dorbie 16.06.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Osobiście berberysy stosuję tylko, jak muszę, jeśli mam kiepskie warunki glebowe. W sezonie są ładne, ale poza sezonem straszą cierniami i wyjątkowo mi nie leżą wówczas Poza tym berberysy trudno pielić przez ich ciernie. Powiem Wam dziewczynki, że ja własnie tam mam berberysy green Carpet Rzecz dotyczy całego obszaru pod tym drewnianym płotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 17.06.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Dorotko, a posadź irgi Dammera- szybko rozrosną się i będą trzymać korę w ryzach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 17.06.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Też mam małą skarpę przy wschodniej ścianie i muszę czymś ją obsadzić, myślałam o irgach ale moje w innej części ogrodu tej zimy częściowo podmarzły, bardzo późno puściły listki więc chyba dam jałowce płożące np. Wiltonii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 17.06.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Elfir - liczę na twoją pomoc...jeśli mogę oczywiście;) Mój taras jest od strony południowo-zachodniej i po godzinie 13-14 nie można już na nim usiedzieć, tak jest nasłoneczniony. Myślałam, aby posadzić koło niego ,po lewej stronie (patrząc na zdjęcie) jakieś niewielkie dwa drzewa , które dawałyby trochę cienia co proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 17.06.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Wprawdzie ja nie Elfir, ale zaproponuję głóg lub magnolię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.06.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 hmmm.. a po lewej nie rosną czasem żywotniki?Niewielkie drzewo da niewielki cień. Dobra byłaby katalpa - ma duże liście, da więc cień i łatwo będzie sprzątać z trawnika.można też dać klon jesionolistny - szybko rośnie, a w razie potrzeby można przycinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 19.06.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Witam:) Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu roślinki... Sprzedawczyni powiedziała, że dłuuuuuugo kwitnie:) nazwa chyba była dwuczłonowa, a drugi wyraz to.......chińska.......o ile nic nie pomyliłam:( teraz na tym krzaczku zawiazały sie zielone kuleczki.....i mam pytanie......może to jakas odmiana jagody czy jakiejś borówki?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 19.06.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 hmmm.. a po lewej nie rosną czasem żywotniki? Niewielkie drzewo da niewielki cień. Dobra byłaby katalpa - ma duże liście, da więc cień i łatwo będzie sprzątać z trawnika. można też dać klon jesionolistny - szybko rośnie, a w razie potrzeby można przycinać. rosną żywotniki ,budleje, bukszpany i trawki...ale wszystko można zmienić katalpy bardzo podobają mi się ,ale kolejnej nie chciałabym bo już jedną mam na froncie. o klonie i o głogu myślałam..żeby posadzić dwa lub trzy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 19.06.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 kala67- wiciokrzew pomorski chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 teraz na tym krzaczku zawiazały sie zielone kuleczki.....i mam pytanie......może to jakas odmiana jagody czy jakiejś borówki?????? Poproszę o zbliżenie na kwiatek i listek, bo to chyba kolkwicja chińska. Ale zdjęcie niewyraźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 19.06.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 kala67- wiciokrzew pomorski chyba Poproszę o zbliżenie na kwiatek i listek, bo to chyba kolkwicja chińska. Ale zdjęcie niewyraźne. godzinę szukałam w necie.......i to chyba jest suchodrzew tatarski???? czyli te jagody nie sa jadalne chyba:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2011 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 też może być - dlatego chciałam zbliżenie kwiatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 20.06.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Jaka jest przyczyna tych przebarwień na liściach kobei. http://images50.fotosik.pl/937/57b69020e8d6a519m.jpg http://images46.fotosik.pl/885/8f0a5e337ba3e50dm.jpg http://images43.fotosik.pl/938/9ca1d81c18827ea9m.jpg http://images40.fotosik.pl/919/248b6531ab3d84bcm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 20.06.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Elfir - liczę na twoją pomoc...jeśli mogę oczywiście;) Mój taras jest od strony południowo-zachodniej i po godzinie 13-14 nie można już na nim usiedzieć, tak jest nasłoneczniony. Myślałam, aby posadzić koło niego ,po lewej stronie (patrząc na zdjęcie) jakieś niewielkie dwa drzewa , które dawałyby trochę cienia [ATTACH=CONFIG]61545[/ATTACH] co proponujesz? w sobotnim programie "Rok w ogrodzie" polecali czereśnie zaszczepione na karłowej podkładce, więc można połączyć przyjemne z pożytecznym:cool: w dodatku zalecają dla lepszego zapylania wsadzać w ogrodzie 2 drzewka różnych odmian, np. Burłat i Karesova. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 20.06.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 najlepiej to zrobić tak żeby każde drzewko miało zapylacza. bo w takiej kombinacji to Burlat zapyli Karesovą ale już nie na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 20.06.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 A tego to już w telewizorni nie powiedzieli....... to skąd wiadomo która do której pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 chodzi o to by czas dojrzewania kwiatów męskich na jednym drzewie i żeńskich na drugim był identyczny. Rośliny obcopylne bronią się przed samozapyleniem właśnie różnicując terminy dojrzewania poszczególnych części kwiatu - niedojrzały lub przejrzały pręcik nie zapyli słupka.Zwykle na stronach sadowniczych można znaleźć zalecane zestawienia. W sadach towarowych jeden zapylacz przypada na kilkanaście roślin owocujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Jaka jest przyczyna tych przebarwień na liściach kobei. Nie została czym oparzona (np. przez słońce lub przy oprysku)? Albo nie było jakiegoś gwałtownego obniżenia temperatury w nocy? Bo wygląda na uszkodzenie fizjologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 21.06.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Przez kilka lat miałam kobee na balkonie i zawsze te z fioletowymi kwiatami miały takie liście z plamami a odmiana o białych kwiatach - soczyście zielone do końca sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 21.06.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Elfirko-co to za kwiatki (kupowałam w szkólce jako bodziszek kantabryjski)http://img694.imageshack.us/edit_preview.php?l=img694/5654/imag0344t.jpg&action=rotate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts