Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z tego co widzę to są dosyć trudno dostępne i proponują zamienniki jak np. DELTAM AL 1L https://sklep.poradnikogrodniczy.pl/deltam-al-1l-dawniej-decis-id-1242

To jest to samo i spokojnie można brać jako równie skuteczny produkt w moim przypadku ?

Na stronie, którą likujesz, wyraźnie zaznaczyli, że to tylko zmiana nazwy dotychczasowego środka (Z Decis na Deltam)

Tak myślałem, ze szukam niemożliwego.

Liczyłem, że coś będzie szybko rosnące w górę ale nierozłożycte tylko takie "pociągło-szpiczaste".

A co będzie najbliższe spełnieniu warunków? Najbardziej kluczowa jest zimozieloność i szybkość wzrostu.

cyprysowiec Leylanda- Cupressocyparis leylandii.

Tyle, że może przemarzać.

Powiedz mi czym dla ciebie w wyglądzie będzie różnić się żywotnik (Thuja) od cyprysika (Chamaecyparis), że tak kategorycznie odrzucasz żywotnika?

Większość ludzi nie potrafi odróżnić jednego od drugiego.

Po prostu żywotnik będzie najtańszym, najłatwiej dostępnym i najpewniejszym klimatycznie rozwiązaniem na szybkorosnący żywopłot.

Cyprysowiec może przemarzać, bo to strefa 7A.

Podobnie Cyprysik Lawsona jest wrażliwy na zimowe wiatry.

Giman, u mnie szybko przyrósł świerk Cupressina ale to nieco drozsze rozwiazanie, nie jest tuja ;) i male nie bedzie ale spokojnie mozna formowac, sa tez swierki Columnaris - ostatnio ciezko je dostac przynajmniej w mojej okolicy, wąskie sa tez cisy Wojtek, nie wiem jak z ich przyrostem, pewnie sprinterm nie sa. wszystko kwestia kasy, miejscowki i osobistych preferencji ;) u siebie w zyciu tuj bym nie posadzila, jednak "bryluja" w wiekszosci ogrodow. ;)

• 2 weeks później...
Rozmyślam sobie o bukszpanach.

Sławna ćma bukszpanowa zjada wszystkie gatunki?

Pytanie - po co?

Ja 2 rok walczę pryskam i ratuję, ale gdyby nie to że mają swoje lata, a nawet laaaaata i żal mi stracić, miałbym w nosie.

Dlatego pytam - po co Ci kłopoty?

Pytanie - po co?

Ja 2 rok walczę pryskam i ratuję, ale gdyby nie to że mają swoje lata, a nawet laaaaata i żal mi stracić, miałbym w nosie.

Dlatego pytam - po co Ci kłopoty?

Akurat mam wolne akwarium, a po Wielkanocy będę mieć bukszpan.

Więc mam prawie idealne warunki do ukorzeniania, to może wreszcie się postaram.

Po "namowach" rezygnuję. :))

Było tu kiedyś takie fajne zestawienie roślin

na suche:

na mokre:

na błoto:

na kwaśne:

na glinę:

itd.

Mogę zagospodarować podmokłą łąkę, na środku pola. Miejsce gdzie traktor się topi i tam się nie obsiewa.

Szukam z czym można zaszaleć: irysy, liliowce, brzozy na które nie ma miejsca przy domu ... .

cały czas jest ten temat:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?198593-Zestawienia-roślin-w-zależności-od-typu-gleby-wilgotności-i-odczynu&highlight=zestawienia

tylko on na bylinach mniej się skupia, głownie na krzewach i drzewach

Jeśli tylko masz możliwość, zrób pogłębienie aby woda tam się zbierała przynajmniej część roku.

I w otwartym środowisku lepiej sadzić gatunki rodzime, ze względu na potencjalną inwazyjność.

Wspaniałą rośliną będzie wierzba iwa, bowiem stanowi wczesny pożytek dla pszczół. Poza tym coraz rzadsza naturalnym środowisku kalina koralowa. Do tego może czarny bez i leszczyny

Rodzimy jest kosaciec syberyjski, sadziec konopiasty, krwawnica pospolita, wiązówka błotna, firletka poszarpana.

Sit i sitowie.

Poza tym może stworzyć prywatny rezerwat gatunków chronionych z mieczykiem dachówkowatym i błotnym?

Do tego czosnek kątowaty, kukułki, szachownica kostkowa, śnieżyca wiosenna, pełnik

Edytowane przez Elfir