agalind 20.02.2019 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 (edytowane) Cisy to chyba hicksi, ale z checia je przeniose gdzies indziej bo nie wygladaja za dobrze. Dereni mam tam 3 i sa juz niezle rozrosniete. Latem ściana zielona. A możesz coś zamiennie za kaline zaproponować, bo przyznam, że wiosna sliczna, ale po przekwitnieniu wyglada jak wyrosnieta porzeczka;) No i te hortensje mocno się przewieszaja, wlasciwie pokladaja nawet. Tnę je co roku, ale może za wysoko, a powinnam nisko żeby nie robily się takie długie pędy? Wiem, że taka uroda tej odmiany i zdjae się , ze Anabella ma sztywniejsze pędy, ale jesli te swoje vanille freise przytne nizej to jest szansa, że nie bedzie tak sie pokładac? Cienia pod sliwą mało, bo wlasciwie caly dzien słońce tam operuje do poznego popoludnia, wiec miskant chyba lepiej się sprawdzi. A i sama śliwia jeszcze nie rozrosła się znaczaco. Elfir, bardzo Ci dziękuję za pomoc. Edytowane 20 Lutego 2019 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2019 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 Fraise Melba wygląda jak Vanilie, ale ma sztywne pędy.Vanilie można byłoby podeprzeć żywopłotem z bukszpanu, ale to zmienia charakter rabaty na formalny. Co do kaliny - wybierz inny większy krzew, np. kalinę japońską "Mariesii", lilak kanadyjski (Prestonowej), ozdobny bez czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 21.02.2019 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Dziękuję Ci bardzo Elfir. Jak zawsze Twoje rady są nieocenione:) Juz ręce świeżbią zeby za lopatę złapać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2019 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Z dereniem może ładnie komponować się też oczar. Wówczas pod oczarem bergenie lub ciemierniki. Jak zetniesz wiosną rozplenice to one będą zdobić (a wśród rozplenic cebulowe przebiśniegi i cebulice). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 22.02.2019 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Cebulowe wśród rozplenic są co roku Cieszą oko gdy trawy przycięte. Oczar chyba bedzie miał u mnie za zimno i zbyt wietrznie (Kaszuby). Dziękuję za rady Miałam w planie w weekend posprzatac badyle i trzcinniki przyciac a tu snieg spadł i -4st. rano, brrr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 22.02.2019 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Elfir, jeszcze jedno pytanie: Co ile sadzić bodziszki? Wiem, że się rozrosną więc nie chce nasadzić za duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2019 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 a u nas chłodno, ale pełne słońce. Bodziszek licz, że ma ok. 0,5 m średnicy i niech lekko na siebie zachodzi. Więc tak co 45 cm jak ma być szybki efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 22.02.2019 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Ok, dziękuję. Musze policzyć i gdy wiosna wreszcie;) przyjdzie zabieram sie do pracy Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 24.02.2019 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Witam w rozpoczynającym się kolejnym sezonie ogrodowym W nadchodzącym tygodniu ma być u nas ciepło i słonecznie, więc jest plan na podcięcie orzecha włoskiego i jabłonek. Mam pytanie o Derenia Kousa, bo wypuścił nam dość dużo długich pędów, czy już teraz można je przyciąć tak, jak przy drzewkach owocowych? Czy lepiej poczekać na pełną wiosnę? No i trawy - wygląda na to, że moje Ostnice 'Pony Tails' pięknie przezimowały, co powinnam z nimi teraz zrobić? Przyciąć? No i Hakonechloe'y (to będzie ich pierwsza wiosna u mnie), co z nimi zrobić? Wszystkie wyglądają jak ususzone Elfir, chcś bardzo mocno róże ściąć. Głównie po to, żeby wyrównać im wzrost. To poczekam, chociaż one wyglądają jakby pąki miały już gotowe do pękania. Pestko, jak wyglądają takie pąki? Bo też chcę nad różami popracować w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 24.02.2019 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Kupiłam dzisiaj na Wystawie Ogrodnictwa w Krakowie 15 pięknych dorodnych sadzonek paproci 'Adiantum pedatum' Idealne do mojej leśnej rabaty! Elfir, ta paprotka jest naprawdę piękna! Niestety nie mieli więcej, a Pan był z Rzeszowa.. Nie miał też niestety odmiany 'venustum' Czy udało Ci się ją gdzieś zamówić? http://symbiota.botany.wisc.edu/acarlsonimages/Diamond%20Roof%20SNA/Adiantum_pedatum_Aaron_Carlson.jpg Elfir, jeszcze jedno, nie widzę u siebie na rabatach po zimie tych paprotek? One się odradzają? :( Za to 'venustum', które zakupiłam w dość dużych ilościach na leśne rabaty, wyglądają po zimie pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.02.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Basia - orzechy włoskie przycina się latem.Dereń kousa - ciąć po kwitnieniuhakonechloę ciąć,część nadziemna jest martwaOstnice - poczekaj, chyba, ze wypuszczają młode źdźbła?Adiantum stopowate - jak przemarzła część nadziemna to może puścić z podziemnego kłącza, ale uzbrój się w cierpliwość, bo może to zrobić bardzo późno, nawet pod koniec maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 24.02.2019 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Dziękuję Elfir, tak zrobię. Ostnica jeszcze nie ma młodych źdźbeł. Czy hibiskusa się przycina? Moje dwa krzewy ma już kilka lat, urosły dość spore.. Czy jaśminiowiec wonny przycina się przed czy po kwitnięciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.02.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 hibiskusa nie trzeba przycinać, chyba, że chcesz go formować lub jakaś gałązka ci przeszkadza. Bardzo stare egzemplarze można odmładzać wycinając stopniowo, co roku, najstarsze gałęzie, które maja liście i kwiaty tylko na końcach pędów. jaśminowiec po kwitnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 26.02.2019 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Elfi, a orzech włoski? Muszę uciąć mu 2 gałęzie, grube jak kobiece przedramię Jakoś tak mi się skojarzyło, przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 26.02.2019 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Czy można już przeprowadzić wertykulację trawnika, czy też to jeszcze bez sensu? Będą mrozy na pewno jeszcze. Rok temu wyczesałem trawnik drucikami w wertykulatorze dopiero jak zacząć rosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2019 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Teraz to się robi wertykulację przed zimą. Jak zrobisz teraz to do czasu gdy trawa ruszy z wegetacją będzie niezbyt ładny widok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.02.2019 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Jakoś tak mi się skojarzyło, przepraszam [ATTACH=CONFIG]427420[/ATTACH] Bobiczek, a ty co, marcujesz już jako te koty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 27.02.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Teraz to się robi wertykulację przed zimą. Jak zrobisz teraz to do czasu gdy trawa ruszy z wegetacją będzie niezbyt ładny widok. Wiem, że zalecają wertykulować jesienią (M.A.G.) Jesienią robiłem jednak tylko wyczesanie drucikami wertykulatora, bo trawnik miał dopiero ponad rok. Teraz ma prawie 2 lata i miałem w planie go pociąć nożami, bo jest bardzo gęsty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2019 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 wertykulować można o każdej w sumie porze wegetacyjnej, teraz póki trawa śpi po prostu będziesz miał dłużej brzydki widok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 02.03.2019 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 W ciągu sezonu podlewać ziemię pod drzewami preparatami Confidor 200 SL lub Mospilan 200 SL (wodnymi roztworami) lub opryskiwać modrzewie preparatem Fastac 10 EC lub Decis 2,5 EC. Należy także dalej usuwać galasy na pędach świerków i palić je! nim wylecą z nich dorosłe samice... Witam, szukam po necie i nie mogę znaleźć Confidor 200 SL. Wyszukiwarka wyrzuca mi Kohinor 200 SL - czy warto zakupić ten zamiennik czy może jednak Mospilan? Wyczytałem jeszcze w jakimś poradniku, ze ten Mospilan to raczej stosować w formie oprysku nie do glebowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts