Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jabłonka przeciętnie ma do 5 m średnicy.

Rozumiem, że masz symetryczne nasadzenie? Bo nie napisałaś, że świerki są w rządku po trzy, napisałaś tylko, że jest świerk :)

dokładnie tak, sa w rządku po trzy i symetryczne nasadzenie :)

więc lepiej ją przesadzić? ale co w jej miejsce dać, a w dodatku dookoła jej są kochane tawułki

Edytowane przez Ciborka

Tawuły wymagają dobrego oświetlenia, więc drzewko nie jest specjalnie potrzebne. Można posadzić drzewko z wąską koroną. Albo jakiś szczepiony na pniu krzew. Ale pisałaś o ocienieniu tarasu - do tego potrzeba dużego drzewa, by dało cień.

Tawuły wymagają dobrego oświetlenia, więc drzewko nie jest specjalnie potrzebne. Można posadzić drzewko z wąską koroną. Albo jakiś szczepiony na pniu krzew. Ale pisałaś o ocienieniu tarasu - do tego potrzeba dużego drzewa, by dało cień.

chciałam dobrze, ale widać nie wyszło.

drzewko jest obecnie małe, tzn. ma gdzieś ok 1,5 m i dlatego pod nim te tawułki. obecne maja bardzo dużo światła.

chciałam osłonić taras od sąsiadów (maja dom trochę wyżej) a jednoczesnie mieć trochę cienia na tarasie, bo od godz. 11 jest jak na patelni.

w takim razie co radzisz?

Mam prośbę o identyfikację (dokładne określenie) niżej pokazanych drzew.

Nie jestem w stanie w 100% zidentyfikować gatunków. To są sosny formowane, więc mają zniekształcony naturalny pokrój. Gatunki sosny rozpoznaje się m.in. po ilości igieł w pęczku. Na tych zdjęciach tego nie widać.

W japońskich ogrodach używa się do formowania następujące rodzime, gatunki sosen:

- Pinus parviflora (często niebieskawy odcień igieł) sosna 5-igielna

- Pinus koraiensis (na tereny podmokłe) sosna 5-igielna

- Pinus densiflora sosna 2-igielna (ta sosna jest na ostatnim zdjęciu, w odmianie "Umbraculifera", jest wolnorosnąca)

- Pinus thunbergii sosna 2-igielna

Tam jest wąsko - więc sadząc w tym miejscu nie bardzo sobie wyobrażam możliwość osłonięcia czymkolwiek. Bo wąska roślina ani nie da dużo cienia, ani nie osłoni za bardzo.

ok, Elfir, to lepiej będzie w ten sposób:

karłowe jałowce "Blue Star" lub "Anna Maria" albo kosówki (np. "Ophir", Winter Gold") , następnie trzy świerki białe, coś w zamian za jabłoń, a wokół tego trzy tawułki, następnie znów trzy swierki biąłe i karłowe jałowce "Blue Star" lub "Anna Maria" albo kosówki (np. "Ophir", Winter Gold")

tylko co zamiast jabłoni? co radzisz?

A tu co jest uzyte:

malkul - dla właściwej identyfikacji potrzebuję zdjęcia min. liścia

Najprawdopodobniej acca ma rację, ale co do zielonego to może też być irga, ale i porzeczka alpejska. Na zdjęciu jest po prostu zielona masa.

Berberysa thunberga udało się zidentyfikować tylko z powodu specyficznego odcienia liści odm. "Atropurpurea".

Ciborka

nic, co mogę ci poradzić, nie będzie spełniało twoich założeń (czyli dawanie cienia na tarasie i osłona od sąsiadów).

Ale na niewielkie przestrzenie nadaje się np. szczepiony na pniu migdałek trójklapowy. Szerokość korony koryguje się corocznym cięciem.

Albo kruszyna pospolita "Asplenifolia". Albo wierzba iwa w odmianie "Kilmarnock" lub inna mała wierzba (byle nie o pstrokatych liściach)

Edytowane przez Elfir

Więc planuję ogród nowoczesny czyli: geometria, proste formy, regularność, w miarę jednolita tonacja kolorystyczna (stawiam na zieleń oraz różo-folety), beton, grewno, metal, szkło. Dobór roślin: judaszowiec jako król przed domem , wrzosowisko po bokach chodnika do domu, a dodatkowo sosny formowane na bonsai. Wiem wiem pomieszanie z poplątaniem ale ja się bez bicia przyznaję , że jestem zielona jak sosna jesli chodzi o rosliny, ogrody itd. Największy problem mam z doborem roslin, nie stać mnie na architekta ogródów i chcę się sama z tym zmierzyć, potrzeba mi na to tylko czasu a być może cos mi z tego wyjdzie. Jestem uparta jak osioł.:bash:

w jakim rejonie kraju mieszkasz, że planujesz judaszowca?

Wrzosowisko IMHO nie pasuje do nowoczesnego ogrodu bo ma naturalistyczny wygląd, ale wrzosy jako jednogatunkowe obsadzenia już tak.

BTW. Koszt projektu ogrodu to skórzana kanapa, albo nawet mniej :)

malkul - judaszowiec ma problemy z kwitnieniem naszym klimacie z powodu spóźnionych przymrozków.

Ojejku, załamałaś mnie troszkę. Ja jestem w nim zakochana.:bash: Jak sobie przemyślałam Twoje komantarze i porady dotyczące mojego pomysłu an ogród to jednak doszłam do wnoisku, że muszę to jeszcze zweryfikować i chyba nieco zmodyfikować. Tylko mam zagwozdkę jak pogodzić marzenia o nowoczesnym ogrodzie z zamiłowaniem do tych roślin o których pisałam :(

Jak myslisz? Czy to w ogóle jest możliwe?:eek: Spać przez to nie mogę :(:bash: