Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co się podoba? :) Uzupełnieniem kwitnącego szpaleru może być forsycja lub krzewuszka. Oba gatunki wymagają polepszenia gleby, a krzewuszka musi być też regularnie podlewana.

Mozna tez dać niewysoki lilak, np. Syringa microphylla "Superba" - dorasta do 1,5 m

Elfir mam kolejny problem z trawnikiem, którego właściwie jeszcze nie mam :evil: Trawka powoli wschodzi ale znacznie szybciej rosną chwaściory i to takie paskudne: skrzyp polny, takie coś koperkowate i osty. Osty z grubsza powyrywałam ale działka ma 20 arów i jak tak dalej będzie zanim trawnik powstanie to mi garb wyrośnie. Czy taki wschodzący w bólach (susza jak cholera) trawnik można czymś potraktować czy dalej rwać?

dorbie - tawuły japońskie przycina się krótko wczesną wiosną (tak na 10-15 cm)

Ewa 7506 - skrzyp jest chwastem wieloletnim, na który nie działają herbicydy (nawet Roundap), wiec szybciej zniszczysz trawnik niż chwasty.

No cóż, trawnik trzeba podlewać aby szybciej rósł, a potem tylko czesto kosić nisko.

marc78

- jak szerokie jest miejsce miedzy żywopłotem a siatką?

- nawierzchnia zależy od stylu ogrodu. Pytanie jest po prostu zbyt ogólnikowe. Najłatwiej wtapia się w otoczenie szara drobna kostka.

marc - ścieżki mogą być żółte, ale również brązowe czy w spalonej czerwieni (jak bruk klinkierowy). Fajnie może wyglądać ścieżka z żółtej kostki, ale obwiedziona czerwonobrunatną obwódką/krawężnikiem.

Ale.. to wszystko zależy od stylu ogrodu. Żółty kolor nie będzie dobrze grał z ogrodem w chłodnych, pastelowych barwach różu i fioletu.

Elfir, bardzo Cię proszę, pomóż mi dobrać jakieś pnącze do róży Westerland.

Róże mam posadzone przy filarach od balkonu, chciałabym dobrać do nich coś, co będzie atrakcyjne cały rok i zagęści krzewy róż.

Mam z tym problem, bo ponoć nie wszystkie pnącza dobrze łączą się z różami :-?

Bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedź :p

Już doczytałam, że Akebia lubi południową stronę, kwitnie w maju (czyli przed różami :wink: ), jest w miarę zimozielona i szybko rośnie :p :p :p

Idealna, kolor kwiatów czy owoców myślę, że również utworzy ciekawą kompozycję z kolorem Westerlandów.

Bardzo, bardzo dziękuję.

Lecę do ogrodniczego....

http://forumogrodnicze.info/images/smiles/smile33.gif http://forumogrodnicze.info/images/smiles/smile33.gif

Elfir, a co oprocz tych powyzszych polecasz do posadzenia wzdluz ogrodzenia, z tylu domu? Miejsce jest bardzo naslonecznione. Myslalam o jakis iglakach, ale drzewkach. Prawie jednakowych, choc niekoniecznie.

Jak masz dużo słonca i słabą glebę to świerk kłujący lub jodłę jednobarwną, jesli gleba jest przeciętna, to mogą to być świerki i daglezje, a jeśli wilgotna to choiny i jodły.

Elfir, a powiedz mi jeszcze prosze, w jakiej odleglosci sadzic te drzewka -od siebie, od siatki i od domu? I czy wybrac jeden gatunek czy moze 2 dla urozmaicenia?

Pozdr.

Aha, czy pod drzewkami wysypac jakies kamyczki czy kore czy moze lepiej nic.

Emilka - a jakie gatunki chcesz uprawiać na tym skalniaku? Bo rośliny górskie pochodzą z naprawdę różnych środowisk. Inną glebę potrzebują te pochodzące z kwaśnych gór bazaltowo-granitowych (np. niektóre goryczki, lewizje) a inną te z dolomitów (np. dębik).

Podstawa: gleba musi być przepuszczalna, a woda nie może stać przy korzeniach. Na sam dół można nawet dać odłamki skał, gruz, na to warstwę zwykłej przepuszczalnej gleby - jeśli pierwotna gleba na działce jest gliniasta to trzeba ją wymieszać z grubym piaskiem lub drobnym żwirem. Ostatnią warstwą jest ta przygotowana pod konkretne rośliny.

To może być drobny żwir (bazaltowy lub granitowy - dla roślin kwaśnolubnych, wapienny, dolomitowy, z piaskowca - dla roślin zasadolubnych), nieco tradycyjnej ziemi i ewentualnie trochę kwaśnego torfu dla kwaśnolubnych.

Klasyczne rośliny górskie potrzebują całkiem sporo wilgoci. W górach opady deszczu są częste, wysoka jest wilgotnośc powietrza. Wyjątkiem są np. nasze Pieniny, gdzie jest raczej sucho.

Ale jak już wspomniałam woda nie może stać przy korzeniach. Dlatego skalniak powinno się podlewać często, ale niewielkimi dawkami wody.

W ogrodach botanicznych w okolicy skalniaków buduje się oczka wodne i strumyki, by podnieć wilgotność powietrza.

Wiele gatunków, która sadzi się na skalniakach wcale nie pochodzi z gór - mają one wtedy małe wymagania, podobne do większości popularnych, uprawianych w ogrodach bylin i nie trzeba specjalnie dla nich poprawiać gleby - np. rogownica, lawenda, bylice, rojniki.

Dziękuje o to mi właśnie chodziło, u siebie mam glinę więc nie za dobry materiał na skalniak :-? Na pewno skorzystam z rad...jeszcze raz bardzo dziękuje

pozdrawiam

Słoneczko - akebia jest pnączem, więc po czymś musi się piąć :)

Ellaj - ja już kiedyś pisałam o jednogatunkowych żywopłotach iglastych na forum :)

Musisz przyjąć, że taka 15 - letnia choinka (np. jodła jednobarwna) ma 3 m średnicy. Choina rośnie nieco wolniej. Świerk serbski też jest węższy. Natomiast świerk pospolity "Cupressina" ma jakieś 1,5 m szerokości.

Elfir, dzięki za odpowiedzi i jeszcze mam szybkie pytanie "na już". W tym tygodniu przywiozą mi ziemię ogrodowa, zastanawiam się, czy jest sens dawania siatki przeciw kretom w miejscu planowanego trawnika. Sens, tzn - czy jest skuteczna i czy nie będzie w czymś przeszkadzac?