Saskja 09.01.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 (edytowane) jaki, a nie możesz tymczasowo (zanim urośnie ten żywopłot docelowy, który doradzi Ci Elfir) zasłonić się takim niby-płotem plecionym, albo kratkowym panelem z Leroy Merlin i na to jakieś powojniki czy coś innego pnącego? Edytowane 9 Stycznia 2011 przez Saskja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 09.01.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Elfirku, moze podpowiesz co posadzic w tej elipsie, to strona południowa domu na Mazurachhttp://images38.fotosik.pl/510/290deaf0a16053f6med.jpg[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 09.01.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Elfrku,ja też mam prośbę o podpowiedź: Mam taką "tylną ścianę ogrodu":http://lh5.ggpht.com/_nU7_THN8-hw/TSmhNwccuHI/AAAAAAAADoc/hRf5QwXiWdU/s720/1.JPGhttp://lh6.ggpht.com/_nU7_THN8-hw/TSmhOHAYa9I/AAAAAAAADog/kzy6Ygb_wKE/s720/2.JPG Przepraszam za kiepską jakość zdjęć.Posiłkując się różnymi projektami, wymyśliłam tam coś takiego: http://lh3.ggpht.com/_nU7_THN8-hw/TSmic4uSi8I/AAAAAAAADoo/XaSUONx1H3k/projekt%20ogrodzenie%20tylne.jpg Na linii siatki posadziliśmy tuje, żeby uszczelnić ogrodzenie (wieje tam u nas, jak diabli).Do tego idąc od lewej: 2 świerki serbskie (już są), przed nimi nisko płożące jałowce typu green carpet lub golden carpet. Na prawo za świerkami, a przed`tujami 2-3 berberysy Atropurpurea (1 jest), a przed nimi może wyższe tawuły lub 2 wyższe jałowce - np. Old Gold. Dalej na prawo w pierwszym rzędzie jodla koreanska (jest), podsadzona od dołu znow czymś płożącym.Problem zaczyna się na prawo od jodełki - co tam?...Próbuje zostawić okna w żywpłocie, szkoda mi tej cudnej przestrzeni wkoło - myślałam, zeby w tej przerwie między tujami (jakieś 5m) dać coś liściastego, wyższego, wychodzącego nieco do przodu, jakiś mocny akcent - np. buk Purple Fountain lub Purpea Pendula? Na prawo od niego natomiast jakiś wysoki iglak, który byłby tłem dla już posadzonej nieco z przodu limby. Czy tak będzie ok? I jaki ten iglak wybrać - tam mamy słońce cały dzień, ale wilgotno dość i wietrznie. Dwie kolejne dziury w tujach dopiero w obróbce...Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi, bom już zdesperowana.. Dzięki z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 09.01.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Saskja dzięki za troskę. Problem w tym że to obszar 50m do zagospodarowania, a więc koszty niewąskie. Myślałam o roślinach pnących ale te które mają szybkie przyrosty obciążają i niszczą siatkę. Będę cierpliwie czekać na ten mój nieudany żywopłot i chyba pójdę w kierunku osłonięcia tarasu czymś coby można posiedzieć i nie być jak na oknie wystawowym. Szkoda mi trochę widoku na moje nasadzenia przed tarasem ale cóż, coś za coś. Zrobię sobie klateczkę z paneli prześwitowych, trochę to zburzy estetykę budynku. Jak żywopłot urośnie klateczkę zburzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 09.01.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 (..) Szkoda mi trochę widoku na moje nasadzenia przed tarasem ale cóż, coś za coś. Zrobię sobie klateczkę z paneli prześwitowych, trochę to zburzy estetykę budynku. Jak żywopłot urośnie klateczkę zburzę. Jaki, a gdyby zamiast paneli dać kilka donic z kratką, takich jak z Leroy Merlina: http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/c2/42/cd7ddeba304d7a7f15c6068669e6-43004185_d.jpg Mają tylko 135 cm wysokości, więc nie zasłonią widoku, a jedynie Ciebie siedzącą przy kawie. A jeśli taras duży, nie zajmą wiele miejsca. Moja koleżanka ma takie, obsadzone różami pnącymi - wygląda to naprawdę ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Obecnie co roku zalewana jest z powodu opadów i topniejącego śniegu. A jak jest z wilgotnością potem? Też wilgotno? Bo wilgotne gleby znosi świerk biały, sitkajski i czarny (Picea mariana). Poza tym żywotniki (zwłaszcza olbrzymi). A wilgoć i cień lubią choiny (Tsuga). Jeśli jednak gleba zwykle jest sucha lub ma przeciętną wilgotność, to nie pozostaje nic innego, jak wykopać jodły jednobarwne (kalifornijskie?) Na rabacie usypać pagórek (+/- 60 cm) i ponownie wsadzić rośliny. Wówczas ich bryła korzeniowa będzie powyżej obszaru zalania. Można też na granicy ogrodu wykopać głębokie studzienki chłonne, zasypać je gruzem, otoczakami, żwirem, położyć na to gęstą geowłókninę, by się nie zamulało i zasypać ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Elfirku, moze podpowiesz co posadzic w tej elipsie, to strona południowa domu na Mazurach Przy tej sośnie i piaskach aż się prosi o wrzosowisko: wrzosy, jałowce, sosny karłowe, szczodrzeńce, janowce barwierskie, może karłowa brzózka przy wejściu ("Gracilis", "Trost Dwarf"), trawy - np. owsica (Helictotrichon). Do tego na krawędziach macierzanki. Wrzosy w dużych, jednoodmianowych skupiskach: http://www.majewscy.com.pl/obrazki/wrzosowate/large/wrzosowisko.jpg Ogrody Majewskich http://www.ogrodynaturalne.pl/Foto/max/2008_3_17__22_35_22__226_suchy-las-web.jpg Ogrody naturalne. Gdyby prześwietlić te sosny po lewej, można byłoby wzbogacić glebę w korę i kwaśny torf i posadzić tam azalie (aby kwitły muszą mieć przynajmniej słońce/półcień i być nawadniane), szczodrzeńce "Cynii" (tam, gdzie najwięcej światła), okrywowe jałowce pośrednie (słońce, ew. lekki półcień) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Elfrku, ja też mam prośbę o podpowiedź: A dlaczego robisz żywotniki w formie żywopłotu? Ten sam efekt osłonięcia uzyskasz sadząc różne wysokie iglaki w linii ogrodzenia a żywotnikami (i innymi, niższymi gatunkami) tylko uszczelnisz szpary między nimi. Podobnie jak poniżej: http://poradnikogrodniczy.pl/pliki/plikidikozdlis/iglaki1.jpg Świerki poprzetykano kolumnowymi gatunkami i podsadzono jałowcem pośrednim. Do swojej kompozycji dodaj cyprysiki - np. odm. "Filifera" rośnie szeroko i kopiasto. Cyprysik nutkajski "Aurea" ma lekko przewieszające się pędy. Bardzo ciekawe są sosny - kolumnowa sosna czarna "Green Tower", "Molette", gęste są sosny bośniackie i rumelijskie, limby. Ciekawa jest też sosna gęstokwiatowa "Oculus Draconis" czy sosna Thunberga "Thunderhead". Świerk serbski jest bardzo wąski , tylko dół jest szeroki - posadzony w jednej linii nie osłoni przed wiatrem. Lepiej sadzić go w układ trójkąta. Poza tym jest trochę za wysoki, by podsadzać go bardzo niskimi gatunkami płożącymi. Fajnie wygląda podsadzony wyższym cyprysikiem "Filifera Aurea Nana". Poza tym do osłony przeciwwietrznej lepiej nadają się gatunki liściaste niż iglaste. Parasol liści rozbija silę wiatru. A tutaj fajna stronka z przykładowymi kompozycjami: http://www.baltezers.lv/rus/gallery.php?cmd=images&type=darzs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 09.01.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Bardzo dziękuję! Jak zawsze można na Ciebie liczyć w ciemno:)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 09.01.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Buba 74 masz rację i tak zrobię, uff ulżyło mi i w tym roku rozsiądę się i będę siedzieć i siedziećElfirku, zwykle gleba po tych podtopieniach jest ok, nawet latem muszę trochę podlać. Zrobię tak jak mi poradziłaś, wielkie dzięki. Te moje jodły to są kalifornijskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 09.01.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Elfirku i ja dziekuje. Piekny pomysl ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 jaki - jodła jednobarwna i kalifornijska to prawdopodobnie to samo - Abies concolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakiw 10.01.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam Elfir, czy możesz podać sprawdzoną literaturę lub linka z katalogiem roślin ogrodowych (przede wszystkim krzewy), w której będą informacje o wymaganiach roślin (gleba, stanowisko itp.) Na rynku jest sporo publikacji ale laikowi trudno ocenić które są godne uwagi pozdrowienia z Kórnika:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 10.01.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Elfir- myślałam i myślałam, ale czuję, ze bez Twojej pomocy się tu nie obejdę. Zrobiłam cos, ale brakuje temu "jaja".No takie to nie do końca.Chodzi mi o południową stronę ogrodu.Mam na nią widok z dużego pokoju i jadalni i chciałabym zeby się tam utworzył taki niewielki i przytulny "pokój" ogrodowy. Problem polega na tym, ze nie mam zielonego pojęcia co zrobić żeby zamknąć ścianę południową-ta z siatką. Nie ma tam za wiele miejsca-główny punkt widokowy ma stanowić powykręcana sosna, hederę bidną wyparza tam od słońcaZamknełam to pletko od wschodu i zachodu trawami. dodatkowo od strony frontowej domu posadziłam dwa cyprysiki Lawsona, żeby utworzyły taką jakby bramę do tego miejsca. Przy ściane domu zrobiłam rabatę z lawendą, czosnkiem małym i dużym, naparstnicą-w jednej kepce, ostróżką. Latem dobrze spisała się tam macierzanka, która wraz ze srebrnoniebieskim rozchodnikiemladnie zaczeła wypełniać pustkę w rabacie. Na wiosnę na rabacie kwitną tulipany. Bardzo potrzebuję tej ściany południowej, żeby się odciąć od "swiata". Co tu zda egzamin? Poradzcie coooś, pliiiizzzz tak to mniej więcej wygladało na zywca:http://img718.imageshack.us/img718/4294/pd1lj.jpgtak kwitła rabata:http://img156.imageshack.us/img156/7435/89168764.jpga tak wygląda troche skrzywiony obraz;):http://img257.imageshack.us/img257/8527/poudogrod.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Elfir, czy możesz podać sprawdzoną literaturę lub linka z katalogiem roślin ogrodowych Dwie podstawowe: http://www.ibro.pl i http://www.zszp.pl Zwiazek szkółkarzy wydaje także swój katalog w formie papierowej. Ale i tak podstawą jest podręcznik do dendrologii Bugały lub Senety - do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Chodzi mi o południową stronę ogrodu.Mam na nią widok z dużego pokoju i jadalni i chciałabym zeby się tam utworzył taki niewielki i przytulny "pokój" ogrodowy. Problem polega na tym, ze nie mam zielonego pojęcia co zrobić żeby zamknąć ścianę południową-ta z siatką. Nie ma tam za wiele miejsca-główny punkt widokowy ma stanowić powykręcana sosna, hederę bidną wyparza tam od słońca Może sosnę dać bliżej domu, na srebrnej rabacie - da to miejsce na wykonanie kompozycji wzdłuż ogrodzenia. Nie można tam posadzić niczego wysokiego, bo zacieni rabatę wzdłuż tarasu. To może być max 2,5 m. Czy ogród ma mieć nowoczesny charakter? Bo rabata pod tarasem jest geometryczna. Jeśli tak, to zwykle efekt patio uzyskuje się szczelnym ogrodzeniem - mur lub panele drewniane ewentualnie żywopłot. Na jego tle eksponuje się oryginalne rośliny - np. rząd derenia kousa, orientalnych klonów albo bardziej geometrycznie - kuliste klony, lipy lub platany. A dołem można zrobić obsadzenie z zimozielonych bylin, niskich krzewów i traw (turzyce, bergenie, niskie cisy) itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskja 10.01.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Czy jesli nawiozę torfu i zrobie sobie wrzosowisko przed domem, i posadzę tam np. kosodrzwinę i jakiś fajny malutki świerk, to wsród tych wrzosów mogę też wsadzić taki wielki cudny czosnek ozdobny, aby mi latem kwitł (wśród tych gatunków wrzosu, które dopiero jesienia robią sie ładne)? Chodzi mi o wymagania glebowe, czy czosnek da radę na kwaśnym torfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 10.01.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Może sosnę dać bliżej domu, na srebrnej rabacie - da to miejsce na wykonanie kompozycji wzdłuż ogrodzenia. Nie można tam posadzić niczego wysokiego, bo zacieni rabatę wzdłuż tarasu. To może być max 2,5 m. Czy ogród ma mieć nowoczesny charakter? Bo rabata pod tarasem jest geometryczna. Jeśli tak, to zwykle efekt patio uzyskuje się szczelnym ogrodzeniem - mur lub panele drewniane ewentualnie żywopłot. Na jego tle eksponuje się oryginalne rośliny - np. rząd derenia kousa, orientalnych klonów albo bardziej geometrycznie - kuliste klony, lipy lub platany. A dołem można zrobić obsadzenie z zimozielonych bylin, niskich krzewów i traw (turzyce, bergenie, niskie cisy) itd. hmmm, ta srebrna rabata to chyba taras i "spacerniak" Sosna rośnie jakieś 3 w porywach do 4ech metrów od domu.Ogród będzie miał charakter dość geometryczny.Chciałam prosty i na swój sposób ograniczony formą. W sumie to poparłas moje myślenie o panelach z prostych poziomych sztachet drewnianych- na długości tego kawałka ogrodu.To zapewniłoby mi zaciszność i intymność miejsca, no i wówczas można obsadzić granicę liściastymi. Wystarczyłoby chyba wówczas zrobić nasadę z wysokiej trawy sadzonej w jednym rzędzie.Zobaczę, która trawa odbija na wiosnę najszybciej. No i gaurę chętnie bym gdzieś posadziła.Kurcze, chociaż, czerwone badyle derenia ładnie by wyglądały zimą na tle szarych desek. To ograniczenie jest w pewien sposób dobijające Tylko kto mi te deski zasponosoruje, ech.To pewnie spory wydatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 zdecydowanie czosnek się nie nadaje. Dlatego proponowałam macierzankę, jako kolor wiosenny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Tylko kto mi te deski zasponosoruje, ech.To pewnie spory wydatek Można jeszcze zrobić konstrukcję z dużej kratownicy i od tyłu przybić płyty poliwęglanu - będzie nieco orientalne w stylu, przypominające japońskie ścianki shoji. Gaura nie jest za wysoka i ma blade kwiaty. Lepiej posadź ja na typowej rabacie bylinowej, bo przy wyrazistych krzewach może być niewidoczna. Poza tym jest dość wrażliwa na mrozy. Trawy są super, niestety, te najładniejsze i najwyższe późno wschodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts