duduś 29.07.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Elfir czy jestem w stanie uratować to drzewko ( może czymś skleić?? ) http://img7.imageshack.us/img7/4417/img0001tdc.jpg http://img339.imageshack.us/img339/9611/img0002tfi.jpg http://img40.imageshack.us/img40/5910/img0003wt.jpg http://img845.imageshack.us/img845/3298/img0003gq.jpg http://img847.imageshack.us/img847/5495/img0005ix.jpg http://img153.imageshack.us/img153/4049/img0006jay.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.07.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 możesz spróbować ścisnąć, ale IMHO nie ma sensu, bo w tym miejscu i tak będzie narażony na wyłamanie, lepiej odciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 31.07.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Elfir mam takie pytanko (oby to bylo w tym temacie)Do listopada 2010r (Zostala szkoszona) na mojej dzialce rosla kukurydza. Zaczynam budowe chcialbym zciagnac humus ale na mojej dzialce porosly chwasty siegajace 60-80cmMoje pytanie:-zciagnac humus razem z nimi (pozniej chcialbym wykozystac go do wyrownania dzialki)-skosic przed zciagnieciem humusu-czy na takie chwasty mozne nawiez ziemie (planuje w 2012 wyrownac i nawiez 20cm czarnej ziemi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 31.07.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 (edytowane) byłam dziś na działce i o zgrozo zauważyłam że obok fundamentów zaczyna wyrastać rdest sachaliński. ten pasożyt rósł sobie kilka lat temu ale od prawie 2 lat już go nie było, był wyrywany i spryskiwany rondapem aż tu nagle dzisiaj taka niespodzianka. Jeżeli spryskam go teraz ponownie ale mniej rozcieńczonym preparatem to jest szansa że wytępię go raz na zawsze? i jeszcze zapytanie o winobluszcz trój klapowy. będąc na wakacjach zdobyłam 3 "gałązki" takie niezdrewniałe/pół zdrewniałe. podzieliłam je na mniejsze odcinki (ok 20cm a wierzchołkowe nawet 30cm) zanurzyłam w ukorzeniaczu i posadziłam "pod butelką". podobno ten trój klapkowy ukorzenia się słabiej niż 5 klapkowy i stąd moje pytanie: ile czasu potrwa ukorzenianie się?i czy wg instrukcji jaką opisałam mogę liczyć na sukces przy przyjęciu? Edytowane 31 Lipca 2011 przez manhatan17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2011 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 -zciagnac humus razem z nimi (pozniej chcialbym wykozystac go do wyrownania dzialki) Nie ma sensu sie teraz babrać z chwastami. Zebrac na kupę i okryc czarną włóknina, by sie nic nowego nie wysiewało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2011 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 obok fundamentów zaczyna wyrastać rdest sachaliński. Pomaluj mu pędzelkiem nierozcieńczonym Roundapem liście. Jeśli chodzi o winobluszcz - nie jestem szkółkarzem, nie mam pojęcia ile musi się ukorzeniać dany gatunek, jeśli sama z nim kiedyś nie eksperymentowałam. A z winobluszczem nie zdarzyło mi się. W kazdym razie wazna jest wilgotność podłoża i wilgotność powietrza wokół rośliny pozbawionej korzeni. Trzeba jednak sadzonke przewietrzac, by nie zaczeła plesnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 01.08.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Dziękuje za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 01.08.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Elfir, mam prośbe o poradę. Mam taki kawałeczek przed plotem - 2,5m szer. do śmietników, tylko ta niska część, bo reszta będzie obsadzona trawką Zastanawiam się czym obsadzić, gdyż jest to miejsce, gdzie w zimę na pewno będzie dużo sniegu i bedzie tam odgarniany snieg z drogi. Myślałam o malwach, ale czy do nich mogłabym dac jakieś niskie krzewy? Myślałam wczesniej o pięciornikach i jakims jednym iglaku, mam na zbyciu żywotnika Kórnik, ale znajomi mi mówią, że ten śnieg... Soli tam na pewno nie będzie, bo to nasza osiedlowa droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 01.08.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Nie ma sensu sie teraz babrać z chwastami. Zebrac na kupę i okryc czarną włóknina, by sie nic nowego nie wysiewało. Dzieki za odp. mam jeszcze jedno pytanko. Z pozostalymi chwastami i ziemia (ktora nie bede zbieral pod budowe) pozostawic i jak rozumie zajac sie nia po wybudowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 01.08.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Elfir, co to może być? Te dwa jałowce Stricta zaczynaja schnąć od środka rośliny A ten świerk Brewera jakby tracił igły tez od wewnatrz Chyba nie za malo wody? Jakiś grzyb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliowaa 01.08.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 witaj Efir. Mam pytanie czym najlepiej zwalczyć przędziorka o tej porze roku? Wróciłam z wakacji i o zgrozo mój świerk conika zrobił się z jednej strony brązowy, a w środku buszował pajączek. Nie wiem czy te suche gałązki mam wyciąć? Liczę na pomoc:)) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jodełka 01.08.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Witaj Elfir. Proszę o poradę. Buduję dom i chciałbym już uporządkować teren wokół domu. Marzy mi się piękny trawnik i ciekawe rośliny. Niestety jestem zupełnym laikiem w temacie zatem bardzo się cieszę, że mam możliwość skorzystać z Twojej rady. Szukałam już w Internecie dosyć intensywnie lecz wciąż nie mam jasności. Nie wiem czy mam przywozić kilka wywrotek ziemi czy wystarczy tylko trochę i zmieszać z istniejąca na działce. Ta na działce jest raczej piaszczysta, porośnięta dosyć ubogo trawą i różnymi roślinkami samosiejkami. Nie wiem czy zanim ułożę tę nową ziemię powinnam tę istniejącą w jakiś sposób przygotować(np. przekopać, usunąć roślinność itp.)? Czy możesz mi wskazać kolejność działań? Pozdrawiam serdecznie:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.08.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Mam taki kawałeczek przed plotem - 2,5m szer. do śmietników, tylko ta niska część, bo reszta będzie obsadzona trawką Śnieg w zasadzie wyklucza wszystko, poza bylinami. Iglaste pod śniegiem będą podatne na grzyby a liściaste będą łamane. No może tawuła japońska, bo i tak sie ją scina co roku krótko przy ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.08.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Dzieki za odp. mam jeszcze jedno pytanko. Z pozostalymi chwastami i ziemia (ktora nie bede zbieral pod budowe) pozostawic i jak rozumie zajac sie nia po wybudowaniu? A będziesz miał czas odchwaszczać co chwilę w trakcie budowy? Zwykle ziemia wokół budowy jest tak stratowana, ze chwasty nie maja szans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.08.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Elfir, co to może być? Te dwa jałowce Stricta zaczynaja schnąć od środka rośliny Są ślady przędziorka? Za mało wody na pewno nie: 1. cały czas leje 2. te gatunki są sucholubne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.08.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 witaj Efir. Mam pytanie czym najlepiej zwalczyć przędziorka o tej porze roku? Wróciłam z wakacji i o zgrozo mój świerk conika zrobił się z jednej strony brązowy, a w środku buszował pajączek. Nie wiem czy te suche gałązki mam wyciąć? Liczę na pomoc:)) Pozdrawiam. Ja nie wymyślę nic lepszego niż poleca wujek google :> Na tym etapie najlepszy będzie Karate i Magus. W maju-czerwcu lepiej używac Apollo, Nissorun. Karate można stosować tez na przemian z Talstarem. Problemem jest fakt, że larw nie da sie zwalczyć środkiem na formy dorosłe. Dlatego opryskiwać należy regularnie, by wytępić wszystkie fazy rozwojowe (jajo, larwa, dorosły). Zwłaszcza że to sa środki o bardzo szybkiej degradacji, więc zabieg trzeba powtarzać nawet co tydzień. Podobno dobre efekty daje Confidor, bo prawdopodobnie zwalcza i larwy i dorosłe. Ale to nie jest w 100% potwierdzona informacja. Nie powinno sie danego szkodnika (lub choroby) w sezonie zwalczać tylko jednym preparatem, bo sie uodparnia. Dlatego na rynek co roku wchodzą nowe preparaty a stare się wycofuje lub przestają byc skuteczne. Dlatego nie ucze się nazw preparatów na pamięć. Jak mi czegoś potrzeba to po prostu szukam co tam w tym roku rynek oferuje. Pomocą do zwalczania szkodników i oprysków zapobiegawczych (lepiej chronić niż zwalczać) jest ta strona: http://piorin.gov.pl/sygn/start.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.08.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Nie wiem czy mam przywozić kilka wywrotek ziemi czy wystarczy tylko trochę i zmieszać z istniejąca na działce. Ta na działce jest raczej piaszczysta, porośnięta dosyć ubogo trawą i różnymi roślinkami samosiejkami. Nie wiem czy zanim ułożę tę nową ziemię powinnam tę istniejącą w jakiś sposób przygotować(np. przekopać, usunąć roślinność itp.)? Czy możesz mi wskazać kolejność działań? Pozdrawiam serdecznie:). A na co cie stać? Jeśli marzysz o żywozielonej połaci trawnika rodem z Anglii otoczonej różanecznikami, jodłami, żywotnikami, to musisz nawieźć jak najwięcej ziemi gliniastej i żyznego czarnoziemu (lub obornika). To wszystko warstwami po 30 cm rozkładać na działce i przeorać. Jeśli glebogryzarka to warstwami po 15 cm. Do tego nawadnianie automatyczne i regularne dostarczanie kompostu i obornika. Jeśli jednak potrafisz dostrzec piękno w rozchodnikach, trawach ozdobnych, mikołajku, przegorzanie, szczodrzeńcach, lawendzie, jałowcach, sosnach, murawach kserotermicznych to starczy dosypać kompostu, żyźniejszej ziemi do dołku przy sadzeniu, a trawnik ograniczyć do małego spłachetka przy tarasie i tylko tam nawieźć 15-20 cm żyznej ziemi. Przygotowując ogród przede wszystkim trzeba starannie odchwaścić glebę. Jak? Albo ręcznie, albo chemicznie - wybór zależy od ciebie. Jeśli ogród ma być zakładany etapami, puste na razie miejsca należy obsiewać nawozem zielonym, byle tylko gleba nie stała odłogiem. Glebę trzeba będzie przekopać tylko w miejscach gdzie została ubita przez sprzęt, maszyny, samochody. Piaszczysta gleba sama z siebie jest lekka i jeśli nie będzie nawożona nowa warstwa o diametralnie rożnych właściwościach (jak np. glina czy czarnoziem) nie wymaga przekopywania a jedynie lekkiego wzruszenia gracą. Sprawdź tez koniecznie odczyn gleby w różnych miejscach na działce - piaszczyste gleby z reguły są kwaśne, ale miejscowo odczyn może być inny, bo wszelkie resztki wody z betoniarki, rozsypany cement, okruchy betonu będą go podwyższać. W zależności od tego, jakie rośliny planujesz może okazać się konieczne zakwaszenie lub zwapnowanie gleby. Dlatego pierwszą rzeczą jaką powinnaś zrobić jest wykonanie sobie projektu ogrodu. Trzeba nanieść ścieżki, podjazdy, elementy architektoniczne, dobrać roślinność (prócz wymagań glebowych, zwróć uwagę na wzajemne zacienianie się roślin czy cień rzucany przez budynki). Potem: 1. Odchwaszczenie tego co jest. 2. Nawożenie ziemi (jeśli ma być nawieziona), wyprofilowanie działki (wyrównanie, usypanie pagórków, wykopanie dołów - zależnie od planu) 3. Budowa elementów architektury - podjazdy, ścieżki, tarasy, altany, drewutnie, itp Budując nawierzchnie zakop pod nimi przepusty z plastikowych rurek na przeprowadzenie pod kostką w przyszłości kabli, systemu nawadniania, itp. 4. Rozprowadzenie instalacji elektrycznej, wodnej, rozsączającej wodę z dachu 5. Odchwaszczenie tego co wyrosło z nawiezionej ziemi 6. Sadzenie 7. Ściółkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 01.08.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Elfir kupiłam dzisiaj hortensje kyushu jak mam im zapewnić dobre warunki przy wkopaniu - mam tam gdzie chce je wsadzić piasek ... Kupiliśmy też "okazyjnie" w workach torf zmieszany z obornikiem na lekkie przekopanie i wymieszanie ziemi pod tuje. Można ten torf z obornikiem wsypać w dołek na hortensje ????Czy może coś innego kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.08.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 torf i obornik to dobry dodatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 02.08.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Ktoś mi powiedział, że jakiś jego znajomy ma u siebie posadzone żywotniki holenderskie?? Czy jest wogóle taka odmiana? Podobno szybko rośnie, po 3 latach ma 1,5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts