Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no nie stoi! zauważyłam, ze odkad pobudowało sie jeszcze kilkanaście domów obok i podłaczyli kanalize poziom wody gruntowej mocno sie obniżył :roll: to co radzisz kochana???chciałabym choć trochę wody...moze gotową forme kupic plastikową??? :roll:

Dlaczego nie powiedziałaś o tym na etapie projektowania?

Gdybyś powiedziała od razu, miałabyś i sad i oczko wodne.

Małą fontannę można postawić pośrodku tego placyka przy domku na narzędzia. Taki wodotrysk z wodą wsiąkającą pomiędzy kamienie.

Mozna usunąć tez częśc nasadzeń sprzed tarasu (gdzie sa różaneczniki i kalmie) i tam zrobić małe oczko wodne - w cieniu, więc obsadzić można by go było funkiami, tojeścią, brunnerą, itp.

Tak, drenaż musiałby zostać ułożony pod folią uszczelniajacą. Trzeba podprowadzic w poblże gniazdko elektryczne. Filtr kubełkowy mozna umieścić ponad lustrem wody, np. pod gałęziami świerków które rosną w kącie. Woda zasysana znad dna. Czesto filtry sa zintegrowane z pompkami. Folię oczywiscie trzeba zamaskować. Najłatwiej zrobic to płytami łupka (filitowy lub piaskowca) a nie otoczakami, bo czasem otoczaki wyglądają sztucznie, trzeba je układać z wyczuciem.

• 2 weeks później...
Elfir jeśli znajdziesz chwilkę proszę podpowiedz jakie krzewy wys. do 1,5 m można sadzić od południowej strony budynku (odległość ok metra od ściany podłoże wyłożone"szmatą" i wysypane żwirem). Ziemia nienajlepszej jakości, miejsce raczej przewiewne (pustka wkoło) czyli w zimie mogą chyba przemarzać ale latem posadzone hortensje stoją oklapnięte. Sucho. Pozdrawiam A.

Caragana frutex, bukszpan, berberys Thunberga (np. odmiana Pink Queen), szczepiona na pniu Caragana arborescens "Walker", tawuła trójłatkowa (Spiraea trilobata), róża Rosa x rugotida, wszelkie jałowce, kosodrzewiny. Po dodaniu kwaśnego torfu - wrzosy.

Elfir - mam prośbę w kwestii identyfikacji roślinki - co to jest - od spodu zielone liście - na czubku czerwone :

http://images37.fotosik.pl/172/cd0482e0ae1d83d7m.jpg

- małżonka moja przywiozła ostatnio i zażyczyła sobie żeby toto posadzić u nas w ogrodzie - i co miałem zrobić - posadziłem - teraz pasowało by wiedzieć co :lol:

Elfir, może i mnie coś podpowiesz? Przeklejam swojego posta i będę wdzięczna za jakieś wskazówki.

Witam,

Jestem zielona w kwestii zakładania i pielęgnacji ogrodów, dlatego proszę o wyrozumiałość jeśli pytam o banały :oops:

Działka, na której stoi nasz dom jest częściowo zalesiona i chcielibyśmy zachować ja w takim leśnym charakterze. Jednocześnie chcielibyśmy pozbyć się niechcianych samosiejek oraz chwastów.

Od czego zacząć porządkowanie terenu? Kiedy najlepiej się za to zabrać? Jak wyplenić chwasty, żeby jednocześnie nie zaszkodzić drzewom i roślinom, które chcemy zachować? Czy ktoś mógłby mnie poratować jakimiś wskazówkami? Chcielibyśmy tam dosadzić troche krzewów, ale też mieć kawałek trawniczka.

To zdjęcie jest zrobione wiosna, obecnie dzialka jest bardziej zarośnięta:

http://foto2.m.onet.pl/_m/995bfa365bd91ce32d4cb5f960f1b3a2,10,19,0.jpg

Ja trzymałam w schej piwnicy. A najlepiej kupić tulipany botaniczne - ich cebul się nie wykopuje.

Cebulki gniły z powodu wysokiej wilgotności powietrza. Dobrze trzymać je w jakimś higroskopijnym materiale, który bedzie "wyciągał" wodę.

Elena - masz piękną działkę. Zastanów się co chcesz z nia zrobić, jaki charakter ma mieć twój ogród.

Oczywiscie po budowie trzeba pozbierac wszystkie smieci.

Przyjrzeć sie drzewom, czy nie trzeba ich "podkrzesac" (obciac najnizsze gałęzie)

Sprawdz czy ekipa nie zanieczyscila ci gleby wapnem, cmentem - sa silnie zasadowe i malo co chce potem w takim miejscu rosnac, wiec trzeba wymieniac glebe.

Wykop co wieksze chwasty, sprawdz co tam u ciebie rośnie: bardziej mniszek czy skrzyp, czy perz.

Brzozy się płytko korzenią, więc nie bardzo mozna tam glebę przekopywać.

Elena - masz piękną działkę. Zastanów się co chcesz z nia zrobić, jaki charakter ma mieć twój ogród.

Oczywiscie po budowie trzeba pozbierac wszystkie smieci.

Przyjrzeć sie drzewom, czy nie trzeba ich "podkrzesac" (obciac najnizsze gałęzie)

Sprawdz czy ekipa nie zanieczyscila ci gleby wapnem, cmentem - sa silnie zasadowe i malo co chce potem w takim miejscu rosnac, wiec trzeba wymieniac glebe.

Wykop co wieksze chwasty, sprawdz co tam u ciebie rośnie: bardziej mniszek czy skrzyp, czy perz.

Brzozy się płytko korzenią, więc nie bardzo mozna tam glebę przekopywać.

Dzięki Elfir, chciałabym zostawić taki leśny charakter, posadzić jeszcze jakieś krzewy, bluszcze. I kawałeczek trawnika między drzewami też by się przydał.

Ziemię będziemy nawozić bo teren jest poniżej drogi. Tylko nie wiem jaką na ten leśny kawałek? Czarnoziem?

Tylko z sypaniem ziemi uważaj - drzewa nie lubią podnoszenia poziomu gruntu. 15 cm nie zauwaza ale 50 cm juz tak.

Odradzam ci trawnik bezpośrednio pod brzozami. Raz - brzozy silnie wyjaławiają glebę, dwa - bedziesz miala stale kwiatostany lub liście na trawniku, czyli czeka cię non stop grabienie.

Zanim zaczniesz robić cokolwiek wykonaj projekt ogrodu (sama lub z pomoca specjalisty) - bedziesz wiedziała jaka glebe i gdzie nawieźć.

Dodatkowo zmierz sobie pH gleby (odczynniki do dostania w sklepach ogrodniczych) - w zalezności od planowanych roslin bedziesz wiedziała czy tyrzeba wapnować, czy nie.

Wrzosy - lubia gleby piaszczste, kwaśne, więc wymagałyby jedynie dodatku niewielkiej ilości kwaśnego torfu

Różaneczniki - wymagają gleb żyznych, wilgotnych, próchnicznych, dlatego dobrze nawieźć tzw. "czarnoziemu" i kwasnego torfu

Perukowce, lawenda, tamaryszki - lubią gleby zasadowe, lekkie, przepuszczalne, piaszczyste, moze byc konieczne jedynie wapnowaie i troche lepszej gleby jedynie pod dołki, przy sadzeniu.

Trawa wymaga zyznej gleby, wieć dobry byłby czarnoziem. Nie znosi gliny, równiez torf się zupełnie nie nadaje.