mirela99 18.04.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Mam jeszcze pytanie odnośnie tego nieszczęsnego migdałowca: czy piasek szary, taki który został nam po wylewkach nadaje się do rozluźnienia ziemi gliniastej ? Czy zastosować też torf ? Jezu widzę, że muszę 3x tyle czasy spędzić w tym dziale co we wnętrzach . Jestem totalnie w tym wszystkim zielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 18.04.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 dziękuję Ci za podpowiedź, w takim razie musze poszukać tych nizszych Na pewno Variegata Nana, Naomi Campbell sa z tych niższych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Mam jeszcze pytanie odnośnie tego nieszczęsnego migdałowca: czy piasek szary, taki który został nam po wylewkach nadaje się do rozluźnienia ziemi gliniastej ? Piasek z glina mieszać najlepiej w obecności jakiegoś organicznego rozluźniacza - substrat torfowy, trociny, kora, obornik, kompost, suche liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 18.04.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Elfir, ja też na konsultacje świerk (a raczej świerczek, tak ok. 60cm) moje dziecię obsypało takimi białymi kamyczkami i 95% igieł opadło, pozostałe 5% żyje da się taką roślinkę uratować? zostawić tak jak jest, czy raczej ciąć wszystko suche? a może w ogóle ściąć i zobaczyć, czy z takiego ściętego pnia nowe urośnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 nie wiem jaka jest przyczyna uschnięcia. Raczej nie kamyczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 18.04.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Elfir - mam 3 migdałki.. jeden ma już zawiązki kwiatów i będzie pięknie, ale pozostałe dwa kiepsko, a jeden to nawet wcale... nie wiesz co może być przyczyną? :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 18.04.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam!Myślę o żywopłocie, wysokim z Fagus sylvatica Dawyck Purple, względnie Fagus sylvatica Dawyck Gold albo jesli te odmiany odpadną Fagus sylvatica Dawyck lub grab fasitigiata. Chodzi o jakieś 6 m płotu (glina). W ofercie szkółki są Fagus sylvatica Dawyck Purple (i Gold): P 11, P15, C10, zwykly Dawyck jeszcze C 25, grab ma te same plus jeszcze C 5. Ile by posadzić na te 6 m z tych odmian, w jakiej odleglości od płotu. I czy w ogóle takie duże drzewa nadają się na wysoki formowany żywopłot. Firma potem to przycina?? i jak. Ostatnio zrobiło się wyjątkowo brzydko na podwórku mojego sąsiada ... I tradycyjnie zależy na mi na szybkim efekcie, chodź wiem, że takie rzeczy to tylko w erze...Z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwizdki 18.04.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam, Mam pytanie odnośnie trawnika: guglowałam i guglowałam i nic. Jedyna nadzieja w Tobie Elfir. Już ustaliłam, że mój trawnik wygląda fatalnie, bo rośnie na obojętnej ziemi (7-8 pH), a powinna być lekko kwaśna (5,5-6,5 pH). Teraz jest po wertykulacji i zastanawiałam się czy można go nawieźć takim nawozem zakwaszającym jak do iglaków, rododendronów etc. Jaki byłby najlepszy zważywszy,że to wiosna A może po prostu sam siarczan amonu? Bardzo proszę o odpowiedź, bo "głód" mu już zagląda w źdźbła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 18.04.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 też mam pytanie - czy teraz mogę przesadzić agawę??? Strasznie zmarniała po zimie i kiepsko wygląda na froncie, zrobiłabym jej podwyższenie na środku trawnika, żeby nie brodziła w wodzie i stałaby sobie samotnie... ale czy jej nie dokopię tą przeprowadzką, skoro ledwie zipie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Elfir - mam 3 migdałki.. jeden ma już zawiązki kwiatów i będzie pięknie, ale pozostałe dwa kiepsko, a jeden to nawet wcale... nie wiesz co może być przyczyną? :?: zwykle choroba - monilioza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Myślę o żywopłocie, wysokim z Fagus sylvatica Dawyck Purple, względnie Fagus sylvatica Dawyck Gold albo jesli te odmiany odpadną Fagus sylvatica Dawyck lub grab fasitigiata. Zwykle zaklada się z czystego gatunku z młodych sadzonek, które się od raz nisko przycina by się rozkrzewiły. Nie projektowałam z form kolumnowych. myslę, że dość gęsto, bo wolno rosną tak z 3 szt/mb. Chociaz grab wydaje mi się bardziej gęsty od buków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Już ustaliłam, że mój trawnik wygląda fatalnie, bo rośnie na obojętnej ziemi (7-8 pH), Starczy dać nawóz. Źle wygląda, bo zagłodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 też mam pytanie - czy teraz mogę przesadzić agawę??? jesteś pewna, że uprawiasz agawy w gruncie? Chyba chodzi o jukę? Jak rośnie w złym miejscu to trzeba. Ale uważaj, bo się głęboko korzeni i mogą byc problemy z wykopaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciborka 19.04.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Na pewno Variegata Nana, Naomi Campbell sa z tych niższych dzięki Dorbie za podpowiedź teraz to od razu idę do sklepu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwizdki 19.04.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Starczy dać nawóz. Źle wygląda, bo zagłodzony. Dzięki za szybką reakcję Ale nawóz do trawników, czy taki przy okazji zakwaszający ziemię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.04.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 jesteś pewna, że uprawiasz agawy w gruncie? Chyba chodzi o jukę? Jak rośnie w złym miejscu to trzeba. Ale uważaj, bo się głęboko korzeni i mogą byc problemy z wykopaniem. jasne, że jukę rośnie w zlym miejscu z mojego punktu widzenia, ona nie protestowała. Raczej chodzilo mi o to, czy taka juka znosi przesadzanie czy bardzo nie lubi Ma głebokie korzenie, to pewnie nie będzie zachwycona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.04.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 juka - jak swoje przesadzałam, to mi zazwyczaj w pierwszym roku nie kwitły, ale przeżyły bez kłopotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.04.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Ale nawóz do trawników, czy taki przy okazji zakwaszający ziemię? Przede wszystkim azotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 21.04.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 nie wiem jaka jest przyczyna uschnięcia. Raczej nie kamyczki. a kamyczki nie mogły zmienić np. odczynu gleby?? raczj kamyczki, bo reakcja była jak u alergika na kota - natychmiastowa, czyli nie więcej niż tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.04.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Elfir, mam mały świerczek Koster i teraz mi się przypomniało, że jak go kupowałam, to sprzedawca coś mówił, że on jest "szczepiony", ale nie dopytałam na czym. możliwości są pewnie ograniczone, przychodzi Ci do głowy, na czym on może być szczepiony i jakie to ma znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts