Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam pytanie odnośnie sadzenia cebulek kwiatowych. Chciałabym posadzić trochę cebulek tulipanów, fiołków, narcyzów itp w donniczkach no i nie wiem czy mam sadzić je teraz jesienią (gdzie wtedy trzymać donniczki, w jakiej temperaturze?) czy może na wiosnę? Myślę o zwykłych glinianych lub plastikowych donnicach. Donnice powinny byc bardziej płaskie czy może głębokie?

ps.Zdecydowałam się na donnice bo tej wiosny został mi pusty plac po cebulowcy i wsadzałam coś na szybkiego bez skłądu i ładu. Może macie pomysł co można posadzić jak juz wykopie się cebulowe? Stanowisko jest słoneczne, choć może troche wietrzne, ziemia gliniasta urodzajna wymieszana z ziemią ogrodową.

Witam

Ja po raz kolejny zgłaszam się po pomoc: coś dzieję się z moimi pęcherznicami diabolo a szczególnie z jedną( Fotki w załączeniu. Listki więdną, zwijają się a i łodygi nieciekawie wyglądają. Co to i jak temu zaradzić?

http://img832.imageshack.us/img832/1426/85522630.jpg

By izuniak at 2011-08-30

http://img196.imageshack.us/img196/8849/32419213.jpg

By izuniak at 2011-08-30

I jeszcze proszę o radę: co dosadzić wokół tych jałowców, żeby nadać tam troszkę koloru? Najlepiej jakieś długokwitnące lub kolorowe byliny?Ekspozycja południowo - zachodnia.

Ps: te płyty na skarpie są tam tymczasowo...:)

http://img5.imageshack.us/img5/3310/79195913.jpg

By izuniak at 2011-08-30

Ja nie jestem zwolennikiem ogrodu w formie "tuj" wokół ogrodzenia. Ale rzeczywiście taras wygląda na położony blisko granicy i być może niewiele więcej prócz kolumnowego iglaka się tam nie zmieści.

Między tarasem a płotem jest ok. 1.5m.

Niestety - brak jest istotnych wymiarów, stron świata, opisu co miałoby się znaleźć w ogrodzie, preferencji, by rozważać obsadzenia.

Nie wiem, które wymiary są ważne... Dł. działki podałem (33m), szer. również (19m). Od opaski wokół domu do granicy jest: od strony płn. ok. 11m, od wschodu 2,5m, od południa 7m. Strony świata jak na mapie czyli u góry płn. itd. Co do preferencji, to podaję "za żoną":

- krzewy: krzewuszka, dereń, trzmielina, tawuła, jaśmin, azalia lub rododendron,

- pnącza: clematis, wisteria, wiciokrzew,

- drzewka: magnolia, wierzba Hakura, lilak, sosny, tuje, świerk srebrny,

- cebulowe: krokusy, narcyzy, żonkile, szafirki,

- inne: hosta, yucca, marcinki.

Poza tym chciałbym też posadzić trochę malin i borówek amerykańskich.

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem sprawę :)

Pzdr

Co do tataraku - widziałam jakieś trawy ozdobne wysokie na conajmniej 2 metry wyglądające własnie jak tatarak. Niestety nie mam pojęcia co to takiego było.

Ale te wysokie trawy (pewnie miskanty) nie sa zimozielone. Wiosną się je krótko ścina i potem dośc długo wybijają w nowe pędy. Docelową wysokość osiągają dopiero pod koniec lata.

Na krótkim odcinku można by za to poeksperymentować z bambusem Fragesia murielae

Oleandry stoją na tarasie, na którym mniej więcej od południa do wieczora operuje słońce. Dodam, że są codziennie podlewane. Jakieś pomysły na diagnozę?

http://img148.imageshack.us/img148/8592/p8300152.jpg

Nie określę jednoznacznie - może być przeciąg, niedożywienie, zalanie.

Mogą być przędziorki. Mogą to być stare liście, które po prostu samoistnie opadają.

Chciałabym posadzić trochę cebulek tulipanów, fiołków, narcyzów itp w donniczkach

Zadołuj donice w ogrodzie a na przedwiośniu wykop i ustaw w chłodnym, jasnym miejscu.

Może macie pomysł co można posadzić jak juz wykopie się cebulowe? Stanowisko jest słoneczne, choć może troche wietrzne, ziemia gliniasta urodzajna wymieszana z ziemią ogrodową.

Każde jednoroczne z rozsady - np. aksamitki.

Ale można na tej rabacie posadzić późno wybijające trawy ozdobne, np. miskanty - ostatnio na rynek trafiły karłowe odmiany.

coś dzieję się z moimi pęcherznicami diabolo a szczególnie z jedną( Fotki w załączeniu. Listki więdną, zwijają się a i łodygi nieciekawie wyglądają. Co to i jak temu zaradzić?

Albo jakis szkodnik podgryza korzenie, albo fytoftoroza, albo zalanie korzeni (zbyt wysoki poziom wód gruntowych)

I jeszcze proszę o radę: co dosadzić wokół tych jałowców, żeby nadać tam troszkę koloru? Najlepiej jakieś długokwitnące lub kolorowe byliny?Ekspozycja południowo - zachodnia.

Może dosadzić nieregularnie rozmieszczone juki? A do tego jakieś niewielkie drzewko, np. robinie włochatą "Macrophylla"

Między tarasem a płotem jest ok. 1.5m.

Raczej chodziło mi czy trzeba uwzględniać takie elementy, jak np. plac zabaw, jakies oczko wodne, fontannę, pergolę, jakie sa widoki z okien, gdzie jest nieciekawe sąsiedztwo, co trzeba zasłonić. Bo na przykład nie ma sensu sadzić żywopłotu z żywotnika, jeśli sąsiad po swojej stronie już to zrobił.

Nie zrobię ci na forum projektu ogrodu, mogę co najwyżej zasugerować układ.

http://img204.imageshack.us/img204/4414/ogrodj.jpg

Wzdłuż podjazdu - zależnie od sąsiedztwa i szerokości pasa zieleni - albo zasłaniasz się wysokimi świerkami, albo węższym iglakiem, albo wcale nie musisz się zasłaniać i dajesz kompozycję z krzewów.

Żywopłot ewentualnie dajesz na wysokości domu i po skosie (droga?), a na pozostałej częsci sadzisz nieregularną kompozycję z krzewów i drzew.

W okolicach domku narzędziowego, poza zasięgiem cienia domu (w okresie wiosenno-letnim) mogą znajdować się rabaty na borówki (kwadratowa) i maliny (wzdłuż płotu). Na wysokości garażu proponuję umieścić drewutnię a za nią kompostownik.

Część sadowniczą z kompostownikiem można osłonić od strony ogrodu kratownicą z pnączami.

Na froncie kompozycja jest przejrzysta - niemal kwadratowy trawnik okalają z dwóch stron niewielkie drzewka o kulistych koronach (typu wiśnia "Umbraculifera"). Od strony ulicy pod wiśniami można posadzić rząd ognika. Z frontowego trawnika na taras można przejść ścieżką. Szeroka rabata między tarasem a frontowym trawnikiem ma za zadanie izolować wypoczywających na tarasie.

Przy tarasie proponuj posadzić jakieś większe drzewo (np. katalpę), która ocieni taras. Można też nad tarasem zbudować pergolę.

Elfir wracam z prośbą i ze zdjeciami:

fotki pstrkane od tyłu domu, widok na ogród. Po prawej 3 leszczyny, dalej kolej dla psa, na końcu działki lasek z wejmutkami które jeszcze nie uschnęły, po lewej tuż przy domu pięna brzoza. Działka cała 250x1000m. Dom oddalony od drogi o 20 m plus jego długość ok 10 czyli z tyłu działka do zagospodarowania ok 65mx25m.

Z lewej strony sąsiad ze swoim "zapleczem"

http://img685.imageshack.us/img685/8325/dscf5415.jpg

Z prawej drugi z pieczrkarnią i mój kolec dla psa (powoli pięknie zarasta)

http://img690.imageshack.us/img690/6914/dscf5417z.jpg

http://img651.imageshack.us/img651/2780/dscf5418g.jpg

http://img20.imageshack.us/img20/1535/dscf5420q.jpg

I teraz pytanko: co zasadzić po bokach aby nie widzieć co sąsiedzi maja na swoim terenie. Nie zrozum mnie źle, uwielbiam pracować w ogrodzie, i mogę dbać o swój "zielony" płot, ale nie widzę siebie jako ścinającej żywopłot :(.

Widzę, że po jednej stronie nie ma niczego strasznego - tunel foliowy osłonisz kępą iglaków a potem możesz dać niższy nieformowany żywopłot i dodatkową szerszą kępę przy tarasie, na linii widokowej - takie nasadzenie kulisowe.

Od strony hali jednak posadź świerki serbskie w szpalerze.

Fotka robiona od strony tarasu, jak wejdzie się na połowę działki to widać stare hale po pieczarkarni po lewej ze starym spadajacym styropianem:(.

Świerk normalnie przy płocie ? Bo wspominałaś, żeby wejść nieco na działkę, wspominałaś o zakolach ...

Świerki serbskie wyczytałam, ze dorastają do 20-30 metrów. Ta strona jest zachodnia, nie będzie szkoda mi zasłaniać słońca ? Nie da się wybrać czegoś, co nie wyrośnie tak wielkie a jednocześnie zasłoni ten syf sąsiadowy ?

Edytowane przez mirela99

"Nie da się wybrać czegoś, co nie wyrośnie tak wielkie a jednocześnie zasłoni ten syf sąsiadowy ?"

tak, żywotniki :>

Zakola - można zrobić - szpaler świerków w niczym nie przeszkadza. Pod świerkami można posadzić np. hortensje, różaneczniki. Ale nie robić równego szpaleru dookoła całej działki, a tylko w najbardziej newralgicznym punkcie.

Tam, gdzie z działki będziesz korzystać latem, w miejscach niewidocznych z okien domu, możesz przesłonić halę drzewami liściastymi.