78mysz 10.01.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Można jeszcze zrobić konstrukcję z dużej kratownicy i od tyłu przybić płyty poliwęglanu - będzie nieco orientalne w stylu, przypominające japońskie ścianki shoji. Gaura nie jest za wysoka i ma blade kwiaty. Lepiej posadź ja na typowej rabacie bylinowej, bo przy wyrazistych krzewach może być niewidoczna. Poza tym jest dość wrażliwa na mrozy. Trawy są super, niestety, te najładniejsze i najwyższe późno wschodzą. hmmm, wyobraźnia podpowiada mi juz jaki może być efekt, takie kratownice chciałam sobie fundnąc w kąciku herbacianym, ale to daleka przyszłość i w zupełnie innej części ogrodu:) Nie wpadłabym jednak na to, zeby do tego użyć poliweglanu!!! To fantastyczny pomysł. Cały czas myślałam o wykorzystaniu jakiejś tkaniny ogrodowej, ale to by było samobójstwo finansowe. Dziękuję serdecznie!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakiw 11.01.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Dwie podstawowe: http://www.ibro.pl i http://www.zszp.pl Zwiazek szkółkarzy wydaje także swój katalog w formie papierowej. Ale i tak podstawą jest podręcznik do dendrologii Bugały lub Senety - do wyboru. wielkie dzięki ibro.pl jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 11.01.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam. Na dzień dzisiejszy czekamy na pozwolenie na budowę, ale mamy pytanie odnośnie ogrodu ktory chcemy po części zacząć obsadzać na wiosnę razem z rozpoczęciem prac budowlanych /jak będziemy mieli pozwolenie to chyba założymy osobny wątek ze zdjęciem naszej działki z naniesionym domem celem pomocy w zagispodarowaniu ogrodu/, ale teraz mamy pytanie, na działce do jesieni rosła gryka która została skoszona, CZY przed rozpoczęciem praz ogrodniczych należy to zaorać czy zostawić samemu sobie żeby zgniło i spokojnie sadzić np. drzewka? Jakie jeszcze wykonać prace?Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.01.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Łęty będą długo gnić, najlepiej przeorać. Ale macie czas. Wygrabcie ją tylko z miejsca gdzie będą sadzone drzewa. Najlepiej wolne miejsca w ogrodzie nie pozostawiać odłogiem, tylko znów obsiać nawozem zielonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 12.01.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witam. Czyli do kiedy poczekać z zaoraniem, jak wspomniałem chcemy łącznie z budową sadzić jakieś większe i długo rosnące drzewa, itp. Rozumiem, żeby wygrabiać łęty tam gdzie coś posadzimy, a jakim zielonym nawozem najlepiej na wiosnę obsiać miejsca nie wykorzystywane i czy to się nie robi po oraniu, czy można na to co jest teraz, czyli sama ziemia z łętami po gryce?Czekam z niecierpliwością na projekt i będzie można dać rzut działki i pomyśleć nad rozplanowaniem ogrodu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.01.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 posiać nawóz zielony po przeoraniu. Jeśli nie ma być zielonego nawozu, to może sobie leżeć i gnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 12.01.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Ok. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.01.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 miałam dziś w nocy wypadek w kuchni, który skończył się szyciem ręki. Na razie mam problemy z rysowaniem a na kompie piszę jednym palcem. Stąd z góry przepraszam za wszelkie opóźnienia w rysowaniu i oddawaniu projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 14.01.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 To szybkiego powrotu do zdrowia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 14.01.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Elfirku , trzymaj się mocno i nie nadwyrężaj ręki , trzymamy kciuki - wszystko będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 15.01.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 miałam dziś w nocy wypadek w kuchni, który skończył się szyciem ręki. Na razie mam problemy z rysowaniem a na kompie piszę jednym palcem. Stąd z góry przepraszam za wszelkie opóźnienia w rysowaniu i oddawaniu projektów. Elfir szybkiego wygojenia rany i powrotu do normalności;) Co Ty narobiłaś i to we własnej kuchni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 16.01.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Witam, mam mały problem, moje rośliny powariowały: tulipany i inne ceb. zaczęły kiełkować największy - już 7 cm - co mam robić połowa stycznia zaraz pewnie mrozy przyjdą, a mi nawet bazie zaczęły pąkować Pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 16.01.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Mam taki problem. Mój dom nie ma działki za domem. Ogród, który posiadam okala dom z trzech stron (boki i front). Do tego jeszcze droga jest z dwóch stron. Ogród jest raczej słoneczny, wschód-południe-zachód. Ziemia gliniasta. Ten pas ziemi jest też wąski, więc nie ma mowy o jakiś rozległych efektownych kompozycjach. Chciałam jednak odgrodzić się czymś od przechodniów i myślę o żywopłocie. Dobrze, żeby częściowo był zimozielony. Jedyne co mi do głowy przychodzi to tuje, a tych nie znoszę i mam takie samo zdanie na temat żywopłotów z tuj co Elfir. Czy może ktoś mógłby podsunąć mi jakąś inspirację?Podobają mi się ogrody w stylu angielskim. Uwielbiam hortensje, róże, byliny. Ale nie wiem jak się odgrodzić w miarę zimozielonymi roślinami i żeby jeszcze było romantycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 16.01.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 ELFIRKU , KTÓRE Z TRAW OZDOBNYCH , SUCHOLUBNYCH ( JAK NAPISAŁAŚ ) należą do wysokich , bo szukam i jakoś nie umiem ich zdiagnozować , planuję je posadzić na końcu tej oczyszczalni żeby w razie czego od tyłu był dostęp ( gdyby trzeba było oberwać suche łodygi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 dudus - trawa indianska - Sorghastrum nutans baba - w angielskim ogrodzie to albo cis, albo grab (liscie zostaja zaschniete przez zime). Ale moze ligustr? ogrod angielski to rozne style, ale najczesciej kojarzy sie z wyraznymi granicami (mur, zywopłot strzyzony), regularnym układem sciezek, ale wypelniony nieregularna kompozycja kotek - jak przyjda duze mrozy to mozna okryc włóknina lub stroiszem rada: nie otwierajcie orzechow nożem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 16.01.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 rada: nie otwierajcie orzechow nożem jedynym wytłumaczeniem jest pora otwierania orzecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 to byla 3 nad ranem bo szynszyle były głodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatek751 17.01.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Sorki dziewczyny ja trochę z innej bajki. Proszę pomóżcie. Dostałam kwiata w doniczce, kwitł na rózżowo, kwiaty takie jakby w kształcie szyszki), liście są grube i w duże. Kwitł dość długo bo ponad pól roku( mój rekord, że go nie zabiłam) Teraz powinnam coś z nim zrobić ale nie wiem co. Nie pamiętam nawet jak się nazywa, a karteczkę wyrzucłam. Ponoć trudny w utrzymaniu. Czy może wiecie co to jest??? Sorki za offika ale Elfir może znać odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 to było: http://www1.lf1.cuni.cz/~kocna/flowr_my/p5105662.jpg? Beleoperone Guttata - Strzałkowiec grzechotkowaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 17.01.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Elfir, nie warto sie tak poświecac, no, chyba ze spac nie dawaly:-) wtedy czlowiek zrobi wszystko:-) Wiem cos o tym bo mam dwa koty:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts