aniołek77 15.03.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 (edytowane) Myślę, że ponad 6 godzin słońca można zakwalifikować jako słoneczną. Co chcesz sadzić na niej? ELFIR Witaj.Dopiero teraz odp., gdyz grypa żołłądkowa, czy jelitowa jak ją zwą nie oszczędziła naszej rodzinki. Co chciałabym posadzic na jednej z rabatek na trawniku , gdzie będzie słońca na pewno powyżej 6 godzin dziennie?miejsce płd.-zach. jest to jedna z propozycji, prosze o ewentualne sugestie, czy OK. Propozycja nr1 ------------------ 1.bukszpan wieczniezielony- do formowania wkoło 2.krwawnik nadmorski lub dziewanna 3.lawenda 4.żagwin 5.krwawnik 6.jakaś trawa-może kostrzewa sina lub miskant (ciekawy jest ten zebrinus) 7.zawciąg nadmorski 8.goździk kropkowany 9.sosna mops lub kosodrzewina 10.liliowiec ogrodowy nie za duzo tego? ciekawi mnie jeszcze, czy ta rabata będzie ciekawa przez cały rok?chciałabym tak dobrać roślinki, żeby cieszyły oko przez cztery pory roku Propozycja nr 2 ------------------ 1.żywotnik zachodni 2.coś karłowego (danica?) 3.lawenda lub kocimiętka 4.miskant zebrinus lub chiński zwykły 5.przywrotnik ostroklapkowy 6.rozchodnik olbrzymi 7.perukowiec 8.powojnik tangucki 9.dereń biały 10.bodziszek wielopłatkowy 11.pięciornik krzewiasty 12.dzielżan jesienny to miało by byc tu (zacienia tylko trochę dom obok, ale nie długo) c.d.n Edytowane 15 Marca 2011 przez aniołek77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaw 15.03.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Czy blisko kostki (ok.0.5m) można posadzić małe drzewo typu Wiśnia Kanzan lub Robinia włochata? Czy korzenie nie będą rozsadzać kostki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 15.03.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 ELFIRKUporadź prosze jeszcze odnośnie skalniaka przy tarasie, którego połowa praktycznie jest przez cały czas w cieniu (pólnocny-wschód), a dopiero około 15 pojawia się słońce.Druga połowa natomiast jest wcześniej nasłoneczniona (tak około 14) do zachodu.Jak najlepiej rozwiązać, jakie roślinki najlepiej się tam sprawdzą? chciałabym również , żeby było to równie ciekawe miejsce, wcale nie pozbawione kolorów. A może coś takiego? jak myslisz? jako akcenty wyzsze:1/sosna górska Benjamin2/jałowiec Sentinel3/czosnek okazały4/lawenda wąskolistnapomiędzy:5/smagliczka6/zawciąg7/zagwin8/goździk kropkowany9/jałowiec Schlager10/Nana11/dzwonek karpacki12/floks szydlasty13/pieciornik szydlasty14/rojnik murowy15/sosna Bośniacka lub 1/jukka karolińska2/rozchodnik olbrzymi3/miecznica wąskolistna4/Zauszneria kalifornijska5/płomyk szydlasty6/Rogownica kutnerowata7/Goździk siny8/smagliczka skalna9/karmnik ościsty10/rojnik dziękuję za wszelkie sugestiePozdrawiam wiosennie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 jest to jedna z propozycji, prosze o ewentualne sugestie, czy OK. Mieszasz gatunki o rożnych wymaganiach - sucholubną lawendę z piaszczystych gleb z dereniem, który lubi ciężkie, wilgotne gleby. Miskant, żywotniki, liliowce, derenie to jedna grupa perukowiec, lawenda, zawciąg, pięciornik to druga grupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Czy blisko kostki (ok.0.5m) można posadzić małe drzewo typu Wiśnia Kanzan lub Robinia włochata? Czy korzenie nie będą rozsadzać kostki? bardziej wiśnia niż robinia. Rozsadzać kostkę zacznie za 20 lat - wtedy dużo może się zmienić w ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 15.03.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Elfir, bardzo piękna ta wielogatunkowa rabata, ale nie wiem czy poradzę sobie z doborem gatunków roślin.Na tym zdjęciu to chyba tylko yukkę rozpoznaję Przyjdzie czas do wybiorę się do jakiejś szkółki, mam nadzieję, że podpowiedzą. To ja jeszcze zapytam o magnolię, dostałam ją rok temu w czerwcu, w doniczce, miała liście. Ponieważ nie miałam jeszcze nawiezionej ziemi do ogrodu stała sobie w tej doniczce do jesieni, a potem stała w garażu (temp ok. 11 stopni). Teraz ma tylko gołe gałązki, czy mogę ją wsadzić teraz na wiosnę do ogrodu i czy coś z niej będzie? I jakie miejsca preferuje? W jaki sposób ją wsadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 11 stopni to dość ciepło, czy była zimą podlewana? Magnolia lubi gleby przepuszczalne, żyzne, próchniczne, lekko kwaśne, miejsca osłonięte ale nasłonecznione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 15.03.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Była baaardzo rzadko podlewana. CHyba nie mam takiego miejsca u siebie mimo że słoneczne to zawsze zachodnie wiatry. Próbować ją wsadzić? Myślałam o miejscu przy tarasie, słoneczne przez cały dzień, ale wietrznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Chyba ogród osłonisz jakimis drzewami, krzewami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 15.03.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 dereniem, który lubi ciężkie, wilgotne gleby. Bez przesady. U mnie całkiem dobrze rośnie na piachu. Seneta podaje zresztą, że jest tolerancyjny w stosunku do gleby i światła, choć najlepiej rośnie na glebach wilgotnych. Jeżeli jednak nie zależy nam na szybkim przyroście to można sadzić i na suchszych glebach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 ale stylistycznie nadal mi się nie kojarzy z lawendą. Pochodzi po prostu z odmiennych stanowisk. Ja jestem zwolennikiem dobierania roślin pod stanowiska, w jakich czują się najlepiej, niż kombinowanie z utrzymaniem czegoś na granicy tolerancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 15.03.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Witam. Dzięki Elfir, ciekawie to przedstawiłaś, a jak możesz napisz mi jakie iglaste i liściaste drzewa mógłbym posadzić i kiedy najlepiej zacząć sadzić. Co do owocowych to można je mieszać bez względu na gatunek i rodzaj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 ewa&mariusz - gatunki mogłabym doradzić, jakbym wiedziała z jaka glebą mam do czynienia? gliniastą? piaszczystą? brunatną? Jak będzie z dostępem do wody? Czy będzie nawadnianie? Małe wymagania ma np. sosna, brzoza, jarzębina, głóg, świdośliwa i dąb czerwony - na lasek. Co do owocowych - wiśnia, jabłonki na karłowych podkładkach sa małe i patrząc od południa powinny być sadzone przed wyższymi - śliwą czy czereśnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 16.03.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Chyba ogród osłonisz jakimis drzewami, krzewami? Tylko zanim urosną tak żeby osłonić od wiatru to przeciez minie jakiś czas. Pytanie czy teraz jest sens ją wsadzić do ogrodu. To odmiana magnolia ricki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 16.03.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Teraz to juz tylko namoczyć 12 godzin i sadzić. Podlać, grubo wyściółkować. Jak bedą spóźnione przymrozki to okryć. zakupiłam podobny zestaw różano-krzaczkowy, wystraszyłam się jednak przymrozków, namoczyłam towarzystwo w weekend i zamknęłam w zimnym ale jasnym pomieszczeniu - w ciemnym garażu krzaczki puściły momentalnie jasnozielone listki - i to też mnie zblokowało z sadzeniem w niedzielę, róże są szczepione na kijku i jakby woskowane, mają małe pączki czy aktualne podpoznańskie przymrozki ok -2 st. zaszkodzą, czy sadzić (jutro po namoczeniu), wyściółkować i okryć trochę te nieszczęsne szybkie listki, czy poczekać jednak do weekendu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.03.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Izulek - a co z nią możesz innego zrobić? Posadź, najwyżej nie będzie kwitła. Damon - przymrozki mogą ci się trafić nawet w maju. Takie jest ryzyko zbyt wczesnego kupowania roślin, teraz nie masz już wyboru, musisz sadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 16.03.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Bez przesady. U mnie całkiem dobrze rośnie na piachu. Seneta podaje zresztą, że jest tolerancyjny w stosunku do gleby i światła, choć najlepiej rośnie na glebach wilgotnych. Jeżeli jednak nie zależy nam na szybkim przyroście to można sadzić i na suchszych glebach. ELFIR, egry taka właśnie kombinację gdzieś widziałam, ale faktycznie może lepiej nie mieszać różnych stanowisk, a później denerwować się, że nie rośnie (chociaż może przy odrobinie szczęścia? ), jeszcze zawsze można zastąpić czymś równie okazałym. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 17.03.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Może ktoś podpowie mi, jakie byliny wytrzymają okresowe podtapianie? Przygotowałam miejsce w pełnym słońcu na rabatę, a tej zimy okazało się, że większość stoi pod wodą. Nie mogę już zrobić odprowadzenia wody, bo obok jest ułożona ścieżka. Co posadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 latem tez jest mokro?Jesli tak to: kaczeniec, pełnik, sadziec konopiasty, Houttuynia cordata, tojeść, kosaciec żółty, krwawnica pospolita, mozga trzcinowata, pierwiosnki, lobelia szkarłatna i gunnera (pod dobrym okryciem w ciepłych rejonach kraju), tatarak trawiasty, turzyca muskengońska, wiązówka błotna, mieczyk dachówkowaty, manna mielec, tulejnik amerykański, niezapominajka błotna, jaskier wielkokwiatowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 17.03.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 o właśnie "mój" temat u Ciebie leci Elfirko. Też mam kąt w ogrodzie, w ktorym raz czy dwa do roku jest podmokły. No i wczoraj wziełam się za przygotowanie ziemi w tymże miejscu i okazało się, ze mam tam najżyźniejszą, najpulchniejszą ziemię w całym ogrodzie. W projekcie mialam tam w obsadzie jakies 30 metrów barwinka i wierzbę, ale zrezygnowałama z wierzby i kupiłam cypryśnika.Niech pije.Przetrwał w tamtym miejscu zimę, widze, ze pączki mu ruszyły więc jak przygotuje teren to go wsadzę. No i szkoda mi tą glebę na barwinek oddawać. No i sobie wrysowałam parę gatunków, które to niby by mi wstępnie pasowały w ten kąt, tylko nie wiem czy dadzą na 100% radę.Więc pytam. No i co jeszcze-na tym terenie nie ma tak, ze woda stoi, ale jej poziom jest okresowo na głębokości szpadla.Mam nadzieje, ze moja wizja nie jest zbytnio obciachowa;)http://img843.imageshack.us/img843/3177/rzutktacienistego.jpghttp://img156.imageshack.us/img156/3599/koometasekwoi.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts