Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

duduś - Raczej trafiam "na żywo" na takie ogrody.

Zwykle wyglądało jakby ktoś śmieci do ogrodu nawrzucał. Albo kojarzyło się z nachalnym nadawaniem "wiejskości" otoczeniu w gospodarstwach agroturystycznych.

Byc może dlatego, że takie elementy raczej występują w polskich ogrodach i nijak nie chca sie wtapiać w "tujowe" żywopłoty i "iglaczki", albo w kostki z lat 70-tych, jakie namiętnie budowano na wsiach.

Dlatego nie zapamietuję ich.

http://static.eholiday.pl/img/foto/big/xr5643/lesny-ogrod-gospodarstwo-agroturystyczne-sylwia-4.jpg

Ogród recyklingowy z Chelsea

http://www.nastrojowyogrod.pl/wp/wp-content/uploads/2010/05/ogrod-warzywny-51.jpg

http://www.nastrojowyogrod.pl/wp/wp-content/uploads/2010/05/ogrod-warzywny-21.jpg

raczej wygląda na popalenie czymś.

Chyba, że jakaś forma mącznika rzekomego, która przebiła się na drugą strone liścia.

A uwiąd powojnika można leczyć - podlewać regularnie rośliny środkiem przeciwko fytoftorozie i werticilum.

Witaj Elfir ;)

Podpowiedz mi proszę co mogę dosadzić obok krzewuszek i głogu. W tej chwili jest tam trawa, ale to kiepski pomysł, bo trudno się kosi. Najchętniej cały ten trójkąt bym czymś obsadziła. co dobrze by się tam komponowało ? Może coś iglastego płożącego, albo hosty i żurawki, czy może coś jeszcze innego ? Zależy mi żeby ładnie się prezentowało, bo ta rabata jest przed domem. Aha, nie znam odmiany krzewuszki, ale ma zielone liście i ciemnoróżowe kwiaty, bardzo długo kwitnie.

http://kolorowymotek.pl/images/rabata_1.jpg

Dziękuję

kondoria - na 3 m te krzewuszki chyba giną? Posadź cały szpaler, tak co 70 cm.

Z krzewuszkami ładnie się komponują świerki, żywotniki, cyprysiki. A z liściastych np. forsycja, kaliny, lilaki. Do tego trawy, np. rozplenica, imperata i długowieczne byliny: tojeść, floksy, tawułki, liliowce itd.

Pytanie tylko, jaka masz glebę. Bo wszystkie wymienione rośliny, łącznie z krzewuszkami potrzebują żyznych, lekko gliniastych, próchnicznych i wilgotnych gleb o obojętnym odczynie.

kondoria - na 3 m te krzewuszki chyba giną? Posadź cały szpaler, tak co 70 cm.

Może nie giną, bo są dosyć spore, ale faktycznie, jest przestrzeń między krzewuszkami. One były sadzone 3 lata temu i są dość wysokie, prawie 1,5 m wysokości. Wcześniej między nimi rosły jeszcze dwie inne o ciemnych liściach i miał być taki szpaler, ale nie pasowało mi taka pstrokacizna, bo w dodatku kwiaty miały o wiele jaśniejsze. Myślałam o dosadzeniu dwóch takich samych zielonych w to miejsce, ale problem w tym , że kupiłam je bez etykiety i nie wiem co to za odmiana.

Z krzewuszkami ładnie się komponują świerki, żywotniki, cyprysiki.

Myślisz, żeby dać z tyłu od tej strony z pergolą jakieś wyższe iglaki ? Czy może szukać karłowych odmian, a dać jeszcze coś wyższego z liściastych np forsycję ? Tylko z której strony ? Mam problem ze skomponowaniem tego, zastanawiam się czy nie przesadzić tych krzewuszek inaczej, bardziej w trójkąt ? Ogólnie problem mam z tym gdzie powinno być coś wyższego, a gdzie niższe rośliny, żeby to dobrze wyglądało. Głóg raczej zostanie w tym miejscu, bo już się zakorzenił i widać, że mu odpowiada, bo ładnie rośnie i kwitnie, więc nie chciałabym go ruszać.

Pytanie tylko, jaka masz glebę. Bo wszystkie wymienione rośliny, łącznie z krzewuszkami potrzebują żyznych, lekko gliniastych, próchnicznych i wilgotnych gleb o obojętnym odczynie.

Właśnie taką mam w tym miejscu, jest trochę gliny, jest próchnica, ziemia kl. III, lekko wilgotna. Odczyn ph sama mierzyłam i w tym miejscu jest tak 6,5 , 7. Co dziwne w innych miejscach ogrodu jest 6, 6,5 o ile mój amatorski pomiar jest wiarygodny...

kondoria - nie jestem w stanie ci pomóc w obsadzeniu nie widząc kontekstu jest rabaty, otoczenia, oświetlenia. Podałam tylko gatunki, ktore się ze soba nawzajem komponują.

Spójrz poniżej, jak ładnie na dużej rabacie pod drzewem może wyglądac sama trawa (imperata cylindrica):

http://lh3.ggpht.com/-lKoCYuHZtZo/SjggpWxNGyI/AAAAAAAAFM8/mZ61RMoC04w/IMG_7717.JPG

Elfir - po nawiezieniu ziemi wyrosła lebioda którą opryskaliśmy i po zwiędnięciu muszę to wszystko wygrabić ? Teraz będziemy ziemię mieszać (orać i bronować) i ponownie zaczekamy aż wyjdą chwaściory i dopiero wtedy trawa. Ale nie uśmiecha mi się grabienie 20 arów :(. Czy to konieczne ?