Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Yara mila lub Florovit do iglaków.

Możesz też dac próbkę ziemi do Stacji chemiczno-rolniczej to ci określą zawartości składników i zaproponują program nawożenia.

Dziękuje bardzo , widzę że Florovit ma nawóz do iglaków ogólnie i dedykowany do tui . Masz doświadczenie który wybrać.

I jeszcze jedno pytanko , chciałbym rozłożyć agrowłókninę pod nimi , możesz polecić sprawdzoną markę tak by wytrzymała wiele lat?

Elfir dzieki za pomoc dot. pop. pytania, ale jest kolejne bo coś się zaczęło dziać z jodłą koreańską Blauer Pfiff (ok. 1.3m) posadzoną w na koniec kwietnia - wycieka żywica po pniu, pojawiły się mrówki -widać, że coś się z nią dzieje i możliwe, że się broni -co to może być za choroba?

Nic więcej nie widać, ma maleńkie przyrosty, a może trzeba dokładniej na coś zwrócić uwagę?

Podczas transportu zraniła sobie boczną górną gałązkę 1z4 pod stożkiem wzrostu -zasmarowaliśmy pastą ogrodniczą, szkoda nam było ją ucinać, jednak cała zbrązowiała -czy to może być powód? Obciąć ją?

Edytowane przez daniel.w

Elfir dzieki za pomoc dot. pop. pytania, ale jest kolejne bo coś się zaczęło dziać z jodłą koreańską Blauer Pfiff (ok. 1.3m) posadzoną w na koniec kwietnia - wycieka żywica po pniu, pojawiły się mrówki -widać, że coś się z nią dzieje i możliwe, że się broni -co to może być za choroba?

od fizycznego zranienia poprzez szkodniki żerujące w drewnie po opieńkę. Trzeba dokładnie obejrzeć czy sa jakieś otworki.

Chociaż małe przyrosty mogą świadczyć o zatkanych przez grzyba wiązkach przewodzących.

Podczas transportu zraniła sobie boczną górną gałązkę 1z4 pod stożkiem wzrostu -zasmarowaliśmy pastą ogrodniczą, szkoda nam było ją ucinać, jednak cała zbrązowiała -czy to może być powód? Obciąć ją?

Zraniła czy złamała się po prostu?

Zamiast agrowłókniny może być stara pościel ?

[Czy będą grzyby jak na niedosuszonych ręcznikach ?]

U mnie przysypana trocinami.

Trociny i tak mam do przekompostowania, a na wszystkich innych resztkach siedziałyby ślimaki.

Resztki z przycinania żywotnika nadają się do ściółkowania borówek ?

Moi rodzice mają borówki na torfie i tuje w obejściu.

Można te ścinki wykorzystać do dokwaszania ?

http://niepodlewam.blogspot.com/2014/12/jak-zrobic-kwasny-kompost.html

zapomnieli czy celowo nie wpisali ?

Edytowane przez ollencja
:)

pewnie może być pościel, to tylko bawełna. Ale na tym będą świetnie chwasty rosły, bo dobrze nasiaka wodą.

Co do kompostu:

gałązki (drobne) z cięcia wrzosów i iglaków

żywotniki zaliczają się do iglaków

ja u siebie pod różaneczniki tnę na drobno wszystkie iglaste gałązki (zwykle mam ze stroików świątecznych)

od fizycznego zranienia poprzez szkodniki żerujące w drewnie po opieńkę. Trzeba dokładnie obejrzeć czy sa jakieś otworki.

Chociaż małe przyrosty mogą świadczyć o zatkanych przez grzyba wiązkach przewodzących.

Zraniła czy złamała się po prostu?

Elfir dzięki. Jutro ja jeszcze raz dokładnie obejrzymy. Druga (razem kupione) ma lepszy kolor i większe przyrosty.

Może zrobić coś "na wszelki wypadek", oprysk, itp? Ew. co jeszcze sprawdzić?

Zdarta kora z jednej strony na długości 5cm -wcześniej zamalowaliśmy funabenem, ale igły zbrązowiały, więc ucięliśmy dzisiaj tę 1 z 4 podwierzchołkowych gałązek.

Możesz wyjaśnić dlaczego odradzasz?

To co można zastosować aby nie rosły pod nimi trawy, chwasty a po opadnięciu żeby szpilki łatwo zamieść ?

nie zamiatać szpilek, bo po co?

Włóknina utrudnia nawożenie. Powoduje też "zaparzanie się gleby" w gorące dni, co skutkuje "ugotowaniem" się pożytecznej mikroflory glebowej oraz może sprzyjać rozwojowi fytoftorozy. Korzenie rozrastają się przy powierzchni (brak cyrkulacji powietrza w wierzchniej warstwie gleby), zamiast wkorzeniać w głąb gleby i są bardziej podatne na przemarzanie. Poza tym na włókninie ściółka szybciej przesycha i jest wywiewana przez wiatr.

Na dodatek z czasem nawet na włókninie wyrosną chwasty, więc chroni ona tylko w pierwszych latach po położeniu.

Poza tym zanieczyszcza Ziemię mikroplastikiem.

Posadź dołem barwinek, bodziszka, fiołki czy inną ekspansywną roślinę okrywową.

Elfir dzięki. Jutro ja jeszcze raz dokładnie obejrzymy. Druga (razem kupione) ma lepszy kolor i większe przyrosty.

Może zrobić coś "na wszelki wypadek", oprysk, itp? Ew. co jeszcze sprawdzić?

Zdarta kora z jednej strony na długości 5cm -wcześniej zamalowaliśmy funabenem, ale igły zbrązowiały, więc ucięliśmy dzisiaj tę 1 z 4 podwierzchołkowych gałązek.

Rana pewnie uszkodziła wiązki przewodzące wodę.

zasadniczo jestem przeciwna opryskom "na wszelki wypadek", bo to toksyczna chemia, która nigdy nie jest obojętna dla środowiska.

na dodatek nie ma chemii ani na opienke, ani na chubę, ani na szkodniki żerujące w drewnie.

znalazłam cos takiego:

https://piorin.gov.pl/files/userfiles/wnf/nowe_zagrozenia/n.neomacrospora2.pdf

• Like 1

A jeszcze druga sprawa, chciałabym z jednej strony tarasu posadzić żywopłot z grabu. Byłoby to długie na około 3m i zaczynało się z pół metra od domu.

I pytanie czy można aż tak blisko od fundamentów posadzić graba? I czy da się ten żywopłot utrzymać przez powiedzmy około 7 lat na szerokosc 30cm?

Chciałbym postawić na tarasie drewniane wysokie donice, które wypełniłyby lukę pomiędzy żaluzjami od tarasoli. Zastanawiam się tylko co najlepiej byłoby tam wsadzic. Ogólnie taras ma niewielką skarpę która jest już obsadzona roślinkami i dlatego też pod uwagę biorę rośliny typowo sezonowe typu pelargonie, petunie itd. Myślałam też nad może jakimiś trawami bo jak wsadzę tylko rośliny sezonowe to będą pustki w inne pory roku... Nie chciałabym też jakiś szerokich donic żeby nie zabierały mi zbyt dużo miejsca na tarasie tak 30 cm szer i 70 cm wys. Ogólnie w jednym miejscu mam do zadonicowania 440 cm i z drugiej strony 220. Może coś doradzicie? [ATTACH=CONFIG]442521[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]442522[/ATTACH]

A są w ogóle jakieś rośliny/byliny które są wieloletnie i nadawałyby się, żeby posadzić je w wysokich ocieplanych donicach na tarasie? Myślałam może o iglakach na pniu i czymś je podsadzić ale nie wiem czy fajnie by to wyglądało. Wolalabym uniknąć roslin sezonowych bo mam w innych miejscach donice z kwiatami i zbyt duzo musialabym ich kupowac co roku także mój budżet zbyt by to odczuł. Preferowałabym coś na stałe jednak...z ewentualnym dosadzeniem ale tak symbolicznie czegoś sezonowego. Mogabyś coś polecić? A czy red baron przezimuje w donicy?

Edytowane przez gosiacz22

Elfir proszę o identyfikacje tej roślinki. :)

za małe zdjecie, nie widac kształtu lisci. Chociaż muszę przyznać, że nawet nie bardzo kojarzę kierunek do rozpoznania, bo tę pędy wskazują na silne jednoroczne przyrosty. Pierwsze skojarzenie, to niedawno posadzona podpędzona nawozami forsycja lub tawuła.

Tak przy okazji - polecam w telefonie zainstalować sobie aplikację do rozpoznawania roślin. Wczoraj się nią bawiłam w ogrodzie. Nie jest bezbłędna, ale podaje bardzo blisko. Testowałam ja na bardzo mało charakterystycznych gatunkach:

- liriope bez kwiatów (które przecież bardzo przypomina turzyce czy liliowce) - bezbłędnie

- Paxisima canbyi - bezbłędnie

- turzyca leśna bez kwiatów, same liście - zidentyfikowała jako bardzo podobną turzycę zwisłą, ale jako drugi, alternatywny gatunek wskazał poprawnie.

- bukszpan drobnolistny - jako pierwszy wynik wyszedł bukszpan wiecznozielony "Suffruiticosa", ale jako drugi gatunek już prawidłowo

Problemy miała z ostrokrzewem Maksymowicza (nie miał go w bazie gatunków, oznaczył jako karbowanolistny - bo można z nim pomylić) i suchodrzewem chińskim (oznaczał jako ostrokrzewy, liguster i jakieś egzotyki)

Edytowane przez Elfir

A jeszcze druga sprawa, chciałabym z jednej strony tarasu posadzić żywopłot z grabu. Byłoby to długie na około 3m i zaczynało się z pół metra od domu.

I pytanie czy można aż tak blisko od fundamentów posadzić graba? I czy da się ten żywopłot utrzymać przez powiedzmy około 7 lat na szerokosc 30cm?

30 cm to bardzo mało. Podejrzewam, że przy bardzo częstym cieciu da sie utrzymac, zeby to wygladało, chociaz ja bym nie proponowała klientowi takiej szerokosci zywopłotu.

Korzeni bym się nie obawiała, bowiem cięta mocno roślina nie wytwarza ich tak dużych, jak swobodnie rosnąca.

A są w ogóle jakieś rośliny/byliny które są wieloletnie i nadawałyby się, żeby posadzić je w wysokich ocieplanych donicach na tarasie? Myślałam może o iglakach na pniu i czymś je podsadzić ale nie wiem czy fajnie by to wyglądało. Wolalabym uniknąć roslin sezonowych bo mam w innych miejscach donice z kwiatami i zbyt duzo musialabym ich kupowac co roku także mój budżet zbyt by to odczuł. Preferowałabym coś na stałe jednak...z ewentualnym dosadzeniem ale tak symbolicznie czegoś sezonowego. Mogabyś coś polecić? A czy red baron przezimuje w donicy?

żywotniki, karłowe sosny, cyprysiki groszkowe dość długo dają radę w donicach. Wiadomo, nawet karłowa forma rośnie i z czasem będzie za duża.

Donice tarasowe to nie tylko zima, ale także susza - niektóre rośliny wymagałyby codziennego podlania w upały, utrudniając wyjazd na wakacje (chyba, ze zamontować prosty automat podlewający).

Dlatego zazwyczaj proponuje gatunki sucholubne - szałwie, rozchodniki, kostrzewy, goździki.

Ale jak nie boisz sie o podlewanie to w sumie każda pospolita bylina da radę - bodziszki, niższe odmiany jeżówek, dzwonek dalmatyński, itd.