eko_zgonus1719516655 18.06.2020 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 A jak zrobię od razu zasiew w humusie to straszna lipa będzie? Z pewnych względów chcę to od razu siać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2020 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 będzie prawdopodobnie zachwaszczony, zależy jakiej jakości humus nawieziesz.W ogrodnictwie na ma drogi na skróty - pośpiech i zaniedbania zawsze się mszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 18.06.2020 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Ile sugerujesz? 4 tygodnie np? Urośnie coś i co pryskam czymś? I wyrywam? Przekopać jak będzie 7 cm już niekoniecznie się da, jak to się zrusza później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 18.06.2020 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Szybko się nie da. Roślina musi wytworzyć pączki z paków spiących, musi wypuścić nowe gałazki. To trochę potrwa. Lepiej po prostu nie sadzić Conica, bo przędziorki na nim są zawsze. Niestety o przędziorkach dowiedziałem się już po zakupie 4 szt conicy:/ Sąsiedzi obok mają już bardzo wyrośnięte okazy i nic ich nie bierze. Mam nadzieję, że świerki odżyją. Teraz muszę je pryskać profilaktycznie kilka razy w roku, żeby znowu nie zostały zaatakowane. Mam Emulpar na wczesną wiosnę i magus na każdą fazę fazę rozwoju przędziorka. Widzę także, że jałowce płożące blue chip, które rosną obok tych świerków, także są już lekko brązowe. Popryskałem je także profilaktycznie i zobaczymy co dalej. Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 18.06.2020 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Magdalena74 mamy chyba to samo, z tym,że ja na jodle kaukaskiej sadzonej 2 miesiące temu -zerknij czy nie ma na pniu ciemnozielonych plam. Nie nie ma. To chyba coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2020 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Ile sugerujesz? 4 tygodnie np? Urośnie coś i co pryskam czymś? I wyrywam? Przekopać jak będzie 7 cm już niekoniecznie się da, jak to się zrusza później? 4 tygodnie powinno wystarczyć. Najwygodniej prysnąć herbicydem totalnym. Chyba, że chcesz ekologicznie to trzeba wyrywać ręcznie i to przynajmniej dwukrotnie (teraz i po humusie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 19.06.2020 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 tak, ale jest mała i wolno rośnie. Poza tym lubię ... Dzięki; jak zwykle - nieoceniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2020 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Do lipca mnie nie będzie na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 25.06.2020 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Do lipca mnie nie będzie na forum ale może Pestka dopomoże? Czy to normalne, że podczas ostatnich ulew, deszcz (nie grad!) zbił wszystkie kwiaty rododendronów, azalii i piwonii? Człowiek się stara a tu jedna mocna ulewa zniszczy wszystko. Robicie jakieś zabezpieczenia w ogrodach na ulewy i grad? Jedynie 2 derenie świecą mi jeszcze białymi kwiatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 25.06.2020 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Niestety, taka siła żywiołu, pozostawia po sobie spustoszenie. Zauważyłam żę te ulewy zmyły wszystkie mszyce z róż a było już tego draństwa sporo. Pewno się znowu pojawią ale na razie czysto, tyle dobrego:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 25.06.2020 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 ale może Pestka dopomoże? Czy to normalne, że podczas ostatnich ulew, deszcz (nie grad!) zbił wszystkie kwiaty rododendronów, azalii i piwonii? . ale w czym maja tu pomóc ? Jeśli masz możliwości i ochotę, możesz zabezpieczać kwiatki przed żywiołem.... stać nad nimi z parasolem, bo inne rzeczy wiatr Ci zwieje i narobi szkód gdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.06.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Ave, racja. Nataly, możesz wymyślić jakieś parasole. Nie mam pojęcia co. Ale pytanie czy to jest normalne, że pada deszcz, grad, że wieje wiatr... Rośliny odbiją, kwiaty za rok znów zakwitną, a niektóre nawet powtórzą kwitnienie jescze tego lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 26.06.2020 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 (edytowane) Hej. Kupiłem parę dni temu klony szczepione na pniu globosum 180cm - wysyłkowo (niestety w szkółkach lokalnych nie mieli). Klony spakowane w kartonach. Niestety w transporcie niektóre młode gałązki zostały połamane. Co zrobić z takimi zwisającymi połamanymi młodymi gałązkami? Zostawić czy spróbować posmarować maścią ogrodniczą i owinąć taśmą/bandażem? A może obciąć sekatorem, tylko czy odrośnie? Później wrzucę zdjęcia jak to wygląda. \ Edytowane 26 Czerwca 2020 przez drza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 26.06.2020 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Niestety, taka siła żywiołu, pozostawia po sobie spustoszenie. Zauważyłam żę te ulewy zmyły wszystkie mszyce z róż a było już tego draństwa sporo. Pewno się znowu pojawią ale na razie czysto, tyle dobrego:yes: raczej nie deszcz a larwy biedronek, u mnie opedzlowuja mszyce az milo sie patrzy, krzaczek po krzaczku. dlatego nie pryskam, widze ze ogrod sam sie broni. na sosnach kosodrzewinach mialam plage welnowcow zostaly niedobitki. zadzialaly znowu biedronki, osy i inne blonkowate. Dla mnie to kolejny argument by jednak opryski ograniczyc do minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2020 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 Hej. Kupiłem parę dni temu klony szczepione na pniu globosum 180cm - wysyłkowo (niestety w szkółkach lokalnych nie mieli). Klony spakowane w kartonach. Niestety w transporcie niektóre młode gałązki zostały połamane Odciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka76 01.07.2020 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 Dostałam derenia Kousa. Posadzony w słonecznym miejscu. Niestety po ulewach korzenie są w błocie. Liście zwisają dziwnie. Co z nim zrobić, jak ratować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.07.2020 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 wysadzić, rozluźnić ziemię, Może posadzi na górce, bryła korzeniowa musi odcieknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 04.07.2020 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 Elfir słyszałem że tuja brabant źle znosi kamienie ułożone pod nimi, możesz to potwierdzić? Chciałbym zastosować żwirek bazaltowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2020 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 nie potwierdzam. Raczej źle znosi plastikowe szmaty, które układa się pod grysem, by się nie zapadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 05.07.2020 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2020 nie potwierdzam. Raczej źle znosi plastikowe szmaty, które układa się pod grysem, by się nie zapadał. Powiem Ci że u mnie brabanty mają włókninę (13lat) i rosną jak szalone . W tym roku zdjąłem włókninę bo zakładałem nawadnianie i nawet pytałem Ciebie co można zastosować zamiast niej ... ale nie widzę innej opcji, dla mnie ogród ma być do maxa bezobsługowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts