Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

agatek - strzałkowiec jest roślina doniczkową. Ale za mało opisałaś roślinę. Jak dla mnie jedynie strzałkowiec ma najbardziej szyszkowate kwiatostany, ale dla ciebie widocznie jeszcze coś innego :)

Najprawdopodobniej w takim razie to: Medinilla magnifica:

http://www.kobieta.byc.pl/photo/articles/MEDINELLA%20magnifica-2009-%202_4a436f461b186.jpg

ale czy to jest szyszkowate...?

Edytowane przez Elfir

http://img440.imageshack.us/img440/640/kwiat009.jpg

Uploaded with [url=http://imageshack.us

to zdjęcie z dołu bo stoi poza moim zasięgiem teraz. Coś kojarzę , że trzeba po kwitnieniu ja przenieść do innego miejsca, chłodnego chyba nie wiem na jak długo i czy trzeba podlewać czy tylko tak tyci, tyci. Kwiat jest pozostałością po kwitnieniu, naprawdę jest o wiele większy.

Z góry dziękuję za info.

kiedy najwcześniej można przesadzić różę? jestem zmuszona przesadzić 2 krzewy róży (dość stare) i to w ciągu kilku tygodni :((( czy mogę np. wsadzić je do donic a dopiero pełną wiosną wsadzić na stałe miejsce? zaznaczam że nie mogę wsadzić ich na stałe miejsca teraz bo zostaną zadeptane przez ekipę budowlaną... z góry dziękuje za odp.

Pozdrawiam Wszytkich.Jestem tu pierwszy raz i tez chciałabym poradzic sie Elwirka i Was drogie kolezanki co mam zrobic z tym moim zabytkiem na srodku ogrodu przed domem a jest to słup elektryczny .Nie wiem czym go opasadzic zeby go troche zakamuflowac posadziłąm krzewik wierzby i bluszcz ktory wspina sie po słupie .Prosze o porade.

teresa - napisać do zakładu, by go przeniesiono :)

Osłonę takiego wysokiego elementu najlepiej zrobić z formie kilku przesłon, a nie osłaniać sam słup. Jeśli między słupem a obserwatorem ustawisz pośrodku odległości wyższe drzewo, ono szybciej osłoni brzydki widok, niż to samo drzewo posadzone zaraz obok słupa.

nie probowalam upominac sie o przeniesienie slupa,ale czy to by cos dalo ?nie ma miejsca na ustawienie posrodku drzewa poniewaz od ogrodzenia od strony ulicy jest 3m z boku tez3m miedzy domem a slupem jest 10m .no i tak to wyglada.wiec jakie jest inne wyjscie ?Elfir podpowiedz prosze,za co z gory dziekuje.

od strony ogrodzenia ma ma po co go osłaniać. Liczy się osłona między punktem widokowym (zwykle taras) a słupem.

Możesz obsadzić go pnączami, ale obawiam się, że energetyka może sobie tego nie życzyć. Nie wiem czy z czasem taki dławisz nie doprowadzałby do zwarcia a nawet zerwania przewodów, gdyby dotarł na szczyt słupa.

Czy energetyka płaciła kiedyś za pozwolenie na postawienie tego słupa na działce?