Madala 14.09.2020 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Elfir, bardzo dziękuję za top 5. Super inspiracja! Nawet nie wiedziałam, że czarny bez ma tyle odmian. U mnie gliny, więc na pewno któryś zagości w moim ogrodzie Może ktoś jeszcze napisze jakie są jego ulubione, sprawdzone rośliny? To bardzo inspirujące! Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 14.09.2020 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 (edytowane) B. proszę o rozpoznanie 2 drzewek iglastych, które wczoraj widzieliśmy. Pozdrowienia Edytowane 14 Września 2020 przez Nataly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.09.2020 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 pierwsze to liściasty tamaryszek Drugie to sosna - himalajska, Schwerina lub wejmutka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 14.09.2020 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 To trawy przed domem Pieta Oudolfa. Możesz Elfir rozszyfrować co jest na zdjęciach?http://grot-stal.pl/php/img/508.jpghttp://grot-stal.pl/php/img/507.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.09.2020 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 najjaśniejsze wysokie na zdjęciu zimowym to trzcinnik.Na pierwszym planie jasnozielone to chyba obiedka szerokolistna lub proso skryte. Ogród w Humelo jest dobrze sfotografowany i opisany. Pewnie w sieci znajdzie się dokładna rozpiska rabat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 14.09.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 No właśnie szukałam info co to za trawy, ale nie umiałam znaleźć. Dzięki serdeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.09.2020 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 (edytowane) to niskie pośrodku to chyba karłowy śmialek. I nie obiedka czy proso a bardziej szarobródek. Ale kwiatostany niewyraźne, pewności nie mam. tutaj zbliżenie: Edytowane 14 Września 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 15.09.2020 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 A Cyprysik ELLWOODII GOLD nadaje się do donic i do formowania , na wystawę północną wschodnią? Czy potrzebuje dużo słońca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2020 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 ten cyprysik słabo zimuje. Co prawda zim prawie nie ma, ale on jest strefa 7a i wymaga miejsc osłoniętych. Aby był złocisty, wymaga słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 15.09.2020 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 to niskie pośrodku to chyba karłowy śmialek. I nie obiedka czy proso a bardziej szarobródek. Ale kwiatostany niewyraźne, pewności nie mam. Pięknie prezentują się wkomponowane w kompozycję przebarwiające się akurat sumaki. Zazdroszczę tym którzy byli w Humelo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2020 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 No własnie - sumaki. Jak on sobie radzi z odrostami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 16.09.2020 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 No własnie - sumaki. Jak on sobie radzi z odrostami? W sensie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.09.2020 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 sumak jest rośliną bardzo ekspansywną. Od pnia wytwarza odrosty, jesli tylko jakoś uszkodzi mu się koronę. Dlatego to drzewo ma złą passę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 16.09.2020 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Mam dwa sumaki. Jeden rośnie w trawniku, to z nim nie ma problemów, bo nawet jeśli są jakieś odrosty to po prostu sie je kosi. Drugi rośnie pośród innych roślin, to tu jest dość spory problem, bo młode sumaki pojawiają się w dużych ilościach i nawet dość daleko od rośliny macierzystej. Pan w szkółce mówił że należy je posadzić w jakiś ryzach żeby uniknąć tego problemu, ale niestety nie zastosowałam się do tej rady, teraz na pewno posadziłabym je w jakimś ograniczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.09.2020 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 dlatego mnie ciekawi jak sobie Oudolf daje radę? tnie odrosty co tydzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 17.09.2020 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Może własnie posadził je w ograniczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 18.09.2020 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Mam 17 szt daglezji i 10 szt jodły pospolitej i 4 świerki pospolite, które chciałbym wykorzystać na żywopłot. W jakiej odległości najlepiej posadzić te drzewka od siebie, żeby utworzyć żywopłot w mirę gęsty, ale żeby drzewka ładnie wyglądały (to znaczy nie nachodziły mocno na siebie)? Jak będzie lepiej sadzić? Na przemian różne gatunki, czy w grupach: najpierw daglezje potem jodły i na koniec świerki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2020 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Żywopłot można zrobić ze świerku, ale z pomieszanych gatunków nie bardzo to widzę. Rosną w rożnym tempie i taka daglezja szybko zagłuszy sąsiadów.Lepiej rządkiem każdy gatunek osobno. Taka daglezja osiąga 30 m wysokości i 8-10 m szerokości u podstawy po wielu latach. To jak mam podać optymalna odległości "by nie nachodziły mocno na siebie" a jednocześnie "w miarę gęsty"? U sąsiadów szpaler (nie żywopłot) jodły sadzony jest co ok. 1,5-2 m, ale drzewa juz się zrosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 18.09.2020 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Żywopłot można zrobić ze świerku, ale z pomieszanych gatunków nie bardzo to widzę. Rosną w rożnym tempie i taka daglezja szybko zagłuszy sąsiadów. Lepiej rządkiem każdy gatunek osobno. Taka daglezja osiąga 30 m wysokości i 8-10 m szerokości u podstawy po wielu latach. To jak mam podać optymalna odległości "by nie nachodziły mocno na siebie" a jednocześnie "w miarę gęsty"? U sąsiadów szpaler (nie żywopłot) jodły sadzony jest co ok. 1,5-2 m, ale drzewa juz się zrosły. Świerki serbskie mam sadzone co 1,3m i jest ok, ale one mają wąską budowę. Faktycznie daglezja docelowo rośnie szybko i jest wielka. Jodły i swierki pospolite można obok siebie posadzić, ale daglezje osobno dam. Drzewa zrosnąć się mogą, byleby nie zgniatały się mocno. Ostatecznie i tak będę musiał przyciąć drzewa na wysokość, ale to za wiele lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 19.09.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Czy kamyczki/grys bazaltowy mogą zaszkodzić tuji brabant ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts