Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prośba.

Robimy nową rabatę. Rabata będzie otoczona trawnikiem , oddalona z 10-15m od domu.

Rabata ma wymiary około 8m na około 5m.

Jest mocno nasłoneczniona(słońce od rana do wieczora) . Gleba piaszczysta . Rabata ma założoną włokninę i na to kora.

Chciałbym na tej rabacie zastosować rośliny i nasadzenia które szybko się rosną i są duże ...

Chciałbym w tej rabacie dać berberys ottwaski Superba (mam 3 sztuki) , jałowiec pfitzera Goldstar (mam 4 sztuki) , może dokupić jałowiec Mint Julep . Nie mam pomysłu na drzewo ciekawie wyglądające , ale też nie jakieś gigantyczne. Na poczatku myślałem nad modrzewiem europejskim , ale chyba to zbyt potężne drzewo i raczej coś niższego ale też ciekawie wyglądajacego. Myślałem nad "znienawidzonym" sumakiem bo pamiętam że zawsze mi się podobał.

Jako płożaki może irgę płożącą albo jakieś jalowce ?

Niestety nie mam pojęcia jak gęsto sadzi sie tak duże w przyszłości jałowce jak i berberysy i co z czym "połączyć" aby rabata ciekawie wyglądała.

Może jakieś pomysły i propozycje ?

Dzięki !

Dzięki !

Mam pytanie, pomóżcie w temacie ściółkowania wyodrębnionego pasa ogrodu dla krzewów owocowych i drzewek owocowych (20 x 5m - 1rząd krzewów i 1rząd drzewek). Strasznie zarastał chwastami, więc ostatnio wyplewiono i przykryto agrowłókniną, ale co dalej teraz? :) Edytowane przez Nataly

nie ma znaczenia - geowłóknina odcina ściółkę od gleby
Dziękuję Elfir, wiem że nie polecacie włóknin, ale zrobiliśmy to przejściowo, a teraz chcemy czymś zakryć docelowo. ten pas, ale czym?

2. Czy mozna dać tam korę? Czy dla krzewów i drzewek owocowych też może ona być?

Dziękuję Elfir, wiem że nie polecacie włóknin, ale zrobiliśmy to przejściowo, a teraz chcemy czymś zakryć docelowo. ten pas, ale czym?

2. Czy mozna dać tam korę? Czy dla krzewów i drzewek owocowych też może ona być?

tak. Ale na włókninie łatwo wywieje ją wiatr.