Elfir 19.02.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 najlepszym sposobem będzie zamówienie projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 19.02.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 wiem, ale niestety na to już brak kasy, a chciałbym ogarnąć to jakoś sam, tak żeby to miało ręce i nogi. Narazie nic na działce nie ma bo dopiero budowa rusza w czerwcu, ale umyśliłem że jakaś roślinność mogłaby się pojawić i rosnąć. Po zakończeniu budowy i przypływie gotówki zabrać się za to poważnie czytaj. zamówić projekt ogrodu. Tak to w skrócie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.02.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 i potem będziesz przesadzać, jak się okaże, że posadzone było bez planu?Niestety, nie mam czasu, aby zrobić projekt od początku i za darmo na forum. Dlatego musiałbyś sam popracować nad koncepcją, a ja doradzę co ewentualnie poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 19.02.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 o kurka. będę knuł. jak wyknuję dam znać. wstępnie mysślełem o jałowcu na scianie zachodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.02.2011 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Tak się nie obmyśla koncepcji - wybierając gatunki . Najpierw zastanów się jaką rolę ma spełniać ogród? Co ma się tam znaleźć? Kto ma z niego korzystać? Było już wiele wątków na forum, jak zaczynać projektowanie ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 20.02.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 ok. a wiec jestem leniem. mam dzieciaczki wiec będę napewno potrzebował trochę miejsca na ich szaleństwa, chce sie odgrodzić od sąsiadów i jakieś drzewko na działce. w koncu 1500 to kawałe placu jest. ale nic posiedze poczytam i poknuje.. jak wymysle to wrzuce i ocenicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 osłonić się od sąsiadów nie trzeba tylko żywopłotem, ale także różnorodną kompozycją z krzewów i drzew łagodnie otaczającą granice. Poza tym zastanów się jakie masz gleby.Jak jesteś leniem, zrezygnuj z dużego trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 20.02.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 ale ja nie upieram się przy żywopło cie. myślałem np. o krzaku dzikiej róży. trawe akurat lubię kosić. ale chciałbym mieć również jakieś drzewko na dzialce zarowno owocowe jak i coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 20.02.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 mam pytanie do Elfi w imieniu mojego znajomego który jest starszym panem i niestety nie siedzi w internecie , ma on z żonką ziemię gdzie ponoć na górze jest jakaś warstwa ziemi ale dalej jest margiel ( ? margieł?) Chcą oni zrobić zasłonę z iglaków , czy jakieś rośliny sprostają tym warunkom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 na glebach wapiennych dobrze rośnie zwykła sosna i świerk serbski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatca 21.02.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 ElfirMam do Ciebie takie pytanie - czy żywopłot z ligustra nadaje się na ścianki altany? Czy Ty byś komuś zaproponowała takie rozwiązanie? Chodzi o względy praktyczne, czy nie będzie na przykład świetnym siedliskiem dla os, pszczół i innych.Mąż wykonał altanę jesienią, póki co sa to narazie 4 słupy i zadaszenie. Teraz (wiosną) trzeba będzie zrobić jakieś ścianki, aby było przytulniej, ale nie chcemy tradycyjnych drewnianych. Przyszło mi do głowy właśnie obsadzenie jej żywopłotem, ale nie wiem czy to do końca dobry pomysł. Bardzo prosze o radę i pozdrawiam serdecznie. Wiosna już niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 lepsze byłyby pnącza na kratownicy. Żywopłot liściasty od wewnątrz altany nie będzie wyglądał zbyt ciekawie, chyba, żeby użyć jakiegoś gatunku cienioznośnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 21.02.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 """Chodzi za mną taki widok szpaleru kiedyś podpatrzony. 20m pęcherznicy "Diabolo", gęsto posadzonej i ładnie przyciętej na wys 1.2-1.5m. Pod nią rząd żółtej tawuły japońskiej, chyba nawet nie przycinanej. Efekt kolorystyczny gwarantowany przez cały rok. I na gorszym gruncie też by się pewnie sprawdził.""""- sprawdzi się na suchej glebie , jak sądzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Na bardzo suchej i na piaskach rośliny będą słabo rosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 22.02.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 ale jak zrobię dołki z żyżniejszą , to dadzą radę - bo na tych mioch piachach to widzę że nic się nie uchowa brrrrrrrrrrrrr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 dadzą radę. Posadź pięciorniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady in red 22.02.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 witaj Elfir ! Mam w domu hiacynty i krokusy kupione w sklepie.Rośliny już przekwitły.Zastanawiam się czy cebule można posadzić do ogrodu?Czy przekwitnięte nadają się tylko do wyrzucenia? Proszę o radę dla początkującej ogrodniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.02.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Nie wyrzucać!!!! Dać im odpocząć, jesienią wsadzić do ogrodu, za rok zakwitną znowu a potem jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady in red 22.02.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Witam Tatarak ! Jak przechować cebulki do jesieni?Obciąć liście? Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2011 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 na razie podlewaj umiarkowanie i czekaj aż liście same zaschną. Wówczas przestać podlewać i odłożyć w suche przewiewne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts