Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

teresa - sadząc cokolwiek na tej wąskiej rabacie wzdłuż domu zobacz czy da się otworzyć drzwi samochodu (bo rozumiem, że to dodatkowe miejsce postojowe?)

Głóg "Compacta" to taka mała kulista forma szczepiona na pniu. Zobacz w katalogu związku szkółkarzy polskich (mają na stronie)

Ponieważ taki układ jaki widzę na zdjęciach powoduje, że wnętrze ogrodu jest widoczne dla osób z ulicy, na końcu podjazdu dałabym kratownicę na pnącza, by jakoś ogród osłonić od ulicy. Podobną kratownicę, ale tylko na szerokość ścieżki przy domu dałabym na froncie. Zamiast kratownicy można byłoby dać tam jakiś krzew. Wszystko zależy od tego jaki ma być styl ogrodu? Jaka jest gleba, naświetlenie?

http://img4.imageshack.us/img4/1189/18022007261.jpg

Ten wątek ma służyć poradom ogrodniczym, ale projekty ogrodów robię odpłatnie :)

Witaj

Mam od 2 lat dwa oleandry, które przechowuję zimą na strych . W tamtym roku przechowały się bez większych problemów , a w tym masowo opadają liście. Co może być przyczyną? Czy może je podciąć? W tamtym roku po wyniesieniu do ogrodu jeden podcięłam i niestety do jesieni nie zakwitł i dlatego trochę się boję podcinać. Proszę o radę

Witaj, dziękuję za radę. Obejrzałam dokładnie oleandry i nie zauważyłam szkodników, może rzeczywiście przesuszyłam, podlewam teraz raz w tygodniu( wcześniej rzadziej), czy to wystarczy?Ponawiam jeszcze raz pytanie, czy je przyciąć i jeżeli tak to na jakiej wysokości? Dzięki

tak, można przyciąć, ale tak bardziej marzec/kwiecień (teraz są w stanie spoczynku). Ile - no to zależy jaki maja mieć kształt. W zasadzie oleander dobrze znosi cięcie, ale usuwa sie w ten sposób pąki kwiatowe. Dlatego zaczyna kwitnąc później.

Jaka jest temp. na strychu?

mam piaszczysta glebę i dwa duże biegające po działce psy. potrzebuje cos na pas zieleni wzdłuz podjazdu - miejsce odsłoniete od południa, od północy sosny. trawa, szczególnie świeżo posiana, miałaby marne szanse na przetrwanie, ale krzewów moje suczki nie niszczą (jedynie do rododendronów maja jakis niewytłumaczalny pociąg). czy jałowce płozące to dobry pomysł? zalezy mi na takich najbardziej zbliżonych kolorem do trawy, i żeby nie brunatniały zimą, bo zima mam troche smutno wkoło domu. czy moge liczyć na poradę, jakich odmian poszukiwać? potrzebowałabym tego na pas długości ok. 45 m i szerokości 2-3 m. Edytowane przez Zielony ogród

Elfir - co można posadzić na rabacie z jukką? doczytałam, że jukka lubi podłoże lekko wapienne, przepuszczalne, miejsce słoneczne, ziemię żyzną, jeśli ma zakwitnąć, to trzeba ją dobrze podlewać i nawozić. tak sobie kombinuję, że ładnie by wyglądała grupa juk (jukk? :)), ale może jest jeszcze coś, co się z nią ładnie komponuje?

wczoraj znalazłam w ogródku dwie cebulki, które mi wypadły podczas jesiennego przesadzania i przezimowały na gruncie. jedna nawet była lekko uszkodzona, ale przeżyły pod śniegiem i zaczęły - tak leżąc na płasko - wypuszczać liście! wsadziłam je do doniczki i zabrałam do domu - za taką wolę życia to im się teraz należy spa na kuchennym parapecie :)

juki nie trzeba specjalnie podlewać - pochodzi z rejonów stepowych. Pasują do niej strawy (kostrzewy, owies wieczniezielony), płożące "skalniakowe" roślinki (rogownica, goździki, żagwin, skrzydlinka), lawenda, rozchodniki (np. okazały), szałwia, kocimiętka, jałowce, sosny karłowe.

Najładniej wygląda na rabatach żwirowych.

Tutaj z lawendą, ziołami i chyba białą gipsówką w tle.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/32/Potsdam-Freundschaftsinsel-Yucca-filamentosa-08-VII-2007-047.jpg/800px-Potsdam-Freundschaftsinsel-Yucca-filamentosa-08-VII-2007-047.jpg

tutaj z rozchodnikiem:

http://www.nycgovparks.org/sub_things_to_do/highlights/blooming_calendar/bloom_gallery/images/adams_needle.jpg

tutaj z karłowymi iglakami i rogownicą:

http://global.images8.fotosik.pl/20/39a64c99bc7dbc66gen.jpg

oj! to chyba mam jakiś "wrodzony" talent ogrodniczy :) moja jukka właśnie sobie rośnie między trawami, lawendą i goździkami, a w tle ma rozchodnik olbrzymi! normalnie poczułam się podbudowana - tak "instynktownie zgrałam" te roślinki. ale taka grupa juk też fajnie wygląda (jak na pierwszym zdjęciu) i to chyba nawet lepiej, gdy nie kwitnie. uwielbiam rośliny o takim kroju liści.

dziękuję za odpowiedź :)

powiedzmy, że planujemy nasadzenie preriowe ze Schizarium, Andropogon, Panicum i innymi gat. Wówczas świetnie wygląda jeżówka (Echinacea), rudbekie, szałwia, dzielżany, werbena patagońska (Verbena bonariensis), astry, wiesiołki, krwawniki, rozchodnik okazały.

Ale jeśli to ma być rabata z gatunkami leśnymi (turzyce, hakonechloa, kosmatki) to raczej pasują tu bergenie, paprocie, żurawki, tiarelle, hosty itp.

Edytowane przez Elfir

Elfir, mam taka rabatke, zaprojektowalam sobie

rabatka%20Lila.jpg

Przewidziany jest jalowiec kolumnowy, lilak Meyera - krzew, jałowiec LimeGlow, żywotnik wschodni,jest Yukka, jest róża szczepiona na pniu czerwona, lawenda fiolet pod roza.

Myślałam, aby za tujkami Danica, ktore tworza obwodke posadzic jakies fioletowe astry nowobelgijskie, ale teraz nie wiem skad je zdobyc, jaka odmiana. I tak sobie mysle co bym mogla innego tam posadzic, zeby mi kwitlo na jesieni, kiedy lilak przekwitnie - Kociemietke? szałwię omszona? a moze te astry, tylko konkretnie jakie?

Elfir, zwracam się do Ciebie z prośbą o pomoc:

mam do zagospodorowania trójkąt: z jednej jego strony jest mur, a z drugiej siatka, całość połączona kostką.

Przy siatce sąsiad postawił domek gospodarczy i pomiedzy siatką a domkiem trzyma taczkę, którą nie da się nie zauważyć z mojej strony.

Posadziłam tam w samym rogu wisnię ozdobną i chciałabym coś posadzić po jej bokach, ale nie wiem jakie rosliny pasują. Myslałam o jakiś liściastych np. dereniach, ale nie wiem czy nie zasłonią wiśni, która co prawda jest szczepiona na pniu, ale ma dopiero ok 1,8.

z góry dziękuję za pomoc :)

Danica ma byc wzdluz sciezki, ktora widac z polbruku i chcialam ja przeciagnac na obrzeze tej rabaty z przodu tylko. Ta róza na pniu jest jakby na brzegu tej trojkatnej rabaty z polaczeniem z rabata rózana wzdluz sciezki z polbruku, a lawenda rosnie tylko pod róża. Te fiolety co je namalowalam naokolo tej powiedzmy grupy roslin tj jalowiec kolumnowy/stozkowy, yukka, żywotnik wschodni i lilak meyera to mialyby byc te astry, chcialabym by bylo cos wyzszego niz Danica. Myslisz by wyrzucic stamtad ta róże na pniu?bo za nia beda róże wielkokwiatowe. A faktycznie dzwonek Poszarskiego moglby byc

DSC01561.JPG

To jest troche wczesniejsze zdjecie, sciezka jest teraz nie taka prosta:-) zaczelam robic obrzeze, niekoniecznie bedzie wykonczone kamieniami, na pewno nie naokolo.

ale nie wiem jakie rosliny pasują. Myslałam o jakiś liściastych np. dereniach, ale nie wiem czy nie zasłonią wiśni, która co prawda jest szczepiona na pniu, ale ma dopiero ok 1,8.

A jaka jest gleba? Bo derenie lubią wilgotne gliny. Derenie na szczęście można przycinać - często odmładzane mają bardziej jaskrawy kolor pędów. Jest też niska odmiana, taka do 1 m, ale zapomniałam jak się nazywa. Jest w katalogu Kurowskich. Możesz połączyć derenia ze złotlinem chińskim - zima da fajny efekt. A spodem posadzić barwinka.

W sumie nie wiem ile tam miejsca jest.