Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Lipę najlepiej przyciąć w lutym/marcu.

Co ja sądzę o lipie w ogrodzie... To pytanie jest bardzo ogólnikowe. Lipa to bardzo duże drzewo. W stanie swobodnym nadaje się do bardzo dużych ogrodów. Ale dobrze znosi cięcie (chociaż regularne strzyżenie przyrostów powinno odbywać się gdy są niezdrewniałe - latem), więc można je zastosować w mniejszych ogrodach np. w formie szpalerów włoskich. Wymaga to jednak regularnej pracy i wysiłku (cięcia dokonuje się z drabiny), dlatego to jest propozycja dla tych, którzy albo bardzo lubią grzebać w ogrodzie, albo stać ich na wynajęcie ogrodnika opiekującego się ogrodem. Odradzałabym to drzewo również osobom uczulonym na jad pszczół - w czasie kwitnienia lipy będzie ich mnóstwo w ogrodzie.

Osobiście praktycznie jej nie stosuję w moich projektach, gdyż moi klienci życzą sobie raczej ogrodów swobodnych i mało absorbujących.

http://www.wymarzonyogrod.pl/zdjecia/lipa_szerokolistna_277_160.jpg

Elfir, napisz jak powinno sie sadzic róże. Po prostu zglupialam jak przeczytalam wiadomosc od jednego szkółkarza od ktorego kupilam róze na allegro - napisal mi ze miejsce szczepienia powinno znajdowac sie nad ziemia, a wszedzie indziej pisza ze trzeba je przykryc ziemia do wys ok 7-10cm- wszedzie tzn w ksiazkach, gazetach ogrodniczych

dzieki Elfir, mam siedem mlodych lip w ogrodzie, sadzilem je jak zaczalem budowac dom w 2002 roku, jedna sobie zostawie, w samym rogu dzialki, /najbardziej zielona i najwieksza) a pozostale raczej przesadze na koniec dzialki (mozna lipy na jesien przesadzac?) od drogi okolo 140 metrow od domu, dzialke mam 45 arow

pozdrawiam :-)

Elfir! Jeszcze raz proszę o radę:)

Jakieś 2-3 tygodnie zasialiśmy trawę i ..............nic,kompletnie nie kiełkuje :(.Tą samę trawę sialiśmy wiosną i jest w miarę ładna,szybko wykiełkowała.Zastanawiam się czy ta nie kiełkuje ,bo jest za zimno?Bo może jest inna przyczyna?Trawa leżała w galażu-blaszaku i zamieszkały tam myszy.Czy mogły one uszkodzić nasiona trawy? Co o tym myślisz? Jest jeszcze szansa (może wiosną) dla tej trawy?

Z góry dzięki za odp. :)

Witaj Elfir, ja z jeszcze jednym pytaniem jeśli pozwolisz: zdecydowałam się zrobić mój żywopłot z cisa i teraz który lepszy - pospolity (taxus baccata), czy pośredni (taxus media)? Wygląda na to, ze oba dorastają do 3 m (będę je ciąć), rosną wolno...

Znalazłam w pobliskiej szkółce cis pospolity, w internecie wynalazlam ciś pośredni Hicksi - jak duża jest pomiędzy nimi różnica?

Witaj Elfir :)

mam pytanko.......

wzdłuż płotu przez cały rok sadziłam rózne drzewka i iglaki......

teraz na jesieni ziemie wkoło domu wyrównalismy traktorkiem.....

pozostał ten pas z chwastami gdzie rosna drzewka....

mąż mówi, żeby ręcznie powyrywać teraz na jesieni te chwasty..../ niektóre sa bardzo wysokie:( /.....żeby na wiosne wzdłoż płotu połozyć włoknine i nasypac kory.

i moje pytanie brzmi....czy jest sens teraz te chwasty wyrywac??? czy poczekac do wiosny????

a jesli teraz wyrywać.......to czy te chwasty nadają sie na kompostownik???

tak wyglada ten pas wzdłóż płotu:

http://lh3.ggpht.com/_QziNhVXF5qI/TLtFSYGOKvI/AAAAAAAAGuA/333mj_E7zic/s640/PICT0420.JPG

z góry dziekuje:)

Pienne wrzosy (szkółka państwa Majewskich - czego nie trudno dowiedzieć się ze zdjęcia).

http://www.majewscy.com.pl/

Cyta: "Doświadczenia i starań wymagało też wyprodukowanie piennych wrzosów (fot. 4), które pojawiły się na stoisku Magdy i Marka Majewskich i cieszyły się dużym zainteresowaniem publiczności. Były to 3-letnie okazy wyprowadzone w wyniku 3- lub 4-krotnego mocnego przycinania pędów. Jak podkreślał M. Majewski, sporo roślin po tym dość drastycznym zabiegu jednak ginie, ponadto do formowania piennych wrzosów nadają się tylko silnie rosnące odmiany, które wytwarzają bardzo długie pędy, np. 'Long White' czy 'Allegro'."

http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=326

mąż mówi, żeby ręcznie powyrywać teraz na jesieni te chwasty....

A na wiosnę będzie czas na pielenie? :)

Chwasty nadają się na kompostownik, ale trzeba liczyć się z tym, że maja nasiona, które (o ile w kompostowniku nie wytworzy się wysoka temperatura) wykiełkują po rozrzuceniu kompostu na rabatach.