Gość nesh 16.08.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 To ja mam pytanko o brzozy - w związku z tym, że naszej działce rośnie młoda brzózka to pomyślałam, żeby dosadzić jej towarzystwo trochę poczytałam w internecie ale informacje są sprzeczne - czy brzozy bardzo brudzą elewacje/okna/taras? Jaka jest najlepsza odległość drzewka od domu, żeby każdy się dobrze czuł (drzewko też )? Zamierzam też docelowo zrobić żywopłot z wiązu Turkiestanu, pytanie czy ten rodzaj krzewu nie będzie walczył z brzozą o składniki odżywcze...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.08.2020 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 To ja mam pytanko o brzozy - w związku z tym, że naszej działce rośnie młoda brzózka to pomyślałam, żeby dosadzić jej towarzystwo trochę poczytałam w internecie ale informacje są sprzeczne - czy brzozy bardzo brudzą elewacje/okna/taras? Jaka jest najlepsza odległość drzewka od domu, żeby każdy się dobrze czuł (drzewko też )? Zamierzam też docelowo zrobić żywopłot z wiązu Turkiestanu, pytanie czy ten rodzaj krzewu nie będzie walczył z brzozą o składniki odżywcze...? Jeśli rośnie ci dzika brzoza, to obejrzyj sobie w naturze jak duże to drzewo. Brzoza wiosną sypie nasionami a jesienią drobnymi listkami. Jeśli chcesz mieć bardzo wypielęgnowany ogród ze żwirkami to będziesz klął. Albo wybierając śmieci z rynien. Brzoza ma rozległy i płytki system korzeniowy - aby cokolwiek pod nią rosło będzie konieczne bardzo obfite nawadnianie. I każda roślina będzie walczyła o składniki odżywcze. Trzeba nawozić. Ja bym brzozy bliżej niż 15 m nie sadziła od domu. Co innego odmiany ogrodowe czy niższe gatunki (np. brzoza pożyteczna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.08.2020 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Co jest najważniejsze w jesiennym nawozie do trawnika. Niby składy są zbliżone, ale czasem w danym składniku różnica jest kilkukrotna.Np.:Fosfor 10%, Potas 20%, Siarka 15%, Wapń 5%, Magnez 4%Fosfor 12%, Potas 27%, Siarka 2,3%, Wapń 13%Fosfor 8.6%, Potas 19%, Siarka 25%, Żelazo 6%, Azot 4,4% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.08.2020 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 potas. potem fosfor a na końcu azot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 20.08.2020 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Też własnie miałam pytać o nawóz do trawy. Czy Yara mila compleks można stosować na jesień? Do kiedy maksymalnie? I od kiedy zacząć wiosną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.08.2020 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 można Yara Mila Complex 9-12-25, we wrześniu - zmniejszasz azot, zwiększasz potas. wiosną rozpoczynasz nawożenie po pierwszym koszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 21.08.2020 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 potas. potem fosfor a na końcu azot. Taki układ potas - fosfor mają wszystkie te nawozy. Pytanie czy azot lepiej jak trochę jest czy zero. Oraz co robi siarka dla trawnika (tu największe roznice) bywa 2,3% jak i 25%. I czy ma znaczenia czy posiada dodatkowe elementy i które - wapń, żelazo, magnez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 21.08.2020 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Nie mogę namierzyć tej Yara Mila Complex 9-12-25 , a co innego byś poleciła na jesień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.08.2020 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Taki układ potas - fosfor mają wszystkie te nawozy. Nieprawda. Azot, fosfor i potas to makroskładniki potrzebne roślinom, więc to oczywiste, że każdy nawóz wieloskładnikowy ma je w składzie. Natomiast proporcje między nimi przesadzają o tym do jakiej rośliny i o jakiej porze roku ich użyć. Sama Yara Mila ma różne nawozy wieloskładnikowe, różniące się właśnie proporcją azotu względem potasu i fosforu. Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.08.2020 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Nie mogę namierzyć tej Yara Mila Complex 9-12-25 , a co innego byś poleciła na jesień? Jakikolwiek inny jesienny nawóz do trawników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 23.08.2020 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Taki układ potas - fosfor mają wszystkie te nawozy. Nieprawda. Pisałem to tylko w odniesieniu do trawnikowych jesiennych, których składy wymieniłem: Fosfor 10%, Potas 20%, Siarka 15%, Wapń 5%, Magnez 4% Fosfor 12%, Potas 27%, Siarka 2,3%, Wapń 13% Fosfor 8.6%, Potas 19%, Siarka 25%, Żelazo 6%, Azot 4,4% Składy % są rożne, ale ogólna układ potas-fosfor jest taki sam. Pytałem czy lepszy ten co np. ma siarki 2,3% czy aż 25%. A może lepszy ten co ma dodatkowo magnez albo żelazo czy wapń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.08.2020 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) Zależy od PH gleby. Jeśli zakwaszone wybierasz ten z większą ilością wapnia, a mniejszą siarki. Magnez pobudza rozwój systemu korzeniowego i aktywuje procesy odpowiedzialne za pobieranie składników mineralnych z gleby. Wpływa na lepsze wykorzystanie azotu, potasu i fosforu, poprawia jakość białka i ogranicza zawartość azotanów, a także korzystnie oddziałuje na transport i gromadzenie fosforu w nasionach. Ponadto, jego zawartość Artykuł ze strony: Niedobór magnezu u roślin – sprawdź nawozy magnezowe | POLIFOSKA (https://polifoska.pl/porady/177) Ze swego doświadczenia wysoki poziom magnezu (4-5%) daje zdrowe, zielone wybarwienie trawnika. Żelazo stosowane jest w nawozach typu anty-mech Te wszystkie składniki nawozów sà dobrze opisane w necie... Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2020 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Pisałem to tylko w odniesieniu do trawnikowych jesiennych, których składy wymieniłem: Fosfor 10%, Potas 20%, Siarka 15%, Wapń 5%, Magnez 4% Fosfor 12%, Potas 27%, Siarka 2,3%, Wapń 13% Fosfor 8.6%, Potas 19%, Siarka 25%, Żelazo 6%, Azot 4,4% Składy % są rożne, ale ogólna układ potas-fosfor jest taki sam. Pytałem czy lepszy ten co np. ma siarki 2,3% czy aż 25%. A może lepszy ten co ma dodatkowo magnez albo żelazo czy wapń? Nie wiedziałam do czego się odnosiłeś, bo odpowiadałam w międzyczasie Magdalenie i myślałam ze chodzi o różnicę w produktach Yara Mila. Przepaszam Dałabym ten z azotem, bo niewielka ilość jednak by się przydała. Tylko skąd taki duży udział siarki? Nie mam pojęcia po co? Trawy akurat aż tyle jej nie potrzebują. W Polsce jest raczej naturalna skłonność u większości gleb do tworzenia niższego odczynu. I siarka to raczej na wiosnę potrzebna. Chyba, ze był błąd w druku i miało być 2,5%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 24.08.2020 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Ze swego doświadczenia wysoki poziom magnezu (4-5%) daje zdrowe, zielone wybarwienie trawnika. Jaki nawóz stosujesz z dużą zawartością magnezu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.08.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 https://allegro.pl/oferta/polifoska-plus-nawoz-wieloskladnikowy-ogrod-10kg-7201767703 Stosuję go w raz w połowie marca i póżniej jako jesienny. W międzyczasie Novatec Classic https://allegro.pl/oferta/compo-expert-novatec-classic-25kg-nawoz-8788130606 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.08.2020 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Chciałbym blisko elewacji (ściana szczytowa budynku) zasadzić jałowce Blue Arrow. Mamy kilka sztuk które muszę przesadzić w inne miejsce (zmieniła się koncepcja).Odległość między nimi wynosiła by około 100cm. Były by oddalone o około 50cm od ściany. Widziałem tak sadzone jałowce albo cyprysy w krajach śródziemnomorskich i bardzo mi się podobało ... Jak mocno rozrasta się w glebie jałowiec ? Gleba piaszczysta , stanowisko mocno nasłonecznione. Czy ktoś spotkał się z tak umieszczonymi jalowcami kolumnowymi ? Czy takie umieszczenie będzie niebezpieczne dla elewacji i fundamnetów (fundament płyta fundamnetowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.08.2020 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 mocno się rozrasta korzeniami, bo musi zdobywać wodę w niesprzyjających warunkach.Korzenie jednak sa stosunkowo cienkie i płytko położone. Przy płycie fundamentowej nie masz opaski przeciwwysadzinowej? Ja z powodu płyty nic nie sadzę przy budynku. Najbliższy większy krzew jest 2,5 m od ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.08.2020 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 mocno się rozrasta korzeniami, bo musi zdobywać wodę w niesprzyjających warunkach. Korzenie jednak sa stosunkowo cienkie i płytko położone. Przy płycie fundamentowej nie masz opaski przeciwwysadzinowej? Ja z powodu płyty nic nie sadzę przy budynku. Najbliższy większy krzew jest 2,5 m od ściany. Nie mam opaski przeciw-wysadzinowej , bo nie było potrzeby. Grunt piaszczyczysty (żwirowaty) , nie wysadzinowy. Jeśli tak to chyba dam sobie spokój , choć nie ukrywam , że świetnie by takie jalowce wyglądały na tle wysokiej szczytowej elewacji Takie korzenie przebiły by się przez tynk z siatką którym jest zabezpieczony styropian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.08.2020 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. W krajach śródziemnomorskich fundament co najwyżej ma poziomą izolacje p.wodną, bo izolacji termicznej nie potrzeba, więc można sadzić przy nim nawet większe rośliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 31.08.2020 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Dzień dobry. To chyba mój pierwszy post w tym dziale. Mam pytanie odnośnie tego drzewka (te akurat wybrałem spośród innych ale pewnie z przyszłymi będzie podobnie). To dąb czerwony, pięknie "poszedł" w tym roku. Kiedy i w jaki sposób go przyciąć aby formowało się ładne, małe drzewko a nie dziki krzak? A może właśnie zostawić go samemu sobie, niech rośnie jak chce a przycinanie na niewiele się zda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts