teresa16 24.01.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Witam.Slup stoi juz okolo 50 lat ,dzialke dostalismy od tesciow jako darowizne ,nie myslalo sie o tym ze ta ozdoba jest niepotrzebna.teraz jak dom wybudowan mysli sie o upiekszeniu wokol domu slup poprostu niepotrzebny.Dziekuje bardzo za podpowiedzi Tobie Elfir i p.Mirkowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaszka 25.01.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Witam wszystkich i proszę o radę. Przed domem mam niewielki kawałek ziemi, na której planowałam posadzić kilka różnych krzewów. Jest ogrodzony od drogi i pomyślałam żeby posadzić rząd jakiś mieszanych gatunków roślin tak aby tworzył w pewnym sensie żywopłot. Ale nie uwzględniłam jednej rzeczy. 2 metry od ogrodzenia znajduje się oczyszczalnia biologiczna. I mam teraz pytanie czy mogę mimo tego zbiornika wsadzić przy siatce jakieś rośliny o płytkim systemie korzeniowym czy nie mam szans? Czy decydować się raczej na jakiś skalniak co by trochę zakryć pokrywy oczyszczalni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresa16 25.01.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Olaszka mialam podobna sytuacje,nic tam nie uroslo a trawa zaraz z poczatkim wiosny usychala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresa16 25.01.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Co mi doradzicie posadzić na rabacie , na tym załączonym zdjęciu Rabata ma 11m dł. i 0.60m szer. jest usytuowana od strony południowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaszka 25.01.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Ale u mnie właśnie rośnie (najbardziej chwasty) ale rośnie. Zeszłej wiosny posadziłam różne kwiatki i byłam w szoku jak dają radę. Ja się po prostu martwię czy mimo płaskiego systemu korzeniowego rośliny nie uszkodzą oczyszczalni. Słyszałam, że mogą pozatykać otwory w zbiorniku. Teresa16 mam podobny odcinek rabaty i na razie posadziłam jukke ogrodową ale myślę co by jeszcze dosadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresa16 25.01.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Oj,to tylko Elfir moze pomoc, jesli chodzi o rabate to nie mam pojecia co mam zasadzic,bardzo podobaja mi sie roze ale nie wiem jakie.Jest tam troche przeciag wiec nie wiem co roze na to,a moze jakie iglaki? ale licze tutaj na pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2011 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 teresa 16 - rozumiem, że to miejsce nie jest specjalnie wyeksponowane, tylko gdzieś z boku domu? Pasowałaby jakaś wyższa, sucholubna (żeby nie trzeba było podlewać) trawa. Na przykład Sorghastrum nutans, Andropogon gerardii, Calamagrostis acutifolia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2011 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 olaszka - nie poradzę ci, bo nie wiem, jakie wytyczne dał ci twój producent lub montażysta oczyszczalni. Nie chcę mieć na sumieniu ewentualnej naprawy. Najbardziej płytkie systemy korzeniowe mają wrzosowate. Kilka gatunków azalii, kalmii a nawet niewysokich różaneczników (Rh. impedium) daje sobie radę w słońcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaszka 26.01.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 oki i tak dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresa16 27.01.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Elfir-ta strona jest wlasnie eksponowana tylko to zdjecie jest kijowe ,moze jutro syn mi wklei inne i bedzi to lepiej widac.Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.01.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Skoro to miejsce, które jest na widoku cały rok rzeczywiście warto dać tam gatunki zimozielone, atrakcyjne cały rok. Wydawało mi się, że jest to tylko podjazd z boku domu.W takim razie chyba najwygodniejsze byłoby np. juki podsadzone żagwinem, rogownicą, goździkami pierzastymi, wawrzynkiem główkowym (wszystkie gatunki są zimozielone, lubią pełne słońce, gleby przepuszczalne, lekko wapienne (można dać gruz pobudowlany w dołki przy sadzeniu), znoszą bez problemów susze, a nawet nadmiar wody jest szkodliwy. Rabatę można wyściółkować żwirem lub grysem Jeśli jednak masz ochotę tam podlewać to dajesz np. szpaler szczepionych na pniu róż podsadzonych albo lawendą albo żywotnikiem "Danica" i dzwonkiem Poszarskiego. Rośliny wówczas wymagają regularnego podlewania i nawożeniaSucholubna odmiana tej propozycji to szczepione na pniu głogi "Compacta" podsadzone albo lawendą, albo karłowymi jałowcami "Anna Maria" ("Blue Star") albo miniaturowymi kosodrzewinami (Minimops, Kobold). W wolne miejsca, dla koloru można posadzić wawrzynki/skrzydlinkę/goździki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 27.01.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Elfir, a dzwonek Poszarkiego jest wieloletni? Zimuje w ogrodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 27.01.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Elfir, popatrz na ta rabatehttp://lh5.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TNbaFFLW0aI/AAAAAAAACOk/rqdREUHye8g/DSC01599.JPGna srodku sa roze i świerki Conica, bedzie obwodka z laweny i od strony chodnika z tujek kulistych, a mi chodzi o ta prawa trojkatna rabatke. Tam rosnie szczepiona na pniu roza czerwona, pod nia 3lawendy Munstead i 2 iglaki, obwodka z tujek kulistych Danica i Pearl...http://lh4.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TUCUA8VIL9I/AAAAAAAACVc/BVLHj8nSj8w/DSCN5060.JPG http://lh4.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TUCQY4A81kI/AAAAAAAACVU/BnMDFzjucBY/s512/DSC01628.JPG Nie wiem co posadzic na niej. Do wyrzucenia jest yucca, starzec tez raczej, na tym waskim brzegu chcialam posadzic szczepionego na pniu Lilaka Meyeraberberysy bagatelle, tawuły MagicCarpet? Czy cos wiekszego, moze jakies byliny?Te dwa iglaki to cyprysik groszkowy Bouleard i cyprysik Elwoodi, cos moge z nimi zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.01.2011 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 zdecydowanie coś wyższego, na pniu. lilak jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.01.2011 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Elfir, a dzwonek Poszarkiego jest wieloletni? Zimuje w ogrodzie? Oczywiście, tyle, że nie jest zimozielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 28.01.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 no zobaczymy jak te moje dzwonki po zimie i lawenda i lobelia niby wieloletnia. Chyba zaczynam sie denerwować bilansem zysków i strat ogrodowych. Hebe bez przykrycia o dziwo drugi sezon ma się dobrze. Zostawiłam też na próbę rozmaryn w ogrodzie. W zeszłym roku przetrwał, w tym roku nie obciełam go przed zimą i te pędy, które były nad śniegiem są brązowe, pod śniegiem jest zieleń- pewnie trzeba go będzie okryć przy roztopach, jak myślisz Elfir?Czy można teraz pobrać wycinki macierzanki i porozsadzać ją do doniczek w garażu?Czy nie ma to sensu? Jedno jest pewne- mięta wylezie jak chwast pierwsza i znowu będzie sie panoszyc;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 28.01.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f5bb2a9a5696e2bc.htmlElfirku, proszę doradz mi. Chciałam osłonić kawałek tego tarasu , z prawej i do połowy z frontu. Mam taras ale nie korzystam z niego bo jestem widzialna jak na patelni. Zależy mi bardzo żebym już tego roku mogła tam się opalać. Myślałam o ogrodzeniu panelami drewnianymi ale wolałabym coś żywego. Myślałam o zakupie 2 metrowych brabantach. Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 78mysz - hebe, rozmaryn - dla mnie to rośliny hobbystyczne. Sama ich nie zaprojektuję przeciętnemu klientowi, bo za duże ryzyko przemarznięcia (a tym samym narażenie klienta na stratę finansową). Tegoroczna zima miała to do siebie, że w czasie chłodów była gruba pokrywa śnieżna chroniąca rośliny przed zimnem. Jak masz żyłkę hazardzisty i kolekcjonera to nie ma przeszkód bawić się w zimowanie w gruncie ciekawych gatunków - bo to twoje ryzyko i pieniądze. W Polsce uprawia się m.in. palmy, bananowce, opuncje, fuksje, figi. Sama, gdy będę miała ogród najprawdopodobniej będę się w to bawić (moja wymarzona poncyria). Lobelia wieloletnia - hmm.. niby są, ale nie wierzę w optymistyczne zapewnienia, że zimuje bez trudu. Lawenda, dzwonki - tu nie miałabym żadnych wątpliwości co do zimowania, o ile są posadzone na właściwym stanowisku (lawenda nie może mieć mokrych korzeni!) Macierzanka - sadzonki (przez podział rośliny matecznej) pobierz wiosną. Teraz, mimo ciepłej pogody, jeszcze mamy styczeń. Widzę, że cię niesamowicie korci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 jaki - a dlaczego nie pnącza na kratownicy? Najszybszy sposób. Przy użyciu powojników botanicznych (np. tunguskiego) masz szczelną osłonę w 3 lata. A zanim się powojnik rozrośnie sadzisz coś jednorocznego - fasole pnącą, tunbergię, kobeę. Poza tym możesz ustawić dookoła skrzynie z trawami ozdobnymi. Miskant rośnie do 1,5 m w ciągu jednego sezonu. Skrzynia ma tę zaletę, że można ją przestawiać w zależności od potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 28.01.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 (edytowane) Dziękuję i tak zrobię. Podpowiedz mi jeszcze w jakich odległościach od siebie sadzić. Poczytałam sobie trochę o tym powojniku i wychodzi mi że lubi mokro. W jakiej odległości posadzić ją od kostki bo wiadomo kostka trochę wody wypija ?widzę to po trawie. Z tych jednorocznych którą byś polecała coby najszybciej osiągnęła swoje maskujące rozmiary. I jeszcze jedno, dałabyś namiary na producenta kratownic w okolicach Poznania, ma się rozumieć najładniejsze i najtańsze. Z jakiego materiału powinny być zrobione coby były odpowiednie do tego powojnika i tych pozostałych jednorocznych. Duży natłok tych pytań ale chcę się zabrać do roboty profesjonalnie. Mieszkam w moim domu już 4 lata, ze względu na moje latka nie chciałabym już dalej eksperymentować. Edytowane 28 Stycznia 2011 przez jaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts