dorbie 03.04.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Sorry Elfir, że sie wtrąciłam, jak wysylałas maila ja pisałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 03.04.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 a ja mam dwa pytanka: po wertykulacji trawnika odczekać aż się dobrze rozkrzewi czy wcześniej dać nawóz wioseeny np. Florovit?Co posadzić z roślin pnących w bardzo nasłonecznionym miejscu? Chcę puścić coś kwitnącego po płocie od strony sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2011 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 nawozi się zaraz po wertykulacji. A jaka gleba? Czy płot to siatka czy jakieś inne ogrodzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 04.04.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 dziekuje Elfir, jestes wielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.04.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 gleba to glina, a na to czarna ziemia. Ale ta ziemia taka spruchniała jest, bo tam są opaski z kory. Płot to siatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 04.04.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 hejkamam cyprysika nutkajskiego. czytałam że 'młode okazy' dobrze jest palikować. ale mój ma ponad 2m. podeprzeć go czy sobie sam poradzi? i jeszcze pytanko czy zabezpiecza się go jakoś przed śniegiem (żeby się nie połamał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 04.04.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 forsycja, ostrokrzewy lubią gleby cięższe, gliniaste i regularne podlewanie. Kolkwicja i kielichowiec lubią gleby piaszczysto-gliniaste i do obfitego kwitnienia też wymagają regularnego podlewania, przy czym kielichowiec znosi lekkie zacienienie. Tawuła kwitnąca na biało - mają różne wymagania, zależne od gatunku. Nie wiem co to SPIRIT ANVI. Jedyną rosliną na google o takiej nazwie odmianowej, jaką znalazłam to była kalina Viburnum tinus o której niewiele wiem. Robisz podstawowy błąd w zakupach kupując po jednej roslince. Kompozycje twórz z wiekszych kolorowych plam a nie takich pojedynczych punktów. Te buty z kolcami to nie wertykulacja (cięcie darni) tylko co najwyżej areacja (napowietrzanie). Areację stosuje się, gdy trawnik jest bardzo zbity, założony na ciężkiej glebie. Najpierw trawnik się odświeża (grabi, wertykuluje) a potem nawozi. Czy u was trawa ruszyła już? trawa zaczyna sie zielenić.....trawnik zakładałam w tamtym roku więc nie musze go napowietrzać juz w tym roku?? a nawóz mozna już rozsypać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 04.04.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 kala ja bym wyczesała suchą trawę. jak nie aeracja to przynajmniej grabiami. i zdecydowanie już zasilić. jak nie spadnie deszcz do 24h to podlać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciborka 04.04.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam ponownie, Elfir, czy mogłabyś mi podpowiedzieć, co pasuje w towarzystkie hosrtensji? Chce zrobić rabatę od strony zachodniej, słonecznej, mam tam posadzone dwa krzaki hortensji, nie wiem jakie towrzystwo by im odpowiadało. Bardzo podobaja mi sie piwonie, ale czy one mogą rosną w ich towarzystwie? z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzia17 04.04.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 ElfirRadziłaś mi w sprawie obsadzenia działki, nasadzenie wąskie, chroniące przed wiatrem na kiepską, piaszczystą glebę - sosna Molette lub Fastigiata. To są chyba szczepione sosny, dosyć drogie, a ja musiałabym ich kupić ponad 120 sztuk. Czy jest jakaś tańsza sosna, myślałam o Pyramidalis, ale nigdzie w okolicy nie mogę jej znaleźć Czy ona jest podobna do Molette, mogłaby ją zastąpić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 04.04.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 ta molette 20-30 cm jest w cenie piramidalis 30-40cm z tego co widzialam na necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrówka75 04.04.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 są róże które znoszą -32 stopnie Ale oczywiście każdy pojemnik z roślinami całorocznymi trzeba ocieplić. Za Rosarium: Elfird -29°C Lovely Fairy, the Fairy -35ºC Bonica - 34ºC Pomponella -28°C Ice Lady -32°C Comte de Chambord -32ºC Madame Knorr -29ºC Reine des Violettes -32°C Souvenir de la Malmaison -29°C Dziękuje za odpowiedź !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 04.04.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Mam pytanie odnośnie żywopłotu. Chcę posadzić coś, co będzie nieformowalne (oczywiście raz czy dwa razy do roku mogę go obstrzyc, ale nie co tydzień), zimozielone i niekujące. Najważniejsze żeby szybko urosło i nie zrujnowało nam portfela. Czytałam już sporo na ten temat ale nadal sądzę, że wiem za mało. Działka jest od strony południowej, więc cały dzień świeci słoneczko (o ile świeci w ogóle). Gleba jest dobrej jakości, ale nie powiem jaka dokładnie - na pewno nie jest to suchy piach ani glina, taka normalna ziemia jak to na polu bywają Czytałam o jałowcu wirginijskim Canaertii bo jakoś nie bardzo chcę takie standardowe brabanty sadzić. Aczkolwiek priorytetem jest dla mnie szybkość wzrostu, nie chcę czekać 5 lat na 2 metrowy żywopłot. Pomożesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.04.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 gleba to glina, a na to czarna ziemia. Ale ta ziemia taka spruchniała jest, bo tam są opaski z kory. Płot to siatka. Na siatkę możesz puscić tylko lekkie pnącza, jak powojniki czy winnik tojadowaty. Zobacz na stronie http://www.clematis.com.pl w wyszukiwarce powojniki na pełne słońce. Pamiętaj jednak, ze powojniki muszą mieć zacieniona podstawę - posiej pod nimi np. szałwię omszoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.04.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 mam cyprysika nutkajskiego. czytałam że 'młode okazy' dobrze jest palikować. ale mój ma ponad 2m. podeprzeć go czy sobie sam poradzi? i jeszcze pytanko czy zabezpiecza się go jakoś przed śniegiem (żeby się nie połamał) Poradzi sobie a zima sie go otrzepuje ze sniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.04.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 trawa zaczyna sie zielenić.....trawnik zakładałam w tamtym roku więc nie musze go napowietrzać juz w tym roku?? a nawóz mozna już rozsypać?? Bardzo dokładnie wygrab i możesz sypac nawozem. pamietaj, ze po nawozeniu trzeba podlać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.04.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 co pasuje w towarzystkie hosrtensji? Chce zrobić rabatę od strony zachodniej, słonecznej, mam tam posadzone dwa krzaki hortensji, nie wiem jakie towrzystwo by im odpowiadało. Bardzo podobaja mi sie piwonie, ale czy one mogą rosną w ich towarzystwie? Jak najbardziej mogą, piwonie lubią słońce i lekko kwaśną glebę. Które hortensje masz? Bo z białymi fajnie wygląda imperata cylindrica "Red Baron", albo krwistoczerwone pysznogłówki (ale większa ilość - 10-20 szt). A bardziej stonowana rabata byłaby z np. z biało paskowanym miskantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.04.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Czy jest jakaś tańsza sosna, myślałam o Pyramidalis, ale nigdzie w okolicy nie mogę jej znaleźć Czy ona jest podobna do Molette, mogłaby ją zastąpić? Pyramidalis jest szersza niż molette i chyba troche wolniej rosnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bradykardia1 04.04.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Elfir - chciałabym troszkę odgrodzić sie od drogi , ale nie chce robić zwartej ściany żywopłotu. Niestety miedzy oknami salonu a ogrodzeniem mam tylko 4 metry wiec myśłałam o mieszanej kompozycji na tym właśnie odcinku ogrodzenia - ok 25 metrowym od strony południowej. wstępnie myślałam o szmaragdach, cyprysie lawsona niebieskim, dereniu białym , ostrokrzewie golden king bodajże , i berberysie - czy te gatunki nadaja się do takiego nasadzenia? ewentualnie w jakich odległościach je sadzić od siebie i od ogrodzenia? a może posadzić coś innego?z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.04.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Aczkolwiek priorytetem jest dla mnie szybkość wzrostu, nie chcę czekać 5 lat na 2 metrowy żywopłot. Takie coś tylko w Erze. W rachubę wchodzi tylko żywotnik, a w cieplejszych rejonach kraju, w miejscu osłoniętym także cyprysik Lawsona. W Szczecinie doszedłby jeszcze cyprysowiec Leylanda (x Cupressocyparus leylandii). Szybko rośnie np. zywotnik olbrzymi Gelderland, zywotnik zachodni "Bór". Przy żywotnikach trzeba pamiętać o regularnym wytrzepywaniu uschniętych igieł i podcinaniu, by były zwarte i zywozielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts