Elfir 11.08.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 moze od strony kosza zrób kratownice na pnącza, by ja zasłonić. A na tyłach częśc gospodarczą - np. składzik na drewno, kojec dla psa.A od frontu wysokie swierki kłujące lub jodła jednobarwna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElaMaz 11.08.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Nie chciałabym za bardzo robic tam części gospodarczej, gdyz jest to jednak front domu. Składzik na drewno juz mam, pes gania luźno po ogrodzie. Twoja propozycja z wysokim drzewem mi się podoba. Jeśli jodła jednobarwna to jaka i jak wysoka będzie docelowo? A co mogłabym posadzic miedzy brzozami, w tym ciągłym cieniu? Czy polecisz mi jakiś krzew, czy raczej zadarniające rośliny i jakie konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 11.08.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Witam Postanowiłam zagospodarować teren między tarasami. Będzie wystawa południowo-wschodnia.Chciałam zrobić barwną palę ale w końcu stanęło na bieli i różu względnie fiolecie. Czy pysznogłówka, margarytki i szałwia omszona to dobry wybór? Myślałam jeszcze o odędce wirginijskiej ale z tego co pamiętam ma wymagania co do gleby - zasadowe, a ja mam raczej kwaśno. Na samym przodzie chcę to ogarnąć irgą płożącą. Przy tarasie wschodnim rośnie już clematis fioletowy. Czy to zagra? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.08.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Ela Maz - nie mam w tej chwili czasu na robienie konkretnych projektów.Na piaskach pod brzozami niewiele urośnie, bez systemu podlewania. Może jakieś nieliczne trawy, jak kostrzewa Gautiera. Wytrzymała w miarę na suszę jest pragnia syberyjska, jasnota plamista, ale z konkurencją brzóz bez pomocy sobie nie poradzą. Jodła jednobarwna to duże drzewo, jak świerk. Zapraszam na http://www.ibro.pl lub http://www.zszp.pl - tam sa zdjęcia, wymiary, wymagania. Ten kącik przy zbiorniku na gaz jest praktycznie niewidoczny z domu - zwłaszcza jak zostanie osłonięty kratownica z pnączami. W tej sytuacji szkoda wydawać pieniądze na jakieś specjalne nasadzenia w tym miejscu, zwłaszcza, że od ulicy też będzie zasłonięty proponowanymi drzewami iglastymi.lilak i forsycja sa w tym rozwiązaniu kompletnie niewyeksponowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.08.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Witam a ja mam raczej kwaśno. Na samym przodzie chcę to ogarnąć irgą płożącą. Przy tarasie wschodnim rośnie już clematis fioletowy. Czy to zagra? /QUOTE] A co za problem zwapnować ten mały obszar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 12.08.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Mam malutki ogródek. W rogu chciałabym posadzić magnolię, ale nie może to być odmiana duża ani krzewasta, bo zajęły by u mnie zbyt dużo miejsca. Raczej widziałabym tutaj formę małego drzewka, tzn. na pniu powiedzmy 1-1,5m zwarta korona. Moja koleżanka ma taką ale niestety nie wie co to za odmiana.Wygląda na to, że musiałaby być to magnolia pośrednia? Chciałabym aby dodatkowo kwiat był biały, albo lekko różowy. Czy któraś z tych odmian by się nadała: Amabilis, Alba superba, Superba, Lennei Alba? A może masz jakieś inne propozycje?? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 12.08.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisałam - "nie wiem" A pobudzić się nie da - młoda roślina musi dojrzeć, wykształcić silny system korzeniowy. Zakwitanie to dla rośliny duży wydatek sił. Elfirko dziękuje. Czekam więc. Dam znać o efektach czekania. Grazia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 12.08.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Proszę o informację czym podsadzono owsicę wieczniezioloną na zdjęciu poniżejhttp://images8.fotosik.pl/834/9a82dd8007f1c53e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.08.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Mam malutki ogródek. W rogu chciałabym posadzić magnolię, ale nie może to być odmiana duża ani krzewasta, bo zajęły by u mnie zbyt dużo miejsca. Raczej widziałabym tutaj formę małego drzewka, Najmniejsze to M.stellata i odm. mieszańcowa "George Henry Kern" - ale i tak po wielu latach mają 3 m średnicy. Koleżanka może mieć młody okaz. To są krzewy a nie drzewka, więc trzeba będzie usuwać dolne gałązki, by wyprowadzić je na drzewko. Magnolia pośrednia rośnie wolno, ale tworzy zwyczajne, spore drzewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.08.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Proszę o informację czym podsadzono owsicę wieczniezioloną na zdjęciu poniżej Jakiś rozchodnik. Ale zdjęcie zbyt niewyraźne, być może Sedum sexangulare, Sedum "Angelina", Sedum repestre, Sedum reflexe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 12.08.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Witam a ja mam raczej kwaśno. Na samym przodzie chcę to ogarnąć irgą płożącą. Przy tarasie wschodnim rośnie już clematis fioletowy. Czy to zagra? /QUOTE] A co za problem zwapnować ten mały obszar? Witaj Problem to nie jest ale już tak zrobiłam z dyptamem jesionolistnym i powiem szczerze, że biedak jednak się męczy. Może niewłaściwą ilość sypnęłam. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.08.2011 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 chopinetka - pod dyptam trzeba bylo gruzu wapiennego nawieźć (okruchy betonu, cementu, pokruszone cegły, bloczki betonowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 13.08.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Ponownie zwracam się o pomoc. Co się dzieje z moim berberysem? To odmiana Rosy Rocket. Polowałam na nią ponad 2 lata. Jakieś 2 miesiące temu kupiłam tą oraz jeszcze 2 inne odmiany. Cały czas rosną w doniczkach bo czekam z posadzeniem aż pozbędziemy się bałaganu po budowie. Postawiłam je pod jabłonią aby miały zacienione miejsce, podlewam też w miarę potrzeby. Dziś zachodzę po kilkudniowej nieobecności i taki oto stan Rosy Rocketa zastałam. Pozostałe berberysy wyglądają normalnie. Co mu jest? Jakaś zaraza? Przesuszenie? A może ten cień mu zaszkodził? Powinny stać w słońcu? Nie wiem już co mam zrobić ( Szybciej posadzić na miejsce docelowe? Czy jest jeszcze do odratowania? (((((( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.08.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 a nie było na nim białego nalotu od mączniaka wczesniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 13.08.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Żadnego nalotu ani nic. Czy przez przesuszenie mógłby tak wyglądać? Tak jak pisałam nie było mnie kilka dni i w tym czasie nie był podlewany. Teraz go podlałam a po godzinie jak przyszłam to woda była "wypita" nawet z podstawki. Ale wszystkie są podlewane razem a u innych nie ma takich objawów. Czytałam nawet czy to nie jest rdza albo plamistość liści ale chyba nie to. Czym go spryskać/podlać żeby trochę odżył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.08.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Przesuszenie mogłoby byc. W sumie padały stale deszcze, ale czy nie było tak, że akurat ta jedna roślina stała w takim miejscu, że deszcz nie dochodził, a pozostałe były podlewane?Owszem, są niewielkie ilości czarnych plam na liściach, ale to nie wygląda groźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 13.08.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Wiesz może jak nazywają się tek wiatki? Zielone, czarne "prawie", a te różowo-bordowe, to jakaś pokrzywka? http://systemc.pl/domek/2011/08/coto.jpg Będę wdzięczna za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.08.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 tak, tam jest koleus Solenostemon scutellarioides i batat Ipometa batata "Blackie". Zielone - nie wiem, być może Syngonium? I uschnięty żywotnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 13.08.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Dzięki hahah, tak ten żywotnik straszy. We Wrocławiu blisko rynku stoją wielkie donice drewniane ( z 6 sztuk), a ja zrobiłam zdjęcie takiej doniczce, gdzie żywotnik biedaczek padł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 13.08.2011 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 chopinetka - pod dyptam trzeba bylo gruzu wapiennego nawieźć (okruchy betonu, cementu, pokruszone cegły, bloczki betonowe) O tym nie pomyślałam. Będę przesadzać parę roślin, więc jego też przesadzę i zastosuję się do twojej rady ale to już na jesieni. Dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts