Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szybko się nie da. Roślina musi wytworzyć pączki z paków spiących, musi wypuścić nowe gałazki. To trochę potrwa.

Lepiej po prostu nie sadzić Conica, bo przędziorki na nim są zawsze.

Niestety o przędziorkach dowiedziałem się już po zakupie 4 szt conicy:/ Sąsiedzi obok mają już bardzo wyrośnięte okazy i nic ich nie bierze. Mam nadzieję, że świerki odżyją. Teraz muszę je pryskać profilaktycznie kilka razy w roku, żeby znowu nie zostały zaatakowane. Mam Emulpar na wczesną wiosnę i magus na każdą fazę fazę rozwoju przędziorka. Widzę także, że jałowce płożące blue chip, które rosną obok tych świerków, także są już lekko brązowe. Popryskałem je także profilaktycznie i zobaczymy co dalej. Dzięki za podpowiedzi.

Ile sugerujesz? 4 tygodnie np?

Urośnie coś i co pryskam czymś? I wyrywam? Przekopać jak będzie 7 cm już niekoniecznie się da, jak to się zrusza później?

4 tygodnie powinno wystarczyć.

Najwygodniej prysnąć herbicydem totalnym. Chyba, że chcesz ekologicznie to trzeba wyrywać ręcznie i to przynajmniej dwukrotnie (teraz i po humusie)

Do lipca mnie nie będzie na forum
:( ale może Pestka dopomoże? ;)

Czy to normalne, że podczas ostatnich ulew, deszcz (nie grad!) zbił wszystkie kwiaty rododendronów, azalii i piwonii? Człowiek się stara a tu jedna mocna ulewa zniszczy wszystko. :(

Robicie jakieś zabezpieczenia w ogrodach na ulewy i grad? Jedynie 2 derenie świecą mi jeszcze białymi kwiatami.

:( ale może Pestka dopomoże? ;)

Czy to normalne, że podczas ostatnich ulew, deszcz (nie grad!) zbił wszystkie kwiaty rododendronów, azalii i piwonii? .

ale w czym maja tu pomóc :) ?

Jeśli masz możliwości i ochotę, możesz zabezpieczać kwiatki przed żywiołem.... stać nad nimi z parasolem, bo inne rzeczy wiatr Ci zwieje i narobi szkód gdzie indziej

Ave, racja.

Nataly, możesz wymyślić jakieś parasole. Nie mam pojęcia co. Ale pytanie czy to jest normalne, że pada deszcz, grad, że wieje wiatr...

Rośliny odbiją, kwiaty za rok znów zakwitną, a niektóre nawet powtórzą kwitnienie jescze tego lata. :yes:

Hej.

Kupiłem parę dni temu klony szczepione na pniu globosum 180cm - wysyłkowo (niestety w szkółkach lokalnych nie mieli). Klony spakowane w kartonach. Niestety w transporcie niektóre młode gałązki zostały połamane. Co zrobić z takimi zwisającymi połamanymi młodymi gałązkami? Zostawić czy spróbować posmarować maścią ogrodniczą i owinąć taśmą/bandażem? A może obciąć sekatorem, tylko czy odrośnie? Później wrzucę zdjęcia jak to wygląda.

klon1.jpg

klon2.jpg\

klon3.jpg

Edytowane przez drza

Niestety, taka siła żywiołu, pozostawia po sobie spustoszenie. Zauważyłam żę te ulewy zmyły wszystkie mszyce z róż a było już tego draństwa sporo. Pewno się znowu pojawią ale na razie czysto, tyle dobrego:yes:

raczej nie deszcz a larwy biedronek, u mnie opedzlowuja mszyce az milo sie patrzy, krzaczek po krzaczku. dlatego nie pryskam, widze ze ogrod sam sie broni. na sosnach kosodrzewinach mialam plage welnowcow zostaly niedobitki. zadzialaly znowu biedronki, osy i inne blonkowate. Dla mnie to kolejny argument by jednak opryski ograniczyc do minimum.

Hej.

Kupiłem parę dni temu klony szczepione na pniu globosum 180cm - wysyłkowo (niestety w szkółkach lokalnych nie mieli). Klony spakowane w kartonach. Niestety w transporcie niektóre młode gałązki zostały połamane

Odciąć.

nie potwierdzam. Raczej źle znosi plastikowe szmaty, które układa się pod grysem, by się nie zapadał.

Powiem Ci że u mnie brabanty mają włókninę (13lat) i rosną jak szalone . W tym roku zdjąłem włókninę bo zakładałem nawadnianie i nawet pytałem Ciebie co można zastosować zamiast niej ... ale nie widzę innej opcji, dla mnie ogród ma być do maxa bezobsługowy.