aka z Ina 19.05.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Zostawić lub usunąć, nie ma znaczenia. Jak zostaną, a nie ma włókniny to się rozłożą na próchnicę. dziękuję, tzn., że będzie próchnica! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwatom 20.05.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Berberys. To może być albo ottawski "Superba", albo Thunberga "Atropurpurea", albo jeszcze jakiś mieszaniec Ten wątek to naprawdę kopalnia wiedzy:) Dziekuję wszystkim za błyskawiczne odpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 20.05.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Proszę o poradę jeżeli dzisiaj pryskałam na mszyce- Dacinem , to kiedy najszybciej mogę prysnąć na grzyby???? Czy Decis działa też na mrówki lub jakieś inne " glizdeczki " - gąsieniczki , bo i coś takiego zobaczyłam na liściach róż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 20.05.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 i jeszcze jedno :Proszę napiszcie czy jeżeli na rabacie z różami mam geowłókninę i korę - a pod imi prawdopodobnie jest b. dobrze mrówką ( w tamtym roku ich nie było ) to czy mogę zastosować preparat na mrówki ?, gdzie go wysypać - na korę , pod geowłókninę czy może w okolicę pnia rózy , tam gdzie jest nacięcie na geowłókninę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.05.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 jak miałam pod geowłókniną mrówki, to walczyłam z nimi 2 mc-e i końcu musiałam zdjąć żwirek i usunąć włókninę. wtedy od razy trutka zaczęła działać i jest spokój. drugi raz już włókniny nie rozkładałam, bo to nie jest taka łatwa praca (szczególnie, jak rośliny się rozrosły), a bałam się, że mi mrówki znowu wejdą pod nią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 21.05.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Proszę o poradę jeżeli dzisiaj pryskałam na mszyce- Dacinem , to kiedy najszybciej mogę prysnąć na grzyby???? Czy Decis działa też na mrówki lub jakieś inne " glizdeczki " - gąsieniczki , bo i coś takiego zobaczyłam na liściach róż Jak sa mrówki na roślinkach to sa i mszyce - pamietasz bajkę Pszczółka Maja? pryskaj na mszyce. A na mrowki wtedy jak widac ich kanaliki do tych kanalikow, tam gdzie chodza mrówki. Ja kupuje proszek na mrowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 21.05.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Ratunku , kupiłam dwie wierzby Iwy , w dwóch różnych miejscach i wczoraj patrzę, a na obu usychają listki i gałązki Jedna była posadzona, gdy spadł śnieg, ale druga została schowana do garażu i nie miała szans zmarznąć. na dodatek rosną całkiem w innych miejscach, jedna przed domem, druga za domem Rozumiem, że jedna usycha bo coś, ale obieeeeee Czy ktoś miał już taki problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izaa 21.05.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Witam I znowu zwracam się z prośba o pomoc:1. Dwa tygodnie temu kupiłam do skrzynek osteospermum i bakopę. Roślinki wsadziłam do ziemi uniwersalnej, dodałam odrobinkę polifoski i wszystko rosło ok. Wczoraj zauważyłam niestety, że osteospermum lekko żółkną liście a nierozwinięte kwiatuszki usychają i odpadają. W przypadku bakopy podobnie, lecz bez żółknięcia liści. Co jest przyczyną? Polifoska a może za dużo wody...?2. Założyliśmy trawnik: murawa sportowa z Iławy. Wzeszło tak sobie.... Wymaga niestety dosiewki. jak ja zrobić na istniejącym już trawniku tak by było dobrze? z góry dziękuję za pomoc.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 21.05.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Elfir, czy to chloroza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 22.05.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Droga Elfir, czy mogłabyś podpowiedzieć mi jak stworzyć warunki jodle kaukaskiej vel normandzkiej? Mieszkam prawie na polskim biegunie zimna Pozdrawiam, Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 23.05.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 (edytowane) Elfir , czy możesz mi doradzić jakie roślinki mogę posadzić tuż przy domu aby stworzyć kompozycję 2-planową mającą za zadanie optyczne obniżenie domu czyli te z tyłu wyższe ok 1,5m z przodu niskie. Problemem jest podłoże - piach , na to wysypałam żwirek i część już zagospodarowałam robiąc rabatkę dla hortensji. W ostateczności mogę nawieźć ziemi jak już nic się nie da na tym podłożu zrobić ale przy hortensjach się namordowałam.... wkleiłam foto , chodzi mi o prawą stronę,czyli od miejsca pod schodami do końca domu Edytowane 23 Maja 2011 przez Claudii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 23.05.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 (edytowane) Elfir - przepraszam, że tak zamęczam trawnikiem . Nasypaliśmy 20 przyczep ziemi popieczarkowej. Mamy to koparką mniej więcej rozgarnięte. Tej ziemi jest miejscami na 20 cm nawet. Zgodnie z opinią pana od którego braliśmy tą ziemię po pieczarkach - wyrasta nam na niej leBioda. Wiem, że powinnam ją spryspać randapem. Jak duża ona (lebioda)powinna być aby rozpocząć oprysk ? Potem po odczekaniu 2 tygodni chcemy wymieszać ją z naszą ziemia - czym to zrobić ? Czy glebogryzarką czy pługiem ? Pod spodem w większej części wybraliśmy humus, ale na części jest pod spodem stara trawa z chwastami. Potem jak rozumiem kolejny raz zaczekać aż wyrosną chwasty i drugi raz spryskać ? Edytowane 23 Maja 2011 przez mirela99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 23.05.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Mam do Was pytanie odnośnie klonu palmowego " Sherwood Flame".Jak wysoko i szeroko rosnie?Nie wiem w którym miejscu działki mam go posadzić. Na polskich stronach internetowych jest niewiele informacji a na zagranicznych piszą że do 8-10m ? PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 23.05.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Skopiowalam moje pytanie z watku o skarpach, bo tam nikt nie zaglada. Moj dom jest lekko na podwyzszeniu i jest podsypany ziemia. Z przodu wyszlo w miare normalnie, ale z boku mam dwie skarpy, bo posrodku, ponizej poziomu skarp, mam drzwi boczne.Wokol drzwi chce zrobic ogrod zimowy, ale nie wiem, jak wykonczyc te skarpy. Chce cos nowoczesnego i z czym nie ma klopotu, czyli raczej trawa lub cos niskiego.Ogrodniczka ze mnie zadna.Zastanawiam sie teraz czym je zakonczyc. Wylozyc na dole jakimis elementami kostki w kolorze grafitowym i normalny ksztalt skarpy? Nie chce ksztalow owalnych, wszystko kanciaste. Czy moze raczej zrobic jakis murek i te skarpe taka schodkowa?Ale nic takiego nie widzialam, a wyobrazni zero.Podpowiedzcie cos, prosze. Juz sie chyba zdecydowalam na murki oporowe. Tylko nie wiem z czego je zrobic.Murki beda proste, rownolegle do sciany domu.Na scianie jest plytka klinkierowa grafitowa. Po obu koncach beda ogrodzenie z cegly klinkierowej tego samego koloru i ogrod zimowy rowniez oblozony plytka klinkierowa w kolorze grafitowym.Z czego zrobilibyscie ten murek? Wysokosc 40 cm.Nie chce wprodzadzac dodatkowych materialow. 1. beton oblozony plytka,2. cegla klinkierowa,3. podklady drewniane w kolorze szaro-czarnym.Jakie jest Wasze zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2011 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 czy mogłabyś podpowiedzieć mi jak stworzyć warunki jodle kaukaskiej vel normandzkiej? Mieszkam prawie na polskim biegunie zimna Przenieść się do strefy 7A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2011 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Chce cos nowoczesnego i z czym nie ma klopotu, czyli raczej trawa lub cos niskiego. Gabiony. Trawa odpada, bo masa z nią roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Na polskich stronach internetowych jest niewiele informacji a na zagranicznych piszą że do 8-10m ? Po 40 latach to prawdopodobny wzrost :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Jak duża ona (lebioda)powinna być aby rozpocząć oprysk ? Musi mieć wyraźnie zielone listki. A ziemię nasypaną trzeba wymieszać z glebą rodzimą. Prawidłowo byłoby nasypywanie ziemi popieczarkowej warstwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2011 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Elfir, czy to chloroza? Tak. Najprawdopodobniej spowodowana zbyt wysokim odczynem gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 24.05.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Witam,Proszę o radę Elfir, ale jeśli ktoś miał podobny problem z trawą, a teraz trawnik ma, to będę wdzięczna za każdą poradę.Jesteśmy załamani.Trawę sialiśmy 5 tygodni temu, potem były 2 noce z przymrozkami. A teraz jest sucho.Podlewamy co wieczór, od dzisiaj będziemy podlewać również rano.Chwasty rosną pięknie, a trawka kępkami w wybranych przez siebie miejscach - pozostałe ziarenka leżą nadal nierozwinięte na sporych placach.Gleba jest gliniasta, na nią nawieziono sporo nowej ziemi, bez nawozu. Sianie zgodnie z zasadami - sypanie, grabienie, ubijanie.Kosiliśmy raz, ale unosiły się przy tym tumany kurzu:) Moje pytanie - dosiać? Kosić? Czekać? Jak często podlewać? Dziekuję. http://img834.imageshack.us/img834/2844/trawaodwschodu5tygodzas.jpg http://img687.imageshack.us/img687/3288/trawaodzach5tygodzasian.jpg http://imageshack.us/m/18/7933/dsc08155x.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts