Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

i jeszcze jedno :

Proszę napiszcie czy jeżeli na rabacie z różami mam geowłókninę i korę - a pod imi prawdopodobnie jest b. dobrze mrówką ( w tamtym roku ich nie było ) to czy mogę zastosować preparat na mrówki ?, gdzie go wysypać - na korę , pod geowłókninę czy może w okolicę pnia rózy , tam gdzie jest nacięcie na geowłókninę ?

jak miałam pod geowłókniną mrówki, to walczyłam z nimi 2 mc-e i końcu musiałam zdjąć żwirek i usunąć włókninę. wtedy od razy trutka zaczęła działać i jest spokój. drugi raz już włókniny nie rozkładałam, bo to nie jest taka łatwa praca (szczególnie, jak rośliny się rozrosły), a bałam się, że mi mrówki znowu wejdą pod nią :(

Proszę o poradę jeżeli dzisiaj pryskałam na mszyce- Dacinem , to kiedy najszybciej mogę prysnąć na grzyby???? Czy Decis działa też na mrówki lub jakieś inne " glizdeczki " - gąsieniczki , bo i coś takiego zobaczyłam na liściach róż

Jak sa mrówki na roślinkach to sa i mszyce - pamietasz bajkę Pszczółka Maja? pryskaj na mszyce. A na mrowki wtedy jak widac ich kanaliki do tych kanalikow, tam gdzie chodza mrówki. Ja kupuje proszek na mrowki

Ratunku :(,

kupiłam dwie wierzby Iwy , w dwóch różnych miejscach i wczoraj patrzę, a na obu usychają listki i gałązki :cry:

Jedna była posadzona, gdy spadł śnieg, ale druga została schowana do garażu i nie miała szans zmarznąć.

na dodatek rosną całkiem w innych miejscach, jedna przed domem, druga za domem

Rozumiem, że jedna usycha bo coś, ale obieeeeee :cry:

Czy ktoś miał już taki problem :(

Witam

I znowu zwracam się z prośba o pomoc:

1. Dwa tygodnie temu kupiłam do skrzynek osteospermum i bakopę. Roślinki wsadziłam do ziemi uniwersalnej, dodałam odrobinkę polifoski i wszystko rosło ok. Wczoraj zauważyłam niestety, że osteospermum lekko żółkną liście a nierozwinięte kwiatuszki usychają i odpadają. W przypadku bakopy podobnie, lecz bez żółknięcia liści. Co jest przyczyną? Polifoska a może za dużo wody...?

2. Założyliśmy trawnik: murawa sportowa z Iławy. Wzeszło tak sobie.... Wymaga niestety dosiewki. jak ja zrobić na istniejącym już trawniku tak by było dobrze?

z góry dziękuję za pomoc.

Pzdr

Elfir , czy możesz mi doradzić jakie roślinki mogę posadzić tuż przy domu aby stworzyć kompozycję 2-planową mającą za zadanie optyczne obniżenie domu czyli te z tyłu wyższe ok 1,5m z przodu niskie. Problemem jest podłoże - piach , na to wysypałam żwirek i część już zagospodarowałam robiąc rabatkę dla hortensji.

W ostateczności mogę nawieźć ziemi jak już nic się nie da na tym podłożu zrobić ale przy hortensjach się namordowałam....

wkleiłam foto , chodzi mi o prawą stronę,czyli od miejsca pod schodami do końca domu

p1030114i.jpg

Edytowane przez Claudii

Elfir - przepraszam, że tak zamęczam trawnikiem :).

Nasypaliśmy 20 przyczep ziemi popieczarkowej. Mamy to koparką mniej więcej rozgarnięte. Tej ziemi jest miejscami na 20 cm nawet. Zgodnie z opinią pana od którego braliśmy tą ziemię po pieczarkach - wyrasta nam na niej leBioda. Wiem, że powinnam ją spryspać randapem. Jak duża ona (lebioda)powinna być aby rozpocząć oprysk ? Potem po odczekaniu 2 tygodni chcemy wymieszać ją z naszą ziemia - czym to zrobić ? Czy glebogryzarką czy pługiem ? Pod spodem w większej części wybraliśmy humus, ale na części jest pod spodem stara trawa z chwastami.

Potem jak rozumiem kolejny raz zaczekać aż wyrosną chwasty i drugi raz spryskać ?

Edytowane przez mirela99

Skopiowalam moje pytanie z watku o skarpach, bo tam nikt nie zaglada.

Moj dom jest lekko na podwyzszeniu i jest podsypany ziemia. Z przodu wyszlo w miare normalnie, ale z boku mam dwie skarpy, bo posrodku, ponizej poziomu skarp, mam drzwi boczne.

Wokol drzwi chce zrobic ogrod zimowy, ale nie wiem, jak wykonczyc te skarpy.

Chce cos nowoczesnego i z czym nie ma klopotu, czyli raczej trawa lub cos niskiego.

Ogrodniczka ze mnie zadna.

Zastanawiam sie teraz czym je zakonczyc. Wylozyc na dole jakimis elementami kostki w kolorze grafitowym i normalny ksztalt skarpy? Nie chce ksztalow owalnych, wszystko kanciaste.

Czy moze raczej zrobic jakis murek i te skarpe taka schodkowa?

Ale nic takiego nie widzialam, a wyobrazni zero.

Podpowiedzcie cos, prosze.

Juz sie chyba zdecydowalam na murki oporowe. Tylko nie wiem z czego je zrobic.

Murki beda proste, rownolegle do sciany domu.

Na scianie jest plytka klinkierowa grafitowa. Po obu koncach beda ogrodzenie z cegly klinkierowej tego samego koloru i ogrod zimowy rowniez oblozony plytka klinkierowa w kolorze grafitowym.

Z czego zrobilibyscie ten murek? Wysokosc 40 cm.

Nie chce wprodzadzac dodatkowych materialow.

1. beton oblozony plytka,

2. cegla klinkierowa,

3. podklady drewniane w kolorze szaro-czarnym.

Jakie jest Wasze zdanie?

Witam,

Proszę o radę Elfir, ale jeśli ktoś miał podobny problem z trawą, a teraz trawnik ma, to będę wdzięczna za każdą poradę.

Jesteśmy załamani.

Trawę sialiśmy 5 tygodni temu, potem były 2 noce z przymrozkami. A teraz jest sucho.

Podlewamy co wieczór, od dzisiaj będziemy podlewać również rano.

Chwasty rosną pięknie, a trawka kępkami w wybranych przez siebie miejscach - pozostałe ziarenka leżą nadal nierozwinięte na sporych placach.

Gleba jest gliniasta, na nią nawieziono sporo nowej ziemi, bez nawozu.

Sianie zgodnie z zasadami - sypanie, grabienie, ubijanie.

Kosiliśmy raz, ale unosiły się przy tym tumany kurzu:)

Moje pytanie - dosiać? Kosić? Czekać? Jak często podlewać?

Dziekuję.

http://img834.imageshack.us/img834/2844/trawaodwschodu5tygodzas.jpg

http://img687.imageshack.us/img687/3288/trawaodzach5tygodzasian.jpg

http://imageshack.us/m/18/7933/dsc08155x.jpg