Elfir 25.02.2021 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Z tego co widzę to są dosyć trudno dostępne i proponują zamienniki jak np. DELTAM AL 1L https://sklep.poradnikogrodniczy.pl/deltam-al-1l-dawniej-decis-id-1242 To jest to samo i spokojnie można brać jako równie skuteczny produkt w moim przypadku ? Na stronie, którą likujesz, wyraźnie zaznaczyli, że to tylko zmiana nazwy dotychczasowego środka (Z Decis na Deltam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2021 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Tak myślałem, ze szukam niemożliwego. Liczyłem, że coś będzie szybko rosnące w górę ale nierozłożycte tylko takie "pociągło-szpiczaste". A co będzie najbliższe spełnieniu warunków? Najbardziej kluczowa jest zimozieloność i szybkość wzrostu. cyprysowiec Leylanda- Cupressocyparis leylandii. Tyle, że może przemarzać. Powiedz mi czym dla ciebie w wyglądzie będzie różnić się żywotnik (Thuja) od cyprysika (Chamaecyparis), że tak kategorycznie odrzucasz żywotnika? Większość ludzi nie potrafi odróżnić jednego od drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 25.02.2021 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 To jest efekt rozmowy z sąsiadem przy płocie co ma posadzić.Jako, ze aktywny na forum jestem pomyślałem, ze popytam.A żywtonik na nie chyba z przesytu bo jest już na dwóch stronach wzdłuż płotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2021 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 jak posadzisz roślinę wyglądająca jak żywotnik, ale o innej nazwie to przesytu nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 25.02.2021 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Nie mam pojęcia Nie wiem też czy cyprysowiec się spodoba. Ale chyba trochę się rozmowa dziwnie zapętliła. Zaproponowałaś cyprysowca i jednocześnie dziwisz się, że cyprysowiec ok a żywotnik nie ok (tego nie wiadomo) tak jakbym ja zaproponował Przekazałem propozycję, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2021 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Po prostu żywotnik będzie najtańszym, najłatwiej dostępnym i najpewniejszym klimatycznie rozwiązaniem na szybkorosnący żywopłot. Cyprysowiec może przemarzać, bo to strefa 7A.Podobnie Cyprysik Lawsona jest wrażliwy na zimowe wiatry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 02.03.2021 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Giman, u mnie szybko przyrósł świerk Cupressina ale to nieco drozsze rozwiazanie, nie jest tuja i male nie bedzie ale spokojnie mozna formowac, sa tez swierki Columnaris - ostatnio ciezko je dostac przynajmniej w mojej okolicy, wąskie sa tez cisy Wojtek, nie wiem jak z ich przyrostem, pewnie sprinterm nie sa. wszystko kwestia kasy, miejscowki i osobistych preferencji u siebie w zyciu tuj bym nie posadzila, jednak "bryluja" w wiekszosci ogrodow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.03.2021 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 TAR, dzięki za propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.03.2021 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 tyle, ze cupressina nie jest wcale taka mała i wąska a cis nie jest sprinterem jeśli chodzi o wzrost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.03.2021 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 tak wlasnie napisalam u mnie Cupressina po obwodzie niewiele przyrosl ale w 3 sezony ze 140 cm przy zakupie teraz ma ponad 3 metry, kopciuszek zalozyl tam sobie gniazdko ale planuje czubek mu juz ciachnac co by masy nabral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.03.2021 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Tar - nie podważam, chodziło mi tylko o to, że giman podał konkretne założenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 07.03.2021 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 (edytowane) Rozmyślam sobie o bukszpanach. Sławna ćma bukszpanowa zjada wszystkie gatunki? Edytowane 7 Marca 2021 przez ollencja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.03.2021 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Rozmyślam sobie o bukszpanach. Sławna ćma bukszpanowa zjada wszystkie gatunki? U mnie jest na wieczniezielonym, ale nie ma na drobnolistnym. Ale nie wiem jak to jest kiedy w ogrodzie jest tylko jeden gatunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 19.03.2021 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Czy Effect 24h faktycznie jest bezpiecznym i skutecznym zamiennikiem Roundupu? Trawnik będę zakładał najwcześniej na jesieni, muszę do tego czasu ograniczyć wzrost roślin na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2021 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Nie mam pojęcia. Ale jeśli jego działanie jest oparte po prostu na wypalaniu kwasem, to zniszczy zielone, ale korzeni nie uszkodzi. Testowałam z octem, który miał być takim cudownym specyfikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 19.03.2021 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 20.03.2021 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Rozmyślam sobie o bukszpanach. Sławna ćma bukszpanowa zjada wszystkie gatunki? Pytanie - po co? Ja 2 rok walczę pryskam i ratuję, ale gdyby nie to że mają swoje lata, a nawet laaaaata i żal mi stracić, miałbym w nosie. Dlatego pytam - po co Ci kłopoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 21.03.2021 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Pytanie - po co? Ja 2 rok walczę pryskam i ratuję, ale gdyby nie to że mają swoje lata, a nawet laaaaata i żal mi stracić, miałbym w nosie. Dlatego pytam - po co Ci kłopoty? Akurat mam wolne akwarium, a po Wielkanocy będę mieć bukszpan. Więc mam prawie idealne warunki do ukorzeniania, to może wreszcie się postaram. Po "namowach" rezygnuję. ) Było tu kiedyś takie fajne zestawienie roślin na suche: na mokre: na błoto: na kwaśne: na glinę: itd. Mogę zagospodarować podmokłą łąkę, na środku pola. Miejsce gdzie traktor się topi i tam się nie obsiewa. Szukam z czym można zaszaleć: irysy, liliowce, brzozy na które nie ma miejsca przy domu ... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2021 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 (edytowane) cały czas jest ten temat:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?198593-Zestawienia-roślin-w-zależności-od-typu-gleby-wilgotności-i-odczynu&highlight=zestawienia tylko on na bylinach mniej się skupia, głownie na krzewach i drzewach Jeśli tylko masz możliwość, zrób pogłębienie aby woda tam się zbierała przynajmniej część roku. I w otwartym środowisku lepiej sadzić gatunki rodzime, ze względu na potencjalną inwazyjność. Wspaniałą rośliną będzie wierzba iwa, bowiem stanowi wczesny pożytek dla pszczół. Poza tym coraz rzadsza naturalnym środowisku kalina koralowa. Do tego może czarny bez i leszczyny Rodzimy jest kosaciec syberyjski, sadziec konopiasty, krwawnica pospolita, wiązówka błotna, firletka poszarpana. Sit i sitowie. Poza tym może stworzyć prywatny rezerwat gatunków chronionych z mieczykiem dachówkowatym i błotnym? Do tego czosnek kątowaty, kukułki, szachownica kostkowa, śnieżyca wiosenna, pełnik Edytowane 21 Marca 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techniacz 26.03.2021 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Witam, Czy to już rak bakteryjny (na zdjęciu czeresnia) ? Zasmarowałem to narazie funabenem, nie wiem czy wycinać to wszystko i zasmarować raz jeszcze? Wycieków żadnych nie ma. Czeresnia posadzona pozna jesienią. Czy zostawić narazie ? Czy posadzić nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts