Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a może posadzić coś innego?z góry dziękuję ;)

A jaka gleba?

Wymienione przez ciebie gatunki ,za wyjątkiem berberysu, najlepiej rosną na glinach. Berberys lubi piaski i gleby piaszczysto-gliniaste. Do kompozycji z żywotnikami możesz dodać ognika a ostrokrzew karbowanolistny lepiej zamień na mieszańce Meservy. Poza tym sa fajne i niewielkie odmiany świerków.

A jaka gleba?

Wymienione przez ciebie gatunki ,za wyjątkiem berberysu, najlepiej rosną na glinach. Berberys lubi piaski i gleby piaszczysto-gliniaste. Do kompozycji z żywotnikami możesz dodać ognika a ostrokrzew karbowanolistny lepiej zamień na mieszańce Meservy. Poza tym sa fajne i niewielkie odmiany świerków.

gleba jest właśnie z przewagą gliny . dziekuję- pooglądam jeszcze te roslinki , które podałaś ;)

otrzymałam od znajomej sadzonki maliny Polana, jak ja pielęgnować?

co roku ścinać na wiosnę krótko przy ziemi wszystkie pędy. Owocuje na jednorocznych pędach.

Najlepiej wkopać dookoła niej jakąś barierę dla korzeni, bo strasznie sie rozłazi.

Kupiłam 3 drzewka owocowe: jabłoń Lobo, gruszę Lukasówkę i czerwśnie Skeena.

Proszę powiedz mi w jakich odstępach od siebie je sadzić??? i w jakiej odległości od 20-letniego dębu???

....mam na swojej działce aż 3 dęby:(

Drzewa owocowe muszą być dobrze oświetlone cały dzień, by rodziły słodkie owoce. Dlatego zwykle sady zakłada się na osi pn-pd (gdy rośliny sadzi się w rzędzie).

Sadząc w ogrodzie też musisz wziąć pod uwagę zakres cienia rzucanego w ciągu dnia przez dęby w sezonie wegetacyjnym (od maja do września/października). Podobnie drzewka owocowe nie powinny się wzajemnie zacieniać. Największa z tego wszystkiego będzie czereśnia, potem grusza a jabłoń - to zależy na jakiej podkładce zaszczepiono.

Drzewa owocowe muszą być dobrze oświetlone cały dzień, by rodziły słodkie owoce. Dlatego zwykle sady zakłada się na osi pn-pd (gdy rośliny sadzi się w rzędzie).

Sadząc w ogrodzie też musisz wziąć pod uwagę zakres cienia rzucanego w ciągu dnia przez dęby w sezonie wegetacyjnym (od maja do września/października). Podobnie drzewka owocowe nie powinny się wzajemnie zacieniać. Największa z tego wszystkiego będzie czereśnia, potem grusza a jabłoń - to zależy na jakiej podkładce zaszczepiono.

czy odległośc 4 m jest dobra???

Jak najbardziej mogą, piwonie lubią słońce i lekko kwaśną glebę. Które hortensje masz? Bo z białymi fajnie wygląda imperata cylindrica "Red Baron", albo krwistoczerwone pysznogłówki (ale większa ilość - 10-20 szt). A bardziej stonowana rabata byłaby z np. z biało paskowanym miskantem.

Powiem szczerze ze nie znam nazwy, bo otrzymałam je w prezencie i nie było przy nich zadnej informacji. Koelżanki powiedziały ze maja byc rózowe i lubia duzo słońca.

Zrobiłam zgodnie z Twoja opinią. I teraz rosna na przemian: hortensja, troche do przodu piwonia, znów hortensja i znów piwonia.

TYlko obawiam sie patrząc na kolory, aby wszystko nie było takie same.Hortensje rózowe, a piwonie czerwone.

Może z tyłu, bo mam miejsce i z przodu czym rozjasnić?

Ten miskant o którym piszesz będzie pasował? Dac go do tyłu, a z przodu coś małego białego na przykład?

piwonia nie kwitnie w tym samym czasie, co hortensje, więc nie ma obaw co do mieszania kolorów. Z tyłu możesz też dać np. parzydło leśne a z przodu np. jakieś cebulowe.

Świetnie, bo juz się bałam, że ta moj akompozycja będzie nieudana.

To lepiej zrezygnowac z miskanta na korzyśc parzydła?

To miejsce jest przy ogrodzeniu, to czy coś kolumnowego tez by pasowało?

Witaj Elfir :)

Mam trzy pytania:

1. W jakiej odległości od cisów Hatfieldi mogę sadzić inne rośliny. Cisy są jako żywopłot w rzędzie i maja robić za tło dla innych roślin. Czy 1m odległości wystarczy ?

2. Czy wiciokrzew nadaje się na roślinę okrywową ? Nie jestem pewna dokładnie jaką mam odmianę, ma pomarańczowo-czerwone kwiaty, to chyba wiciokrzew Tellmana

3. Chcę zrobić kącik z oczkiem wodnym, a właściwie taką aranżację z kamieni, po których spływa woda. Ma to być koło tarasu i chciałabym tam posadzić jałowiec 'Horstmann', który jednocześnie miałby trochę przysłonić taras od strony sąsiadów. Czy ten jałowiec dobrze się skomponuje w takim miejscu ? Jeżeli nie, to co innego mogłabyś polecić ? I jakimi dodatkowymi roślinami można to uzupełnić ? Myślałam o jeszcze paru mniejszych iglakach płożących pod spodem i ew jeszcze jakieś trawy ?

To miejsce jest przy ogrodzeniu, to czy coś kolumnowego tez by pasowało?

Nie wiem, nie widziałam twojej kompozycji :) Bierz pod uwagę, że np. cisy nie lubią kwaśnej gleby. Ale ja bym nad tymi hortensjami dała małe drzewka klonów lub derenia kousa. Podkrzesane, by tworzyły w upalne dni parasol chroniący hortensje przed nadmiernym słońcem.

1. W jakiej odległości od cisów Hatfieldi mogę sadzić inne rośliny. Cisy są jako żywopłot w rzędzie i maja robić za tło dla innych roślin. Czy 1m odległości wystarczy ?

2. Czy wiciokrzew nadaje się na roślinę okrywową ? Nie jestem pewna dokładnie jaką mam odmianę, ma pomarańczowo-czerwone kwiaty, to chyba wiciokrzew Tellmana

3. Chcę zrobić kącik z oczkiem wodnym, a właściwie taką aranżację z kamieni, po których spływa woda. Ma to być koło tarasu i chciałabym tam posadzić jałowiec 'Horstmann', który jednocześnie miałby trochę przysłonić taras od strony sąsiadów. Czy ten jałowiec dobrze się skomponuje w takim miejscu ? Jeżeli nie, to co innego mogłabyś polecić ? I jakimi dodatkowymi roślinami można to uzupełnić ? Myślałam o jeszcze paru mniejszych iglakach płożących pod spodem i ew jeszcze jakieś trawy ?

1. A chcesz strzyc ten cis? Bo on taki kopiasty jest a nie kolumnowy. W zasadzie możesz sadzić tuż przy planowanej szerokości tego krzewu.

2. Tak, ale najlepiej nadają się wiciokrzewy japońskie

3. Jałowiec Horstmann wolno rośnie, toteż poczekasz trochę czasu, zanim on zacznie zasłaniać cokolwiek. Na takie skalniaki dobrze nadają się sosny karłowe. Nie rób tylko płożących. W szczelinach kamieni można posadzić rośliny skalne.

Nie wiem, nie widziałam twojej kompozycji :) Bierz pod uwagę, że np. cisy nie lubią kwaśnej gleby. Ale ja bym nad tymi hortensjami dała małe drzewka klonów lub derenia kousa. Podkrzesane, by tworzyły w upalne dni parasol chroniący hortensje przed nadmiernym słońcem.

Po prostu czytasz w myślasz !!!!

Własnie tak było by super!

Juz szukam wymienione przez Ciebie drzewka.

Bardzo DZIEKUJĘ za pomoc :)