aka z Ina 28.05.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 aka z ina - duże, znoszące krótką suszę trawy do cienia to śmiałek darniowy, a niższe to turzyca ptasie łapki. Inne, cienioznośne turzyce wymagają większej wilgotności podłoża. zapisane, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 28.05.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Elfir, powiedz proszę co zrobić z przekwitniętym bzem? Chciałabym to drzewo jakoś uratować i fajnie je wyprowadzić - chyba od 20 lat nie było przycinane i tak dziko rośnie... Teraz je podcinać czy na jesień lub przyszłą wiosnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 jak zaczniesz podcinać, nie poradzisz sobie z odrostami korzeniowymi.Niestety, nie szczepione lilaki to chwasty. Warto wycinać kwiatostany, by roślina nie traciła sił na zawiązywanie nasion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 28.05.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Oki, to powycinam kwiatostany - już teraz? te przekwitnięte? A co to są odrosty korzeniowe? z ziemi wyrastają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 28.05.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 kala - przed jałowcami ani bukszpan ani hortensja. Dobierz coś co ma podobne wymagania glebowe. Na kwaśnych piaskach np. szczodrzeńce, na bardziej ogrodowych pięciorniki, sosny karłowe, tawuły japońskie. . dziekuje za odpowiedź..... a powiedz mi jeszcze czy czerwone berberysy moge przed jałowcami posadzić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 28.05.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Elfir, poradź proszę ile sztuk sadzonek wisterii mam kupić do obsadzenia trejaża o długości 20 m ? Trejaż jest zwykły, prosty, wąski, 6 słupów pionowych połączonych górną belką. Czy 6 sztuk, czyli sadzonka przy każdym słupie będzie ok ? Czy może wystarczą dwie, po jednej z każdego końca ? Chciałabym uzyskać w miarę szybki efekt, ale bez przesady, żeby roślinom nie było za ciasno. Co będzie gdy jedna wisteria oplecie drugą ? Nie zaduszą się ? I według Ciebie będzie dobrze wyglądać, jak wszystkie sadzonki to będzie ta sama odmiana, czy może wybrać różne, np fioletowe i różowe ? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 A co to są odrosty korzeniowe? z ziemi wyrastają? Wycinać przekwitnięte. Odrosty to pędy wyrastające z korzeni. Mogą wyrastać na kilka metrów od krzewu rodzicielskiego. kondoria - jak szybko to po 1 sztuce na słup. jak wolno to starczą 2 szt Pnącza sobie poradzą. IMHO - jeden, max dwa kolory. kala - berberysy też pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 28.05.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Elfir, wlasnie bron Boze nie chce zywoplotu.Chce ogrod nowoczesny. Zadnych kwiatuszkow. Raczej trawa.Ze dwie kompozycje z drzew, nie za wysokich, i paru krzewow i to wszystko. Ksztalty koron nie okragle.No, i mam jeszcze ten ogrod zimowy, jakby z jednej prawej strony, bo to blizniak i mam tylko trzy strony dzialki. Zachodnia od pol, poludniowa od sasiada i wschodnia od prywatnej drogi.I te skarpy, bo dom jest wyzej i jest podsypany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 28.05.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 dziekuje jutro wsadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gos1719504724 28.05.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Witam, Czytam sobie z wielką przyjemnością ten wątek, a dziś postanowiam sama skorzystać z Twojej wiedzy, bo sama już nie wiem... Jak wielu męczę się z założeniem trawnika. Już wszystko przekopane, wyrównane, zagrabione, miałam właśnie nawozić, odczekać i siać, ale skuszona atrakcyjnym opisem wybrałam taki nawóz, że nie wiem, czy po nim należy czekać, czy może lepiej od razu siać razem z nim, czy wręcz odwrotnie - nawozić jak już trawa wzejdzie... Nawóz to Superal Miko mieszanka guana, wolnodziałającego i mikoryzy. Na opakowaniu ani na stronie producenta nie jest napisane jak to zrobić przy zakładaniu nowego trawnika Będę wdzięczna za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 29.05.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Elfir, dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.05.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 gos - nawozy zawierające azot szybko wypłukują się w głąb ziemi i stają sie niedostępne dla roślin, toteż w przypadku trawnika stosuję się najwyżej połowę dawki tuż przed siewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 29.05.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 witammam problem z tujami szmaragd, żółkną i usychają na koncówkach, podobno te 3 przymrozki tak je załatwiły, 2 tygodnie temu dalismy siarczan magnezu, garśc na 3 litry i tym polewalismy 3-4 tuje wczoraj widziałam ze te brązowe koncówki odpadaj, tuja w środku nadal zielona co robić?? czekać?? kiedy znowu dać ten siarczan magnezu?? mamy 160 tui, brązowe nie są tylko te które rosną miedzy domami, w osłoniętym miejscu nie wiem co dalej robić tuje rosną trawie, nie są podsypane korą, jak do tej pory było ok, mają 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.05.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 wytrzepac uschniete. Skoro nic się nie dzieje dalej złego, czym sie martwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gos1719504724 29.05.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 gos - nawozy zawierające azot szybko wypłukują się w głąb ziemi i stają sie niedostępne dla roślin, toteż w przypadku trawnika stosuję się najwyżej połowę dawki tuż przed siewem. Dzięki za odpowiedź! Nie pomyślałam o tym guanie. Bardziej się martwiłam o mikoryzę, bo zaczęłam się zastanawiać, czy nie rozsądniej byłoby to posypać, jak już trawa będzie miała jakieś korzenie, żeby było co szczepić. Rozumiem, że grzyb może sobie poczekać aż trawa wzejdzie i nic mu się nie stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbarka9 29.05.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Witaj Elfir, wiem że moja kolej jest na termin wiosna/ lato 2012 ale nurtuje mnie jedno pytanie. Moja działka ma wymiar około 60m x 135 m. Wjazd na działkę będzie od strony zachodniej z drogi wewnętrznej. Chciałabym obsadzić południowy brzeg (ten 60 m) - jest on od strony gminnej drogi. Cały czas myślę o świerkach. Czy obsadzenie świerkami wyklucza założenie potem wielogatunkowych nasadzeń na tle tejże ściany świerków? Zależy mi na posadzeniu czegoś jesienią aby już rosło (budowę zaczynamy wiosną przyszłego roku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.05.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 barbarka - południowy brzeg - czy to oznacza, że świerki będą rzucać cień wgłąb działki? To ograniczy potem obsadzenie pod świerkami tylko do gatunków cienioznośnych. gos - imho mikoryza tak nie działa. To raczej zabieg marketingowy. Pożyteczne grzyby zasiedlają okolice korzeni tylko niektórych gatunków. I zwykle konkretny grzyb współpracuje z konkretną rośliną. Dlatego robienie uniwersalnego nawozu z 'uniwersalną" mikoryzą to ściema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 30.05.2011 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 elfir....czy do kaliny koralowej pasują kosodrzewiny ....karłowe Pumilo lub ciut wieksze i żółte tawuły japońskie, np golgflame, goldmound ??bo jak zwykle nie wiem co dosadzic do dwóch kalin, które juz mam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczka1719508923 31.05.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Witam ponownie, dzięki Waszym radom przy zakładaniu trawnika cieszę się teraz wspaniałą zielenią... ale znów proszę o pomoc...Mój założony w maju trawniczek wygląda tak (przed pierwszym koszeniem):http://img705.imageshack.us/img705/8084/zdjcie0088v.jpg Czy te "zielsko" dam radę zwalczyć koszeniem czy muszę zastosować jakieś środki chemiczne? Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.05.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 ja bym to delikatnie powyrywała, ale koszenie też powinno je "zagłodzić" - akurat, jeśli dobrze widzę, to jest taki "łagodny" typ chwasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts