roztworami) lub opryskiwać modrzewie preparatem Fastac 10 EC lub Decis 2,5 EC. Należy także dalej usuwać galasy na pędach świerków i palić je! nim wylecą z nich dorosłe samice...

Witam, szukam po necie i nie mogę znaleźć Confidor 200 SL. Wyszukiwarka wyrzuca mi Kohinor 200 SL - czy warto zakupić ten zamiennik czy może jednak Mospilan? Wyczytałem jeszcze w jakimś poradniku, ze ten Mospilan to raczej stosować w formie oprysku nie do glebowo?