Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ELFIRKO właśnie dostałam kilka sadzonek roślin tzn: Krzewuszka 'nana variegata' ,krzewuszka (nie znam odmiany ale kwitła na ciemno różowo),żylistek ,prawdopodobnie budleja i 2 jałowce sabińskie 'Variegata'

Chciałabym te rośliny jakoś zasadzic blisko siebie gdyż mam nie wykorzystany spory trójkąt ogrodu ale martwie się że jak się rozrosną to będzie jeden wielki ''kocioł'' Poradzisz mi jakąś alternatywę ?

Z góry dziękuje za pomoc :yes:

Edytowane przez Asia...

krzewuszka nana wariegata jest mała. Zajmie max 1 m średnicy. Jałowce są większe, ale niskie.

Budleja najprawdopodobniej zajmie 1,5 m i jest wysoka.

Większość odmian żylistków m jakieś 1,2-2 m i szerokość 1-1,5 m.

Radziłabym ci jednak dokupić więcej egzemplarzy danej odmiany i posadzić krzewy w grupach. Takie pojedyncze sztuki znikną ci masie zieleni.

czy jest jakaś choroba, na którą często chorują berberysy?. Kilka lat temu posadziłam 2 berberysy, czerwonolistne nie wiem jakiej odmiany i błyskawicznie mi padły, zwiędły i obumarły. Stwierdziłam, że więcej ich nie posadzę, ale się skusiłam w tym roku na 3 berberysy ottawskie suberb. I się powtarza!. Więdną, liście ich bledną, gałązki obumierają. A najgorsze jest, że chyba chorują też posadzone blisko nich kosówki pumilio, jedną już wykopałam. Objaw- młode tegoroczne przyrosty jakby więdną, robią się najpierw jasnozielone, żółte, potem brązowe i koniec. Spryskałam topsinem. Takich chorób wczesniej w ogródku nie miałam, raczej w zasadzie nie mam jakiś chorób, standard- przędziorek na conice, mszyce, skoczki różane.

elfir, mam na działce graba ma około 150 lat, i tyle podobno żyją graby. w środku jest pusty. czy to znaczy, ze już długo nie pożyje?

Może żyć jeszcze długo :) Wnętrze drzewa to zazwyczaj martwe drewno, nie mające wpływu na przewodzenie wody i składników pokarmowych (tzw. twardziel).

Dlatego drzewa z dziuplami potrafią żyć długo, o ile dziupla jest zabezpieczona przed gniciem.

Witam,

chcę przesadzić 2 magnolie,

2letnią Gwieździstą (wysokość ok. 30- 40cm)

i 3-4letnią pink glory w inne miejsce, (wysokość 80 - 90cm)

kiedy najlepiej to zrobić (termin mam do października) i na co w szczególności zwracać uwagę,

że szeroko ma korzenie to już wiem, ale czy np. kierunki świata też są waźne, ew. co innego jest istotne?

jest jeszcze Złotokap- ale on chyba jest mniej marudny?

dereń elegantisima- duży ok. 3m. średnicy i ze 2wysoki, 3letni - tutaj wydaje mi się byc też sprawa w miare prosta- duża bryła, dużo wody,

i hortensja Anabelle- tej to się już boję przesadzać i ostatecznie może i tam rosnąć,

Poradzcie proszę co i jak robić, jaka ziemia, co istotne przy tych gatunkach...

dziękuje

Liściaste przesadza się wyłącznie okresie bezlistnym (koniec października, przedwiośnie).

Najłatwiej przesadzić hortensję. Po przesadzenie derenia, zetnij mu gałęzie tak z 30 cm od ziemi. Hortensję i tak co roku przycina się krótko.

Przycięcie gałęzi chroni roślinę przed nadmiernym wyparowaniem wody, póki nie odbuduje uszkodzonego systemu korzeniowego.

Złotokap, jak magnolia, nie lubi przesadzania. Zwłaszcza, że oba gatunki nie przepadają za przycinaniem im gałązek.

Złotokap lubi glebę lekko zasadową, gliniastą, może być sucha. Dereń glebę obojętną lub lekko zasadową, gliniastą, ale wilgotną. Hortensja i magnolia lubią gleby lekkie, lekko kwaśne, żyzne i bardzo próchniczne (leśne).

Irma - dziupla powinna byc przede wszystkim chroniona przed napływem wody deszczowej. Można zwęzić otwór , ale go nie zamykać. W dolnej częsci dziupli często wywierca się dodatkowy otwór (pod kątem, w dół), który ma umożliwić wypłynięcie wody z wnętrza dziupli i zapewnić osuszająca wentylację.

Elfirka gdybys jeszcze raz zechciala mi pomoc, spojrzec fachowym okiem, moderniuzuje rabate i na razie jest tak

0%2525201268.jpg

0%2525201266.jpg

mam takie pomysły:

1. irga, hort, wierzba (te musza zostac) + azalie zostaja, wylatuje rh (ten przed hort) w wolne miejsce 2 yuki

2. irga, hort, wierzba zostaja - reszta wylatuje , dosadzam 2 -3 yuki lub 2 red barony lub 2 blue starr

3. irga, hort, wierzba zostaja - reszta wylatuje , dosadzam 2 kępy lawendy

chyba ze zaproponujesz cos innego, ja juz sie skrecilam. rabata od strony poludniowej, dosc wietrzna. Dziekuje.

mam takie pomysły:

Wszystkie pomysły są złe.

To nie jest duża rabata, a robisz na niej misz-masz. Nie tylko gatunkowy, ale także glebowy!

Masz różanecznik i azalię - wymagają gleb kwaśnych. Różanecznik lubi cień. Gleba wilgotna.

masz hortensję - wymaga gleby lekko kwaśnej

masz wierzbę - lubi gleby wilgotne

I teraz twoim pomysłem jet dosadzenie juki lub lawendy, roślin lubiących gleby zasadowe, suche i pełne słońce.

Poza tym 2 kępy lawendy - przecież to ci zniknie w ogrodzie. Lawendę sadzi się w dużych połaciach, tylko wówczas da efekt.

Z tego, co widzę, to będzie raczej miejsce dobrze oświetlone.

Dlatego uważam, że dla azalii i różaneczników powinnaś znaleźć miejsce zaciszne w półcieniu (azalia) i cieniu (różanecznik), taki leśny kącik. Te rośliny pochodzą z dna lasów. Dobrze komponują się z klonami, świerkami, paprociami, funkiami, parzydłem itd.

http://www.gardenvisit.com/assets/madge/dunge_valley_rhododendrons/600x/dunge_valley_rhododendrons_600x.jpg

Skoro masz tam jedną hortensję wiechowatą, to zrób kompozycję na jej podstawie. Szkoda, że te dwa szczepione krzaczki są tak nisko szczepione. Na dodatek wierzba będzie konkurować kolorem z hortensją.

W każdym razie dokup raczej z 4-6 hortensji, podsadź czymś kontrastowym (np. czerwoną żurawką lub imperatą lub bodziszkiem himalajskim).

http://www.landcraftenvironment.com/mm5/graphics/00000001/gs/583l.jpg

Gdybyś chciała jednak postawić na lawendy i juki, musiałabyś usunąć wszystko (no, może irga jeszcze by się wpasowała)