Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam jeszcze pytanie odnośnie tego nieszczęsnego migdałowca: czy piasek szary, taki który został nam po wylewkach nadaje się do rozluźnienia ziemi gliniastej ?

Czy zastosować też torf ?

Jezu widzę, że muszę 3x tyle czasy spędzić w tym dziale co we wnętrzach :(. Jestem totalnie w tym wszystkim zielona.

Mam jeszcze pytanie odnośnie tego nieszczęsnego migdałowca: czy piasek szary, taki który został nam po wylewkach nadaje się do rozluźnienia ziemi gliniastej ?

Piasek z glina mieszać najlepiej w obecności jakiegoś organicznego rozluźniacza - substrat torfowy, trociny, kora, obornik, kompost, suche liście.

Elfir, ja też na konsultacje

świerk (a raczej świerczek, tak ok. 60cm) moje dziecię obsypało takimi białymi kamyczkami i 95% igieł opadło, pozostałe 5% :) żyje

da się taką roślinkę uratować?

zostawić tak jak jest, czy raczej ciąć wszystko suche?

a może w ogóle ściąć i zobaczyć, czy z takiego ściętego pnia nowe urośnie?

Witam!

Myślę o żywopłocie, wysokim z Fagus sylvatica Dawyck Purple, względnie Fagus sylvatica Dawyck Gold albo jesli te odmiany odpadną Fagus sylvatica Dawyck lub grab fasitigiata. Chodzi o jakieś 6 m płotu (glina). W ofercie szkółki są Fagus sylvatica Dawyck Purple (i Gold): P 11, P15, C10, zwykly Dawyck jeszcze C 25, grab ma te same plus jeszcze C 5. Ile by posadzić na te 6 m z tych odmian, w jakiej odleglości od płotu. I czy w ogóle takie duże drzewa nadają się na wysoki formowany żywopłot. Firma potem to przycina?? i jak. Ostatnio zrobiło się wyjątkowo brzydko na podwórku mojego sąsiada ... I tradycyjnie zależy na mi na szybkim efekcie, chodź wiem, że takie rzeczy to tylko w erze...

Z góry dziekuje

Witam,

Mam pytanie odnośnie trawnika: guglowałam i guglowałam i nic. Jedyna nadzieja w Tobie Elfir.

Już ustaliłam, że mój trawnik wygląda fatalnie, bo rośnie na obojętnej ziemi (7-8 pH), a powinna być lekko kwaśna (5,5-6,5 pH). Teraz jest po wertykulacji i zastanawiałam się czy można go nawieźć takim nawozem zakwaszającym jak do iglaków, rododendronów etc. Jaki byłby najlepszy zważywszy,że to wiosna :) A może po prostu sam siarczan amonu?

Bardzo proszę o odpowiedź, bo "głód" mu już zagląda w źdźbła...

też mam pytanie - czy teraz mogę przesadzić agawę???

Strasznie zmarniała po zimie i kiepsko wygląda na froncie, zrobiłabym jej podwyższenie na środku trawnika, żeby nie brodziła w wodzie i stałaby sobie samotnie... ale czy jej nie dokopię tą przeprowadzką, skoro ledwie zipie?

Myślę o żywopłocie, wysokim z Fagus sylvatica Dawyck Purple, względnie Fagus sylvatica Dawyck Gold albo jesli te odmiany odpadną Fagus sylvatica Dawyck lub grab fasitigiata.

Zwykle zaklada się z czystego gatunku z młodych sadzonek, które się od raz nisko przycina by się rozkrzewiły. Nie projektowałam z form kolumnowych. myslę, że dość gęsto, bo wolno rosną tak z 3 szt/mb. Chociaz grab wydaje mi się bardziej gęsty od buków.

też mam pytanie - czy teraz mogę przesadzić agawę???

jesteś pewna, że uprawiasz agawy w gruncie? :)

Chyba chodzi o jukę? Jak rośnie w złym miejscu to trzeba. Ale uważaj, bo się głęboko korzeni i mogą byc problemy z wykopaniem.

jesteś pewna, że uprawiasz agawy w gruncie? :)

Chyba chodzi o jukę? Jak rośnie w złym miejscu to trzeba. Ale uważaj, bo się głęboko korzeni i mogą byc problemy z wykopaniem.

jasne, że jukę :)

rośnie w zlym miejscu z mojego punktu widzenia, ona nie protestowała. Raczej chodzilo mi o to, czy taka juka znosi przesadzanie czy bardzo nie lubi Ma głebokie korzenie, to pewnie nie będzie zachwycona :(.