Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Raczej lilak może być, natomiast z zimozielonych zamiast jałowca płożącego dałabym okrywowy świerk (np "Procumbens") a zamiast kolumnowego - cisa, albo jodłę koreańską.

Dzięki Elfir, bardzo mi to odpowiada, tylko czy jodła nie ma głebokich korzeni, bo j mam tam kolektory pompy ciepła na glebokosci ok 1-1,5m. Cis pewnie nie ma glebokich.

myślę, że starczy, by linia żywopłotu nie była prosta, ale wchodziła łukami wgłąb ogrodu.

A jeśli chodzi o najwyższą partię żywopłotu tj. drzewa tworzące szkielet, to jakie znaczenie ma wysokość i pokrój drzewa dla wydłużenia tej perspektywy, tzn. czy najwyższe drzewo (np. jawor lub niższa lipa drobnolistna) posadzić w północno- wschodnim narożniku czy lepiej taki akcent wysoki umieścić na północy ale bliżej domu, a może przesunięcie go na wschód da lepszy efekt? A może nie różnicować aż tak bardzo wysokości w stosunku do krzewów?

Dzięki Elfir, bardzo mi to odpowiada, tylko czy jodła nie ma głebokich korzeni, bo j mam tam kolektory pompy ciepła na glebokosci ok 1-1,5m. Cis pewnie nie ma glebokich.

Jałowiec ma głębokie korzenie z natury i jodła, jako drzewo pewnie też. Może w takim razie, jako pionowy akcent jakiś miskant?

A jeśli chodzi o najwyższą partię żywopłotu tj. drzewa tworzące szkielet, to jakie znaczenie ma wysokość i pokrój drzewa dla wydłużenia tej perspektywy, tzn. czy najwyższe drzewo (np. jawor lub niższa lipa drobnolistna) posadzić w północno- wschodnim narożniku czy lepiej taki akcent wysoki umieścić na północy ale bliżej domu, a może przesunięcie go na wschód da lepszy efekt? A może nie różnicować aż tak bardzo wysokości w stosunku do krzewów?

Tak się nie da udzielać odpowiedzi: czy troszkę na lewo, czy na prawo, a może w poprzek. :)

Wrzuć rysunek poglądowy zagospodarowania działki i zdjęcie perspektywy to przynajmniej będzie jakaś podstawa do rozmowy.

Jeżeli chodzi o drogę którą widzisz na planie to ja stałam na niej i jak robiłam to zdjęcie. Dom jest od północy.

Dokąd prowadzi ta dróżka poniżej parkingu? Czy parking jest tej samej długości co altana? Dokąd prowadzą schody? Ze zdjęć wynika, że z boku altany jest jeszcze obszar działki, a na rysunku sugerowana jest granica działki tuz przy altanie. Czy rysunek uwzględnia rzeczywiste proporcje?

Dróżka poniżej parkingu prowadzi od schodów do środka parkingu tam są schody po których można wejść na parking.

Parking nie jest tej samej długości ma 6,10 a altana 3,60. Podane wartości na planie są prawdziwe a plan jest narysowany tak że 4 kratki to metr.

Schody dzielą działkę na pół na zdjęciu nr 2 to widać. Chcę na razie zrobić lewą stronę na wiosnę a jesienią prawą ( prawa strona to dwa ostatnie zdjęcia).

Jak najbardziej koło altany jest jeszcze miejsce po prawej strony tam jest olbrzymia czereśnia. Jak pojadę do mamy to zrobię więcej zdjęć prawej strony.

Na zdjęciu nr 4 ( to zrobione z góry) widać dróżkę od południa, studnie, po prawej stronie od studni poniżej dróżki jest ogród warzywny.

Mam nadzieje że zrozumiesz bo muszę przyznać że to strasznie skomplikowane.

Widzisz tu nie chodzi o zdjęcia, tylko twój plan. Zobacz jak on wygląda i jak się ma do tego co napisałaś powyżej. Nie wrysowałaś całej działki, tylko jej fragment i dziwisz się, że nie mogłam się połapać co te zdjęcia przedstawiają :)

Pas ogrodu między parkingiem a altaną wygląda bardzo wąsko, chociaż to chyba z ponad 5 metrów będzie. Czy chcesz zostawić tam przejście po kamieniach?

Czy z tych schodków przy parkingu ktoś korzysta? Ta studnia jest ozdobna czy użytkowa?

Nie boisz się, że to drzewo przy tarasie rozwala fundament?

Bo ja bym przede wszystkim zaczęła od uporządkowania komunikacji w ogrodzie.

To może wyglądać tak:

http://img19.imageshack.us/img19/6549/beztytuubmb.jpg

Przede wszystkim osłaniamy parking trejażem z kwitnącymi pnączami.

Od głównego wejścia prowadzimy ścieżkę z głąb ogrodu zakończoną akcentem. To może być na przykład duży dzban otoczony kratką na pnącza, rzeźba. Albo jakieś ozdobne drzewko typu magnolia. Można też zakończyć placykiem z ławką i studnią otoczoną różami.

Wzdłuż ścieżki z jednej strony jest rabata z niewysokich krzewów osłaniających murek parkingu (np. hortensje "Anabelle", ale mogą być iglaki, np. świerk "Goblin", żywotnik "Perła", niski żywopłot z cisa "Farmen"). Z drugiej strony jest ozdobna rabata z niskimi (okrywowymi) krzewami: irgi, jałowce, cisy, ale także tawuła japońska, małe krzewuszki, okrywowe róże i karłowe lilaki, karłowe iglaki (np. świerk Nidiformis) - zależnie od typu gleby i ilości słońca, a do tego kwitnące byliny: piwonie, szałwie, baptyzja, bergenie, żurawki, liliowce, łubiny, itp. W każdym razie nie na tyle wysokie, by przesłaniały widok na ogród siedzącym w altanie.

Rabata zakończona jest murkiem oporowym a poniżej jest już trawnik.

Jałowiec ma głębokie korzenie z natury i jodła, jako drzewo pewnie też. Może w takim razie, jako pionowy akcent jakiś miskant?

Elfir dziękuję Ci bardzo za doradztwo i za wyrozumiałość, bo wychodzi na to że wybrzydzam:-)

W sumie fajny pomysł. To by były: lilak Meyera Palibin krzew, miskant (tylko pomyslec trzeba ktory), świerk Procumbens, obok rabata różana i róża szczepiona na pniu bordowa podsadzona lawenda fiolet, dzwonek Poszarskiego i cos mi jeszcze brakuje.Elfir, może dodac jeszcze jakies trawy lub jeszcze innego świerka jakiegos karłowatego od strony zaokrąglenia tej rabaty(po prawej od róży) i bez obwodki z tej Daniki, juz nie pasuje tu

I jeszcze od razu jedno pytanko, co pasuje do wierzby Hakuro krzaczastej? Wydaje mi sie ze pasuje kosodrzewina, tylko tez jest kulista, a cos w pionie? Oczywiscie nie moga byc glebokie korzenie, bo kolektory w ziemi tez tam sa.

dorbie - miała być jeszcze biota (żywotnik) wschodnia. Może dodaj do tego faktycznie trawy. Miałabyś kontrast do sztywnych iglaków. A takie turzyce są np przykład często zimozielone. Poza tym jeszcze jest budleja "Blue Chip" - karłowe maleństwo. Poza tym jako roślina płożąca jakiś powojnik, np. "Arabella" - kwitnie całe lato.

dorbie - miała być jeszcze biota (żywotnik) wschodnia. Może dodaj do tego faktycznie trawy. Miałabyś kontrast do sztywnych iglaków. A takie turzyce są np przykład często zimozielone. Poza tym jeszcze jest budleja "Blue Chip" - karłowe maleństwo. Poza tym jako roślina płożąca jakiś powojnik, np. "Arabella" - kwitnie całe lato.

A ten powojnik puścic tak na ziemie jako płozący?

Budleja miodzio

Hakuro lubi wilgoć (jak prawie każda wierzba), więc dawałabym ją z roślinami o podobnych wymaganiach.

Może pomyśl o skontrastowaniu jej jasnych liści z czymś ciemnym? Żurawki, bergenie, ciemierniki - byliny a zimozielone. Do tego grupa miskantów. Np. "Afrika" - szybko przebarwia się na czerwono. Również krzewuszki lubią dużo podlewania.

A powojnik bylinowy się nie wspina aktywnie, co najwyżej opiera o rośliny. Z resztą powojniki pnące bez podpór też można wykorzystywać jako rośliny płożące.

Z traw do róż pasują np. rozplenice (pennisetum), Calamagrostis brachytricha (w cieplejszym miejscu),

IMHO piękną trawą jest Muhlenbergia capillaris - ale do zimowania w pomieszczeniu :(

Edytowane przez Elfir

Tak się nie da udzielać odpowiedzi: czy troszkę na lewo, czy na prawo, a może w poprzek. :)

Wrzuć rysunek poglądowy zagospodarowania działki i zdjęcie perspektywy to przynajmniej będzie jakaś podstawa do rozmowy.

Wybacz:)

Rysunek poglądowy:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/51388d66734d57ef.html

Zdjęcie perspektywy (strzałka=kierunek robienia zdjęcia=wschód):

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/43c75dfc05bab58b.html

Edytowane przez CIGLIA

Wyznać sobie trójkąt od domu do granicy gdzie przebiega os widokowa. Większe rośliny muszą być bliżej obserwatora i coraz mniejsze dalej - tak więc pod ogrodzeniem powinny mieć najwyżej wysokość człowieka, a przy domu być wysokie. Nie zamykaj całkowicie widoku, niech ciągnie się poza działkę. Jako punkt zamknięcia perspektywy wybierz drzewo na tym pasie śródpolnym. Nie prowadź rabat równą linia, tylko twórz kulisy, zgodnie z wyznaczonym trójkątem - bliżej domu pozostawiasz większą połać trawnika, a im dalej tym kulisy zachodzą bardziej do środka.

Witam Cię Elfir,

obcięłam w tamtym tygodniu, kiedy było parę dni ciepło, leszczyny, dereń, hortensję i żywotniki w miejscach już zdrewniałych (1/5 pnia od góry obcięłam). Posmarowałam Funabenem a potem przyszły mrozy i mają być do końca lutego. Jestem z Wrocławia.

Myślisz, że te rośliny to przeżyją a zwłaszcza żywotniki, bo ich jest najwięcej?

Wyznać sobie trójkąt od domu do granicy gdzie przebiega os widokowa. Większe rośliny muszą być bliżej obserwatora i coraz mniejsze dalej - tak więc pod ogrodzeniem powinny mieć najwyżej wysokość człowieka, a przy domu być wysokie. Nie zamykaj całkowicie widoku, niech ciągnie się poza działkę. Jako punkt zamknięcia perspektywy wybierz drzewo na tym pasie śródpolnym. Nie prowadź rabat równą linia, tylko twórz kulisy, zgodnie z wyznaczonym trójkątem - bliżej domu pozostawiasz większą połać trawnika, a im dalej tym kulisy zachodzą bardziej do środka.

o! jak to naukowo brzmi! mój plik pod tytułem Rady od Elfir ma już kilkanaście stron, ale ten akapit sobie wyróżniłam :)

Nie myślałaś, żeby wydać książkę "Projektowanie ogrodów - nie tylko dla orłów"? bo chyba powinnaś. ja bym sobie na pewno kupiła :)