Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, szukam po necie i nie mogę znaleźć Confidor 200 SL. Wyszukiwarka wyrzuca mi Kohinor 200 SL - czy warto zakupić ten zamiennik czy może jednak Mospilan? Wyczytałem jeszcze w jakimś poradniku, ze ten Mospilan to raczej stosować w formie oprysku nie do glebowo?

Tak ze względu na bardzo silne oddziaływanie tego związku na pszczoły(jest silnie toksyczny i powoduje duże straty wśród pasiek) UE zakazała jego sprzedaży w kraju. Obecnie ten środek to KOHINOR 200SL działa tak samo. Pamiętać należy , że stosowanie tego środka w formie oprysku w temperaturze 15 *C i ma bardzo duży okres karencji w stosunku właśnie do pszczół, os i trzmieli.

Tak ze względu na bardzo silne oddziaływanie tego związku na pszczoły(jest silnie toksyczny i powoduje duże straty wśród pasiek) UE zakazała jego sprzedaży w kraju. Obecnie ten środek to KOHINOR 200SL działa tak samo. Pamiętać należy , że stosowanie tego środka w formie oprysku w temperaturze 15 *C i ma bardzo duży okres karencji w stosunku właśnie do pszczół, os i trzmieli.

To moze jednak Mospilan i do glebowo? Wyczytalem, ze dawka 1g/l i podlac koncem marca i nastepnie po 2 tygodniach.

my za tydzien powoli zaczniemy wertykulacje, codziennie po kawalku. u nas juz zielone zdziebelka wychodza i dosc cieplo. a jakichs wielkich mrozow nie zapowiadaja. niestety mamy troche plesni posniegowej i chcemy to jak najszybciej ogarnac

Dzień dobry,

kupiliśmy działkę i chcemy ją jakoś uporządkować. Sporo na niej samosiejek oraz wysokiej trawy. Działka zadrzewiona, niestety 3 drzewa idą do wycięcia, widać to gdy naniosłam plan domu na mapę zasadniczą. Chcieliśmy wycinkę załatwić teraz, w okresie przedlęgowym, niestety gmina twierdzi, że najpierw musimy mieć pozwolenie na budowę. Jedno z drzew jest w odległości 1,5 m, jest to spory dąb, zastanawiam się jaki może mieć wpływ na nowo budowany dom (na zdjęciu 2 od lewej). Czy przewidzieć go tez do wycięcia? Drugie pytanie, jak pozbyć się gęstych, obecnie suchych traw? Wyciąć, a za miesiąc opryskać ekologicznym środkiem np. Effect 24h?IMG_20190216_153534.jpg

Edytowane przez margaryt

Stary dąb - szkoda go, ale za blisko domu zdecydowanie.

Będzie walił żołędziami na dach. Wbrew pozorom jest to bardzo upierdliwe.

Okres lęgowy już się zaczął.

Trawy zetnij kosą. Nic więcej nie rób. Będziesz spychać humus to i tak je zniszczysz.

Elfir we wrześniu założyliśmy trawnik i obecnie jego pierwsza wiosna, początek marca, ciepło i zaczyna się już powoli zielenić...

B. proszę o podpowiedź kiedy i co zrobić z takim trawnikiem tej wiosny? Dosiewek chyba nie będzie.

Mamy zamiar wygrabić, wertykulatora nie posiadamy -jest sens dla młodego trawnika wypożyczać, czy wystarczy ponakłuwać widłami? Ew. czy taki aerator (foto) na mały trawnik wystarczy?

Mamy nawóz Yara Mila Complex - czy będzie OK i ew. kiedy go sypnąć?

AeratorReczny1.jpg

Edytowane przez Adaxis

Tylko wygrabić. Wertykulacja dopiero na jesień lub w przyszłym roku na jesień.

Skoro zaczął wegetację to pierwsza dawka nawozu, najlepiej połowa lub 1/3 zwykłej dawki, bo jednak wzrost jest wolny. Albo dla bezpieczeństwa, nawóz dopiero po pierwszym koszeniu o ile nawoziliście jesienią.

Nakłuwanie widłami nie ma nic wspólnego z wertykulacją. To raczej aeracja, ale wymaga zasypiania piaskiem powstałych dziurek. Z tym, że aerację robi się na trawnikach na ciężkich glebach lub intensywnie udeptywanych. Nie sądzę by była konieczna.

Ja proponuję wszystkim do areacji trawnika, takie nasadki na buty, jakimi ja podążam za kosiarką, podczas pierwszego koszenia.

Skutecznie dla trawnika plus doskonały fitness i trening dla nóg,

Chodzę i napowietrzam trawę każdego roku wiosną - ku obopólnemu zadowoleniu.

945287_10200228105843586_2143851135_n.jpg

Stary dąb - szkoda go, ale za blisko domu zdecydowanie.

Będzie walił żołędziami na dach. Wbrew pozorom jest to bardzo upierdliwe.

Jesienią ciąłem swojego.

Walił żołędziami na taras.

Zagrażał dachowi.

Zapychał rynny liśćmi i owocami.

Zacieniał już wszystko wszystkim.

Czas był na niego najwyższy....

Szkoda że pozwoliłem mu na to wszystko