efilo 15.07.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Elfir oto mniej wiecej legenda do zielonych ciapek które widać na zdjęciu http://img717.imageshack.us/img717/8907/zdjecie3.png nie jest tak źle z trzymaniem się konceptu, prawda? co prawda niektóre roślinki jeszcze są malutkie, ale czasem poświęcałam wielkość w imię zgodności odmianowej. nie sugeruj sie tymi bredniami jakie ci naopowiadalam przy naszym pierwszym spotkaniu. bylam tak zielona (niestety tylko w przenośni) że ledwo odróżniałam iglaka od grabów od tego czasu moje postrzeganie ogrodów troche się zmieniło. a propos tego co zaproponowałaś - dwie fastigiaty (nie zamieniłabym ich na żadnego jałowca) rosną na tym podwyzszeniu. niestety z budlejami mają tam trochę ciasno (zwłaszcza jak budleje zaczęły rosnąć jak szalone - co prawda czytałam że one urastają do takich rozmiarów w ciągu sezonu ale wkładałam to między bajki jak je wsadzałam na wiosne - po kilka badyli) zastanawiam się czy może nie przesadzić jednej z nich w to miejsce które proponujesz. hermesiki upchnęłam wzdłuż palisady - co prawda nie jest to taki 'łan' jak zaproponowałaś ale prezentują się tam całkiem dobrze ta hakonechloa to taki wypadek przy pracy - miałam sadzonke i wsadziłam w tym miejscu bo było puste. jak nie pasuje to mogę ją wywalić choć sądziłam że może się będzie ładnie przewieszać przez palisade. chyba przeceniłam jej możliwości - jak przetrwa zimę to może w przyszłym roku będzie na tyle duża żeby spróbować tego dokonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 15.07.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Bardzo dziękuję po raz kolejny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia... 15.07.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Elfirko-co to za kwiatki (kupowałam w szkólce jako bodziszek kantabryjski) http://img694.imageshack.us/edit_preview.php?l=img694/5654/imag0344t.jpg&action=rotate To jest Dzwonek skupiony Roślina wieloletnia, bylina, liście pokryte ostrymi włoskami, dzwonkowate kwiaty osadzone są w kątach górnych liści oraz zebrane w gęste, główkowate kwiatostany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.07.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 oto mniej wiecej legenda do zielonych ciapek które widać na zdjęciu OOO... Teraz lepiej widać. Budleje rzeczywiście rosną spore i szybko. Ale gęsto posadzone krzewy i rośliny okrywowe ograniczają wzrost ewentualnych chwastów. Dlatego wielu ludzi dziwi się, że w moich projektach jest 100 gatunków i odmian roślin, skoro konkurencja projektuje np. tylko 50 na takiej samej powierzchni. Bo u nich pod krzewami zwykle jest pusta ziemia (czyt. geowłóknina zasypana korą) a ja staram się zapełnić każdy centymetr gleby. Hakonechloa jest sliczną trawką, tylko ma bardzo japońsko-leśny wygląd i lepiej wygląda na korze niż na żwirze. Tym bardziej, ze zasycha na zimę. Może zimozielona owsica wieczniezielona? Albo jak na tym zdjęciu: http://www.crocus.co.uk/images/products2/PL/00/00/07/78/PL0000077816_card2_lg.jpg Sesleria nitida (Sesleria błyszczaca) podsadzona dzwonkiem dalmatyńskim (będzie się zwieszał) lub Poszarskiego. Na zdjęciu jest co prawda jakiś fiołek, ale dzwonek kwitnie równie niebiesko. Sesleria jest też zimozielona. Albo cała grupa rozchodnika okazałego (żeby było zaskakująco, np. odmiana w białym kolorze, zamiast tradycyjnie czerwonej). Albo wręcz kontrastowa odmiana Sedum telephium 'Purple Emperor', by wyrózniała się na tle srebrzystej rabaty. Albo szałwia lekarska 'Purpurascens" Rozchodniki ładnie wtapiają się w trawiaste rabaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 15.07.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 co to za roślina ??/ http://img193.imageshack.us/img193/2926/img0001ld.jpg Uploaded with ImageShack.ushttp://img36.imageshack.us/img36/6681/img0002yi.jpg http://img221.imageshack.us/img221/3474/img0003osaxoqfmn.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 15.07.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Znalazłam nazwę tej roślinki o którą pytałam wcześniej ;p to: TOJEŚĆ ORZĘSIONA FIRECRACKER - LYSIMACHIA CILIATA. Bylina a nie krzew. Źle zinterpretowałam. Podaje bo być może komuś się przyda Dzięki - dobrze wiedzieć Dwa lata temu miałam 3 gałązki, w zeszłym roku dużo więcej a w tym pewnie ponad 50 szt wyrasta z ziemi. Oczywiście nie planowałam takiej ilości i muszę teraz ponad połowę wyrwać Oczywiście jak przekwitnie bo teraz szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 16.07.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 co to za roślina ??/ http://img193.imageshack.us/img193/2926/img0001ld.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img36.imageshack.us/img36/6681/img0002yi.jpg http://img221.imageshack.us/img221/3474/img0003osaxoqfmn.jpg Uploaded with ImageShack.us chyba dziwaczek (Mirabilis jalapa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 18.07.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Witamwiosną posadziłem w swoim ogrodzie kilka drzewek owocowych, w maju przeżyłem epidemie mszyc,od jakiegoś czasu zauważyłem na śliwach (Empress i Dąbrowicka), że bardzo słabiutko rosną nowe pędy, po dokładnych oględzinach okazało się że że czubki nowych pędów jakby zamierały, usychały, czy ktoś może doradzić co z tym zrobić, i czy jeszcze takie drzewko "odbije", praktycznie (d. jednoroczne) na głównym pędzie na górze jest tylko kilka krótkich, pousychanych pędów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 chyba dziwaczek (Mirabilis jalapa) Najprawdopodobniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 wiosną posadziłem w swoim ogrodzie kilka drzewek owocowych, w maju przeżyłem epidemie mszyc, od jakiegoś czasu zauważyłem na śliwach (Empress i Dąbrowicka), że bardzo słabiutko rosną nowe pędy Czy to nie jakiś szkodnik, np. pordzewiacz śliwowy? Bez zdjęcia to tak trudno określić. Równie dobrze możesz miec fuzariozę lub wertycyliozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lionne 18.07.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Elfirku myslalam o zrobieniu kompozycji z kilku rozowych roz i tawul japonskich, tych o jasnozielonych lisciach i rozowych kwiatach, dalabym im dobra ziemie i sloneczne stanowisko; myslisz ze takie polaczenie to dobry pomysl? martwi mnie tylko ze moja tawula przestala kwitnac... posadzilam ja kwitnaca ponad miesiac temu, wyglada ogolnie dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 19.07.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 w przypadku jednej ze sliw może to być "podrdzewiacz" bo dodatkowo liscie mają takie rdzawe przebarwienia, ale na drugiej wyglądają normalnie, tylko "stoją w miejscu", czy jest jakiś kompleksowy oprysk i czy jest szansa na odbicie się tych drzewek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 19.07.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 lionne nie wiem co to za odmiana bo opis pasuje do kilka, ale większość z nich (chociażby golden princess) właśnie kończy kwitnienie więc zapewne wszystko z Twoją tawułą w porządku. dzięki Elfir za pomysł - wykorzystam. owsice mam zaraz obok więc wybieram tą seslerię - pytanie tylko czy ona jest sztywna czy sie przewiesza? żeby mi na te dzwonki nie spadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Elfirku myslalam o zrobieniu kompozycji z kilku rozowych roz i tawul japonskich, tych o jasnozielonych lisciach i rozowych kwiatach, dalabym im dobra ziemie i sloneczne stanowisko; myslisz ze takie polaczenie to dobry pomysl? martwi mnie tylko ze moja tawula przestala kwitnac... posadzilam ja kwitnaca ponad miesiac temu, wyglada ogolnie dobrze... Tak, można zrobić takie połączenie. http://powellgardens.files.wordpress.com/2011/06/rose2bblush2bknockout2bcomposition.jpg Tawuła nie kwitnie, bo albo to odmiana o krótkim terminie kwitnienia, albo teraz ma przerwę i tworzy nowe kwiatostany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 w przypadku jednej ze sliw może to być "podrdzewiacz" bo dodatkowo liscie mają takie rdzawe przebarwienia, ale na drugiej wyglądają normalnie, tylko "stoją w miejscu", czy jest jakiś kompleksowy oprysk i czy jest szansa na odbicie się tych drzewek ? Na pordzewiacza to już za późno na oprysk. Jest oczywiście szansa na odbicie, w końcu to tylko końcówki są zaatakowane. Zetnij i spal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 dzięki Elfir za pomysł - wykorzystam. owsice mam zaraz obok więc wybieram tą seslerię - pytanie tylko czy ona jest sztywna czy sie przewiesza? żeby mi na te dzwonki nie spadła Taka super sztywna to nie jest, ale nie zdominuje dzwonków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lionne 19.07.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Efilo, Elfir dziekuje za odpowiedzi:) Mam odmiane Firelight, miala kwitnac do pazdziernika wiec moze rzeczywiscie tworzy nowe kwiatostany? Tak czy inaczej nawet bez kwiatow jest piekna:) poczekamy, zobaczymy. Moje roze beda ciemnorozowe, powinno byc ladnie. Elfirku a to na zdjeciu ktore zamiescilas, w tyle za rozami, o bordowych listkach, to berberys? Tez macie ciagle problem z wyslaniem postu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 nie mam problemów z postami. Z tyłu jest berberys, ale odradzam blisko róż. Berberys o czerwonych liściach łatwo łapie mączniaka prawdziwego. Chyba, że będziesz wyczulona i przy pierwszym objawie zaraz wszystko opryskasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 20.07.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 co do mojej rdzy na śliwach, ty czy przypadkiem nie jest to przędziorek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 nie wiem. Nie widziałam ich. Trudno mi stwierdzać chorobę/szkodnika bez jakiegokolwiek dokładniejszego opisu lub zdjęcia. Przędziorek powinen tworzyc pajeczynki w kątach lisci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts