Pauliq 27.07.2023 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Witam. Mam pytanie dotyczące cyprysika lawsona columnaris. Jak często trzeba je podlewać bo gdzie nie zapytam, gdzie nie poczytam to inaczej piszą. Mają z 50cm aktualnie. I kiedy i czym je podlewać. Druga sprawa, jakieś opryski robić na wszelki wypadek? Mam ich dużo, na około działki i nie chce żeby coś im się stało. Nie są jakoś super wybarwione na niebiesko. Troszkę nawet od spodu robią się żółtawe. Sadzone są na piaszczystej glebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2023 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Witam. Mam pytanie dotyczące cyprysika lawsona columnaris. Jak często trzeba je podlewać bo gdzie nie zapytam, gdzie nie poczytam to inaczej piszą. Mają z 50cm aktualnie. I kiedy i czym je podlewać. Druga sprawa, jakieś opryski robić na wszelki wypadek? Mam ich dużo, na około działki i nie chce żeby coś im się stało. Nie są jakoś super wybarwione na niebiesko. Troszkę nawet od spodu robią się żółtawe. Sadzone są na piaszczystej glebie. Cyprysiki zaraz po posadzeniu muszą mieć stabilnie umiarkowaną wilgotność NA POZIOMIE KORZENI (a nie z wierzchu). Jak często podlewać zależy od ilości naturalnych opadów i temperatur. Podlewa się wodą. Na piaszczystej glebie na pewno szybciej przesychają, ale też ostatnio chyba sporo padało? W kolejnych latach, gdy się ukorzeni, cyprysik znosi krótsze, umiarkowane susze. Nigdy nie robi się oprysków "na wszelki wypadek". Jak już czujesz silną potrzebę wzmacniania roślin to zainwestuj w jakieś stymulatory wzrostu korzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga773 06.08.2023 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 (edytowane) Do kiedy Waszym zdaniem można przesadzać [sosnę]? Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2023 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Do kiedy Waszym zdaniem można przesadzać [sosnę]? Przestań spamować linkami to ci odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pauliq 07.08.2023 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Cyprysiki zaraz po posadzeniu muszą mieć stabilnie umiarkowaną wilgotność NA POZIOMIE KORZENI (a nie z wierzchu). Jak często podlewać zależy od ilości naturalnych opadów i temperatur. Podlewa się wodą. Na piaszczystej glebie na pewno szybciej przesychają, ale też ostatnio chyba sporo padało? W kolejnych latach, gdy się ukorzeni, cyprysik znosi krótsze, umiarkowane susze. Nigdy nie robi się oprysków "na wszelki wypadek". Jak już czujesz silną potrzebę wzmacniania roślin to zainwestuj w jakieś stymulatory wzrostu korzeni. A mogę poprosić o pomoc w wyborze stymulatora? Wybór jest duży a nie wiem który będzie odpowiedni. Następna sprawa nawożenie. W jakich terminach? I nie chce nawozów gotowych, wolę poznać jakie pierwiastki mają być w jakim stężeniu w nawozie i kupię sobie w rolniczym. Tylko potrzebuje poznaj te wartości. I jeszcze jedno pytanie, czym sypnąć trawę żeby się dobrze zakorzeniła i zagęściła. Bo po azocie to tylko do góry idzie i kosić trzeba a najmniejsza susza robi z nią masakrę pustynna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.08.2023 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 A mogę poprosić o pomoc w wyborze stymulatora? Wybór jest duży a nie wiem który będzie odpowiedni. Następna sprawa nawożenie. W jakich terminach? I nie chce nawozów gotowych, wolę poznać jakie pierwiastki mają być w jakim stężeniu w nawozie i kupię sobie w rolniczym. Tylko potrzebuje poznaj te wartości. I jeszcze jedno pytanie, czym sypnąć trawę żeby się dobrze zakorzeniła i zagęściła. Bo po azocie to tylko do góry idzie i kosić trzeba a najmniejsza susza robi z nią masakrę pustynna. Nie używam, więc nie umiem pomóc z konkretnym. Nawozi się rośliny, które wypotrzebują składniki pokarmowe z gleby. A dopiero co zostały posadzone, więc składników powinny mieć dodatek. Najwyżej możesz sobie zrobić badanie w stacji chemiczno-rolniczej ilości składników pokarmowych w glebie - chociaż to się robi przed sadzeniem. Nawozisz na początku sezonu, kiedy rozpoczną wegetację (pojawią się przyrosty). Nie wiem czy gdziekolwiek znajdziesz zapotrzebowania cyprysików na poszczególne składniki mineralne w zależności od pory roku i wieku rośliny. Może ktoś kiedyś robił taką pracę naukową, możesz napisać zapytanie do uniwersytetów rolniczych, jak cię to fascynuje. W 99,99% ogrodach rosną bezproblemowo bez takich szczegółów. trawników nie wolno przesuszyć. Jak trawnik ma być ładny, musi mieć nawadnianie. Wiosną dajesz wieloskładnikowy, a potem z przewagą azotu, bo fosfor spowoduje, że trawnik będzie chciał kwitnąć. Na jesień dodatkowo potasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 10.08.2023 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Co najlepiej zwabi osy do pułapki?Oczywiście wiem, ze może to być woda z cukrem, sok owocowy, owoce.Ale nie do końca to u mnie działa. Może jest jakiś specyfik co je zwabi masowo.Wyjadają mi wszystkie jeżyny, dewastacja totalna.Oczywiście mam w pułapce też te jeżyny, ale nadal skala łapania niewielka.Może jakiś "wzmacniacz zapachu" do jeżyn/soku w pułapce albo coś, sam już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.08.2023 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 nie używam, nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.08.2023 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Co najlepiej zwabi osy do pułapki? Oczywiście wiem, ze może to być woda z cukrem, sok owocowy, owoce. Ale nie do końca to u mnie działa. Może jest jakiś specyfik co je zwabi masowo. Wyjadają mi wszystkie jeżyny, dewastacja totalna. Oczywiście mam w pułapce też te jeżyny, ale nadal skala łapania niewielka. Może jakiś "wzmacniacz zapachu" do jeżyn/soku w pułapce albo coś, sam już nie wiem. Giman, to przypadłość ogrodowa U mnie murarki przylatują na śniadanie i wygryzają kawałeczki szynki. HA, HA, HA.... Osy też są, ale nie zauważyłam, żeby wyżerały owoce. Za to w tym roku ptaki zeżarly mi wiśnie i aronię prawie całkiem. Z wiewiórkami ścigamy się w kwestii orzechów, szczególnie włoskich. No, taka ogrodnicza karma. To przynajmniej z pożytkiem. Nie to co ćma bukszpanowa, której na szczęście w tym roku nie ma u mnie. Nie przejmuj sie, to nie co roku tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 12.08.2023 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Pewnie mam wyjątkową jeżynę. Borówek, malin, aronii nic mi nie wyjada.A jeżyna zjedzona doszczętnie przez osy i trochę brzoskwinie nadjedzone przez osy. Ale z tym, że to nie tak co roku to fakt - rok temu ta sama jeżyna i zero os. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.08.2023 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 Aronii nigdy nic nie rusza poza ptakami, które u mnie w tym roku miały wyżerkę, bo nie trafiłam w okienko zbiorów Za to ze zbiorów zeszłego roku mam nastawione 50 litrów aroniowego wina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytkiicola 13.08.2023 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 Mam taki dylemat. Wczoraj ogród gdzie ma być trawa została potraktowana glebogryzarką, obecnie jestem w trakcie ręcznego wałowania i wyrównywania terenu. Teren posiada nawodnienie automatyczne. Specjaline czekałem na siew na drugą połowę sierpnia licząc że pogoda będzie juz duzo przyjemniejsza a tutaj przez nastepne 2 tygodnie zapowiedzi po 30 stopni w ciagu dnia. Czy mimo wszystko mogę wysiać trawę w miejscu gdzie automatyczne nawodnienie jes? Mam jeszcze jedno miejsce gdzie już musialbym podlewać z ręki, tam pewnie lepiej poczekać na wrzesień? Jeśli to ma jakies znaczenie to nasiona kiepenkerl classic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.08.2023 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 tam, gdzie masz nawadnianie termin siewu jest dowolny. Dobrze podlej przed siewem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pauliq 25.08.2023 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 Jeden z cyprysów lawsona kolumnowego zaczyna brązowieć od dołu. Góra bardzo wyblakła. O co chodzi? To już 3 cyprys który w ten sposób umiera. Cóż za chorobsko go zabija? Mam ich 70 i pozostałe mają się raczej dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2023 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) raczej zabija je upał i susza. Mogły mieć słabszy system korzeniowy, mogły być przesuszone przed sadzeniem. Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pauliq 26.08.2023 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 Dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie. Jesienny nawóz do iglaków. Kupiłem worek 50kg nawozu PKM. Potas 12%, fosfor 23% i magnez 4%. Oraz worek 20kg siarczanu magnezu. Magnez 21%, siarka 36%. Mam pytanie jak je zmieszać i w jakich dawkach sypać pod iglaki? Kilkanaście mam takich 4 metrowych świerków i 70 sztuk właśnie tych cyprysów około 70cm. Dziękuję za pomoc z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.08.2023 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 Nie nawozi się roślin w pierwszym roku po posadzeniu. Czy reszta iglaków wykazuje objawy niedożywienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytkiicola 27.08.2023 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 Tydzień temu wysiałem trawę(skład poniżej). Generalnie sporo trawy dosyć szybko zaczęło kiełkować i ładnie schodzić, ale widzę też że jest sporo nasion które "stoją w miejscu". Są też miejsce/placki gdzie są nasiona ale nic nie wschodzi. Teren ma podlewanie automatyczne. Czy te nasiona które nie wschodzą póki co mogą być już martw czy może po prostu niektóre odmiany trawy które były w tej miesznce potrzebują wiecej czasu? Czy może niepotrzebnie panikuje? Życica trwała- Lolium perenne (Vesuvius) – 20%Życica trwała- Lolium perenne (Eurodiamond) – 15%Życica trwała- Lolium perenne (Jubilee EG) – 10%Kostrzewa kępowa – Festuca rubra commutata (Eurocrown) – 10%Kostrzewa krótkorozłogowa – Festuca rubra trichophylla (Javelin/Euromaster) – 10%Kostrzewa rozłogowa – Festuca rubra rubra (Jasperina) – 10%Wiechlina łąkowa – Poa pratensis (Linares/Limousine) – 10%Wiechlina łąkowa – Poa pratensis (Limousine/Linares) – 10%Poa supina – 5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.08.2023 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 Tak się tylko wtrące, żeby panikę uspokoić Elfir przyjdzie to potwierdzi. czy może po prostu niektóre odmiany trawy które były w tej miesznce potrzebują wiecej czasu? Potrzebują więcej czasu. Czy może niepotrzebnie panikuje? Niepotrzebnie. Na razie wzeszła życica. Mam wrażenie, że główne powody życicy w mieszankach to zapewnienie spokoju kupującemu. Bo jak to tak wysiać i nic przez 3 tygodnie nie widzieć. Np.: Życica trwała (Lolium perenne L.) - nasiona kiełkują bardzo szybko bo już po 5-7 dniach. Kostrzewa kępowa (Festuca rubra commutata Gaud.) - Nasiona kiełkują po 12-14 dniach Wiechlina łąkowa (Poa pratensis L.) - Nasiona kiełkują bardzo wolno po około 18-20 dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.08.2023 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 Tydzień temu wysiałem trawę(skład poniżej). Generalnie sporo trawy dosyć szybko zaczęło kiełkować i ładnie schodzić, ale widzę też że jest sporo nasion które "stoją w miejscu". Różne gatunki traw mają różne tempo wschodu. Na pełny wzrost trzeba czekać min 4-6 tyg. bardziej niepokoją placki - czy to mogą być miejsca gdzie woda słabiej dochodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts